Cheesecake patrí medzi obľúbené dezerty a nie je sa čomu diviť.
Korpus z rozdrobených sušienok s maslom a bohatá krémová vrstva tvorí dokonalú kombináciu, ktorej nejde odolať.
My sme si pre vás dnes pripravili 5 vynikajúcich receptov na jahodový cheesecake a to z mascarpone aj smotanového syra.
Vyberiete si pečenú či nepečenú variantu?
Tak či tak si pochutnáte!
Nepečený jahodový cheesecake so smotanovým syrom
Dokonalý nepečený cheesecake s jahodovou želatínovou polevou je jednoduchý na prípravu a tak dobre chutí! Pripravte ho svojim hosťom či rodine ako luxusný dezert.
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 180 g bebe sušienok
- 6 lyžíc masla, rozpusteného
Na náplň:
- 680 g smotanového syra Philadelphia
- 110 gramov sladeného kondenzovaného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 110 gramov kryštálového cukru
- 1 lyžica práškovej želatíny
Na želé polevu:
- 375 g čerstvých jahôd
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžice práškovej želatíny
Postup
- Najprv si pripravte korpus.
- Sušienky pridajte do kuchynského robota a mixujte, kým z nich nebudú omrvinky.
- Do zaplého robota pridávajte rozpustené maslo, kým sa nezapracuje.
- Sušienkovú zmes naložte na dno 23 alebo 25 cm tortovej formy s odnímateľnými bokmi a pružinovým zámkom a pretrepte zo strany na stranu, aby bola v rovnomernej vrstve.
- Pevne zmes zatlačte na dno formy pomocou dna odmerky alebo pohára so zaobleným dnom.
- Zmrazte na 15 minút alebo dajte na 30 minút do chladničky.
- Do misky pridajte želatínu a rozmiešajte v 75 ml studenej vody.
- Do inej misy pridajte smotanový syr, kondenzované mlieko, vanilku a cukor.
- Použite elektrický mixér a šľahajte na nízku rýchlosť do hladka.
- Za stáleho šľahania prilievajte želatínu s vodou.
- Smotanovú zmes nalejte do formy.
- Pohybujte formou tam a späť a tým sa cheesecake vyrovná a povrch uhladí.
- Zakryte plastovou fóliou a dajte do chladu na 2 až 3 hodiny, kým torta nestuhne.
- Jahody, citrónovú šťavu a cukor pridajte do mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte dohladka.
- Zmes preceďte a odmerajte si 200 ml jahodovej omáčky.
- Do veľkej misy pridajte 60 ml studenej vody, pridajte želatínový prášok a premiešajte.
- Vmiešajte jahodovú omáčku.
- Preceďte cez sitko na stuhnutý cheesecake.
- Nechajte v chlade, kým poleva nestuhne, asi 2 hodiny.
- Nechajte si chutiť!

Máme pre vás aj ďalšie lahodné recepty na cheesecake 6x inak . Vyskúšajte variantu z Oreo sušienok alebo napríklad tvarohovú bez cukru.
Tvarohový cheesecake s jahodami
Skvelý cheesecake si môžete pripraviť aj z tvarohu a kyslej smotany, aj keď sa nejedná o tradičnú receptúru. Vyskúšajte náš lahodný recept, po ktorom sa budete olizovať!
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 200 g Bebe sušienok
- 100 g zmäknutého masla
Na náplň:
- 750 g odtučneného tvarohu
- 250 g kyslej smotany
- 2 vanilínové cukry
- 50 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžice hladkej múky
Na polevu:
- 100 g čokolády na varenie 52 % kakaa)
- 80 ml 33 % smotany na šľahanie
- 50 g zmäknutého masla
Na ozdobenie:
- čerstvé jahody
Postup
- Bebe sušienky rozmixujte najemno a zmiešajte ich so zmäknutým maslom.
- Sušienkový základ rovnomerne natlačte na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.
- Korpus dajte piecť na 10 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
- Predpečený korpus nechajte vychladnúť.
- Medzitým šľahacím mixérom pri nízkych otáčkach utrite dohladka tvaroh s kyslou smotanou, vanilínovým a kryštálovým cukrom.
- Potom za stáleho miešania pridajte postupne po jednom vajíčka a múku.
- Krém rozotrite na vychladnutý korpus.
- Cheesecake pečte 50 minút v rúre vyhriatej na 170 °C.
- Po dopečení vypnite rúru, otvorte dvierka a ešte 20 – 30 minút nechajte cheesecake v rúre.
- Potom ho dajte stuhnúť do chladničky min. na 3 hodiny (najlepšie cez noc).
- Čokoládu nasekajte na malé kúsky a zalejte horúcou smotanou.
- Nechajte asi 2 minúty odstáť a potom miešajte, až sa čokoláda úplne rozpustí.
- Do ešte teplej čokolády pridajte maslo a utrite dohladka.
- Na stuhnutý cheesecake nalejte čokoládovú polevu a dozdobte čerstvými jahodami.

Krémový pohár à la cheesecake
Tento dekadentný dezert sa skladá zo sušienkovo-máslovej zmesi, lahodného krému a čerstvých jahôd. Je úžasne jednoduchý a skvelý napríklad na prvé rande!
Čo budete potrebovať
- 200 g Bebe sušienok
- 110 g smotanového syra Philadelphia, izbovej teploty alebo zmäkčeného
- 1/2 šálky smotany na šľahanie, izbové teploty
- kôra z polovice citróna
- 1/4 lyžičky vanilky
- 1 lyžička cukru (možno aj trochu viac, záleží na chuti)
- 1/4 šálky drvených Bebe sušienok
- 2 lyžičky rozpusteného masla
- čerstvé jahody
Postup
- Smotanu na šľahanie šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Dajte bokom.
- Pridajte mäkký smotanový syr do samostatnej misky s cukrom, citrónovou kôrou a vanilkou.
- Dobre premiešajte a potom vmiešajte smotanu na šľahanie.
- Ochutnajte a prípadne podľa potreby pridajte viac cukru.
- Rozdrvte sušienky v uzatvárateľnom sáčku.
- Rozpustite trochu masla.
- Zmiešajte sušienky spolu s maslom, aby ste vytvorili pieskovú zmes.
- Nakrájajte jahody.
- Do malých pohárov naložte sušienkovo-máslovú zmes, na ňu smotanovú zmes a to zavŕšte čerstvými jahodami.
- Pokiaľ chcete, môžete tvoriť aj viac vrstiev, je to na vás.
- Užite si to!

Čo zožne rovnaký úspech ako torta, ale stojí oveľa menej úsilia? Sladký pohár! So zmrzlinou aj bez, so šľahačkou aj smotanou, s piškótami, oblátkami alebo s posypom.
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na ovocný pohár , ktoré sú stávkou na istotu!
Objavte podobné tipy
Cheesecake s jahodami a kokosom
Tento jahodový cheesecake je plný toľkých lahodných chutí! Náplň je ochutená kokosom a celá torta je doplnená množstvom čerstvých jahôd. Mňam!
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 2 lyžice masla, rozpusteného
- 3/4 šálky rozdrobených BeBe sušienok
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 1/4 šálky kryštálového cukru
Na náplň:
- 3x 230 g smotanového syra Philadelphia izbovej teploty
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1/4 šálky masla izbovej teploty
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 4 veľké vajcia
- 1 šálka kokosového krému, sladeného
- 1/4 šálky kokosového rumu (napríklad Malibu)
- 1 a ½ lyžičky kokosového extraktu
Na ozdobu:
- 1/4 šálky jahodového džemu
- 2 lyžice vody
- 1,5 kg jahôd zbavených stopiek a nakrájaných na plátky
- strúhaný kokos (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Strúhaný kokos rozotrite na plech v tenkej vrstve a upečte v predhriatej rúre.
- Je to rýchle, nezaberie to viac ako 5 až 10 minút.
- Po pár minútach kokos zamiešajte, aby sa všetko rovnomerne opeklo.
- Pozorne kokos sledujte, aby sa vám nespálil.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Potrite tortovú formu s odnímateľnými bokmi a pružinovým zámkom s priemerom 23 cm 1 lyžicou rozpusteného masla.
- Zmiešajte drvené sušienky, opečený kokos, cukor a zvyšné maslo v strednej miske.
- Zmes natlačte na dno pripravenej formy.
- Pečte, kým okraje ľahko nezhnednú, asi 10 minút.
- Nechajte vychladnúť.
- Znížte teplotu rúry na 150 °C.
- Vo veľkej mise zmiešajte pomocou elektrického mixéra smotanový syr, maslo, cukor a kukuričný škrob.
- Po 1 zašľahajte vajcia.
- Potom zašľahajte kokosový krém, rum a kokosový extrakt.
- Zmes nalejte na upečený korpus.
- Pripravte si 2 vrstvy extra hrubého alobalu.
- Položte formu na alobal a dajte ju do veľkej zapekacej misy.
- Sklopte strany alobalu hore, aby ste vytvorili „misku“.
- Do pekáča nalejte toľko vody, aby dosahovala cca 2,5 cm na výšku (uistite sa, že je forma chránená alobalom).
- Celý pekáč zakryte alobalom.
- Cheesecake pečte v pekáči 1 hodinu.
- Odstráňte alobal.
- Pečte, kým nebude cheesecake svetlo hnedý a nafúknutý, asi 40 minút.
- Umiestnite formu na vychladnutý sporák a chlaďte vo vodnom kúpeli po dobu 2 hodín.
- Potom vyberte z vody a jemne odstráňte boky formy.
- Cheesecake chlaďte 3 hodiny.
- V malom kastróliku sparte džem s 2 lyžicami vody.
- Vršok cheesecaku potrite teplým džemom.
- Džem úplne zakryte jahodami.
- Tie potom potrite zvyšným džemom.
- Voliteľne môžete boky cheesecaku olemovať kokosom.
- Dajte chladiť, kým nebudete pripravení podávať.

Cheesecake sa skvele hodí napríklad k popoludňajšej kávičke. Premýšľate, aký kávovar by pasoval do vašej domácnosti? Prečítajte si naše recenzie najlepších kávovarov Tchibo !
Nepečený bezlepkový cheesecake s jahodami a bielou čokoládou
Úplne luxusný nepečený cheesecake z mascarpone, bielej čokolády a jahôd, ktorý je navyše bez lepku! Čo môže byť lepšie?
Čo budete potrebovať
Na korpus:
- 320 g digestive sušienok bez lepku
- 150 g masla
Na náplň:
- 600 g mascarpone
- 100 g práškového cukru
- 225 g bielej čokolády
- 300 ml smotany na šľahanie
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 200 g nakrájaných čerstvých jahôd
Na ozdobu:
- kúsky bielej čokolády
- čerstvé jahody
Postup
- Rozdrvte bezlepkové sušienky buď v kuchynskom robote alebo ich dajte do vrecka a udrite do nich valčekom.
- Rozpustite si maslo v mikrovlnnej rúre.
- Nalejte rozpustené maslo do rozdrvených sušienok a premiešajte.
- Natlačte sušenkovú zmes do tortovej formy, v ktorej budete tortu pripravovať.
- Pekne a pevne ju pritlačte.
- Dajte do chladničky vychladiť, zatiaľ čo budete robiť náplň.
- Rozpustite si bielu čokoládu v mikrovlnnej rúre.
- Nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte mascarpone, práškový cukor a vanilkový extrakt.
- Pridajte smotanu na šľahanie a miešajte, kým trochu nestuhne.
- Prilejte studenú rozpustenú bielu čokoládu a krátko premiešajte.
- Pridajte nasekané čerstvé jahody.
- Zmes rozotrite na sušienkový základ a dajte cez noc vychladiť do chladničky.
- Ozdobte kúskami bielej čokolády, jahodami a strúhanou bielou čokoládou.
- Uchovávajte v chlade až do podávania.
- Užite si to!

Aký syr na cheesecake použiť?
Tradične sa používa smotanový syr Philadelphia, ale často býva nahradený mascarpone. Aký je v nich rozdiel?
Mascarpone:
- pri použití mascarpone sú torty o niečo pevnejšie a nemäknú tak rýchlo
- dodáva cheesecaku sýtejšiu, dekadentnú chuť
- ak použijete mascarpone, pridajte trochu citrónovej šťavy
- vyrába sa z hustej smotany
- má oveľa vyšší obsah tuku ako Philadelphia
Philadelphia:
- pri použití Philadephie sú torty jemnejšie a ich tvar nevydrží veľmi dlho, keď ich vyberiete z chladničky
- vyrába sa z mlieka
- má ľahko kyslú chuť, ktorá skvele dopĺňa cheesecake
Červené jahody v tvare srdca a posýtené malými semienkami sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia na svete. Chcete vedieť, ako si ich môžete vypestovať? Aké sú ich zdravotné benefity? A ako ich môžete využiť v kuchyni? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom rozsiahlom článku o jahodách !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!