Ochutnajte jedinečné recepty na lahodné talianske lasagne so špenátom v najrôznejších kombináciách!
Sme si istí, že vás osloví ako s kuracím mäsom, tak aj s lososom, alebo len tak klasicky s bešamelom.
Pochutnajte si podľa svojho gusta na našich 4 dokonalých pokrmoch priamo z Talianska.
Krémové lasagne so špenátom a lososom
Losos, lasagne a špenát sú naozaj výborná kombinácia, keď príde na delikátnu taliansky pokrm. Tento recept je plný čerstvého špenátu a ochutený muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Skúste ich, neodoláte!
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 600 g filétov z lososa zbavených kože a kostí
- 200 g špenátu
- 300 g creme fraiche (čerstvého syra)
- šťavu z polovice citróna
- štipku lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička čerstvo mletého korenia
- Plátky lasagne
- 200 g strúhanej mozarelly
Postup
- Predhrejte rúru na 200°C.
- Na panvici rozohrejte olej. Lososa s kožou nakrájajte na menšie kúsky a opekajte 1 – 2 minúty na panvici.
- Pridajte špenát a opekajte ďalšiu 1 minútu.
- V miske zmiešame čerstvý syr, šťavu z polovice citróna, muškátový oriešok a dochutíme soľou a korením.
- Pridajte zmes čerstvého syra na dno zapekacej misky na lasagne.
- Pridajte vrstvu plátkov lasagní, na ne rozprestrite všetku zmes lososa a špenátu.
- Pridajte ďalšiu vrstvu plátov lasagní a potrite zvyškom syrovej zmesi.
- Posypte strúhaným syrom.
- Pečte v rúre 35 – 40 minút, kým nie sú pláty lasagne upečené.
- Zvyšok citróna nakrájajte na mesiačiky a pridajte ho na lasagne.

Lasagne so špenátom a kuracím mäsom
Recept na kuracie špenátové lasagne je veľmi jednoduchý na prípravu. Je chutný, ale o niečo ľahší ako tradičná verzia.
Čo budeme potrebovať
- 5 lyžíc olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná)
- 1 hlávka cesnaku (9-10 strúčikov, prelisovaný)
- 1 paprika (nakrájaná)
- 150 g šampiňónov (nakrájané na plátky)
- 450 g mletého kuracieho mäsa
- 1 lyžička paradajkovej pasty
- 150 g čerstvého špenátu
- 450 g syra mozzarella (strúhaný)
- 425 ml marinara omáčka
- 16 plátkov cestovín lasagní
- soľ a korenie
Postup
- Pridajte 2 lyžice olivového oleja do veľkej panvice na strednej teplote.
- Pridajte nakrájanú cibuľu, varte 2-3 minúty do mäkka, občas premiešajte a pridajte nasekaný cesnak, varte ďalšie 2 minúty.
- Pridajte nakrájanú papriku a šampiňóny a varte ďalších 4-5 minút. Pridajte paradajkový pretlak a mleté kuracie mäso.
- Dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte, aby sa spojili, a varte asi 5 minút.
- Akonáhle je kura takmer uvarené, pridajte špenát a varte, kým sa špenát nezvarí asi 5 minút.
- Lasagne si uvarte vo vriacej vode podľa návodu.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Začnite tým, že vymažete zapekaciu misu 1 lyžicou oleja.
- Na dno položte 5 plátov lasagní, na ne pridajte polovicu kuracej zmesi, potom trochu paradajkovej omáčky a potom strúhaný syr mozzarella.
- Opakujte, tak aby posledná vrstva boli lasagne, ktoré zalejete zvyšnou paradajkovou omáčkou a vrch posypete syrom.
- Lasagne pečte pri 200 stupňoch 30 – 40 minút.
Vyhráva u vás stále stará dobrá klasika? Vyberte si jeden z týchto receptov na klasickej talianskej lasagne a pochutnajte si!

Objavte podobné tipy
Špenátové lasagne s mletým hovädzím mäsom
Tento recept na lasagne so špenátom a hovädzím a bublajúcim syrom navrchu, je ideálny na nakŕmenie celej rodiny alebo aj len tak pre radosť!
Čo budeme potrebovať
- olej na varenie
- 1 stredná cibuľa (jemne nakrájaná)
- 1 veľký strúčik cesnaku (nasekaný)
- 600 g mletého chudého hovädzieho mäsa
- 100 g šampiňónov (nakrájaných)
- 1 červená kapia (nakrájaná)
- 500 g omáčky na báze paradajok
- 400 g drvených paradajok v plechovke
- 250 g balíček mrazeného nakrájaného špenátu
- 300 g nízkotučného syra ricotta
- 375 g plátkov čerstvých lasagní
- strúhaný syr
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Na nepriľnavej panvici rozohrejte olej na strednú teplotu.
- Pridajte cibuľu a cesnak a opekajte 3–4 minúty alebo do zmäknutia.
- Zvýšte teplotu na vysokú a pridajte mleté mäso a varte na vysokej teplote po dobu 5 minút, kým nezhnedne.
- Pridajte huby a kapiu a premiešajte.
- Vmiešajte omáčku a paradajky, všetko nechajte prehriať.
- Špenát sceďte a vytlačte prebytočnú tekutinu.
- Dajte ho do misy a zmiešajte s ricottou.
- Na zostavenie dna misy potrite veľmi tenkou vrstvou mäsovej omáčky.
- Na omáčku položte vrstvu cestovín.
- Zvyšnú omáčku a špenátovú zmes rozdeľte na 3 porcie.
- Začnite tenkou vrstvou omáčky, potom pláty cestovín a potom špenátovou zmesou, pokračujte vo vrstvení a zakončite to špenátovou zmesou.
- Navrch dajte strúhaný syr.
- Pečte 35-40 minút, kým vršok nebude zlatisto hnedý.
Pre tento recept je nutné vlastniť kvalitnú nepriľnavú panvicu. A akú jinu si zaobstarať ako tú, ktorá nám prešla pod rukami a našou recenziou? Vyberte si jednu z týchto prvotriednych nepriľnavých panvíc Tefal a nebudete ľutovať!

Lasagne so špenátom a bešamelom
Špenátové lasagne majú jemnú chuť a krémovú konzistenciu. Jednoducho vyrobené zo zmesi špenátu, ricotty, bešamelu a parmezánu. V skutočnosti je „špenát a ricotta“ klasickou kombináciou mnohých tradičných talianskych receptov.
Čo budeme potrebovať
- Cestoviny na lasagne
Na špenátovú a ricottovú náplň
- 500 g čerstvého špenátu
- 500 g ricotty
- 200 g strúhaného syra Parmigiano
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
- jemná soľ
- čerstvo nastrúhané čierne korenie
Na bešamelovú omáčku
- 500 ml plnotučného mlieka
- 50 g masla
- 50 g múky
- 1⁄4 lyžičky jemnej soli
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
Postup
- V hrnci na miernu teplotu rozpustíme maslo.
- Pridajte múku a rýchlo miešajte, kým nie je zmes hladká.
- Medzitým ohrejte mlieko a za stáleho miešania metličkou pomaly nalejte mlieko na zápražku.
- Dochuťte soľou a nastrúhaným muškátovým orieškom.
- Neustále miešajte, kým nezískate pomerne hustú konzistenciu asi 10 – 15 minút.
- Špenát varte v hrnci niekoľko minút, kým nezmäkne.
- Sceďte a nechajte vychladnúť, potom vytlačte, aby ste odstránili prebytočnú vodu, a nakoniec nasekajte mixérom.
- V miske zmiešajte nakrájaný špenát s ricottou, polovicou strúhaného parmezánu, štipkou jemnej soli, čerstvo nastrúhaným čiernym korením a muškátovým orieškom podľa chuti.
- Všetky ingrediencie zmiešajte, kým nezískate krémovú zmes.
- Na dno pekáča dajte dve až tri polievkové lyžice bešamelu, potom položte prvú vrstvu rezancov lasagne a zakryte ich náplňou zo špenátu a ricotty.
- Teraz ich pokryte trochou bešamelu a na záver pridajte dve alebo tri lyžice strúhaného parmezánu.
- Pokračujte vo vytváraní vrstiev, aby posledná vrstva bola veľké množstvo syra Parmigiano.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút, kým povrch nezezlátne.
Viete prečo sa bešamelu hovorí matka všetkých omáčok? To a oveľa viac sa dozviete v tomto článku o bielej omáčke .

Ako najlepšie skladovať lasagne?
Lasagne sa najlepšie skladujú v chladničke. Môžete ich uložiť do plastovej nádoby s vekom alebo do tesne uzatvárateľného obalu. Lasagne by mali v chladničke vydržať až tri dni.
Pokiaľ chcete lasagne skladovať dlhodobo, môžete ich tiež zamraziť. V tomto prípade by ste ich mali najskôr nechať vychladnúť a potom ju uložiť do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka.
Mrazenie lasagne vydrží v mrazničke až tri mesiace.