Vynikajúce recepty s cesnakom a bravčovým mäsom na rôzne spôsoby. Inšpirujte sa!

Chcete vyskúšať recepty na bravčové na cesnaku, po ktorých sa bude olizovať celá rodina aj priatelia?

Potešte svoje okolie a vykúzlite luxusné pochúťky pre milovníkov mäsa.

Inšpirovať sa môžete v našom článku, kde nájdete zbierku vybraných lahôdok pre skutočných labužníkov.

Môže to byť vynikajúci obed, večera, ale aj pohostenie na narodeninovú oslavu.

Bravčová pečienka na cibuli a cesnaku

Toto jedlo sa v zahraničných domácnostiach pripravuje najmä na Vianoce či na Nový rok, čo však neznamená, že si na ňom nemôžeme pochutnať prakticky každoročne.

Tento recept stvorila jedna mamička, ktorá vychovávala 11 detí a po jednoduchých jedlách, vždy chcela aspoň počas sviatkov nachystať niečo špeciálne.

Ostatne až ochutnáte, uvidíte, že to rozhodne stojí za to. Neváhajte žmurknúť aj na iné sviatočné pochúťky, ktoré v niektorých domácnostiach takmer vymizli. Príkladom môžu byť recepty na vianočného Kubu .

Ingrediencie:

  • 4 stonky stopkového zeleru
  • 1/2 zelenej papriky
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 2 kg bravčovú pečienku bez kosti vcelku
  • 1 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Zeler, papriku aj cibuľky očistíme a nakrájame na jemné kocky.
  • Cesnak olúpeme a prelisujeme cez lis na cesnak.
  • V malej miske zmiešame zeler, papriku, cibuľky aj cesnak.
  • Pečenie dáme tukovou stranou nahor a pomocou ostrého noža utvoríme v hornej časti aj po stranách hlboké zárezy.
  • Všetky utvorené otvory naplníme zeleninovou zmesou.
  • Dôkladne vtlačíme, aby nič nepadalo von, a pečienku osolíme aj okoreníme.
  • Vložíme do pekáča a necháme zhruba 1 1/2 hodiny piecť.
  • Keby povrch začal veľmi rýchlo hnednúť, zakryjeme pečeni alobalom.
  • Po uplynutí doby pečenia mäso vyberieme, odstránime alobal a necháme cca 15 minút odpočinúť.
  • Až potom servírujeme so zemiakovou kašou alebo len vareným zemiakom.
Luxusná bravčová pečienka ako od mamičky.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/

Jednoduché bravčové na cesnaku

Tieto šťavnaté kotlety s medom sú pripravené rýchlosťou blesku a chutia úplne dokonale. Uvidíte, že sa po nich budete olizovať ešte o týždeň. Nie sú pritom vôbec náročné.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové kotlety bez kosti
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička sušeného cesnakového prášku
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica neslaného čerstvého masla
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru alebo vody
  • 2 lyžice ryžového vínneho octu

Postup:

  • Rozpálime platňu na stredne vysokú teplotu a pripravíme si panvicu.
  • Do nej nalejeme olivový olej a nahrejeme.
  • Medzitým kotlety osolíme, okoreníme a zasypeme cesnakovým práškom.
  • Akonáhle je olej horúci, vložíme do panvice kotlety a zo všetkých strán osmažíme dozlatista po dobu cca 4 až 5 minút z každej strany.
  • Bočné úzke strany osmažíme tak, že ich podržíme pomocou kuchynských klieští, kým sa neosmaží.
  • Keď sú kotlety dôkladne osmažené, vyberieme ich z panvice a odložíme na tanier pod alobal.
  • Znížime trochu teplotu a rozpustíme v panvici maslo.
  • Vareškou jemne zoškrabneme prichytené kúsky z panvice a prihodíme olúpaný a na plátky nakrájané strúčiky cesnaku.
  • Restujeme zhruba 30 – 45 sekúnd a hneď prilejeme med a kurací vývar (vodu) s octom.
  • Trochu zvýšime teplotu a za stáleho miešania varíme asi 4 minúty, kým nezačne omáčka hustnúť.
  • Vložíme späť bravčové kotlety a zhruba 2 minúty prehrievame s omáčkou, pričom pomocou lyžice každú kotletu prelievame omáčkou, aby sa chute prepojili.
  • Vo chvíli, keď začnú byť okraje kotliet jemne hnedasté a budú vyzerať ako opečené, je hotovo.
  • Servírujeme ozdobené petržlenovou vňaťou so zemiakovou kašou, zeleninovou oblohou, varenou ryžou, ale aj s cestovinami.

Tip: Ak vám chýba inšpirácia, vyskúšajte recepty na šalát coleslaw , ktorý je k týmto kotletám skvelou voľbou.

Jednoduché medové cesnakové bravčové kotlety.
Zdroj: https://cafedelites.com/

Bravčové mäso v cesnakovej omáčke

Kotlety si môžeme pripraviť na mnoho spôsobov a keď sa k tomu pridajú tie správne suroviny, máme dokonalú pochúťku. Tento recept je určený pre každého, kto miluje ázijskú kuchyňu a rád sa inšpiruje ich zaujímavými receptami.

Ingrediencie:

  • 4 lyžičky kukuričného škrobu
  • 6 polievkových lyžíc sójovej omáčky
  • 500 g bravčových kotliet bez kosti
  • 1 hrnček nevarenej dlhozrnnej ryže
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 4 lyžičky hoisin omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 1 lyžica arašidového oleja
  • 250 g čerstvých húb (šampiňóny, hríb smrekový, shii-take alebo hliva ustricová)
  • 4 jarné cibuľky
  • 1 žltá cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 lyžičky strúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lyžičku sušenej červenej papriky
  • 2 lyžice čerstvého pomarančovej šťavy (ak nemáme, môžeme použiť aj džús)

Postup:

  • Kotlety nakrájame na tenké prúžky a huby aj očistené cibuľky s klasickou cibuľou na plátky.
  • Cesnak olúpeme a na lise prelisujeme, prípadne pomocou noža rozotrieme na doske, pokiaľ nemáme lis.
  • Ryžu uvaríme presne podľa pokynov, ktoré sú uvedené na obale. Po uvarení ju udržujeme v teple.
  • Do misky dáme 2 lyžičky kukuričného škrobu, 2 lyžice sójovej omáčky, premiešame, aby bola zmes hladká, a vložíme do nej nakrájané kotlety. Odložíme nabok a necháme odpočívať 15 – 20 minút.
  • V inej miske potom zmiešame zvyšné 2 lyžičky kukuričného škrobu, 4 lyžice sójovej omáčky, 1/4 hrnčeka vody a 4 lyžičky hoisin omáčky.
  • Vo veľkej panvici (ideálne keď máme panvicu Wok) zahrejeme oba druhy oleja na strednú teplotu po dobu cca 2 minút.
  • Pridáme bravčové mäso aj s marinádou a za stáleho miešania smažíme 3 – 4 minúty, až kým mäso nezačne chytať hnedý nádych.
  • Prihodíme nakrájané huby, cibuľu, jarné cibuľky, zázvor aj sušenú papriku, premiešame a smažíme ďalšie 2 minúty.
  • Potom vmiešame tekutú sme s hoisin omáčkou a varíme ďalšiu minútu.
  • Nakoniec vmiešame pomarančový džús a odstavíme.
  • Podávame s ryžou a ozdobíme podľa fantázie, napríklad kúskom papriky, bylinkami, ale aj plátkami cesnaku alebo napríklad nasekanými jarnými cibuľkami.
Cesnakové mäso s ryžou po ázijsku.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/

Krkovička po sečuánsku

Toto bravčové na cesnaku patrí k charakteristickým pokrmom tejto kuchyne. Má pikantnú, sladkastú aj kyslastú chuť a dokonale zasýti. Pokojne to môže byť luxusný obed či výdatnejšia večera.

Ingrediencie:

Na mäso:

  • 300 g bravčovej krkovičky
  • 2 lyžičky ryžového vína na varenie Shaoxing
  • 2 lyžičky svetlej sójovej omáčky
  • 3 lyžičky vody
  • Soľ podľa chuti
  • 1 lyžička kukuričného škrobu

Na zeleninu:

  • 2 polievkové lyžice sečuánskych nakladaných chilli papričiek
  • 1 lyžička zázvoru
  • 2 lyžičky cesnaku
  • 60 g hlivy ustricovej
  • 60 g bambusových výhonkov
  • 1 veľká mrkva
  • 1 zväzok jarnej cibuľky

Na omáčku:

  • 1 1/2 lyžice ryžového vína Shaoxing
  • 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
  • 1/2 lyžice tmavej sójovej omáčky
  • 2 lyžice čierneho ryžového octu
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 1/2 lyžice kukuričného škrobu
  • 3 lyžice kuchynského oleja

Postup:

  • Bravčovú krkovičku nakrájame na tenké dlhé prúžky a dáme do misky.
  • Prilejeme ryžové víno, sójovú omáčku, vodu a premiešame. Zasypeme kukuričným škrobom a znova zamiešame. Odložíme nabok a necháme marinovať.
  • Sečuánske chilli dáme do misy, pridáme zázvor, cesnak, zatiaľ čo na tanier si odložíme hlivu ustricovú a mrkvu nakrájanú na tenké prúžky, bambusové výhonky, a nakoniec ešte rozkrájanú jarnú cibuľku.
  • Do misky nalejeme ryžové víno, obe sójové omáčky aj ryžový ocot. Prisypeme hnedý cukor s kukuričným škrobom a starostlivo premiešame, ideálne metlou.
  • Miešame tak dlho, až kým sa cukor nerozpustí a zmiznú prípadné žmolky zo škrobu.
  • Na vysokú teplotu zahrejeme panvicu Wok alebo väčšiu panvicu na vyprážanie a vlejeme do nej olej.
  • Po pár sekundách vhodíme marinované bravčové mäso a za stáleho miešania necháme restovať. Stačí len chvíľku, aby mäso zbledlo zo všetkých strán.
  • Mäso vyberieme na tanier a do panvice dáme zmes chilli so zázvorom a cesnakom.
  • Prihodíme bambusové výhonky, mrkvu aj hlivu ustricovú. Smažíme zhruba 1 minútu a potom znova vrátime mäso do panvice. Necháme variť ďalšiu minútu.
  • Pripravenú omáčku premiešame, aby nezostal na dne usadený škrob a vlejeme do panvice.
  • Akonáhle zhustne, odstavíme panvicu z platne a posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou. Podávame s rezancami, ryžou alebo pokojne len tak s čerstvým chlebom.
Bravčová krkovica s cesnakovou omáčkou.
Zdroj: https://redhousespice.com/

Bravčové kocky na cesnaku

Príprava tohto pokrmu zaberie maximálne 30 minút, ale rozhodne stojí za to. Mäsu sekundujú zelené fazuľky, ktoré dodajú celému pokrmu ten správny šmrnc.

Ingrediencie:

  • 650 g bravčových kotliet bez kosti
  • 1 polievková lyžica koreniacej zmesi na bravčové mäso
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 kocky masla
  • 60 ml zeleninového vývaru
  • Šťava z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 6 – 8 strúčikov cesnaku
  • 450 g zelených fazuliek
  • 1/4 lyžičky červených čili vločiek
  • Čerstvá petržlen a plátky citróna na ozdobu

Postup:

  • Bravčové mäso nakrájame na stredne veľké kocky, cesnak olúpeme a nakrájame na jemné plátky.
  • Zelené fazuľky zbavíme koncov a blanšírujeme. Pokiaľ sú tenké, môžeme blanšírovanie vynechať.
  • Mäso dáme do misky, posypeme korením a premiešame, aby sa dostalo na každý kúsok mäsa.
  • V panvici zohrejeme olej na strednom ohni a potom vhodíme bravčové kocky, ktoré osmažíme po dobu 3 minút zo všetkých strán, aby bolo chrumkavé a okraje získali hnedý nádych. V prípade potreby ešte prilejeme olej.
  • Osmažené mäso vyberieme z panvice a vhodíme rozpustiť maslo. Znížime trochu teplotu a akonáhle je maslo rozpustené, pridáme cesnak a restujeme zhruba 30 sekúnd až 1 minútu.
  • Panvicu dôkladne oškrabeme od kúskov mäsa a zalejeme zeleninovým vývarom s citrónovou šťavou.
  • Miešame asi 1 minútu a potom pridáme zelené fazuľky, ktoré necháme variť po dobu 4 minút a pravidelne ich otáčame pomocou klieští.
  • Nakoniec dáme fazuľky v panvici bokom a vrátime späť mäso, aby sa prehrialo.
  • Servírujeme mäso s fazuľkami ozdobené plátkami citróna a posypané čerstvou nakrájanou petržlenovou vňaťou. Kto chce, môže ešte prisypať nasekané čerstvé čili papričky.
Jemné kúsky bravčového mäsa s cesnakovým maslom a zelenými fazuľami.
Zdroj: https://www.eatwell101.com/

Smotanové kotlety

Toto bravčové na cesnaku vás natoľko nadchne, že sa k nemu budete pravidelne vracať. Ak hľadáte zaujímavé pohostenie pre seba a svoju rodinu, máte jasného víťaza. Akonáhle raz ochutnáte, tomuto receptu úplne prepadnete.

Ingrediencie:

  • 4 bravčové kotlety
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja (kto nemá rád, môže dať klasický olej alebo 1 lyžicu masti)
  • 2 lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica múky
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy (alebo limetkovej)
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku
  • 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • Čerstvá petržlen na ozdobu

Postup:

  • Kotlety vyberieme z chladničky a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote, potom dostatočne osolíme a okoreníme z oboch strán.
  • Pripravíme si hlbokú panvicu, dáme do nej olivový olej a 1 lyžicu masla. Pri stredne vysokej teplote zahrejeme a do horúceho oleja dáme opiecť kotlety. Z každej strany pečieme zhruba 5 minút, aby získali zlatistý nádych. Pri tenkých plátkoch stačí 3 minúty.
  • Opečené kotlety preložíme na tanier a zabalíme do alobalu.
  • Do panvice dáme zvyšné maslo a strúčiky cesnaku. Znížime trochu teplotu a opekáme cesnak po dobu cca 3 minút, aby trochu zhnedol. Musíme ho miešať, pretože sa nesmie spáliť.
  • Cesnak odložíme na tanierik a obsah panvice posypeme múkou. Varíme cca 30 sekúnd, aby sa spojila s maslom. Vrátime cesnak späť do panvice a prilejeme kurací vývar s citrónovou šťavou.
  • Cesnakový prášok rozmiešame v smotane na šľahanie a pridáme do panvice. Pomocou metly miešame, kým sa cesnakový prášok nerozpustí.
  • Vložíme späť bravčové kotlety a necháme variť 5 minút, aby začala omáčka ľahko bublať a trochu zhustla. Nesmie sa však variť príliš.
  • Podľa potreby ešte dosolíme a okoreníme a môžeme servírovať s cestovinami, prípadne ryžou. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Bravčové kotlety v smotanovo-cesnakovej omáčke.
Zdroj: https://www.saltandlavender.com/

Pečená bábika

Cesnak dokáže ochutiť prakticky čokoľvek av prípade mäsa to platí dvojnásobne. Skúste tento zaujímavý recept pre bravčové na cesnaku a uvidíte, že vás dostane.

Ingrediencie:

  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica morskej soli zmiešanej s mletým čiernym korením
  • 1 250 g bravčovej bábiky
  • 4 lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 10 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička sušenej bazalky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
  • 2 lyžičky talianskej bylinkovej zmesi

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov a nachystáme plech s alobalom.
  • V malej miske zmiešame prelisovaný cesnak, bazalku, oregano, tymian, petržlen a taliansku bylinkovú zmes.
  • Mäso osolíme a okoreníme zo všetkých strán.
  • Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej a vložíme do nej bábiku, ktorú opečieme z každej strany do zlatohneda, aby sa mäso zatiahlo.
  • Vyberieme z panvice, preložíme na plech, na ktorom máme rozložený alobal. Potrieme pripravenou bylinkovou zmesou a poukladáme nakrájanými kúskami masla.
  • Bábiku zabalíme do fólie a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme asi 25 – 30 minút.
  • Potom vypneme rúru a mäso necháme ešte 5 minút vo vnútri.
  • Nakoniec vyberieme plech z rúry, odstránime alobal a dáme ešte na 5 minút odpočinúť.
  • Nakrájame na plátky a môžeme servírovať. Perfektnou prílohou je zemiaková kaša.
Bravčová bábika pečená v rúre s maslovo-cesnakovou omáčkou.
Zdroj: https://sweetcsdesigns.com/

Plátky na cesnaku so zeleninou

Ak vám došli nápady, čo urobiť ako výdatný obed či večeru, skúste túto recepciu s bravčovými kotletami, vďaka ktorému budú vaše chuťové poháriky tancovať zumbu.

Ingrediencie:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica kremžskej horčice
  • 2 lyžičky údené papriky
  • 4 bravčové kotlety
  • 1 červená alebo žltá cibuľa
  • 1 balenie baby mrkvy
  • 60 g čerstvého nesoleného masla
  • 4 – 5 strúčikov cesnaku
  • 1 zväzok špargle
  • 3/4 hrnčeka mrazeného hrášku
  • 4 vetvičky čerstvého kôpru
  • 1 hrsť čerstvých petržlenových listov
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a pripravíme si veľký pekáč/plech.
  • Zemiaky dôkladne umyjeme, rozpolíme (necháme na nich šupku) a rozložíme na plech.
  • Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme piecť na 30 minút.
  • V malej miske zmiešame horčicu s údenou paprikou a vzniknutou zmesou potrieme kotlety z oboch strán, ktoré sme ešte predtým osolili a okorenili.
  • Potom vyberieme pekáč z rúry, pridáme olúpanú a na plátky nakrájanú cibuľu, očistenú mrkvu a ochutené kotlety.
  • Dáme späť a pečieme ďalších 15 minút.
  • Cesnak očistíme, prelisujeme cez lis na cesnak a zmiešame so zmäknutým maslom. Špargľu na konci odkrojíme.
  • Znovu vytiahneme plech z rúry a pridáme špargľu s mrazeným hráškom, rozprestrieme a na všetko rovnomerne rozvrstvíme cesnakové maslo.
  • Vrátime do rúry a zapečieme ešte 5 – 10 minút, aby bola zelenina krásne jemná a mäso získalo zlatistý nádych.
  • Servírujeme pokvapkané citrónovou šťavou, posypané čerstvým nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou. Kto chce, môže ešte pridať plátok citróna.
Bravčové mäso s horčicou a zeleninou v cesnakovom masle.
Zdroj: https://www.taste.com.au/

Na víno Shaoxing môžeme naraziť takmer vo všetkých čínskych receptoch. Čo to vlastne je a prečo je také obľúbené? Mrknite na toto zaujímavé video.

What is Shaoxing Wine, and why's it in almost every Chinese recipe?

Skúšali ste si už niekedy vypestovať vlastný zeler? Pokiaľ neviete ako na to, pozrite si toto inštruktážne video ako inšpiráciu.

How to grow Celery from seeds(西芹)

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.