Ste milovníci obedových šalátov?
Hľadáte jedlo, ktoré vás zasýti aj osvieži?
Máte radi vyvážené chuťové kombinácie?
Potom presne pre vás tu máme lahodné recepty na brokolicové šaláty!
Vyskúšajte brokolicu v spojení so syrom, s tuniakom alebo napríklad brusnicami.
Iste nájdete tú najlepšiu kombináciu pre váš maškrtný jazýček!
Brokolicový šalát s tuniakom a cícerom
Tento ľahký šalát priamo nabitý zdravými proteínmi sa hodí ako výdatný obed aj vyvážená večera. Doprajte si ho s nasucho opečeným toastom alebo len tak.
INGREDIENCIA
- 1 plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
- 2 plechovky nakladané cícerom
- 2 lyžice kaparov
- 150 g cherry paradajok
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 100 g brokolice
- citrónová šťava na dochutenie
POSTUP:
- Zlejte tuniaka, cícer a kapary a pevný obsah dajte do veľkej šalátovej misy.
- Cherry paradajky umyte, prekrojte na polovicu a pridajte do misy.
- Petržlenovú vňať umyte, nasekajte na drobno a pridajte do šalátu.
- V strednom hrnci priveďte vodu do varu, vložte do nej brokolicové ružičky a varte 2 minúty.
- Potom ihneď zlejte a pridajte brokolicu do šalátu.
- Všetky suroviny premiešajte a ochuťte citrónovou šťavou.

Máme pre vás tiež najlepšie recepty na placky z brokolice , ktoré si zamiluje celá vaša rodina!
Šalát s brokolicou a vajcom podľa Jamieho Olivera
Ak ste milovníci rýchlej, čerstvej a pritom lahodnej kuchyne, kulinárske dielo z rúk Jamieho Olivera vás nadchne. Vyskúšajte sviežu kombináciu chrumkavej brokolice a varených vajec, ktorú si budete chcieť pripraviť každý deň!
INGREDIENCIA
- 500 g brokolice (vyberajte s čo najmenšími ružičkami)
- 4 vajcia
- 2 lyžice dijonskej alebo hrubozrnej horčice
- 1 lyžica vínneho octu
- štipka cukru
- 2 strúčiky cesnaku
- 6-8 nakladaných ančovičiek
- 1 rožok alebo žemľa
- olivový olej
POSTUP:
- V panvici rozohrejte trochu olivového oleja a vložte doň rožok nalámaný na menšie kúsky.
- Restujte 5-10 minút za stáleho miešania tak, aby sa olej dostal na všetky strany krutónov.
- Krutóny vsypte do taniera vyloženého obrúskom a nechajte nasať prebytočný tuk.
- Panvicu utrite obrúskom a nechajte na ďalšie použitie.
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a vložte do nej ružičky brokolice.
- Varte cca 5 minút a potom ihneď dajte brokolicu do misy so studenou vodou, aby vychladla a nestratila sviežu zelenú farbu.
- Vodu z varenia nevylievajte.
- Do vriacej vody od brokolice vložte vajcia a uvarte na mäkko (6 minút).
- Vyberte z vody a nechajte vychladnúť.
- Zmiešajte horčicu, 1 lyžicu olivového oleja, cukor a ocot, narieďte jednou lyžicou studenej vody a vymiešajte dressing.
- Vajcia olúpte a rozkrojte na polovice.
- Do panvice od krutónov dajte trochu olivového oleja a nechajte na ňom chvíľu restovať cesnak.
- Potom pridajte varenú brokolicu (bez vody) a 2 minúty sprudka restujte.
- brokolicu dajte do taniera, na ňu vajcia, krutóny a ančovičky.
- Nakoniec prelejte dresingom a ihneď podávajte.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie kvalitných panvíc na plyn ! Kto vyhral v našom porovnaní?
Brokolicový šalát s hnedou ryžou a fetou
Hnedá ryža ochutená citrónom, brokolica, cícer a feta prekvapivo vytvára lahodnú kombináciu. Iba 5 ingrediencií a jednoduchá zálievka!
INGREDIENCIA
Na šalát:
- 1 a ½ šálky varenej hnedej ryže
- 3 šálky brokolice (surové), nakrájané na malé ružičky
- 2 šálky scedené a prepláchnuté cícerom (1 x 540 ml plechovka cíceru)
- ½ červenej cibule nakrájanej nadrobno
- 1 šálka rozdrobeného syra feta
Na zálievku:
- šťava a kôra z 1 citróna
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- soľ a korenie na dochutenie
POSTUP:
- Do veľkej misy pridajte uvarenú ryžu, nakrájanú brokolicu, cícer, červenú cibuľu a fetu.
- Všetko premiešajte dohromady.
- Na zálievku zmiešajte olivový olej, biely vínny ocot a šťavu z 1 citróna.
- Šalát prelejte zálievkou.
- Poriadne premiešajte.
- Navrch dajte citrónovú kôru podľa chuti.
- Podľa chuti pridajte aj čerstvo mleté korenie.
- Ihneď podávajte alebo uchovávajte v chladničke, kým nebudete servírovať.
- Vydrží až 3 dni.

Objavte podobné tipy
Svieži šalát s brokolicou a majonézou
Šalát voňajúci po citróne je nielen chutnou letnou večerou. Kombinácia zeleniny s kyslým jablkom, majonézou a kyslou smotanou je jednoducho vynikajúca!
INGREDIENCIA
- 500 g brokolice
- 1 mrkva
- 1/2 kyslejšieho jablka
- 1/2 červenej cibule
- 4 hrsti slnečnicových semienok
- 1/4 hrnčeka majonézy
- 1/4 hrnčeka kyslej smotany
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ
- korenie
POSTUP
- Brokolicu rozdelíme na ružičky a uvaríme v pare.
- Mrkva a jablká nakrájame na plátky.
- Zmiešame spoločne v mise a zasypeme slnečnicovými semienkami.
- V menšej miske premiešame majonézu, kyslú smotanu a citrónovú šťavu.
- Dresing dochutíme soľou a korením.
- Šalát premiešame s dresingom a podávame.

Vyskúšajte aj našich 7 jednoduchých receptov na nátierky z brokolice , ktoré zachutnajú každému!
Letný brokolicový šalát so slaninou a sušenými brusnicami
Tento šalát sa výborne hodí ako príloha k letnému grilovaniu, ale môže z neho byť aj dobrá ľahká večera. Vďaka chrumkavej slanine a sladkým sušeným brusniciam vás jeho chuť hneď tak neomrzí!
INGREDIENCIA
- 150 ml majonézy
- 3 lyžice cukru
- 2 lyžice octu
- 50 g sušených brusníc
- 1 veľká brokolica
- 50 g strúhaného syra typu gouda, čedar
- 30 g nakrájanej červenej cibule
- 8 plátkov slaniny
POSTUP:
- V malej miske zmiešajte majonézu, ocot a cukor a dajte bokom.
- Slaninu dajte na suchú panvicu a sprudka opekajte niekoľko minút, kým nie je chrumkavá, potom vyberte z panvice a nakrájajte na malé kúsky.
- Nakrájajte brokolicu na malé kúsky a dajte do veľkej misy.
- Pridajte brusnice, syr, cibuľu a slaninu a premiešajte.
- Nakoniec pridajte dressing a premiešajte.
- Nechajte odpočinúť aspoň 2 hodiny v chladničke, potom podávajte.

Cestovinový šalát s brokolicou a paradajkovým dresingom
Tento luxusný šalát z cestovín a brokolice okrem iného obsahuje aj výborný domáci dresing, slnečnicové semienka a slanú fetu. To jednoducho musíte vyskúšať!
INGREDIENCIA
Na dresing:
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 lyžice červeného vínneho octu
- 1/2 lyžičky sušenej bazalky
- 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/4 lyžičky cukru
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo namletého čierneho korenia
- 6 lyžíc olivového oleja
Na šalát:
- 200 g cestovín
- 500 g brokolice
- 1/2 šálky nakrájanej červenej cibule
- 1/4 šálky nesolených slnečnicových semienok
- 110 g fety
POSTUP:
- Najprv si pripravte dresing.
- V miske vyšľahajte paradajkový pretlak, červený vínny ocot, bazalku, sušený cesnak, cukor, soľ a korenie do hladka.
- Začnite prišľahávať olivový olej, po jednej lyžici, kým sa úplne nezapracuje.
- Dresing dajte bokom.
- Cestoviny uvarte podľa návodu na obale (varte pokiaľ nezmäknú).
- Sceďte cestoviny v sitku.
- Krátko opláchnite studenou vodou, aby vychladli.
- Dobre sceďte.
- Zatiaľ čo sa cestoviny varia, odrežte ružičky brokolice od stoniek a ružičky nakrájajte nahrubo na malé kúsky veľkosti sústa.
- Červenú cibuľu nakrájajte nadrobno.
- Akonáhle cestoviny scedíte, preložte ich do veľkej misy.
- Pridajte nakrájanú brokolicu, červenú cibuľu a slnečnicové semienka.
- Navrch rozdrobte fetu.
- Do misy nakvapkajte dresing a potom ingrediencie jemne premiešajte.
- Podávajte ihneď alebo dajte do chladničky, pokiaľ nebudete pripravení servírovať.

Prínos brokolice pre zdravie
Pokračujme ešte chvíľu s chválením brokolice. Konzumovať by sme ju mali nielen kvôli skvelej chuti a nízkej kalorickej hodnote, ale aj pre pozitívne zdravotné účinky. Brokolica obsahuje:
- vitamín C
- vitamín E
- provitamín A
- draslík
- vápnik
- fosfor
- síru
- vlákninu
Táto letná zelenina nám teda pomôže v prevencii rakoviny pľúc, kostných porúch, podporuje srdcovú činnosť, zlepšuje metabolizmus a imunitu .
Najviac prospešných látok si uchová brokolica surová, šetrná je taktiež úprava parou.
Ak vás táto zelenina zaujíma viac, pozrite sa na náš podrobný článok o brokolici ! Prečo je taká zdravá a ako si ju pripraviť? To všetko a oveľa viac sa u nás dozviete.
A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!