Výborné recepty na pečenú zemiakovú kašu v rúre! Ochutnajte naše lahodné kombinácie s mäsom

V chladničke na vás už druhý deň čaká kaša zo zemiakov, ale chuť na ňu vás prešla.

Skúste tieto lahodné recepty na zapečenú zemiakovú kašu a uvidíte, ako vám zachutí.

Je to nevšedný spôsob, ako si túto detskú dobrotu vychutnať úplne inak.

Ochutnáte ju s nami?

Zapečená zemiaková kaša s mletým mäsom

Leží vám v chladničke zvyšok kaše zo zemiakov a vy neviete čo zje? Pridajte k nej mleté jahňacie mäso, šupnite ju do rúry a nechajte zapiecť. Razom sa pred vami objaví jedinečný a nový pokrm, ktorý si každý vychutná! Pokiaľ ale aj napriek tomu túžite po starej dobrej klasike, tu je 6 receptov, ako si ju trochu oživiť .

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 kg jahňacieho mletého mäsa
  • 2 cibule (nakrájané nadrobno)
  • 2 mrkvy (jemne nakrájané)
  • 2 tyčinky zeleru (nakrájané nadrobno)
  • 3 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
  • 1½ lyžice hladkej múky
  • 440 ml plechovka tmavého piva
  • 500 ml hovädzieho vývaru
  • 60 ml worcesterskej omáčky
  • 3 lyžičky sušenej mäty
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1 kg zemiakov (ošúpaných, nakrájaných)
  • 180 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • Štipka muškátového orieška
  • 150 g čedaru (nahrubo nastrúhaného)

Postup

  • Zahrejte olej v hrnci na stredne vysokú teplotu, pridajte mleté mäso a varte 8 minút alebo kým sa tekutina neodparí.
  • Pridajte cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak a varte za častého miešania ďalších 5 minút.
  • Prisypte múku a miešajte 1 minútu alebo pokiaľ sa všetko dobre nespojí.
  • Za stáleho miešania pridajte pivo, vývar, worcesterskú omáčku, mätu a rascu, priveďte do varu a za častého miešania varte 20 minút alebo kým omáčka nezhustne a jahňacie mäso nezmäkne.
  • Okoreňte a nalejeme do zapekacej misy s objemom 2 litre.
  • V hrnci zalejte zemiaky studenou osolenou vodou, priveďte do varu a varte 15-20 minút do zmäknutia.
  • Sceďte a zemiaky dajte bokom.
  • Pridajte do rovnakého hrnca mlieko, znova priveďte do varu, potom stiahnite teplotu, pridajte zemiaky a roztlačte do hladka.
  • Vmiešajte žĺtky, muškátový oriešok, dve tretiny syra a okoreňte.
  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Jahňacie mäso potrieme kašou, posypeme zvyšným syrom a pečieme 30 minút, alebo kým zemiaky nezozlátnu a omáčka nebude bublať.
  • Pred podávaním nechajte chladnúť asi 15 minút.
Zapekacia misa a tanierik plný krémovej zemiakovej kaše s mletým mäsom a zeleninou.
Zdroj: nibblesandfeasts.com

Zemiaková kaša zapečená v rúre s kari

Táto neobvyklá kombinácia kaše zo zemiakov a karí nenechá vaše chuťové poháriky ani na sekundu v pokoji! Verte nám, že si pochutnáte ako nikdy! Zemiaky sú veľmi univerzálnou surovinou, tak vyskúšajte ďalších 9 receptov na sladké aj slané recepty .

Čo budeme potrebovať

  • 100 ml olivového oleja
  • 650 g jahňacieho mletého mäsa
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekané)
  • 2 cm kúsok zázvoru (nastrúhaný)
  • 2 lyžice karí pasty
  • 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
  • 80 g paradajok
  • 120 g mrazeného hrášku
  • 1 kg zemiakov (nakrájaných)
  • 30 g listov koriandra (nasekaných)
  • 2 lyžičky mletej kurkumy
  • 1 zelená chilli paprička (zbavená semienok, nakrájaná nadrobno)
  • Šťava z 1 citróna
  • 100 g masla

Postup

  • Na panvici rozohrejte 2 lyžice oleja na vysokú teplotu.
  • Jahňacie mäso varte 6–8 minút, kým nezhnedne.
  • Vyberte jahňacie mäso z panvice a dajte bokom.
  • Znížte teplotu na strednú.
  • Na panvicu dajte cibuľu a varte za stáleho miešania 1–2 minúty, kým nezmäkne.
  • Pridajte cesnak, zázvor a karí pastu, potom varte za stáleho miešania 1–2 minúty, kým nebude voňavá.
  • Vráťte jahňacie mäso do panvice s paradajkami a karí, potom priveďte do varu a znížte teplotu na minimum.
  • Varte za občasného miešania 15 minút alebo do zhustnutia. Vmiešame hrášok.
  • Zmes preložte do zapekacej misy a nechajte vychladnúť.
  • Rúru predhrejte na 200 °C.
  • Zemiaky vložte do hrnca so studenou osolenou vodou, priveďte do varu a varte na stredne vysokom ohni 12–14 minút, kým nezmäknú. Sceďte a potom roztlačte do hladka.
  • Pridajte koriander, kurkumu, chilli, citrónovú šťavu a maslo, potom okoreňte a vyšľahajte do hladka.
  • So zemiakovou kašou potrite jahňaciu zmes a pečte 20–25 minút dozlatista.
Jahňacie mäso zapečené pod kašou ochutenou s karí.
Zdroj: tatyanaseverydayfood.com

Ragú bravčového mäsa zapečené s kašou zo zemiakov

Tento recept na zapečenú zemiakovú kašu je vo svete známi ako Shepherd’s pie. Prečo tomu tak ich sa dozviete na úplnom konci našich receptov. Ochutnajte ďalšie podoby francúzskeho ragú, s mäsom aj bez .

Čo budeme potrebovať

  • 1,2 kg údené stehná
  • 300 ml pasírovaných paradajok
  • 1 veľká cibuľa (veľmi jemne nakrájaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (rozdrvené)
  • 1 vetvička tymiánu
  • 1 vetvička rozmarínu (listy otrhané)
  • 1 bobkový list
  • 500 g bravčového bôčika (nakrájaného na 2 cm kúsky)
  • 500 ml kuracieho vývaru
  • 2 chilli papričky
  • 50 g cukru
  • 1 lyžica údené papriky
  • 2 plátky slaniny
  • 2 x 400 g konzervy fazule (odkvapkaných)
  • 1 kg zemiakov (nakrájaných na 2 cm kúsky)
  • 40 g masla
  • 2 lyžice mlieka
  • 100 g čedaru (nastrúhaného)

Postup

  • Vložte stehno do veľkej misy so studenou vodou. Prikryte a ochlaďte cez noc, aby nasiakla.
  • Druhý deň predhrejte rúru na 160°C.
  • Sceďte šunku. Všetky ingrediencie okrem fazule, zemiakov, masla, mlieka a syra dajte do hrnca a dochuťte čiernym korením.
  • Prikryte a pečte 3-3,5 hodiny, kým mäso nebude odpadávať od kosti. Dajte stranou vychladnúť.
  • Odstráňte a vyhoďte chilli papričky a nakrájajte mäso zo stehna. Vyhoďte kosť. Odstráňte prebytočný tuk z hrnca, a potom vráťte šunku späť do hrnca.
  • Pre kaše varte zemiaky do zmäknutia. Sceďte a roztlačte šťouchadlom na zemiaky.
  • Pridajte maslo a mlieko, potom okoreňte a vmiešajte syr.
  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Dajte masovú náplň do zapekacej misy a potrite jej kašou.
  • Pečte 25 minút alebo kým zemiaková kaša nezezlátne.
  • Zapečenú zemiakovú kašu s mäsom podávajte s vetvičkami tymiánu navrchu.

Mäso v týchto receptoch uvoľní veľa šťavy a čo je lepšie ako ju vytrieť lahodným domácim chlebom. Ten si môžete jednoducho pripraviť v skvelej domácej pekárni . Aká je tá najlepšia sa dozviete v našej recenzii.

Zapekacia misa plná zemiakovej kaše upečené v rúre s bravčovým mäsom.
Zdroj: iamhomesteader.com

Pôvod zapečenej zemiakovej kaše

Pokrm zo zemiakov čiže Shepherd’s Pie, je pôvodom z Britských ostrovov, ktorý sa skladá zo zeleniny a nakrájaného mäsa upečené v rúre so zemiakovou kašou.

Britské kuchárky z 18. storočia obsahujú recepty na „cottage pie“, recept na tvarohový koláč s nakrájanými varenými zemiakmi s nakrájaným hovädzím mäsom, zeleninou a omáčkou.

Shepherd’s pie (pastiersky koláč) je ďalšou variáciou na cottage pie. Vo svojej klasickej podobe, ako už názov napovedá, sa na mäsovú náplň používa jahňacie mäso. Hlavným rozdielom je, že okrem jahňacieho je možné do receptu na pastiersky koláč začleniť akékoľvek mäso, vrátane kuracieho a dokonca aj ryby, rovnako ako širokú škálu zeleniny, ako je cibuľa, hrášok a zelenina.

Shepherd’s Pie môže byť aj vegetariánsky a dokonca vegánsky, čo v podstate umožňuje kuchárom využiť zvyšky z predchádzajúcich jedál príjemným spôsobom.

Názov „shepherd’s pie“ sa prvýkrát objavil v anglickej kuchárke z roku 1877, ktorá pokrm pripisuje Škótsku a zároveň sa sťažuje, že je „príliš múčny“, pretože zemiaková kaša bola zasypaná pšeničnou múkou. Pokrm je bezpochyby ešte oveľa starší. Niektoré kuchárky rozlišujú medzi írskou a škótskou verziou, prvá používa jahňacie a druhá hovädzie a kvaka.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.