Najviac si pochutnáte na vláčnych a našuchorených koláčoch?
Máte chuť vyskúšať zase niečo trochu nové, čo si užijete so šálkou dobrej kávy či čaju?
Potom sa inšpirujte našimi 5 receptami na buchty z cmaru.
Pripravili sme si pre vás rezy s čokoládovou polevou, citrusovú bábovku alebo napríklad ovocný koláč.
Dobrú chuť!
Rezy z cmaru s čokoládovou polevou
Perfektný dezert, ktorý ocení celá vaša rodina! Je nádherne vláčny, doplnený o lahodnú čokoládovú polevu.
Ingrediencie
- ¾ šálky masla o izbovej teplote
- 1 a 1/2 šálky cukru
- 4 veľké vajcia
- 3 šálky tortovej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1 šálka cmaru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na čokoládovú polevu:
- 3/4 šálky masla o izbovej teplote
- 2 a 1/2 šálky práškového cukru
- ½ šálky nesladeného kakaa
- 5 lyžíc cmaru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky mandľového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte pekáč s rozmermi 23×33 cm nepriľnavým sprejom na pečenie.
- Pripravenú formu odložte bokom.
- V miske vyšľahajte ručným šľahačom maslo s cukrom do krémova.
- Zoškriabte strany a pridávajte po jednom vajcia.
- Pokračujte v šľahaní na minimálnu rýchlosť, pokiaľ nie sú všetky vajcia zapracované a cesto nie je krémové.
- V samostatnej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Keď je šľahač na nízkej úrovni, začnite do cesta pridávať suché prísady a postupne pridávajte cmar.
- Keď sú všetky ingrediencie zmiešané, pridajte vanilkový extrakt a miešajte, kým nebude úplne zapracovaný.
- Nalejte cesto do pripravenej panvice a rovnomerne vyhlaďte špachtľou.
- Pečte po dobu 26-28 minút, alebo kým špajle vložené do buchty nevyjde čistá bez omrviniek.
- Po upečení nechajte buchtu vychladnúť.
- V mixéri rozšľahajte maslo.
- Počas šľahania pridajte k maslu vanilkový a mandľový extrakt.
- Do malej misky preosejte spoločne práškový cukor a kakao.
- Postupne pridávajte k maslu, zatiaľ čo šľaháte na minimum, kým sa všetko nespojí.
- Na vychladenú buchtu natrite polevu.
- Podávajte ihneď alebo odložte na neskôr.
- Skladujte vo vzduchotesnej nádobe po dobu až 4 dní.
Citrusová bábovka s cmarom
Snáď každý ocení túto úžasnú bábovku s chuťou citrónov a pomarančov! Najlepšie je s čerstvými malinami a kopčekom vanilkovej zmrzliny.
Ingrediencie
- 1 šálka margarínu
- 2 šálky cukru
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 čajové lyžičky citrónového extraktu
- 3 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 šálka cmaru
Na polevu:
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 1 lyžica strúhanej pomarančovej kôry
- 5 lyžíc pomarančového džúsu
- 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
- 5 lyžicou citrónovej šťavy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymastite formu na bábovku s priemerom 25 cm a vysypte múkou.
- Vyšľahajte si krém z margarínu a cukru, aby bol svetlý a krásne nadýchaný.
- Pridajte vždy 1 vajce a vždy dobre šľahajte.
- Pridajte citrónový extrakt a zašľahajte.
- V inej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a sódu.
- Pridávajte postupne do zmesi margarínu a cukru striedavo s cmarom a po každom pridaní šľahajte.
- Preneste do pripravenej formy.
- Pečte, kým špajľa vložená do stredu nevyjde čistá, 45–50 minút.
- Prepichajte teplú bábovku vidličkou alebo špajdľou.
- Zmiešajte prísady na polevu a lyžicou pomaly naneste na tortu.
- Nechajte bábovku 15 minút pred vybratím z formy na rošt úplne vychladnúť.
Vyskúšajte aj našich 13 najlepších receptov na bábovku z jogurtu . Vždy vláčna, ľahká a chutná!
Buchta z cmaru s pekanovými orechmi
Perfektný múčnik z cmaru je tu! Keď použijete trstinový cukor a pokvapkáte horúcu buchtu úžasnou maslovou polevou s pekanovými orechmi, samou slasťou sa vám roztočí hlava. Užite si to!
Ingrediencie
- 1/2 šálky masla izbovej teploty
- 2 šálky trstinového cukru
- 2 veľké vajcia izbovej teploty
- 2 šálky cmaru
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky hladkej múky
- 2 čajové lyžičky jedlej sódy
- 1 čajová lyžička soli
Na polevu:
- 6 lyžíc rozpusteného masla
- 1 šálka trstinového cukru
- 1/4 šálky cmaru
- 1/8 čajovej lyžičky soli
- 1 šálka pekanových orechov nahrubo nasekaných
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Pripravte si plech s rozmermi 23×33 cm.
- Vo veľkej miske vyšľahajte maslo a trstinový cukor pomocou ručného mixéra do hladka.
- Pridajte po jednom vajcia a plne ich zapracujte do maslovej zmesi.
- V prípade potreby oškrabajte boky misy.
- Pridajte cmar a vanilkový extrakt.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí (uistite sa, že nie sú žiadne hrudky).
- Do vlhkých ingrediencií pridajte múku, sódu a soľ.
- Ručne premiešajte špachtľou.
- Nalejte cesto na pripravený plech.
- Pečte buchtu po dobu 30 minút.
- Desať minút pred tým, ako je buchta hotová, si pripravte polevu.
- Maslo a trstinový cukor spoločne premiešajte v malej miske.
- Pridajte cmar, nasekané pekanové orechy a soľ.
- Keď vyberiete buchtu z rúry, okamžite ju polejte pekanovou polevou.
- Potom ju na 10 minút vráťte do rúry.
- Keď je buchuta hotová, poleva by mala bublať a vyzerať tekuto a presakovať do každého kúta buchty.
- Podávajte teplé.
Inšpirujte sa našimi receptami na fenomenálne rezy z tvarohu pre každú príležitosť: vyberte si svoju sladkú bodku.
Objavte podobné tipy
Ovocný koláč s cmarom
Tento koláč s ovocím a cmarom je ľahučký, s chrumkavou krustičkou a stopercentne uspokojí vaše náročné chuťové bunky.
Ingrediencie
- 4 lyžice masla, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- kôra z 1 citróna (asi 1 čajová lyžička)
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky cmaru
- 1 šálka čerstvého bobuľovitého ovocia (napríklad mix jahôd, čučoriedok a černíc)
- 1 a 1/2 lyžice kryštálového cukru na ozdobenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov C.
- Poriadne vymažte 23 cm guľatú tortovú formu a odložte bokom.
- Vo veľkej miske rozšľahajte zmäkčené maslo a cukor ručným alebo stolným mixérom pri strednej rýchlosti, pokiaľ nie je zmes ľahká, svetlá a nadýchaná, 2-3 minúty.
- Za stáleho šľahania pridajte vajcia a keď je všetko spojené, tak zašľahajte ešte mandľový extrakt a citrónovú kôru.
- V samostatnej malej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Pridajte tretinu múčnej zmesi do cesta a miešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Prilejte asi tretinu cmaru a potom znovu premiešajte pri nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Pokračujte v striedaní zvyšku múky a cmaru.
- Vždy všetko premiešajte, aby sa všetko krásne spojilo, ale neprežeňte to.
- Cesto by malo byť celkom silné.
- Preložte cesto do tortovej formy a rovnomerne ho rozložte.
- Vzniknutá vrstva bude pomerne tenká, ale v rúre sa nafúkne.
- Na cesto rovnomerne navrstvite ovocie a posypte 1 a ½ lyžicou kryštálového cukru.
- Pečte, pokiaľ nie je koláč hore zlatohnedý a špajle vložená do stredu nevyjde čistá, cca 22-25 minút.
- Nechajte vo forme 20 minút hanbiť, potom prejdite nožom okolo okrajov a obráťte na tanier, aby koláč úplne vychladol.
- Majte na pamäti, že budete musieť obracať dvakrát – raz hore nohami na stojan a potom zase vzpriamene na iný stojan alebo tanier.
- Podávajte vychladený koláč poprášený práškovým cukrom alebo preliaty šľahačkou!
Buchta na plech s karamelovou polevou
Úžasná buchta na plech z cmaru s polevou s chuťou karamelu je jemná a vlhká a zaiste si ju obľúbite. Je jednoduchá a hravo ju tak pripravíte aj nečakanej návšteve.
Ingrediencie
- 3/4 šálky zmäkčeného masla
- 1 a 3/4 šálky cukru
- 3/4 čajovej lyžičky soli
- 2 a 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 4 veľké vajcia
- 2 žĺtky
- 1 a 1/2 šálky cmaru
- 2 a 3/4 šálky hladkej múky
Na polevu:
- 1 šálka trstinového cukru
- 6 lyžíc masla
- 1/4 šálky mlieka
- 1 a 3/4 šálky práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Postriekajte plech s rozmermi 33×23 cm sprejom na pečenie.
- Pomocou elektrického mixéra rozšľahajte maslo, cukor, soľ, prášok do pečiva a vanilku, kým nebude zmes ľahká a nadýchaná, aspoň 5 minút.
- Po jednom pridávajte vajcia a žĺtky, ktoré po každom pridaní dobre rozšľahajte.
- Primiešajte cmar.
- Pridajte múku a premiešajte.
- Oškriabte boky misky a uistite sa, že je všetko rovnomerne premiešané.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Pečte po dobu 35 minút
- Nechajte vychladnúť.
- Na miernom ohni rozpustite v hrnci maslo.
- Vypnite ohrev a šľahajte trstinový cukor a mlieko, kým sa cukor nerozpustí.
- Pridajte práškový cukor a miešajte do hladka.
- Pomaly prelejte vychladenú buchtu.
- Dobrú chuť!
Čo robiť, keď doma nemáte práve cmar
Existuje niekoľko populárnych metód nahradzovania cmaru. Vyberte si ten najlepší pre vás podľa toho, čo máte práve po ruke:
- 1 šálka cmaru=1 lyžica bieleho octu + 1 šálka mlieka
- 1 šálka cmaru=1 lyžica citrónovej šťavy + 1 šálka mlieka
- 1 šálka cmaru=1 šálka bieleho jogurtu
- 1 šálka cmaru=1 a ¾ čajovej lyžičky vínneho kameňa + 1 šálka mlieka
Premiešajte a nechajte asi 5 minút odstáť. To umožní mlieku sa ľahko zrážať, čo mu dodá štruktúru a chuť podobnú cmaru.
A ako ste si na buchtách pochutnali? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť na spätnú väzbu!