Ochutnajte dokonalé recepty na gulášok zo srnčieho mäsa! V týchto receptoch sa vám mäso rozplynie na jazyku

Ochutnajte ten najlepší srnčí guláš! Tieto recepty by vám nemali uniknúť!

Chute sú vyvážené, mäso je krehké a rozplýva sa v ústach.

Pochutnáte si s nami?

Tipy na najlepšie prílohy nájdete na konci článku!

Tradičný srnčí guláš

Zverine všeobecne prospieva dlhé, pomalé varenie a toto škótske jedlo má nádherne zemitú a sladkú chuť! Vyskúšajte ho ako alternatívu ku klasickému gulášu alebo si s nami pripravte delikátny gulášok z diviaka .

Čo budeme potrebovať

  • 2 mrkvy (nahrubo nakrájané)
  • 140 g kvaka (nahrubo nakrájaného)
  • 2 cibule (nakrájané nahrubo)
  • 3 zelerové tyčinky (nakrájané nahrubo)
  • olivový olej a maslo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 kg vykostené srnčie stehná alebo plecia
  • 5 lyžíc hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice džemu z červených ríbezlí
  • 450 ml suchého červeného vína
  • 450 ml hovädzieho vývaru
  • 2 vetvičky tymiánu
  • 1 bobkový list

Postup

  • Rúru rozohrejte na 180 stupňov.
  • Zeleninu opekajte na troške oleja a masla po dobu 4–5 minút dozlatista.
  • Pridajte cesnak a opekajte ďalšiu minútu, potom odstavte.
  • Srnčie vložte do igelitového vrecka s múkou, čiernym korením, soľou a pretrepte, aby sa obalilo.
  • Do rovnakej panvice pridajte ešte trochu oleja a masla, potom zverinu opekajte na vysokej teplote, kým nezhnedne a mäso dajte bokom.
  • Do panvice pridajte džem a víno a priveďte do varu.
  • Zalejte vývarom, pridajte tymián, bobkový list, mäso a zeleninu.
  • Prikryte a dajte do rúry asi na 1½ hodiny alebo do zmäknutia.

Guláš so zverinou sa dokonale hodí k lahodnej polente . Prečítajte si v našom článku, ako si ju môžete vychutnať.

Servírovacie misky plné lahodného guláša so srnčím mäsom.
Zdroj: olivemagazine.com

Guláš so srnčím mäsom, vínom a koreňovou zeleninou

Guláš zo srny je dokonalé jedlo v chladnom počasí, ktoré je plné chuti a ľahko sa pripravuje! Zverinové mäso, zemiaky a mrkva sa pomaly varí v bohatej omáčke z červeného vína, kým nezmäkne a zelenina nie je dokonale uvarená. Alebo si s nami pripravte poctivý guláš na 10 rôznych spôsobov .

Čo budeme potrebovať

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 kg srnčie plece (na kocky)
  • 1 žltá cibuľa (na kocky)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 30 g hladkej múky
  • 250 ml červeného vína
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 750 ml hovädzieho vývaru
  • 250 ml vody
  • ½ lyžičky mletého tymiánu
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 2 lyžičky cukru
  • 2 bobkové listy
  • 500 g zemiakov (na kocky)
  • 500 g mrkvy (na kocky)
  • 200 g mrazeného hrášku

Postup

  • Vo veľkej holandskej rúre rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja na stredne vysokú teplotu.
  • Opečte srnčie mäso, kým nezozlátne.
  • Do rovnakého hrnca pridajte cibuľu a zvyšnú lyžicu olivového oleja. Varte asi 5 minút alebo do zmäknutia.
  • Vmiešajte cesnak a paradajkový pretlak a varte 1 minútu.
  • Pridajte späť srnčou aj so šťavou, zasypte múkou a premiešajte.
  • Nalejte červené víno, balzamikový ocot a worcesterskú omáčku.
  • Potom pridajte vývar, vodu, tymian, soľ, korenie, cukor a bobkové listy.
  • Predhrejte rúru na 160 stupňov.
  • Hrniec prikryte pokrievkou a preneste do rúry na 1 hodinu a 30 minút. Prípadne guláš varte rovnakú dobu na sporáku pri nízkej teplote.
  • Pridajte zemiaky a mrkvu, prikryte a vložte späť do rúry. Pokračujte vo varení asi ďalšiu 1 hodinu a 30 minút, alebo kým zelenina a srnčie nezmäknú.
  • Vmiešajte hrášok a vyberte bobkové listy.
  • Srnčí guláš podávajte s naším chrumkavým chlebom !
Miska plná lahodného guláša so srnčím mäsom a domácim chlebom.
Zdroj: thespruceeats.com

Guláš francúzsky

Keď sa počasie zmení a zima začne prinášať chladnejšie teploty, je čas myslieť na výdatné jedlá. Klasický francúzsky recept na srnčí guláš, ktorý je navyše zhodou okolností rýchly na prípravu, sa k sychravému počasiu skvele hodí, rovnako ako ďalšia francúzska dobrota alebo ragú pripravte si naše recepty. Nielen, že sa oba tieto pokrmy ľahko pripravujú, ešte ku všetkému majú nízky obsah tuku.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg srnčie plece (na kocky)
  • 150 g nahrubo nakrájanej žltej cibule
  • 3 stredné mrkvy
  • 30 g jemne nakrájaného zeleru
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 lyžičky sušenej petržlenovej vňate
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
  • 1/4 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 5 plátkov slaniny
  • 2 lyžice múky
  • 1 lyžička paradajkovej pasty
  • 250 g nakrájaných húb

Postup

  • Srnčie dajte na jednu stranu veľkého pekáča. Na opačnú stranu položte cibuľu, mrkvu a zeler.
  • Mäso a zeleninu rovnomerne posypte soľou, čiernym korením a sušenými bylinkami.
  • Zmiešajte hovädzie vývar a červené víno. Zmes nalejte na mäso a zeleninu. Zakryte a nechajte marinovať v chladničke 8 hodín alebo až cez noc.
  • Vyberte mäso a zeleninu z marinády. Marinádu si zarezervujte na použitie neskôr v tomto recepte.
  • Do veľkej holandskej rúry pridajte nakrájanú slaninu a opečte ju do chrumkava.
  • Zverinu osušte papierovými utierkami. Kúsky mäsa premiešame s múkou.
  • Mäso opekajte na tuku zo slaniny dozlatista.
  • Vráťte všetko mäso do hrnca. Pridajte paradajkovú pastu a varte za stáleho miešania, kým sa mäso a pasta nespoja, asi 1 minútu.
  • Do hrnca pridajte huby, marinovanú zeleninu, chrumkavú slaninu a odloženú marinádu.
  • Zmes varte prikryté na miernu teplotu, kým mäso a zelenina nezmäknú a omáčka nezhustne, 45 minút až 1 hodinu.

Variácie
Nahraďte sušenú petržlenovú vňať 2 lyžicami jemne nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.
Pre cesnakovú príchuť pridajte do marinády 2 lyžičky mletého cesnaku.
Ako skladovať
Zvyšný zverinový guláš chlaďte v zakrytej nádobe po dobu až 4 dní.
Ak chcete zmraziť, dajte zvyšný guláš do vzduchotesnej mraziacej nádoby. Zmrazte až na 3 mesiace.

Zemiaková kaša preliata srnčím v omáčke.
Zdroj: midwestniceblog.com

Zverinový guláš s mäsom zo srny a zemiakmi

Tento recept na guláš so srnčím mäsom je inšpirovaný príchuťami Tuniska a severnej Afriky a bude patriť k vašim najobľúbenejším. Prakticky všetko, čo na výrobu tohto receptu potrebujete, už máte doma alebo ich ľahko nájdete v supermarkete.

Čo budeme potrebovať

  • 4 lyžice hladkej múky
  • 800 g kvalitného srnčieho (nakrájaného na 2 cm kúsky)
  • olivový olej
  • 2 cibuľa (nahrubo nakrájaná)
  • 3 mrkvy (nahrubo nakrájaná)
  • 2 zelerové tyčinky (nahrubo nakrájaná)
  • 1 lyžica borievkových bobúľ (rozdrvených)
  • 2 vetvičky rozmarínu (listy)
  • Lyžica masla
  • 6 vetvička čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 kocky hovädzieho vývaru
  • 600 g malých nových zemiakov
  • 1 strúčik cesnaku

Postup

  • Doštička poprášte 2 lyžicami múky a štipkou soli a čierneho korenia a obaľte kúsky mäsa touto zmesou, kým nebude dobre obalená.
  • Rozpáľte veľkú panvicu na vysokú teplotu, pridajte olivový olej a opekajte mäso 3 minúty, aby zhnedlo.
  • Pridajte nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler, drvené plody borievky, rozmarín a kúsok masla.
  • Pridajte pár lyžíc vody, všetko poriadne premiešajte, potom panvicu priklopte pokrievkou a nechajte všetko 4 až 5 minút v pare, aby sa chute prepojili.
  • Zložte pokrievku, aby sa mäso a zelenina začali vyprážať, občas miešajte.
  • Petržlenovú vňať nasekajte najemno, a akonáhle cibuľa začne karamelizovať, pridajte ju do panvice so zvyšnými 2 lyžicami múky a rozdrobenými kockami vývaru.
  • Premiešajte a nalejte toľko vody, aby zmes pokryla.
  • Priveďte do varu a potom stiahnite na stredne nízku teplotu, aby sa dusené mäso len varilo.
  • Pridajte zemiaky a pomaly varte aspoň 2 hodiny, kým sa mäso nebude rozpadať.
  • Pridajte nasekaný cesnak, petržlen, soľ a korenie a premiešajte.

Lahodný guláš môžete jesť len so zemiakmi alebo k nemu môžete prikusovať vypečený toastový chlieb, ktorý si môžete ľahko a rýchlo pripraviť v hriankovači , aký si vybrať sa dozviete v našej recenzii!

Tácka s omáčkou s mäsom, koreňovou zeleninou a zemiakmi.
Zdroj: honest-food.net

S čím servírovať srnčie mäso?

Možností, čo podávať k srnčiemu, je mnoho. Niektoré obľúbené možnosti zahŕňajú zemiakovú kašu, pečenú zeleninu, šalát a chlieb. Môžete byť tiež kreatívni a vyskúšať niečo nové. Môžete napríklad spárovať zverinu s ovocím a zeleninou.

Pečená koreňová zelenina

Jednoducho umyte a nakrájajte koreňovú zeleninu podľa vášho výberu (mrkva, paštrnák a batáty), pokvapkajte ju trochou olivového oleja a obľúbeným korením a pečte v predhriatej rúre do mäkka.

Mrkvovo-zázvorové pyré

Pyré sa tiež pomerne ľahko pripravuje – stačí mrkva a zázvor podusiť vo vode, kým nezmäknú, a potom ich rozmixovať do hladka.

Špargľa dusená s holandskou omáčkou

Navrch holandskej omáčky pridajte štipku papriky.

Čerstvý šalát so slaninou

Na prípravu tohto šalátu budete potrebovať čerstvý šalát, slaninu, šalotku, biely vínny ocot, dijonskú horčicu a olivový olej. Do šalátu môžete pridať aj ďalšie ingrediencie, ako je rozdrobený modrý syr alebo nakrájané jablká.

Glazovaná mrkva

Do zmesi môžete pridať aj ďalšiu zeleninu, ako je paštrnák alebo kvaka.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.