Vyskúšajte tieto skvelé recepty na zabíjačkové polievky!
To že sa nedostanete na pravú dedinskú zabíjačku neznamená, že si nemôžete vychutnať tieto špeciality.
Zabíjačka má stále veľkú tradíciu na dedinách, ale produkty z nej môžeme kúpiť aj v mäsiarstve.
Všetky tieto recepty sú veľmi jednoduché a vyberie si skutočne každý.
Tak poďme na to!
Čierna polievka zo zabíjačky
Túto polievku budete asi poznať pod názvom Prdelačka a jedná sa o klasickú českú polievku ako ju poznáte zo zabíjačiek.
Ingrediencie
- 1.5l vývaru – ideálne ovarového
- 2 lyžice sadla
- 1 cibuľa
- 100 g krúp
- 300 ml bravčovej krvi
- 2 lyžičky majoránky
- 3 strúčiky cesnaku
- feferónka a chleba na podávanie
- soľ
Postup
- Ovarový vývar nalejeme do hrnca, privedieme do varu a prilejeme k nemu scedenú bravčovú krv.
- Miešajte asi 20 minút. Pozor, nesmie dôjsť k varu, inak by sa nám krv zrazila!
- Medzitým si uvaríme krúpy podľa návodu, scedíme a necháme zatiaľ bokom.
- Pridáme uvarené krúpy, dochutíme soľou, majoránom a prelisovaným cesnakom.
- Podávame s osmaženou cibuľkou a feferónkou. Skvele chutí s chlebom.

Vyskúšajte niektorý z našich výborných receptov na domáci chlieb!
Zabíjačková polievka z jelita
Túto veľmi ľahkú polievku budete mať na stole behom chvíľky a jej chuť vás ohromí.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 2 lyžice sadla
- 6 šálok vývaru
- 2 jelita
- 2 lyžičky majoránky
- 100 ml červeného vína
- krutóny
- soľ, korenie

Postup
- V hrnci rozohrejeme masť a osmažíme na ňom na kocky nakrájanú cibuľu.
- Akonáhle bude mať cibuľa zlatistú farbu tak ju zalejeme vývarom.
- Jelita vyberieme zo čriev a pridáme ich do polievky spolu s lyžičkou majoránky.
- Prilejeme víno a na miernom plameni varíme asi 5 minút.
- Dochutíme soľou, korením, posypeme krutónmi a môžeme podávať.
Jitrnicová polievka
Máte radi zabíjačkové polievky ale bez krvi? Tak to bude tento recept priamo pre vás!
Ingrediencie
- 2 lyžice sadla
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 georgíny
- ¼ zeleru
- 1 zemiaka
- ¼ kapusty
- 1 lyžička majoránky
- 3 bobkové listy
- petržlenová vňať
- soľ, korenie
Postup
- Jitrnice si orestujeme na troche oleja do zlatista zo všetkých strán.
- Zalejeme vývarom a privedieme do varu.
- Medzitým si v panvici rozohrejeme olej a orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler. Restujeme asi 5 minút.
- Jitrnice vyberieme a necháme bokom. Vývar použijeme neskôr na zeleninu.
- Pridáme zemiaky, kapustu a zalejeme vývarom, pridáme bobkové listy, soľ, korenie a majoránku.
- Varíme na miernom plameni asi 10-15 minút pokiaľ nebude zelenina mäkká.
- Jitrnice nakrájame na kolieska a dáme späť do polievky.
- Servírujeme s čerstvou petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Ovarová polievka
Táto voňavá polievka je skvelou kombináciou bravčového mäsa, zeleniny a krup. Skúste si ju doma aj vy!
Ingrediencie
- 1 bravčové koleno
- voda
- 200 g zeleru
- 1 petržlen
- 2 mrkvy
- 2 cibuľa
- 2 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g krúp
- soľ, korenie
Postup
- Bravčové koleno vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou. Privedieme do varu a na miernom plameni varíme asi 1.5 hodiny.
- Medzitým si uvaríme krúpy podľa návodu.
- 20 minút pred koncom pridáme do hrnca očistenú zeleninu.
- Akonáhle je mäso mäkké tak vyberieme koleno z vody, mäso oberieme a nakrájame na kocky a vložíme späť do polievky.
- Do polievky pridáme krúpy, dochutíme soľou a korením a podávame.

Domáca zabíjačková polievka
Nedostanete sa k zabíjačkovým produktom ale aj tak by ste si dali výbornú polievku? Nevadí, skvelú bravčovú polievku si môžete ľahko uvariť doma.
Ingrediencie
- 1.5 kg bravčové mäso s kosťou
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 petržlen
- 2 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia
- soľ, korenie
Postup
- Bravčové mäso a kosti vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou.
- Pomaly privedieme do varu. Pridáme bobkový list, nové korenie a na miernom plameni ývať ťaháme 2 hodiny.
- Pol hodiny pred koncom pridáme očistenú mrkvu, zemiaky a petržlen.
- Hotovú polievku precedíme. Mäso oberieme z kostí, zeleninu nakrájame a všetko vložíme späť do polievky.
- Dochutíme soľou a korením.

Prínosy bravčového mäsa pre zdravie
Bravčové mäso a produkty z neho nielen skvele chutia, ale majú aj hromadu zdravotných benefitov o ktorých ste možno ani nevedeli.
Medzi benefity patria:
- Je to veľmi kvalitný zdroj bielkovín.
- Výborný zdroj železa
- Bravčové mäso je tiež skvelé na budovanie svalov a to vďaka beta alanínu.
- Veľa vitamínu B6 a B12 ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu mozgu.
- Bohatý na vitamín B, má ho viac ako hovädzie alebo jahňacie mäso.
- Skvelý zdroj minerálov ako je selén, fosfor a tiamín.
Skvelý spôsob ako využiť bravčové mäso a jeho produkty sú tieto výborné zabíjačkové polievky.
Ktorú z nich si uvaríte ako prvú?