V jednoduchosti je sila, a presne toto príslovie platí tu!
Recepty na slimáky z lístkového cesta sú jednoduché na prípravu, nezaberú veľa času a ani nezaťažia vašu peňaženku.
V tomto zozname tých najlepších receptov nájdete ako slané, tak sladké varianty a určite nešliapnete vedľa.
Vyskúšajte napríklad náš tip na slimáky s pestom alebo sladké škoricové slimáky.
Pizza slimáky z lístkového cesta
Skvelý recept, ktorý sa hodí ako pohostenie pre neočakávanú návštevu, tak aj ako rýchla desiata pre najmenších členov rodiny a ich kamarátov. Ingrediencie sú kvalitné a ľahké na strávenie.
Čo budeme potrebovať
- 400 g chladeného lístkového cesta
- 250 ml Marinara omáčky
- 250 g strúhanej mozzarelly
- 125 g nastrúhaného parmezánu
- 2 lyžice olivového oleja
- lyžička cesnakového prášku (môže byť aj čerstvý prelisovaný)
- ½ lyžičky sušeného oregana
Postup
- Na pracovnej ploche rozvaľkáme lístkové cesto
- Cesto by malo byť približne 1 centimeter vysoké
- Cesto prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie
- Rozvaľkané cesto potrieme dostatočným množstvom omáčky Marinara (cca 200 ml)
- Potom ho rovnomerne posypte nastrúhaným parmezánom (cca 90 g) a mozzarellou
- Cesto začneme, od dlhšej strany plechu, rolovať
- Keď je cesto zrolované zabalíme ho do plastovej fólie a necháme v chladničke, aspoň 30 minút odpočívať
- Rúru si medzitým predhrejeme na 190 stupňov
- Zatiaľ čo sa rúra rozohrieva, zmiešame si olivový olej s cesnakom a oreganom
- Cesto vyberieme z chladničky a odstránime plastovú fóliu
- Nakrájame ho na približne 2 centimetrové slimáky
- Slimáky potom vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie
- Vrch každého závitku potrieme zmesou olivového oleja
- A posypeme zvyškom strúhaného parmezánu
- Slimáky dáme do rúry a pečieme približne 18 minút, kým nie sú na povrchu zlatisté a syr nebubla
- Slimáky podávame teplé so zvyšnou Marinara omáčkou
Rovnako ako pri pizze nanášajte len tenkú vrstvu omáčky. Vďaka tomu sa lístkové cesto nemôže rozmočiť. Ak chcete uspokojiť aj malých stravníkov aj inými dobrotami vyskúšajte jeden z týchto receptov na pochúťky pre deti z mrkvy .

Pizza mriežky z lístkového cesta
Tentokrát to nie je tvar slimákov, ale mriežok a chutia úplne rovnako skvele. V tomto recepte môžete popustiť uzdu svojej fantázii a chuťovým bunkám. Vyberte si variáciu údenín podľa svojej ľubovôle.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 plátky lístkového cesta (vyvaľkané)
- 6 lyžíc omáčky Marinara
- 90 g strúhaného syra
- 100 g koliesok údeniny (salám, vysočina, feferónky atď.)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Plech vyložíme papierom na pečenie
- Pracovnú plochu posypeme múkou a rozložíme (rozvaľkáme) prvý plát lístkového cesta
- Rozvaľkané cesto rozrežeme pozdĺžne na 3 obdĺžniky
- Tie potom znovu rozrežeme, aby vzniklo 6 približne rovnako veľkých štvorcov
- Listové štvorčeky položíme na plech
- Každý štvorec potrieme 1 polievkovou lyžicou omáčky
- Omáčku roztierame až po okraje
- Hore navŕšime syr a údeninu
- Druhý plát vyložíme na pracovnú plochu
- Rozrežeme ho opäť na 3 obdĺžniky
- Každý obdĺžnik rozrežeme znova pozdĺžne, aby nám vzniklo približne 12 rovnako veľkých prúžkov cesta (spolu 36 prúžkov)
- Na každý štvorec položíme 6 prúžkov, tak aby vytvorili mriežku
- V rúre pečieme 20 minút, kým nie sú pizza slimáky zlatohnedé
- Keď sú upečení, necháme ich na 10 minút odpočinúť, než ich budeme servírovať

Pizzové slimáky s pestom
Možno pre niekoho menej známy variant, ale rozhodne nie menej chutí. Skúste tieto tri druhy pizzových závitkov a sami sa rozhodnite, ktorý z nich vám chutí najviac.
Na slimáky
- 2 pláty vyvaľkaného lístkového cesta
- Vajcia
- Štipka hladkej múky
Na náplň
Pesto
- 6 vrchovatých lyžíc bazalkového pesta
- 220 g strúhanej mozzarelly
- 60 g strúhaného parmezánu
Pizza
- 2 vrchovaté lyžice omáčky Marinara
- 100 g strúhaného čedaru
- 2 lyžice papriky (nakrájané najemno)
- 12 tenkých plátkov feferónok
- 50 g parmezánu
- Lyžička oregana
Prosciutto
- 4 plátky parmskej šunky
- 100 g nastrúhaného čedaru
- Lyžička oregana
Čo budeme potrebovať
- Rozložíme si lístkové cesto
- Jeden plát lístkového cesta necháme v celku
- Druhý plát prekrojíme na polovicu
- Najväčší plát cesta naplníme ingredienciami na pestovú náplň, a to v tomto poradí: 6 vrchovatých lyžíc pesta, 220 g mozzarelly, 60 g parmezánu
- Na prvú polovicu rozkrojeného cesta pridáme ingrediencie na pizzovú náplň v tomto poradí: 2 vrchovaté lyžice omáčky Marinara, 100 g čedaru, 12 plátkov feferónik, 2 lyžice papriky, 50 g parmezánu, oregano
- Na druhú polovicu rozkrojeného cesta pridáme ingrediencie na prosciuttovú náplň v tomto poradí: 100 g čedaru, 4 plátky parmskej šunky, oregano
- Každý plát cesta opatrne zrolujeme
- Rolky potrieme rozšľahaným vajíčkom
- Potom ich vložíme na 15 minút do chladničky, aby rolky stuhli
- Potom každú rolku nakrájame na približne rovnaké 1,5 centimetrové slimáky
- Rozprestrieme ich na plech vyložený papierom na pečenie
- Povrch každého slimáka potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry na 200 stupňov, po dobu 15 minút
- Slimáky musia byť zlatistí a chrumkaví
- Po upečení necháme pizza slimáky vychladnúť a podávame
Dávajte na ne pozor, slimáky sa bohužiaľ rýchlo spália.

Mini slimáky z lístkového cesta
Ako sa hovorí, za málo peňazí veľa muziky. V tomto skvelom recepte vám stačí pár základných surovín a vytvoríte niečo tak chutné, že vám jedna várka nebude stačiť.
Čo budeme potrebovať
- 2 pláty vyvaľkaného lístkového cesta
- 3 lyžice dijonskej horčice
- 12 plátkov šunky
- 200 g nastrúhaného syra (napríklad čedar)
- Nakrájaná petržlenová vňať alebo pažítka
Postup
- Lístkové cesto si rozložíme a rozvaľkáme na 1 centimeter vysoké pláty
- Potrieme ho 1½ lyžice horčice
- Hore umiestnime 6 plátkov šunky
- Posypeme syrom
- Cesto začneme od dlhšej strany rolovať do rolky
- Orežeme jej konce, aby boli rovné
- Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a umiestnime na 20 minút do chladničky
- Ten istý postup opakujeme s druhým plátom lístkového cesta
- Rúru si medzitým predhrejeme na 180 stupňov
- Vychladnuté cesto vyberieme a naporciujeme na približne rovnako veľké slimáky
- Slimáky potom vyskladáme na plech s papierom na pečenie a preložíme do rúry
- Pečieme približne 18 minút, kým nie je cesto zlatisté a syr nevyteká
- Ihneď po vybratí slimáky posypeme petržlenovou vňaťou alebo pažítkou
- Necháme mierne vychladnúť a pizza slimáky môžeme podávať

Závin z lístkového cesta a cibuľou
Závin napchatý až na prasknutie, tými najlepšími surovinami. Je to skvelé pohostenie ako pre návštevy, tak k filmovému večeru vo dvojici. Určite sa nebojte tento recept vyskúšať a dáte nám za pravdu, že vyšperkuje celý večer.
Čo budeme potrebovať
- 1 lyžica olivového oleja
- 3 papriky (nakrájané na tenké prúžky)
- cibuľa (nakrájaná na tenké polmesiačiky)
- lyžička talianskeho korenia
- 2 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 450 g klobásy
- 450 g lístkového cesta (alebo kysnutého cesta na pizzu)
- 4 plátky šunky
- 6 plátkov salámy
- 3 plátky syra
- 50 g strúhanej mozzarelly
- Vajcia
- 260 g omáčky Marinara
Postup
- Rúru si predhrejeme na 190 stupňov
- Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nakrájanú papriku a cibuľu
- Pridáme talianske korenie a cesnak
- Za stáleho miešania varíme, kým paprika a cibuľa nezmäknú
- Potom dáme papriku s cibuľou stranou, vychladnúť
- Na rovnakej panvici opekáme klobásu, kým nie je opečená
- Tiež jej dáme bokom vychladnúť
- Cesto vyvaľkáme a preložíme na papier na pečenie
- Doprostred cesta navrstvíme klobásu, papriku, šunku, salámu, syr a mozzarellu
- Okraje cesta preložíme cez seba, aby zakryli zmes
- Potom utesníme aj spodné okraje
- Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom
- Na povrchu cesta vyrežeme 5-7 centimetrové štrbiny pre ventiláciu
- V rúre pizzový závin pečieme približne 30 minút, aby cesto bolo zlatisté a chrumkavé
- Závin potom nakrájame na 5 centimetrové kúsky a podávame s omáčkou Marinara, v ktorej kúsky namáčame

Objavte podobné tipy
Slimáky z lístkového cesta a nivou
Chuť skaramelizované cibule a intenzívna chuť plesnivého syra, idú ruka v ruke krásne dohromady. Keď sa vám táto kombinácia spojí v ústach, začne skutočný chuťový ohňostroj.
Čo budeme potrebovať
- 500 g lístkového cesta
- Maslo
- 3 lyžice olivového oleja
- 800 g cibule (nakrájané nadrobno)
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička cukru kryštál
- 200 g nivy (nastrúhaná)
- 30 g žeruchy
- 30 g vlašských orechov
Postup
- Na pracovnej ploche si rozvaľkáme lístkové cesto
- Preložíme ho na plech, prepicháme vidličkou a dáme ho na 20 minút odpočinú do chladničky
- Rúru si medzitým rozohrejeme na 200 stupňov
- Vo veľkej panvici si rozohrejeme olej
- Pridáme cibuľu a soľ
- Cibuľu, za občasného miešania, vyprážame približne 10 minút
- Prisypeme cukor
- Cibuľu miešame, kým nám nezačne karamelizovať a zachytávať sa jemne o dno panvice
- Podľa chuti dokoreníme a odstavíme
- Odpočinuté cesto vyberieme a rozprestrieme naň cibuľovú zmes
- Posypeme nastrúhanou nivou
- Cesto začneme od dlhšej strany rolovať
- Potom ho nakrájame na rovnako veľké kusy
- Tie rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do rúry
- Slimáky pečieme približne 20 minút dozlatista, kým nezačne niva vytekať
- Slimáky vyberieme z rúry posypeme ich žeruchou a nasekanými vlašskými orechmi
- A najlepšie ihneď podávame, kým je cesto ešte teplé a krehké

Slimáky z lístkového cesta so syrom
Táto až po okraj plnená rolka syrom a šunkou je dochutená ešte štipľavou horčicou, ktorá celý recept pozdvihne.
Čo budeme potrebovať
- Plát lístkového cesta
- 3 lyžice horčice
- 50 g mozzarelly (nastrúhané)
- 50 g goudy (nastrúhaný)
- 25 g parmezánu (nastrúhaného)
- 50 g ementálu (nastrúhaného)
- Vajcia
- 1 lyžica nasekanej pažítky
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Na pracovnej ploche si vyvaľkáme do tenkého plátu lístkové cesto
- Jeho povrch potrieme horčicou a posypeme mozzarellou, goudou a ementálom
- Po dlhej strane cesta začneme rolovať
- Túto rolku potom nakrájame na 12 približne rovnakých kúskov
- Rolky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie
- Plech dáme na 15 minút oddýchnuť do chladničky
- Potom každého slimáka potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť na 15 minút do rúry
- Potom vyberieme posypeme rolky parmezánom a vrátime do rúry na 5 minút, aby sa syr roztopil
- Keď sú slimáky hotoví, vyberieme ich z rúry a posypeme pažítkou

Orechové slimáky z lístkového cesta
A máme tu tri tipy pre milovníkov sladkej kuchyne. Nebojte ani na vás sme nezabudli. Pripravili sme tri špeciálne sladké recepty na slimáky z lístkového cesta pre maškrtné jazýčky.
Tento recept je plný orechov, ktoré rolku krásne zjemnia. Vďaka zdravým tukom, ktoré orechy obsahujú, si túto dobrotu ani nemusíte vyčítať, pretože ako je známe zdravé tuky v našej strave potrebujeme.
Čo budeme potrebovať
- Plát lístkového cesta
- 200 g vlašských orechov (najemno nasekaných)
- 100 g pistácií (jemne namletých)
- 3 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice masla (zmäknutého)
- 2 lyžice medu
- Lyžička škorice
- Štipka soli
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru kryštál
Postup
- Na pomúčenej pracovnej ploche si rozvaľkáme cesto
- V menšej mise zmiešame vlašské orechy s pistáciami, trstinovým cukrom, maslom, medom, škoricou a soľou
- Touto zmesou posypeme vyvaľkané cesto
- Začneme rolovať od dlhšej strany cesta
- Vzniknutú rolku nakrájame na približne rovnaké kusy
- Tie potom vyskladáme na plech s papierom na pečenie
- Slimáky potrieme smotanou a posypeme cukrom
- V rúre pečieme na 170 stupňov 10 minút, kým nezhnednú
- Slimáky vyskladáme na mriežku a necháme vychladnúť

Sladký banánovo-čokoládový slimáky
Jednoduchý napriek tomu skvelý recept, pre milovníkov čokolády. Opäť potvrdzujeme pravidlo, že v jednoduchosti je sila.
Čo budeme potrebovať
- 375 g lístkového cesta
- 6 lyžíc čokoládovej nátierky
- 2 malé roztlačené banány
- Vajcia
Postup
- Rúru si rozohrejeme na 190 stupňov
- Lístkové cesto si rozvaľkáme na pracovnej ploche
- Potrieme ho čokoládovou nátierkou
- Na tú nevrstvíme roztlačený banán
- Od najdlhšej strany cesta začneme rolovať
- Vniknutú rolku rozdelíme na 12 rovnako veľkých kúskov
- Tie potrieme rozšľahaným vajíčkom
- A dáme ich na plech do rúry a pečieme 5 – 20 minút, kým slimáky nezezlátnu
- Pred podávaním necháme slimáky vychladnúť
Pokiaľ chcete mať tento recept na slimáky ešte viac čokoládové, nakrájajte si na menšie kúsky čokoládu a posypte s ňou cesto, kým rolku zabalíte.

Škoricové slimáky z lístkového cesta
Pokiaľ ste milovníkom škorice rovnako ako ja, tak určite nebudete váhať ani sekundu, keď dôjde na rozhodovanie, aký rýchly recept zvoliť. Stačí pár ingrediencií, pár krokov a voila občerstvenia je na svete.
Čo budeme potrebovať
- Plát lístkového cesta
- 120 g masla (zmäknutého a rozdeleného na pol)
- 50 g trstinového cukru
- 2 lyžičky škorice
- 50 g cukru kryštál
Postup
- V malej miske zmiešame 60 g masla s cukrom a škoricou
- Musí nám vzniknúť jednotná zmes
- Listové cesto si na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme
- Škoricovou zmesou cesto rovnomerne potrieme pomocou stierky alebo noža
- Od dlhšej strany cesta začneme cesto rolovať
- Pomocou ostrého noža alebo nite, tvoríme rovnako veľké slimáky
- Na strednej teplote si na panvici rozpustíme zvyšok masla
- Pokiaľ nie je panvica dostatočne veľká, aby sa v ňom uvarila celá várka naraz, maslo postupne s každou várkou dávkujeme
- Do panvice vložíme škoricové slimáky a vyprážame, z každej strany približne 3 minúty
- Upečené rolky položíme na papier na pečenie a osušíme prebytočný olej
- Do väčšej misy dáme cukor kryštál a hotové slimáky do neho vhodíme a premiešame, aby sa slimáky v cukre poriadne obalili

Ako sme už predostreli v úvode, slimáky z lístkového cesta sú skvelým pohostením pre návštevy, a tak ako správni hostitelia by ste mali vedieť ponúknuť aj výborný miešaný nápoj. Skúste tieto jednoduché recepty na miešané nápoje a urobte váš večer s priateľmi nezabudnuteľným!