Zemiaková kaša je obľúbenou prílohou.
Okrem klasickej podoby sa ale môže tiež zapekať, dajú sa z nej pripraviť skvelé krokety alebo dokonca muffiny.
Prinášame vás 6 luxusných receptov nielen na zemiakovú kašu, ale aj na pokrmy z nej pripravené.
Nechajte si chutiť!
Klasická zemiaková kaša
Zemiaková kaša je základnou prílohou v našom jedálničku a českej kuchyni, hodí sa predovšetkým k duseným mäsám, ale aj k zapekaným pokrmom zo zeleniny.
Ingrediencie
- 4 lyžice masla alebo margarínu
- 500 g stredne veľkých zemiakov, varný typ C
- 40 g masla
- 100 ml mlieka
- muškátový oriešok
- soľ a korenie
Postup
- Zemiaky uvarte a poriadne ich zbavte vody.
- Ešte teplé zemiaky rozšťouchejte v hrnci.
- Osoľte ich, okoreňte a ochuťte strúhaným muškátom.
- Po kúskoch zapracujte maslo a metlou vyšľahajte dohladka.
- Prilejte ohriate mlieko a poriadne opäť vyšľahajte do hladka.

Pripravili sme pre vás aj najlepšie recepty na pečené zemiaky z rúry . Obľúbená lahôdka na 9 spôsobov!
Placky zo zemiakovej kaše so syrom a slaninou
Zvyšnú zemiakovú kašu môžete využiť napríklad aj na prípravu tohto lahodného pokrmu. Užite si luxusné chrumkavé placky so syrom a slaninou, do ktorých sa zamilujete!
Ingrediencie
- 2 šálky studenej zemiakovej kaše
- 1 šálka strúhaného syra, ako je čedar
- ½ šálky hladkej múky
- 6 prúžkov slaniny
- 1 stredná cibuľa, nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky korenia
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 vajcia
- 4 lyžice masla alebo margarínu
Postup
- Slaninu opečte do chrumkava a nechajte odkvapkať na papierovej utierke, kým nevychladne.
- Rozdrobte na malé kúsky.
- Vložte kúsky slaniny do veľkej misy.
- Z panvice vylejte okrem 2 polievkových lyžíc tuk zo slaniny a opečte cesnak a prípadne cibuľu na strednom plameni, pokiaľ nezosklovatí.
- Pridajte ku kúskom slaniny zvyšné prísady (okrem masla/margarínu) a dobre premiešajte lyžicou alebo rukami (bude to lepkavé).
- Umyte a osušte panvicu a na strednom plameni v nej rozpustite 1 polievkovú lyžicu masla alebo margarínu.
- Odoberte asi ¼ šálky zemiakovej zmesi a vytvorte z nej guľu.
- Vložte ju do horúcej panvice a vytvarujte z nej placku.
- Vymažte asi 3 minúty z každej strany, pokiaľ nie sú placky ľahko zlatisté.
- Na dosiahnutie najlepších výsledkov ihneď podávajte, kým sú horúce a chrumkavé.
- Navrch dajte jarnú cibuľku, kyslú smotanu alebo kečup.

Zemiakovo-syrové muffiny so špenátom
Ochutnajte tieto muffiny zo zemiakov so syrom a špenátom, ktoré sú perfektné napríklad ako netradičné slané raňajky alebo lahodná príloha.
Ingrediencie
- olej v spreji podľa potreby
- 2 veľké vajcia
- 3,5 šálok zvyšnej zemiakovej kaše
- 1 šálka špenátu, jemne nasekaného
- 1 šálka syra čedar
- soľ podľa potreby
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- ¼ šálky jarnej cibuľky, jemne nakrájané
- ¼ šálky mozzarelly
- kyslá smotana na ozdobenie, voliteľné
Postup
- Predhrejte rúru na 200 ° Celzia.
- Formu na muffiny vymažte maslom alebo postriekajte olejom v spreji.
- Dajte bokom.
- Vajcia šľahajte, kým sa bielky a žĺtky dobre nespoja.
- Do zemiakovej kaše pridajte vajcia spolu s nakrájaným špenátom, jarnou cibuľkou, soľou, čiernym korením a syrom čedar.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Zemiakovo-vaječnú zmes naberajte do vymastenej formy na muffiny, kým nebudú plechové košíčky plné niečo cez ¾.
- Pomocou lyžice uhlaďte vrch.
- Pečte 25–35 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Vyberte muffiny z rúry a každý muffin posypte nastrúhanou mozzarellou.
- Formu na muffiny vložte späť a pečte ešte 2 minúty alebo pokiaľ sa syr nerozpustí.
- Vyberte z rúry a nechajte muffiny vo forme asi 5-10 minút vychladnúť, než ich opatrne vyberiete.
- Podávajte s kopčekom kyslej smotany a jemne nakrájanou jarnou cibuľkou.

Objavte podobné tipy
Krokety zo zemiakovej kaše
Mäkké, teplé a jednoducho perfektné sú tieto krokety, ktoré si hravo pripravíte zo zvyšnej zemiakovej kaše. Recept, ktorý vám dokáže, že aj s využitím zvyškov môžete vykúzliť úplne luxusný pokrm!
Ingrediencie
- 2 šálky zemiakovej kaše
- 2 žĺtky
- ½ šálky strúhaného parmezánu
- 2 polievkové lyžice čerstvé nasekané pažítky plus ďalšie na ozdobu
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 1 šálka jemnej strúhanky
- 2 vajcia
- 3-4 šálky repkového oleja
- kyslá smotana (voliteľne)
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte zemiaky, pažítku, žĺtky, parmezán a múku.
- Dôkladne premiešajte a rozvaľkajte na porcie veľkosti golfovej loptičky.
- V malej miske rozšľahajte 2 vajcia.
- Dajte strúhanku do inej malej misky.
- Krokety obaľte vo vajci a potom v strúhanke.
- Zahrejte olej v panvici.
- Krokety dávajte po dávkach do horúceho oleja, pomocou lyžičky ich otáčajte a rovnomerne smažte.
- Vyberte krokety z oleja, keď sú dozlatista, čo trvá asi 3 minúty.
- Nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Podávajte teplé s kyslou smotanou a ďalšou pažítkou.

Kaša zo zemiakov so slaninou a čedarom
Výdatná zemiaková kaša, ktorá si sama o sebe vystačí aj ako hlavný chod. V kombinácii so slaninou a syrom čedar je úplne neodolateľná!
Ingrediencie
- 2 kg nakrájaných zemiakov
- soľ
- ½ šálky masla
- ½ šálky mlieka
- ½ šálky kyslej smotany
- čedar podľa chuti
- mleté čierne korenie
- 6 plátkov slaniny, osmažené a rozdrobené
- 2 polievkové lyžice čerstvo nasekané pažítky
Postup
- Vo veľkom hrnci podlejte zemiaky vodou a výdatne dochuťte soľou.
- Priveďte do varu a varte, kým sa zemiaky nedajú ľahko prepichnúť vidličkou, 16 až 18 minút.
- Sceďte a vráťte do hrnca.
- Použite šťouchadlo na zemiaky a roztlačte zemiaky do hladka.
- Medzitým v malom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo s mliekom.
- Zmes nalejte na zemiaky a miešajte, kým nebude krémová.
- Vmiešajte kyslú smotanu a potom dochuťte soľou a korením.
- Vmiešajte slaninu, čedar a pažítku.
- Preneste zemiaky do servírovacej misy.
- Pred podávaním dochuťte ešte čiernym korením a ozdobte pažítkou.

Už vás nebaví stále ako prílohu predkladať zemiakovú kašu alebo obyčajné varené zemiaky? Potom vyskúšajte naše recepty na šťouchané zemiaky . Ich príprava nie je o nič zložitejšia a chutia znamenite!
Zapečená zemiaková kaša so syrom
Tento pokrm je krásne krémový, bohatý a jednoduchý na prípravu. Zemiaková kaša týmto dostáva úplne nový rozmer!
Ingrediencie
- 1/2 šálky + 2 lyžice masla, izbové teploty
- 2,3 kg zemiakov, olúpaných a roztvorených
- 230 g krémového syra, izbovej teploty
- 3/4 šálky kyslej smotany
- 2 šálky strúhaného syra čedar
- 2 a 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 vajce
- voliteľne: pažítka a slanina
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Zapekaciu misu 23×33 cm vymažte 2 lyžicami masla a dajte bokom.
- Dajte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte vodou.
- Zemiaky priveďte do varu.
- Znížte teplotu na mierny var a varte 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Zemiaky sceďte a dajte do veľkej misy.
- Zemiaky roztlačte ručným šťouchadlom.
- Pridajte zvyšnú 1/2 šálky masla, krémový syr, kyslú smotanu, 1 a 1/2 šálky strúhaného syra čedar, soľ, korenie, sušený cesnak a vajcia.
- Ručným mixérom šľahajte zemiaky, kým sa všetky ingrediencie nespoja a zemiaky nebudú krémové.
- Zemiaky rozprestrite do pripravenej panvice.
- Prikryte alobalom a pečte 40–45 minút.
- Podľa potreby ozdobte pažítkou a/alebo slaninou.

Nenašli ste vhodnú prílohu k vášmu chodu? Skúste sa pozrieť aj na naše ďalšie recepty na zemiakové prílohy .
A ako vám naše recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!