Vyskúšajte naše recepty na šampiňónovú omáčku, ktorá je jemná a krémová.
Vychutnajte si ich na nespočet spôsobov s rôznymi prílohami podľa nás!
My vám prinášame tie najlepšie varianty a chuťové kombinácie.
Domáca šampiňónová omáčka
Túto krémovú hubovú omáčku zo šampiňónov budete chcieť dať na všetko! Od steaku cez marinované kuracie mäso , na bravčové kotlety až po omelety a pečené zemiaky , ste obmedzení iba svojou predstavivosťou. Je to luxusná a pritom jednoduchá omáčka, ktorú budete robiť znova a znova a znova!
Čo budeme potrebovať
- 30 g masla
- 1/2 lyžice olivového oleja
- 300 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
- Štipka soli a korenia
- 2 strúčiky cesnaku
- 65 ml bieleho vína (suché)
- 125 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 250 ml hustej smotany
- 30 g parmezánu (jemne nastrúhaného)
- 2 lyžičky čerstvých tymiánových lístkov
Postup
- Na panvici rozohrejte olej a na stredne vysokej teplote rozpustite maslo.
- Pridajte huby a zvoľna dozlatista varte, trvá to asi 4 až 5 minút.
- Tesne predtým, než budú hotové, pridajte cesnak a štipku soli a korenia.
- Varte, kým cesnak nezezlátne.
- Pridajte biele víno.
- Miešajte po dobu 1 minúty alebo kým sa takmer neodparí.
- Pridajte vývar, smotanu a parmezán.
- Miešajte, potom znížte teplotu na strednú, aby sa šampiňónová omáčka pozvoľna varila.
- Občas premiešajte a varte 2 – 3 minúty, kým nezhustne.
- Vmiešajte tymián, podľa chuti osolíme a okoreníme. Zložte zo sporáka.
Víno – tu sa hodí akékoľvek suché biele, vyhnite sa drevitým / dubovým (napr. Chardonnay) a sladkým. Skúste Sauvignon Blanc a príbuzné odrody, Rulandské šedé a ružové vína sú tiež skvelé.

Gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou
Krehké zemiakové halušky sa varia v bohatej, zamatovej omáčke so šampiňónmi, ktorá je jednoduchá pre každodennú prípravu, ale dostatočne luxusná pre zvláštne príležitosti! Skúste aj ďalšie recepty na gnocchi s kuracím mäsom ! Päť receptov, ktoré si zamilujte.
Čo budeme potrebovať
- 500 g čerstvých zemiakových nokov
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 malá hnedá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g šampiňónov (nakrájaných na hrubé plátky)
- 200 g hríbov (nakrájaných na hrubé plátky)
- 250 ml kuracieho vývaru
- 300 ml zahustenej smotany
- 1 malý zväzok šalvie
- 100 g listov baby špenátu
Postup
- Gnocchi uvarte vo veľkom hrnci s mierne vriacou vodou podľa návodu na obale.
- Zahrejte 2 lyžice oleja v hlbokom hrnci na strednú teplotu.
- Pridajte cibuľu a cesnak a za častého miešania varte 5 minút alebo do zmäknutia.
- Pridajte huby a za občasného miešania varte 4 minúty do zmäknutia.
- Pridajte vývar a priveďte do varu. Mierne varte 5 minút.
- Vmiešajte smotanu, znížte teplotu na strednú a varte 5 minút alebo kým sa omáčka mierne nezredukuje. Podľa chuti okoreňte.
- Zostávajúci olej rozohrejte vo veľkej panvici na stredne vysokú.
- Pridajte šalviu a varte 2-3 minúty a potom ju vyberte von na tanier.
- Zvýšte teplotu na vysokú, v dvoch dávkach, pridajte halušky do panvice a opekajte 2 minúty dozlatista z oboch strán.
- Všetky halušky vráťte do panvice. Pridajte špenát a hubovú omáčku, premiešajte, aby sa halušky obalili. Ozdobte šalviou.

Bravčová bábika s krémovou omáčkou zo šampiňónov
Tento ľahký recept na šampiňónovú omáčku s bravčovou bábikou sa rozplýva v ústach! Je to jedlo hotové za 30 minút. Skúste aj recept na bravčovú bábiku Wellington , je dokonalá.
Čo budeme potrebovať
- 500 g bravčovej bábiky (nakrájaná na medailónky)
- soľ
- korenie
- 1 lyžica olivového oleja
- 45 g masla
- 250 g šampiňónov
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky dijonskej horčice
- 1/4 lyžičky talianskeho korenia
- 80 ml kuracieho/hovädzieho vývaru alebo vína (suché biele alebo sherry)
- 160 ml hustej smotany na šľahanie
Postup
- Bábiku nakrájajte a každý kúsok ochuťte soľou a korením.
- Pridajte olej a jednu lyžicu masla na panvicu na stredne vysokú teplotu. Nechajte panvicu niekoľko minút zahrievať.
- Bravčové mäso opekajte 3 minúty z každej strany a potom ho preložte na tanier.
- Pridajte zvyšné maslo a akonáhle sa rozpustí, pridajte huby a za občasného miešania varte 5–6 minút, alebo pokiaľ sa voda neodvarí.
- Vmiešajte cesnak, dijonskú horčicu, talianske korenie a kuracie vývar.
- Nechajte asi minútu prebublávať.
- Pridajte smotanu a nechajte asi minútu prebublávať.
- Pridajte bravčové mäso späť do panvice a nechajte variť ďalších 3-5 minút, alebo kým sa bravčové neprevarí a omáčka sa trochu nezredukuje.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením a ihneď podávajte.

Objavte podobné tipy
Smotanová omáčka so šampiňónmi
Šampiňónová omáčka so smotanou je tou najlepšou voľnou, keď hľadáte vhodnú prílohu k vášmu mäsu. Je jednoduchá na prípravu a stále neskutočne dobrá! Omáčka plná chuti umami, ktorá sa hodí k steaku, kuraciemu mäsu alebo k cestovinám.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice sušených hríbov
- 15 g masla
- 2 šalotky (nakrájané nadrobno)
- 200 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
- 200 g smotany
Postup
- Sušené hríbiky zalejte 100 ml vriacej vody a nechajte 5 minút odstáť.
- V panvici rozohrejte maslo a pridajte šalotku, ktorú jemne opekajte, kým nebude mäkká a priesvitná.
- Pridajte šampiňóny a varte ich ďalších 5 minút.
- Keď sú uvarené, pridajte k nim 1 lyžicou vody z hríbikov a zvyšok vody vyhoďte.
- Nakrájajte hríbiky a pridajte ich do panvice.
- Vmiešajte smotanu, priveďte do varu a okoreňte.
- Nechcete smotanu zredukovať a podávajte.

Šampiňónová omáčka s cestovinami
Náš recept na cestoviny so šampiňónovou omáčkou je jednoducho tá najlepšia voľba! Pripravte si tento krémový cestovinový pokrm s hubami v dňoch, keď si potrebujete vychutnať niečo dobré. Smotana, parmezán, biele víno, citrónová kôra a petržlen robia z niečoho obyčajného niečo luxusné.
Čo budeme potrebovať
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 250 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml suchého bieleho vína
- 200 ml hustej smotany
- 1 citrón (kôra)
- 200 g parmezánu
- 300 g tagliatelle alebo linguini
- ½ malého zväzku petržlenu (nasekané nadrobno)
Postup
- V strednom hrnci rozohrejte olej a maslo. Smažte cibuľu na miernu teplotu po dobu 10 minút alebo do zmäknutia.
- Pridajte huby a varte 10 minút na strednú teplotu. Pridajte cesnak a varte 2 minúty.
- Prilejte víno a priveďte do varu, tekutinu zredukujeme na polovicu.
- Pridajte smotanu a priveďte do varu, potom pridajte citrónovú kôru a parmezán.
- Dochuťte soľou a veľkým množstvom čierneho korenia.
- Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Nechajte si 100 ml vody z cestovín.
- Cestoviny v panvici premiešajte so smotanovou šampiňónovou omáčkou a dostatočným množstvom odloženej vody.
- Primiešajte petržlenovú vňať, rozdeľte do misiek a pridajte extra parmezán navrch.
Aby ste si mohli v pokoji a pohodlí pripraviť našu šampiňónovú omáčku alebo ktorúkoľvek inú, odporúčame si zaobstarať hlbokú panvicu . Tak sa vám už nikdy nič nevyleje pri miešaní na sporák! Pozrite na našu recenziu a vyberte si tú správnu!

Na čo si dať pozor pri príprave šampiňónovej omáčky?
- Kvalita šampiňónov: Používajte čerstvé šampiňóny a vyberte si tie, ktoré sú pevné a neprasknuté. Pokiaľ sú šampiňóny už mäkké alebo hnedé, môžu byť skazené a škodlivé pre zdravie.
- Čistota: Pred použitím očistite šampiňóny a zbavte sa zvyškov zeminy alebo iných nečistôt.
- Nakrájanie: Šampiňóny nakrájajte na rovnaké kúsky, aby sa rýchlejšie uvarili a omáčka mala jednotnú konzistenciu.
- Pridanie tekutiny: Keď pridávate tekutinu, buďte opatrní, aby ste omáčku príliš nezriedili.
- Dochutenie: Chuť omáčky môžete vylepšiť korením, bylinkami alebo ďalšími ingredienciami, ako je cibuľa alebo cesnak. Avšak dajte pozor, aby ste nepridali príliš veľa soli alebo korenia a aby chuť bola vyvážená.
- Hustota: Ak chcete dosiahnuť požadovanú hustotu omáčky, môžete použiť zahustenú zmes z múky alebo škrobu.