Vybrali sme pre vás tieto skvelé recepty na omáčku so šampiňónmi. Akú vyskúšate ako prvú?

Vyskúšajte naše recepty na šampiňónovú omáčku, ktorá je jemná a krémová.

Vychutnajte si ich na nespočet spôsobov s rôznymi prílohami podľa nás!

My vám prinášame tie najlepšie varianty a chuťové kombinácie.

Domáca šampiňónová omáčka

Túto krémovú hubovú omáčku zo šampiňónov budete chcieť dať na všetko! Od steaku cez marinované kuracie mäso , na bravčové kotlety až po omelety a pečené zemiaky , ste obmedzení iba svojou predstavivosťou. Je to luxusná a pritom jednoduchá omáčka, ktorú budete robiť znova a znova a znova!

Čo budeme potrebovať

  • 30 g masla
  • 1/2 lyžice olivového oleja
  • 300 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
  • Štipka soli a korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 65 ml bieleho vína (suché)
  • 125 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 250 ml hustej smotany
  • 30 g parmezánu (jemne nastrúhaného)
  • 2 lyžičky čerstvých tymiánových lístkov

Postup

  • Na panvici rozohrejte olej a na stredne vysokej teplote rozpustite maslo.
  • Pridajte huby a zvoľna dozlatista varte, trvá to asi 4 až 5 minút.
  • Tesne predtým, než budú hotové, pridajte cesnak a štipku soli a korenia.
  • Varte, kým cesnak nezezlátne.
  • Pridajte biele víno.
  • Miešajte po dobu 1 minúty alebo kým sa takmer neodparí.
  • Pridajte vývar, smotanu a parmezán.
  • Miešajte, potom znížte teplotu na strednú, aby sa šampiňónová omáčka pozvoľna varila.
  • Občas premiešajte a varte 2 – 3 minúty, kým nezhustne.
  • Vmiešajte tymián, podľa chuti osolíme a okoreníme. Zložte zo sporáka.

Víno – tu sa hodí akékoľvek suché biele, vyhnite sa drevitým / dubovým (napr. Chardonnay) a sladkým. Skúste Sauvignon Blanc a príbuzné odrody, Rulandské šedé a ružové vína sú tiež skvelé.

Panvica plná šampiňónov v krémovej omáčke s rozmarínom.
Zdroj: recipetineats.com

Gnocchi so smotanovo-šampiňónovou omáčkou

Krehké zemiakové halušky sa varia v bohatej, zamatovej omáčke so šampiňónmi, ktorá je jednoduchá pre každodennú prípravu, ale dostatočne luxusná pre zvláštne príležitosti! Skúste aj ďalšie recepty na gnocchi s kuracím mäsom ! Päť receptov, ktoré si zamilujte.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g čerstvých zemiakových nokov
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 malá hnedá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g šampiňónov (nakrájaných na hrubé plátky)
  • 200 g hríbov (nakrájaných na hrubé plátky)
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 300 ml zahustenej smotany
  • 1 malý zväzok šalvie
  • 100 g listov baby špenátu

Postup

  • Gnocchi uvarte vo veľkom hrnci s mierne vriacou vodou podľa návodu na obale.
  • Zahrejte 2 lyžice oleja v hlbokom hrnci na strednú teplotu.
  • Pridajte cibuľu a cesnak a za častého miešania varte 5 minút alebo do zmäknutia.
  • Pridajte huby a za občasného miešania varte 4 minúty do zmäknutia.
  • Pridajte vývar a priveďte do varu. Mierne varte 5 minút.
  • Vmiešajte smotanu, znížte teplotu na strednú a varte 5 minút alebo kým sa omáčka mierne nezredukuje. Podľa chuti okoreňte.
  • Zostávajúci olej rozohrejte vo veľkej panvici na stredne vysokú.
  • Pridajte šalviu a varte 2-3 minúty a potom ju vyberte von na tanier.
  • Zvýšte teplotu na vysokú, v dvoch dávkach, pridajte halušky do panvice a opekajte 2 minúty dozlatista z oboch strán.
  • Všetky halušky vráťte do panvice. Pridajte špenát a hubovú omáčku, premiešajte, aby sa halušky obalili. Ozdobte šalviou.
Tanier plný dokonalej krémovej omáčky so šampiňónmi a gnocchi.
Zdroj: simplyhomecooked.com

Bravčová bábika s krémovou omáčkou zo šampiňónov

Tento ľahký recept na šampiňónovú omáčku s bravčovou bábikou sa rozplýva v ústach! Je to jedlo hotové za 30 minút. Skúste aj recept na bravčovú bábiku Wellington , je dokonalá.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g bravčovej bábiky (nakrájaná na medailónky)
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 45 g masla
  • 250 g šampiňónov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1/4 lyžičky talianskeho korenia
  • 80 ml kuracieho/hovädzieho vývaru alebo vína (suché biele alebo sherry)
  • 160 ml hustej smotany na šľahanie

Postup

  • Bábiku nakrájajte a každý kúsok ochuťte soľou a korením.
  • Pridajte olej a jednu lyžicu masla na panvicu na stredne vysokú teplotu. Nechajte panvicu niekoľko minút zahrievať.
  • Bravčové mäso opekajte 3 minúty z každej strany a potom ho preložte na tanier.
  • Pridajte zvyšné maslo a akonáhle sa rozpustí, pridajte huby a za občasného miešania varte 5–6 minút, alebo pokiaľ sa voda neodvarí.
  • Vmiešajte cesnak, dijonskú horčicu, talianske korenie a kuracie vývar.
  • Nechajte asi minútu prebublávať.
  • Pridajte smotanu a nechajte asi minútu prebublávať.
  • Pridajte bravčové mäso späť do panvice a nechajte variť ďalších 3-5 minút, alebo kým sa bravčové neprevarí a omáčka sa trochu nezredukuje.
  • Podľa potreby dochuťte soľou a korením a ihneď podávajte.
Nakrájané ružovoučké mäso poliate omáčkou z húb.
Zdroj: projectgezond.nl

Smotanová omáčka so šampiňónmi

Šampiňónová omáčka so smotanou je tou najlepšou voľnou, keď hľadáte vhodnú prílohu k vášmu mäsu. Je jednoduchá na prípravu a stále neskutočne dobrá! Omáčka plná chuti umami, ktorá sa hodí k steaku, kuraciemu mäsu alebo k cestovinám.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice sušených hríbov
  • 15 g masla
  • 2 šalotky (nakrájané nadrobno)
  • 200 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
  • 200 g smotany

Postup

  • Sušené hríbiky zalejte 100 ml vriacej vody a nechajte 5 minút odstáť.
  • V panvici rozohrejte maslo a pridajte šalotku, ktorú jemne opekajte, kým nebude mäkká a priesvitná.
  • Pridajte šampiňóny a varte ich ďalších 5 minút.
  • Keď sú uvarené, pridajte k nim 1 lyžicou vody z hríbikov a zvyšok vody vyhoďte.
  • Nakrájajte hríbiky a pridajte ich do panvice.
  • Vmiešajte smotanu, priveďte do varu a okoreňte.
  • Nechcete smotanu zredukovať a podávajte.
Panvica plná krémovej smotanovej omáčky s hubami.
Zdroj: juliasalbum.com

Šampiňónová omáčka s cestovinami

Náš recept na cestoviny so šampiňónovou omáčkou je jednoducho tá najlepšia voľba! Pripravte si tento krémový cestovinový pokrm s hubami v dňoch, keď si potrebujete vychutnať niečo dobré. Smotana, parmezán, biele víno, citrónová kôra a petržlen robia z niečoho obyčajného niečo luxusné.

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 250 g šampiňónov (nakrájaných na plátky)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 200 ml hustej smotany
  • 1 citrón (kôra)
  • 200 g parmezánu
  • 300 g tagliatelle alebo linguini
  • ½ malého zväzku petržlenu (nasekané nadrobno)

Postup

  • V strednom hrnci rozohrejte olej a maslo. Smažte cibuľu na miernu teplotu po dobu 10 minút alebo do zmäknutia.
  • Pridajte huby a varte 10 minút na strednú teplotu. Pridajte cesnak a varte 2 minúty.
  • Prilejte víno a priveďte do varu, tekutinu zredukujeme na polovicu.
  • Pridajte smotanu a priveďte do varu, potom pridajte citrónovú kôru a parmezán.
  • Dochuťte soľou a veľkým množstvom čierneho korenia.
  • Medzitým uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Nechajte si 100 ml vody z cestovín.
  • Cestoviny v panvici premiešajte so smotanovou šampiňónovou omáčkou a dostatočným množstvom odloženej vody.
  • Primiešajte petržlenovú vňať, rozdeľte do misiek a pridajte extra parmezán navrch.

Aby ste si mohli v pokoji a pohodlí pripraviť našu šampiňónovú omáčku alebo ktorúkoľvek inú, odporúčame si zaobstarať hlbokú panvicu . Tak sa vám už nikdy nič nevyleje pri miešaní na sporák! Pozrite na našu recenziu a vyberte si tú správnu!

Kopa cestovín zmiešaných s krémovou šampiňónovou omáčkou.
Zdroj: saltandlavender.com

Na čo si dať pozor pri príprave šampiňónovej omáčky?

  1. Kvalita šampiňónov: Používajte čerstvé šampiňóny a vyberte si tie, ktoré sú pevné a neprasknuté. Pokiaľ sú šampiňóny už mäkké alebo hnedé, môžu byť skazené a škodlivé pre zdravie.
  2. Čistota: Pred použitím očistite šampiňóny a zbavte sa zvyškov zeminy alebo iných nečistôt.
  3. Nakrájanie: Šampiňóny nakrájajte na rovnaké kúsky, aby sa rýchlejšie uvarili a omáčka mala jednotnú konzistenciu.
  4. Pridanie tekutiny: Keď pridávate tekutinu, buďte opatrní, aby ste omáčku príliš nezriedili.
  5. Dochutenie: Chuť omáčky môžete vylepšiť korením, bylinkami alebo ďalšími ingredienciami, ako je cibuľa alebo cesnak. Avšak dajte pozor, aby ste nepridali príliš veľa soli alebo korenia a aby chuť bola vyvážená.
  6. Hustota: Ak chcete dosiahnuť požadovanú hustotu omáčky, môžete použiť zahustenú zmes z múky alebo škrobu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.