Naložené kuracie chutí úplne výborne a každý to vie!
Hydina sama o sebe nemá príliš výraznú chuť, a preto krásne natiahne chuť ostatných surovín.
Preto sme si pre vás pripravili 5 lahodných receptov na kuracie v marináde, ktoré vás rozhodne zaujmú.
Či už ide o mäso naložené v jogurte, balzamikovom octe alebo v mede a sójovej omáčke, vždy sa jedná o úplnú lahôdku.
Tak poďme na to!
Marinované kuracie krídla s medom
Med dodá mäsu nielen mnoho zdravých látok, ale aj typickú šťavnatú chuť. Nemusíme sa však báť, že bude mäso sladké, ostatné ingrediencie chuť vyváža.
Ingrediencie
- 8 kuracích krídielok
- 3 lyžice medu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 4 lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- soľ, korenie
- 3 bobkové listy
- 1 lyžička kari
Postup
- Med rozmiešajte s citrónom, cesnak utrite so soľou, všetko zmiešajte dohromady a vlejte do uzatvárateľnej misky.
- Do misky vložte umyté a osolené kuracie krídla.
- Nechajte v chladničke do druhého dňa.
- Na rozpálenom grile opečte namarinované kuracie krídla z oboch strán dozlatista.
- Marinádu, ktorá zostala v miske, zlejte do panvičky a nechajte na grile prevariť.
- Krídla servírujte so zemiakmi a pórom preliate prevarenou marinádou.

Vyskúšajte aj našich 6 najlepších receptov na krehké kuracie krídelká . Je to perfektné hlavné jedlo, ale aj chuťovka na párty!
Kuracie mäso v horčičnej marináde
Kombinácia kuracieho mäsa s horčicou, karí a sójovou omáčkou je neodolateľná! Pripravte si ju spoločne so zemiakmi alebo zemiakovou kašou a hravo si tak vykúzlite lahodný obed či večeru.
Ingrediencie
- 4 kuracie prsia
- 5 lyžíc kremžskej horčice
- 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
- 5 lyžíc oleja
- 1 lyžica sušeného cesnaku
- 1 lyžička kari
- soľ, korenie
Postup
- Všetko premiešajte do hladkej marinády a nalejte do uzatvárateľnej nádoby.
- Mäso osoľte a vložte do misy s marinádou.
- Nechajte odležať v chladničke do druhého dňa.
- Pečte v predhriatej rúre pri 175 ºC dozlatista, zhruba 3x podlejte marinádou.
- Servírujte so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Kuracie prsia v horčičnej marináde môžeme podávať aj s dusenou ryžou .
Nakladané kuracie na gril
Vychutnajte si túto úplne luxusnú marinádu zo sójovej omáčky, citrónu a koriandra. Výsledné kura navyše bude dokonale krehké a šťavnaté, čo viac si na tanieri priať!
Ingrediencie
- 4 kuracie štvrtky
- 6 lyžíc oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička grilovacieho korenia
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička koriandra
- 1 lyžička chilli
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ, korenie
Postup
- Sójovú omáčku, citrónovú šťavu a olej zmiešajte v miske.
- Pridajte grilovacie korenie, rozotrený cesnak so soľou, chilli. koriander a podľa chuti aj korenie.
- Marinádu natrite na mäso a nechajte odležať do druhého dňa.
- V priebehu grilovania alebo pečenia potieranie opakujte.
- Užite si to!

Objavte podobné tipy
Kurča marinované v jogurte
Nie je nič lepšie ako kuracie mäso marinované v okorenenom gréckom jogurte s príjemnou chuťou citrónu a byliniek. Vyskúšajte to sami!
Ingrediencie
- cca 1100 g vykostených kuracích stehien bez kože (asi 7 stehien) alebo kuracích pŕs (asi 5)
Na jogurtovú marinádu:
- 2/3 šálky plnotučného gréckeho jogurtu
- 2 PL olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy + 1 lyžička citrónovej kôry
- 1 PL lisovaného cesnaku
- 1 PL olúpaného a nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžička mletej rasce
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička papriky
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
- 1/4 lyžičky škorice
- 1 lyžička soli a čerstvo mletého čierneho korenia (možno upraviť podľa chuti)
- 1/4 šálky nasekaného koriandra a ďalšie na servírovanie
Postup
- V mise prešľahajte jogurt, olivový olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, cesnak, zázvor, rascu, koriander, papriku, kajenské korenie, škoricu, soľ, korenie a koriander.
- Vložte kura do uzatvárateľného mraziaceho vrecka.
- Kuracie mäso prelejte jogurtovou marinádou.
- Utesnite vrecko a zároveň vytlačte prebytočný vzduch.
- Kuracie mäso rovnomerne potrite marinádou.
- Nechajte v chladničke odpočinúť aspoň 2 hodiny (alebo až 8 hodín pri prsiach, 24 hodín u stehien).
- Predhrejte plynový gril na 220 stupňov.
- Grilovacie rošty očistite a ľahko potrite olejom (pomocou naolejovanej papierovej utierky a dlhých klieští).
- Grilujte kura, kým nebude prepečené, asi 5 až 7 minút z každej strany.
- Dobrú chuť!

Hľadáte viac inšpirácie? Mrknite na naše ďalšie recepty na grilované kuracie mäso .
Kuracie paličky s marinádou z balzamika
Luxusné marinované kuracie paličky s balzamikom sú ľahkým jedlom, ktoré je ideálne pre každý deň v týždni. Doprajte si ho kedykoľvek aj vy!
Ingrediencie
- cca 1200 g kuracích paličiek
- 2/3 šálky balzamikového octu
- 3 lyžice avokádového oleja (alebo iného neutrálneho oleja, ako je olivový olej)
- 5 strúčikov cesnaku, lisovaného
- 1 lyžica sušeného oregana
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky korenia
Postup
- Zmiešajte balzamikový ocot, olej, cesnak, soľ, korenie a oregano do vrecka na zips alebo do misy a dobre premiešajte.
- Do marinády vložte tepelne neupravené kuracie paličky.
- Uzavrite vrecko na zips a opatrne s ním pretrepte, kým marináda nepokryje paličky rovnomerne.
- Pokiaľ používate misku, môžete kura vmiešať do marinády pomocou klieští.
- Marinované kuracie paličky vložte do chladničky, aby sa uležali.
- Každých pár hodín premiešajte kura v marináde.
- Pokiaľ je to možné, nechajte paličky v marináde 24 hodín.
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Plech vyložte papierom na pečenie a dajte rošt do hornej časti rúry.
- Vyberte každú marinovanú kuraciu paličku z vrecka a položte ich v jednej vrstve na rošt a uistite sa, že sa paličky navzájom nedotýkajú.
- Vložte kurča do rúry na 40-45 minút alebo pokiaľ vnútorná teplota kurčaťa nedosiahne 74 °C.
- Podávajte horúce a skladujte vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni v chladničke.

Príprava kurčaťa pred nakladaním
- Kurča môžeme marinovať aj celé , potom použijete skôr marinovaciu zmes a kurča potrieme zvonku aj zvnútra.
- Porciované kura sa lepšie marinuje vykostené , ale nie je to vždy nutné, kuracie prsia môžeme marinovať v plátkoch.
- Kuracie krájané na kocky či rezančeky do marinády tiež vkladáme.
- Aby mäso získalo chuť marinády, treba marinovať aspoň 3 hodiny . Ešte lepšie je dodržať lehotu 24 hodín.
- Naložené alebo potreté mäso nechávame marinovať v chlade .
Ktorá marináda u vás najviac boduje? Dajte nám vedieť v sekcii komentárov pod článkom!