Recepty na studené polievky sú jednoduché a hlavne rýchle!
Obsahujú množstvo zeleniny, ale aj milovníci mäsa si prídu na svoje.
Pripravte si vitamínovú bombu v podobe originálnej osviežujúcej dobroty.
Tarator – uhorková polievka trochu inak
Recept na túto polievku pochádza zo stredného východu. Môžete si na nej pochutnať samostatne alebo k nej prikusovať chutný čerstvý chlieb.
Výhodou polievky je, že ju nemusíte variť a máte ju hotovú za pár minút.
Ingrediencie
- 1 šálka tahini (sezamová pasta)
- 2 strúčiky cesnaku (drveného)
- ¾ šálky citrónovej šťavy (čerstvo vylisované)
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 lyžice vody
- ½ čajovej lyžičky petržlenovej vňate (jemne nasekané)
Postup
- V kuchynskom robote zmiešajte pastu tahini, cesnak, citrónovú šťavu a soľ.
- Postupne do zmesi pridávajte vodu a mixujte, kým nevznikne hladký tekutý krém.
- Do hotového krému pridajte ďalšiu vodu podľa toho, ako si prajete mať polievku hustú.
- Na záver polievku dochuťte a vmiešajte do nej nasekanú petržlenovú vňať.
- Vaša studená uhorková polievka je hotová.

Recept na studenú polievku Gazpacho
Pravidelná spotreba paradajok pomáha predchádzať vzniku rakoviny. Pre túto a množstvo ďalších pozitívnych účinkov na zdravie vám odporúčame vyskúšať, snáď najznámejšiu, španielsku studenú polievku.
Pokiaľ nie ste fanúšikom ostrých chutí, nepoužívajte jalapeño papričku.
Ingrediencie
- 4 veľké čerstvé paradajky
- pár cherry paradajok
- 1 vykôstkovaná jalapeno paprička
- ½ šalátové uhorky
- ½ červenej papriky
- 1 šalotka alebo menšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica vínneho octu
- 1 menšia limetka
- štipka oregana
- soľ a mleté korenie
Postup
- Sparené a vykôstkované paradajky vložte do misy spoločne s najemno nakrájanou uhorkou, paprikou, cibuľou, jalapeno a cesnakom.
- Do mixéra vložte cherry paradajky, olivový olej, ocot a vyžmýkajte limetku. Mixujte do hladka.
- Hladkú zmes, cez sitko, vložte do zmesi paradajok a uhoriek a poriadne premiešajte.
- Tretinu odoberte a opäť mixujte do hladka.
- Zmesi spojte dohromady a poriadne premiešajte.
- Do hotovej zmesi pridajte oregano a dochuťte soľou a korením.
- Polievku nechajte aspoň dve hodiny v chladničke vychladiť.
- Studená paradajková polievka Gazpacho je chutná samostatne. Môžete ju ale oživiť pridaním krehkých a chrumkavých krutónov .

Studená polievka z červenej repy
Držíte diétu? Potom je pre vás tento recept s červenou repou ako stvorený.
Recept je jednoduchý. Stačí len nakrájať a nastrúhať ingrediencie a potom ich všetky zmiešať dohromady.
Ingrediencie
- 500 g varené červené repy
- 500 ml kefíru
- 2 veľké zemiaky
- 4 vajcia
- 1 menšia šalátová uhorka
- soľ a korenie
- pažítka (kôpor)
- kyslá smotana na dozdobenie
Postup
- Repu postrúhajte a zmiešajte ju s kefírom.
- Pridajte, na kocky nakrájanú, uhorku.
- Osoľte, okoreňte, pridajte nadrobno nakrájaný kôpor a pažítku.
- Podľa potreby zrieďte vodou a dajte vychladiť do chladničky.
- Studenú polievku z červenej repy môžete podávať s natvrdo vareným vajcom a uhorkou, nakrájanou na kocky.
- Na záver polievku posypte kôprom.

Objavte podobné tipy
Krémová hrachová polievka
Zeleniny nie je nikdy dosť, ale čo tak ju oživiť nejakou tou údeninou?
Pripravte si polievku, ktorá obsahuje výbornú slaninu!
A prečo zvoliť polievku z hrášku? Hrach pomáha znižovať cholesterol, krvný tlak a pomáha posilňovať vlasy, kosti, svaly, nervy a srdce.
Prečo si teda taký zázrak nedopriať v podobe, skvele chutiacej, polievky?
Ingrediencie
- 8 plátkov slaniny
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- 1 pór (len biele a jemné zelené časti, nakrájané na tenké plátky)
- 5 šálok kuracieho vývaru
- 2 vetvičky rozmarínu
- soľ
- biele korenie
- 3 lyžice cukru
- 280 g hrášku (čerstvý alebo mrazený)
- ¼ šálky petržlenu
- 31% smotana na varenie
- 1 strúčik prelisovaného cesnaku
Postup
- Na strednom plameni osmažte slaninu. Vymažte ju asi 6 minút, kým nezhnedne.
- Slaninu vyberte a odložte bokom.
- Do rovnakého hrnca nalejte olivový olej, rozpáľte ho a pridajte cibuľu a pór. Za občasného miešania všetko smažte asi 7 minút, kým ingrediencie nezmäknú a trochu nezhnednú.
- Prilejte kurací vývar, plátky vyprážanej slaniny (pár kúskov si nechajte bokom na záverečné dozdobenie), rozmarín, štipku soli a korenia.
- Všetko duste, kým nie je zelenina jemná. Trvá to asi 15 minút.
- Túto zmes rozmixujte ponorným mixérom, alebo ju rozmixujte v robote.
- Pripravte si hrniec, v ktorom priveďte do varu slanú vodu.
- Do vody dajte cukor a varte asi 3 minúty.
- Následne pridajte hrášok a petržlen a varte, kým sa nezačne rozpadať.
- Pomocou ponorného mixéra zmes rozmixujte do hladkého krému.
- Pridajte niekoľko lyžíc vývaru, aby zmes nebola príliš hutná.
- Do rozmixovaného krému vmiešajte prvú pripravenú zmes.
- V panvici rozohrejte smotanu, vložte do nej rozlisovaný cesnak a pomaly varte asi 5 minút. Tento cesnakový krém odložte bokom a nechajte vychladnúť.
- Akonáhle je hrachová polievka vychladená, ozdobte ju cesnakovým krémom a zvyškami osmaženej slaniny, ktorú ste si odložili bokom.
- Teraz môžete vašu hrachovú polievku so slaninou podávať.

Studená feniklová polievka
Feniklová polievka sa väčšinou podáva teplá. Prečo ale nevyskúšať novú studenú alternatívu, po ktorej sa len zapráši? Pusťte sa do toho!
Ingrediencie
- 2 lyžice citrónového olivového oleja
- 500 g feniklu
- soľ
- 3 šálky vody
- ¼ šálky plus 2 lyžice čerstvej grapefruitovej šťavy
- 1 štipka cukru
Postup
- V hrnci rozohrejte citrónový olej.
- Pridajte na kocky nakrájaný fenikel a štipku soli.
- Všetko, za stáleho miešania, smažte asi 10 minút, kým fenikel nezmäkne.
- Prilejte vodu a priveďte do varu. Hrniec prikryte pokrievkou a duste na miernom plameni, kým nie je fenikel jemný. Potrvá to asi 20 minút.
- Zmäknutú zmes rozmixujte pomocou ponorného mixéra a následne ju nechajte chladiť (min 1 hodinu).
- Do polievky primiešajte grapefruitovú šťavu, pridajte cukor a dochuťte soľou.
- Polievku podávajte v miskách a ozdobte ju trochou olivového oleja s príchuťou citróna a umytými a nasekanými lístkami feniklu.

Prečo pripravovať recepty na studené polievky?
Polievky sa pripravujú od dávnoveku. Pôvod chladivých polievok pochádza z krajín s teplým podnebím, kde sa ľudia snažia polievkami osviežiť.
Polievky tohto typu bývajú ľahšie ako zimné polievky, obsahujú menej tuku a tiež mäsa.
Niektoré z polievok sú čisto zeleninové, ale stretnúť sa môžete aj s obohatením vo forme ľahkého kuracieho mäsa alebo rýb.
Prečo jesť zeleninu?
Jednoducho preto, že zelenina má veľa benefitov pre zdravie .
- pomáha s chudnutím, pretože obsahuje minimum kalórií
- znižuje riziko srdcových ochorení, vrátane infarktu a mŕtvice
- zvyšuje hladinu vlákniny a draslíka v tele
- znižuje riziko srdcových ochorení, vrátane infarktu a mŕtvice
Receptov na studené polievky je mnoho. My sme pre vás vybrali také, ktoré budete mať hotové za pár minút. Nielen, že ušetríte čas. Doprajete svojmu telu aj množstvo vitamínov a svojim hosťom gurmánsky zážitok.
Pokiaľ vaše deti zeleninu odmietajú, môžu byť práve tieto zaujímavé polievky vhodnou príležitosťou, ako im zeleninu priblížiť.
V lete sú navyše polievky na studeno skvelým osviežením av zime prídu vhod zase ako príjemná zmena.