Domáce recepty na mäso pečené v lístkovom ceste na 5 rôznych spôsobov. Vyskúšajte túto delikatesu aj vy!

Čakáte návštevu a premýšľate, čím ich pohostíte?

Už nemusíte!

Pripravili sme si pre vás totiž 5 luxusných receptov na pokrm Wellington, ktoré ocenia aj tí najnáročnejší hostia.

Ochutnajte klasický variant s hovädzou sviečkovou, ale aj napríklad o niečo menej tradičnú verziu s lososom či mletým mäsom.

Tak poďme na to!

Hovädzie Wellington

Dokonalý Wellington sa pripravuje z hovädzej sviečkovej. A že je o čo štát! Vyskúšajte náš skvelý recept, ktorým potešíte akúkoľvek návštevu.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg hovädzie sviečkové
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 250g šampiňónov
  • 50g masla
  • 1 veľká vetvička čerstvého tymiánu
  • 100 ml suchého bieleho vína
  • 12 plátkov prosciutta
  • 500g lístkového cesta (ak máte mrazené, rozmrazte ho)
  • trochu hladkej múky, na posypanie
  • 2 žĺtky rozšľahané s 1 lyžičkou vody

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 °C.
  • Mäso položte na pekáč, potrite 1 lyžicou olivového oleja a ochuťte čiernym korením, potom pečte 15 minút pre medium-rare alebo 20 minút pre medium.
  • Keď je mäso upečené, vyberte ho z rúry a nechajte asi 20 minút v chladničke.
  • Nasekajte šampiňóny čo najjemnejšie, aby mali štruktúru hrubej strúhanky.
  • Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a 50 g masla a restujte huby na strednom plameni s čerstvým tymianom asi 10 minút.
  • Hubovú zmes okoreňte, zalejte 100 ml bieleho vína a varte asi 10 minút, kým sa všetko víno nevstrebe.
  • Šampiňóny vyberte z panvice, aby vychladli, a vyhoďte tymian.
  • Dajte dva kusy potravinárskej fólie cez veľkú doštičku.
  • Na potravinársku fóliu položte 12 plátkov prosciutta, ktoré sa mierne prekrývajú, v dvojitom rade.
  • Polovicu šampiňónovej zmesi rozprestrite na prosciutto, naň položte mäso a zavŕšte zvyšnou hubovou zmesou.
  • Pomocou okrajov fólie zabaľte prosciutto okolo mäsa, potom ho zrolujte do tvaru klobásy a konce fólie zakrúťte, aby ste ju utiahli.
  • Poprášte pracovnú plochu trochou múky.
  • Tretinu balenia lístkového cesta rozvaľkajte na pruh 18 x 30 cm a položte na papier na pečenie.
  • Zvyšok cesta rozvaľkajte na cca 28 x 36 cm.
  • Vyberte mäso z fólie a položte ho do stredu menšieho pruhu cesta.
  • Rozšľahajte 2 žĺtky s 1 lyžičkou vody a potrite okraje cesta, vršok a boky zarolovaného mäsa.
  • Pomocou valčeka opatrne nadvihnite a prekryte väčší kúsok cesta cez mäso, dobre pritlačte do strán.
  • Spoje zastrihnite asi na 4 cm lem.
  • Okraj utesnite hranou rukoväte vidličky.
  • Celú plochu potrite žĺtkom a chrbtom noža označte Wellington dlhými diagonálnymi čiarami.
  • Nechajte aspoň 30 minút vychladnúť.
  • Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.
  • Wellington potrite ešte trochou žĺtka a pečte dozlatista a chrumkava – 20 až 25 minút pre medium rare, 30 minút pre rare.
  • Pred podávaním nechajte 10 minút odstáť.
Hovädzia sviečková v lístkovom cesta na doske.
www.bbcgoodfood.com

Chcete si pripraviť niečo naozaj luxusné? S našimi 5 receptami na hovädzie na víne nemôžete siahnuť vedľa. Vyskúšajte pečený aj dusený variant, so šampiňónmi či repou a mnoho ďalšieho.

Losos à la Wellington

Povýšte svojho lososa o ďalší level a pripravte si z neho tento vynikajúci pokrm! Dokonale prepečená a šťavnatá ryba položená na špenáte a upečená v chrumkavom lístkovom ceste je delikatesou, ktorou sa nemusíte hanbiť servírovať ani tým najnáročnejším hosťom!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 120 g baby špenátu
  • 2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 100 g smotanového syra, zmäkčeného
  • 25 g strúhanky
  • 25 g parmezánu
  • 1 plát mrazeného lístkového cesta rozmrazeného v chladničke
  • 2 filety z lososa (každý cca 170 g) bez kože
  • 1 rozšľahané vajcia

Postup

  • Najprv si pripravte špenátovú náplň.
  • Rozpustite maslo a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu, kým nebude mäkká a priesvitná.
  • Pridajte špenát a varte, kým nezmäkne.
  • Pridajte cesnak a varte 30 sekúnd.
  • Dochuťte čiernym korením a pridajte smotanový syr.
  • Potom, čo sa smotanový syr rozpustí, pridajte parmezán a strúhanku.
  • Všetko zmiešajte dohromady a odstavte z ohňa.
  • Filety z lososa dochuťte soľou a korením.
  • Potom vyvaľkajte plát cesta a prekrojte ho na pol (alebo tak, aby sa vám naňho vošiel losos aj s náplňou).
  • Umiestnite každý filet lososa do stredu lístkového cesta a ponechajte asi 5 cm okolo okrajov.
  • Pokiaľ nie je plát lístkového cesta dostatočne veľký, môžete ho rozváľať.
  • Na každý filet položte špenátovú zmes a rovnomerne rozotrite.
  • Okraje plátov cesta potrite rozšľahaným vajcom a preložte.
  • Wellington položte na tukom vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech švom dole.
  • Pomocou ostrého noža narežte krížové rezy na hornej strane každého Wellingtonu.
  • Pečte pri 200 °C 30 minút alebo kým cesto nezezlátne.
  • Užite si to!
Losos pečený v lístkovom ceste so špenátom.
www.littlesunnykitchen.com

Hovädzie sekaná s vajcom v lístkovom ceste

Vyskúšajte Wellington tentoraz vo variácii s mletým mäsom a vajcom. Skvelý, jednoduchý a lacný spôsob, ako dať populárnej klasike nový šmrnc!

Čo budete potrebovať

  • 700 g mletého hovädzieho mäsa
  • 5 vajec (4 vajcia natvrdo + 1 celé, surové, čerstvé vajcia)
  • 1 malá biela cibuľa nakrájaná na drobno
  • 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
  • 1 šálka strúhanky
  • 1 lyžica vločiek červeného chilli
  • veľká hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica soli
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 balenie lístkového cesta

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • V miske zmiešajte hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, strúhanku, chilli, petržlenovú vňať a soľ.
  • Dobre premiešajte.
  • Poprášte čistú pracovnú plochu hŕstkou múky a lístkové cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm.
  • Jednu stranu lístkového cesta potrite dijonskou horčicou.
  • Na vyváľaný plát dajte polovicu hovädzej zmesi.
  • Vajcia uvarené natvrdo zarovnajte do radu doprostred mäsa.
  • Pridajte zvyšok hovädzej zmesi, aby ste zakryli vajcia a vytvarujte poleno.
  • Zarolujte a zastrčte konce dovnútra.
  • Celé potrite vajíčkom a dajte na plech.
  • Pečte 50 minút až 1 hodinu, alebo kým cesto nezezlátne a mäso nie je prepečené.
  • Dobrú chuť!
Mleté mäso s vojom v lístkovom ceste na doske.
www.ketchupwithlinda.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Wellington z červenej repy s balzamikovou redukciou

Tak tento recept je úplná bomba a ocenia ho nielen vegáni! Luxusná pečená repa a šampiňónová a špenátová zmes v kombinácii s chrumkavým listovým cestom si nemôžete nechať ujsť. Na prvý pohľad síce vyzerá zložito, ale v skutočnosti sa jedná o celkom jednoduchý recept. Tak ho poďte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

  • ½ šálky vlašských orechov
  • 4 stredne veľké (rovnako veľké!) červenej repy
  • olivový olej
  • 10 šalotiek, nakrájaných nadrobno
  • 8 strúčikov cesnaku, nakrájaných nadrobno
  • 1 kg šampiňónov
  • 1 lyžica ľanových semienok (plus 3 lyžice vody)
  • 500 g špenátových listov
  • soľ a korenie
  • 3 lyžičky sušeného rozmarínu
  • ¼ šálky bieleho vína
  • ¼ šálky lahôdkového droždia
  • ½ šálky strúhanky
  • 1 list mrazeného (vegánskeho) lístkového cesta, rozmrazeného
  • 1 lyžica sójového mlieka zmiešaná s 1 lyžicou redukovanej aquafaby (aquafabu jednoducho varte v hrnci bez pokrievky, kým sa prebytočná voda neodparí a aquafaba nezačne vyzerať ako bielok – pred premiešaním so sójovým mliekom ju nechajte úplne vychladnúť)
  • hrubá morská soľ
  • čierna soľ, na ozdobu

Na balzamikovú redukciu:

  • 240 ml balzamika
  • asi 100 g trstinového cukru

Postup

Pripravte si náplň:

  • Ľanové semienka pomeľte v mlynčeku na kávu alebo orechy.
  • Preložte do misky a vmiešajte 3 lyžice vody.
  • Zmes nechajte asi 15 minút vychladiť v chladničke.
  • Na panvice nasucho opražte vlašské orechy, kým nebudú ľahko hnedé a voňavé.
  • Nechajte vychladnúť a nasekajte ich.
  • Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Olúpte červenú repu.
  • Rozdrvte 3 lyžičky sušeného rozmarínu s 1 a ½ lyžičkou hrubej morskej soli v mažiari.
  • Potrite červenú repu olivovým olejom a posypte trochou rozmarínovej soli.
  • Dajte na plech a pečte asi hodinu.
  • Vložte balzamikový ocot a cukor do malého hrnca.
  • Na miernom plameni priveďte do varu a nechajte variť asi 20 minút, kým sa tekutina nezredukuje asi o ½ a nezhustne.
  • V ťažkej panvici rozohrejte 3 lyžice olivového oleja.
  • Do rozpáleného oleja pridajte najemno nakrájanú šalotku a restujte na miernom ohni, kým ľahko nezhnedne.
  • Pridajte cesnak a restujte niekoľko minút, kým nebude mäkký a voňavý.
  • Šampiňóny nakrájajte na jemné kocky.
  • Dajte bokom jednu tretinu zmesi šalotky a cesnaku.
  • Do panvice pridajte nakrájané šampiňóny a premiešajte.
  • Varte, kým sa všetka voda neodparí.
  • Do panvice prilejte víno a nechajte variť.
  • Šampiňónovú zmes dochuťte trochou rozmarínovej soli a čierneho korenia.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Po vychladnutí pridajte odložené ľanové semienka a dobre premiešajte.
  • Špenát nechajte v hrnci s pokrievkou zvädnúť.
  • Potom nechajte úplne vychladnúť.
  • Vytlačte zo špenátu všetku vodu.
  • Vložte špenát do veľkej misy, ochuťte rozmarínovou soľou, čiernym korením a lahôdkovým droždím.
  • Pridajte zmes šalotky a cesnaku, ktorú ste si odložili, ¼ šálky strúhanky a opražené vlašské orechy.

A ideme na pečenie:

  • Plech vyložte papierom na pečenie a rozohrejte rúru na 200 °C.
  • Pečiaci papier veľmi jemne pomúčite a položte naň rozmrazený plát lístkového cesta tak, aby kratší okraj cesta smeroval k vám.
  • Vymedzte dlhú úzku oblasť (asi 10 x 25 cm), kam budete skladať náplň.
  • Na cesto nasypte pod náplň trochu strúhanky, aby ste predišli rozmočenému dnu.
  • Umiestnite špenátovú zmes asi 5 cm od okraja cesta tak, aby cesto na druhej strane náplne bolo dostatočne dlhé na preloženie cez náplň.
  • Nechajte si aj na koncoch 5 cm okraja, aby ste mohli konce pekne ohnúť.
  • Rukami zmes dobre zatlačte dole.
  • Na špenát položte v dlhom rade štyri pečené repy.
  • Repy môžete voliteľne spojiť k sebe dlhou drevenou špajľou.
  • Na repu naložte šampiňónovú zmes.
  • Nakoniec cesto preložte čo najpevnejšie cez náplň.
  • Zabaľte Wellington na oboch koncoch, ako by ste balili darček.
  • Ostrým nožom vykonajte plytké rezy na hornej časti Wellingtonu.
  • Wellington potrite sójovým mliekom a aquafabou a vrch posypte čiernou soľou.
  • Urobte do cesta tri malé otvory (na strane, kde je šev), aby ste zaistili, že počas pečenia bude môcť unikať para a Wellington nepraskne.
  • Pečte asi 60 minút dozlatista.
  • Podávajte pokvapkané balzamikovou redukciou.
Pečená repa so šampiňónovou a špenátovou zmesou v listovom ceste.
www.lazycatkitchen.com

Bravčová bábika Wellington

Šťavnatá, dokonale prepečená bravčová bábika, obalená v prosciutte, šampiňónoch a maslovom lístkovom ceste sa stane vašou novou obľúbenou pochúťkou, ktorá sa skvele hodí aj na slávnostnejšie príležitosti. A čo je ešte lepšie, jej príprava je oveľa jednoduchšia, než sa na prvý pohľad môže zdať!

Čo budete potrebovať

  • 500 g bravčovej bábiky
  • 1 lyžica oleja neutrálnej chuti
  • 2 lyžice masla
  • 250 g šampiňónov, nakrájaných na kocky
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • malý zväzok čerstvého tymiánu (len listy)
  • 50 ml bieleho vína
  • 250 g lístkového cesta
  • 6 plátkov prosciutta alebo parmskej šunky
  • 1 lyžica horčice
  • malý zväzok čerstvej šalvie (nasekané listy)
  • 1 vajce, rozšľahané
  • morská soľ a čierne korenie

Na omáčku:

  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
  • 2 lyžice horčice
  • 125 ml kuracieho vývaru
  • 125 ml bieleho vína
  • 50 ml smotany na varenie
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • morská soľ a čierne korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 220 °C.
  • Z bábiky odstráňte striebornú kožu a odrežte všetky tenké konce.
  • Bábiku zo všetkých strán dobre osoľte a okoreňte, potom vo veľkej panvici rozohrejte olej, kým nebude veľmi horúci.
  • Bravčové mäso opečte zo všetkých strán, potom vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Nastavte plameň na strednú teplotu a na panvici rozpustite maslo.
  • Restujte šampiňóny, cibuľu a tymian, kým nezmäknú a nezezlátnu, asi 8 minút.
  • Dochuťte soľou a korením, potom na panvicu nalejte biele víno a drevenou stierkou zoškrabnite všetky pripečené kúsky.
  • Varte, kým sa tekutina neodparí, potom stiahnite z platne a nechajte vychladnúť.
  • Cesto rozvaľkajte na štvorec cca 30 x 30 cm, položte naň plátky prosciutta, ktoré sa mierne prekrývajú.
  • Potrite horčicou, posypte lístkami šalvie a potom zmes šampiňónov a cibule rovnomerne rozprestrite na prosciutto.
  • Na šampiňóny položte bravčové mäso, potom cesto zrolujte a konce zastrčte pod neho.
  • Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a dobre potrite rozšľahaným vajcom.
  • Pečte v predhriatej rúre 30-35 minút do zlatista.
  • Zatiaľ čo sa Wellington pečie, pripravte si omáčku.
  • V rovnakej panvici, ktorú ste použili na šampiňóny, rozohrejte maslo a nechajte ho rozpustiť.
  • Jemne restujte cibuľu 5 minút, kým nezmäkne.
  • Vmiešajte horčicu a varte 1 minútu, potom zalejte kuracím vývarom a bielym vínom.
  • Za stáleho miešania priveďte do varu a potom vmiešajte smotanu a tymián.
  • Varte 5 minút do mierneho zhustnutia, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
  • Zložte z platne, prikryte a udržujte v teple.
  • Keď je Wellington upečený, vyberte ho z rúry a nechajte 5 minút odpočinúť.
  • Potom nakrájajte zúbkovaným nožom a podávajte so zelenými fazuľkami a smotanovou omáčkou.
Bravčová bábika obalená v prosciutte, šampiňónoch a maslovom listovom ceste na tanieriku.
www.daysofjay.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami s bravčovou bábikou v hlavnej úlohe. Budete sa olizovať!

História pokrmu Wellington

Pokrm bol pravdepodobne prvýkrát pripravený na oslavu prvého vojvodu z Wellingtonu , Arthura Wellesleyho, a jeho víťazstvo v bitke pri Waterloo 18. júna 1815. Vojvoda získal svoj titul potom, čo o rok skôr porazil Napoleona Bonaparta, a nie dlho potom, čo sa stal premiérom . Taká ikonická postava potrebovala zvečniť, a tak po ňom pomenovali hovädzí pokrm pečený v cestíčku.

Mäso pečené v ceste je obľúbenou kulinárskou technikou v mnohých krajinách po mnoho storočí. Gréci boli prví , kto obalil mäso pastou z múky a vody. Hovädzie Wellington sa však najviac podobá francúzskemu filetu de boeuf en croute a mohol byť po bitke pri Waterloo iba premenovaný na Beef Wellington, skôr než aby to bol pokrm špeciálne vytvorený pre vojvodu z Wellingtonu.

Zatiaľ čo Wellington je extrémne populárny v Európe , našiel si obľubu aj v Spojených štátoch. Hovädzie Wellington bol údajne obľúbeným jedlom Richarda Nixona .

A záverečný tip od kuchára Gordona Ramsayho: „Najdôležitejšie je hovädzie Wellington nekrájať na tenké plátky. Krájajte ho na plátky hrubé cca 2,5 cm.“

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.