Čakáte návštevu a premýšľate, čím ich pohostíte?
Už nemusíte!
Pripravili sme si pre vás totiž 5 luxusných receptov na pokrm Wellington, ktoré ocenia aj tí najnáročnejší hostia.
Ochutnajte klasický variant s hovädzou sviečkovou, ale aj napríklad o niečo menej tradičnú verziu s lososom či mletým mäsom.
Tak poďme na to!
Hovädzie Wellington
Dokonalý Wellington sa pripravuje z hovädzej sviečkovej. A že je o čo štát! Vyskúšajte náš skvelý recept, ktorým potešíte akúkoľvek návštevu.
Čo budete potrebovať
- 1 kg hovädzie sviečkové
- 3 lyžice olivového oleja
- 250g šampiňónov
- 50g masla
- 1 veľká vetvička čerstvého tymiánu
- 100 ml suchého bieleho vína
- 12 plátkov prosciutta
- 500g lístkového cesta (ak máte mrazené, rozmrazte ho)
- trochu hladkej múky, na posypanie
- 2 žĺtky rozšľahané s 1 lyžičkou vody
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Mäso položte na pekáč, potrite 1 lyžicou olivového oleja a ochuťte čiernym korením, potom pečte 15 minút pre medium-rare alebo 20 minút pre medium.
- Keď je mäso upečené, vyberte ho z rúry a nechajte asi 20 minút v chladničke.
- Nasekajte šampiňóny čo najjemnejšie, aby mali štruktúru hrubej strúhanky.
- Na veľkej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a 50 g masla a restujte huby na strednom plameni s čerstvým tymianom asi 10 minút.
- Hubovú zmes okoreňte, zalejte 100 ml bieleho vína a varte asi 10 minút, kým sa všetko víno nevstrebe.
- Šampiňóny vyberte z panvice, aby vychladli, a vyhoďte tymian.
- Dajte dva kusy potravinárskej fólie cez veľkú doštičku.
- Na potravinársku fóliu položte 12 plátkov prosciutta, ktoré sa mierne prekrývajú, v dvojitom rade.
- Polovicu šampiňónovej zmesi rozprestrite na prosciutto, naň položte mäso a zavŕšte zvyšnou hubovou zmesou.
- Pomocou okrajov fólie zabaľte prosciutto okolo mäsa, potom ho zrolujte do tvaru klobásy a konce fólie zakrúťte, aby ste ju utiahli.
- Poprášte pracovnú plochu trochou múky.
- Tretinu balenia lístkového cesta rozvaľkajte na pruh 18 x 30 cm a položte na papier na pečenie.
- Zvyšok cesta rozvaľkajte na cca 28 x 36 cm.
- Vyberte mäso z fólie a položte ho do stredu menšieho pruhu cesta.
- Rozšľahajte 2 žĺtky s 1 lyžičkou vody a potrite okraje cesta, vršok a boky zarolovaného mäsa.
- Pomocou valčeka opatrne nadvihnite a prekryte väčší kúsok cesta cez mäso, dobre pritlačte do strán.
- Spoje zastrihnite asi na 4 cm lem.
- Okraj utesnite hranou rukoväte vidličky.
- Celú plochu potrite žĺtkom a chrbtom noža označte Wellington dlhými diagonálnymi čiarami.
- Nechajte aspoň 30 minút vychladnúť.
- Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.
- Wellington potrite ešte trochou žĺtka a pečte dozlatista a chrumkava – 20 až 25 minút pre medium rare, 30 minút pre rare.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odstáť.

Chcete si pripraviť niečo naozaj luxusné? S našimi 5 receptami na hovädzie na víne nemôžete siahnuť vedľa. Vyskúšajte pečený aj dusený variant, so šampiňónmi či repou a mnoho ďalšieho.
Losos à la Wellington
Povýšte svojho lososa o ďalší level a pripravte si z neho tento vynikajúci pokrm! Dokonale prepečená a šťavnatá ryba položená na špenáte a upečená v chrumkavom lístkovom ceste je delikatesou, ktorou sa nemusíte hanbiť servírovať ani tým najnáročnejším hosťom!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 120 g baby špenátu
- 2 strúčiky nasekaného cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 100 g smotanového syra, zmäkčeného
- 25 g strúhanky
- 25 g parmezánu
- 1 plát mrazeného lístkového cesta rozmrazeného v chladničke
- 2 filety z lososa (každý cca 170 g) bez kože
- 1 rozšľahané vajcia
Postup
- Najprv si pripravte špenátovú náplň.
- Rozpustite maslo a orestujte na kocky nakrájanú cibuľu, kým nebude mäkká a priesvitná.
- Pridajte špenát a varte, kým nezmäkne.
- Pridajte cesnak a varte 30 sekúnd.
- Dochuťte čiernym korením a pridajte smotanový syr.
- Potom, čo sa smotanový syr rozpustí, pridajte parmezán a strúhanku.
- Všetko zmiešajte dohromady a odstavte z ohňa.
- Filety z lososa dochuťte soľou a korením.
- Potom vyvaľkajte plát cesta a prekrojte ho na pol (alebo tak, aby sa vám naňho vošiel losos aj s náplňou).
- Umiestnite každý filet lososa do stredu lístkového cesta a ponechajte asi 5 cm okolo okrajov.
- Pokiaľ nie je plát lístkového cesta dostatočne veľký, môžete ho rozváľať.
- Na každý filet položte špenátovú zmes a rovnomerne rozotrite.
- Okraje plátov cesta potrite rozšľahaným vajcom a preložte.
- Wellington položte na tukom vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech švom dole.
- Pomocou ostrého noža narežte krížové rezy na hornej strane každého Wellingtonu.
- Pečte pri 200 °C 30 minút alebo kým cesto nezezlátne.
- Užite si to!

Hovädzie sekaná s vajcom v lístkovom ceste
Vyskúšajte Wellington tentoraz vo variácii s mletým mäsom a vajcom. Skvelý, jednoduchý a lacný spôsob, ako dať populárnej klasike nový šmrnc!
Čo budete potrebovať
- 700 g mletého hovädzieho mäsa
- 5 vajec (4 vajcia natvrdo + 1 celé, surové, čerstvé vajcia)
- 1 malá biela cibuľa nakrájaná na drobno
- 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno
- 1 šálka strúhanky
- 1 lyžica vločiek červeného chilli
- veľká hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica soli
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 balenie lístkového cesta
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- V miske zmiešajte hovädzie mäso, cibuľu, cesnak, strúhanku, chilli, petržlenovú vňať a soľ.
- Dobre premiešajte.
- Poprášte čistú pracovnú plochu hŕstkou múky a lístkové cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm.
- Jednu stranu lístkového cesta potrite dijonskou horčicou.
- Na vyváľaný plát dajte polovicu hovädzej zmesi.
- Vajcia uvarené natvrdo zarovnajte do radu doprostred mäsa.
- Pridajte zvyšok hovädzej zmesi, aby ste zakryli vajcia a vytvarujte poleno.
- Zarolujte a zastrčte konce dovnútra.
- Celé potrite vajíčkom a dajte na plech.
- Pečte 50 minút až 1 hodinu, alebo kým cesto nezezlátne a mäso nie je prepečené.
- Dobrú chuť!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Wellington z červenej repy s balzamikovou redukciou
Tak tento recept je úplná bomba a ocenia ho nielen vegáni! Luxusná pečená repa a šampiňónová a špenátová zmes v kombinácii s chrumkavým listovým cestom si nemôžete nechať ujsť. Na prvý pohľad síce vyzerá zložito, ale v skutočnosti sa jedná o celkom jednoduchý recept. Tak ho poďte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
- ½ šálky vlašských orechov
- 4 stredne veľké (rovnako veľké!) červenej repy
- olivový olej
- 10 šalotiek, nakrájaných nadrobno
- 8 strúčikov cesnaku, nakrájaných nadrobno
- 1 kg šampiňónov
- 1 lyžica ľanových semienok (plus 3 lyžice vody)
- 500 g špenátových listov
- soľ a korenie
- 3 lyžičky sušeného rozmarínu
- ¼ šálky bieleho vína
- ¼ šálky lahôdkového droždia
- ½ šálky strúhanky
- 1 list mrazeného (vegánskeho) lístkového cesta, rozmrazeného
- 1 lyžica sójového mlieka zmiešaná s 1 lyžicou redukovanej aquafaby (aquafabu jednoducho varte v hrnci bez pokrievky, kým sa prebytočná voda neodparí a aquafaba nezačne vyzerať ako bielok – pred premiešaním so sójovým mliekom ju nechajte úplne vychladnúť)
- hrubá morská soľ
- čierna soľ, na ozdobu
Na balzamikovú redukciu:
- 240 ml balzamika
- asi 100 g trstinového cukru
Postup
Pripravte si náplň:
- Ľanové semienka pomeľte v mlynčeku na kávu alebo orechy.
- Preložte do misky a vmiešajte 3 lyžice vody.
- Zmes nechajte asi 15 minút vychladiť v chladničke.
- Na panvice nasucho opražte vlašské orechy, kým nebudú ľahko hnedé a voňavé.
- Nechajte vychladnúť a nasekajte ich.
- Predhrejte rúru na 200 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
- Olúpte červenú repu.
- Rozdrvte 3 lyžičky sušeného rozmarínu s 1 a ½ lyžičkou hrubej morskej soli v mažiari.
- Potrite červenú repu olivovým olejom a posypte trochou rozmarínovej soli.
- Dajte na plech a pečte asi hodinu.
- Vložte balzamikový ocot a cukor do malého hrnca.
- Na miernom plameni priveďte do varu a nechajte variť asi 20 minút, kým sa tekutina nezredukuje asi o ½ a nezhustne.
- V ťažkej panvici rozohrejte 3 lyžice olivového oleja.
- Do rozpáleného oleja pridajte najemno nakrájanú šalotku a restujte na miernom ohni, kým ľahko nezhnedne.
- Pridajte cesnak a restujte niekoľko minút, kým nebude mäkký a voňavý.
- Šampiňóny nakrájajte na jemné kocky.
- Dajte bokom jednu tretinu zmesi šalotky a cesnaku.
- Do panvice pridajte nakrájané šampiňóny a premiešajte.
- Varte, kým sa všetka voda neodparí.
- Do panvice prilejte víno a nechajte variť.
- Šampiňónovú zmes dochuťte trochou rozmarínovej soli a čierneho korenia.
- Nechajte vychladnúť.
- Po vychladnutí pridajte odložené ľanové semienka a dobre premiešajte.
- Špenát nechajte v hrnci s pokrievkou zvädnúť.
- Potom nechajte úplne vychladnúť.
- Vytlačte zo špenátu všetku vodu.
- Vložte špenát do veľkej misy, ochuťte rozmarínovou soľou, čiernym korením a lahôdkovým droždím.
- Pridajte zmes šalotky a cesnaku, ktorú ste si odložili, ¼ šálky strúhanky a opražené vlašské orechy.
A ideme na pečenie:
- Plech vyložte papierom na pečenie a rozohrejte rúru na 200 °C.
- Pečiaci papier veľmi jemne pomúčite a položte naň rozmrazený plát lístkového cesta tak, aby kratší okraj cesta smeroval k vám.
- Vymedzte dlhú úzku oblasť (asi 10 x 25 cm), kam budete skladať náplň.
- Na cesto nasypte pod náplň trochu strúhanky, aby ste predišli rozmočenému dnu.
- Umiestnite špenátovú zmes asi 5 cm od okraja cesta tak, aby cesto na druhej strane náplne bolo dostatočne dlhé na preloženie cez náplň.
- Nechajte si aj na koncoch 5 cm okraja, aby ste mohli konce pekne ohnúť.
- Rukami zmes dobre zatlačte dole.
- Na špenát položte v dlhom rade štyri pečené repy.
- Repy môžete voliteľne spojiť k sebe dlhou drevenou špajľou.
- Na repu naložte šampiňónovú zmes.
- Nakoniec cesto preložte čo najpevnejšie cez náplň.
- Zabaľte Wellington na oboch koncoch, ako by ste balili darček.
- Ostrým nožom vykonajte plytké rezy na hornej časti Wellingtonu.
- Wellington potrite sójovým mliekom a aquafabou a vrch posypte čiernou soľou.
- Urobte do cesta tri malé otvory (na strane, kde je šev), aby ste zaistili, že počas pečenia bude môcť unikať para a Wellington nepraskne.
- Pečte asi 60 minút dozlatista.
- Podávajte pokvapkané balzamikovou redukciou.

Bravčová bábika Wellington
Šťavnatá, dokonale prepečená bravčová bábika, obalená v prosciutte, šampiňónoch a maslovom lístkovom ceste sa stane vašou novou obľúbenou pochúťkou, ktorá sa skvele hodí aj na slávnostnejšie príležitosti. A čo je ešte lepšie, jej príprava je oveľa jednoduchšia, než sa na prvý pohľad môže zdať!
Čo budete potrebovať
- 500 g bravčovej bábiky
- 1 lyžica oleja neutrálnej chuti
- 2 lyžice masla
- 250 g šampiňónov, nakrájaných na kocky
- 1 červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
- malý zväzok čerstvého tymiánu (len listy)
- 50 ml bieleho vína
- 250 g lístkového cesta
- 6 plátkov prosciutta alebo parmskej šunky
- 1 lyžica horčice
- malý zväzok čerstvej šalvie (nasekané listy)
- 1 vajce, rozšľahané
- morská soľ a čierne korenie
Na omáčku:
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa, nasekaná nadrobno
- 2 lyžice horčice
- 125 ml kuracieho vývaru
- 125 ml bieleho vína
- 50 ml smotany na varenie
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- morská soľ a čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Z bábiky odstráňte striebornú kožu a odrežte všetky tenké konce.
- Bábiku zo všetkých strán dobre osoľte a okoreňte, potom vo veľkej panvici rozohrejte olej, kým nebude veľmi horúci.
- Bravčové mäso opečte zo všetkých strán, potom vyberte z panvice a dajte bokom.
- Nastavte plameň na strednú teplotu a na panvici rozpustite maslo.
- Restujte šampiňóny, cibuľu a tymian, kým nezmäknú a nezezlátnu, asi 8 minút.
- Dochuťte soľou a korením, potom na panvicu nalejte biele víno a drevenou stierkou zoškrabnite všetky pripečené kúsky.
- Varte, kým sa tekutina neodparí, potom stiahnite z platne a nechajte vychladnúť.
- Cesto rozvaľkajte na štvorec cca 30 x 30 cm, položte naň plátky prosciutta, ktoré sa mierne prekrývajú.
- Potrite horčicou, posypte lístkami šalvie a potom zmes šampiňónov a cibule rovnomerne rozprestrite na prosciutto.
- Na šampiňóny položte bravčové mäso, potom cesto zrolujte a konce zastrčte pod neho.
- Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a dobre potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte v predhriatej rúre 30-35 minút do zlatista.
- Zatiaľ čo sa Wellington pečie, pripravte si omáčku.
- V rovnakej panvici, ktorú ste použili na šampiňóny, rozohrejte maslo a nechajte ho rozpustiť.
- Jemne restujte cibuľu 5 minút, kým nezmäkne.
- Vmiešajte horčicu a varte 1 minútu, potom zalejte kuracím vývarom a bielym vínom.
- Za stáleho miešania priveďte do varu a potom vmiešajte smotanu a tymián.
- Varte 5 minút do mierneho zhustnutia, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
- Zložte z platne, prikryte a udržujte v teple.
- Keď je Wellington upečený, vyberte ho z rúry a nechajte 5 minút odpočinúť.
- Potom nakrájajte zúbkovaným nožom a podávajte so zelenými fazuľkami a smotanovou omáčkou.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami s bravčovou bábikou v hlavnej úlohe. Budete sa olizovať!
História pokrmu Wellington
Pokrm bol pravdepodobne prvýkrát pripravený na oslavu prvého vojvodu z Wellingtonu , Arthura Wellesleyho, a jeho víťazstvo v bitke pri Waterloo 18. júna 1815. Vojvoda získal svoj titul potom, čo o rok skôr porazil Napoleona Bonaparta, a nie dlho potom, čo sa stal premiérom . Taká ikonická postava potrebovala zvečniť, a tak po ňom pomenovali hovädzí pokrm pečený v cestíčku.
Mäso pečené v ceste je obľúbenou kulinárskou technikou v mnohých krajinách po mnoho storočí. Gréci boli prví , kto obalil mäso pastou z múky a vody. Hovädzie Wellington sa však najviac podobá francúzskemu filetu de boeuf en croute a mohol byť po bitke pri Waterloo iba premenovaný na Beef Wellington, skôr než aby to bol pokrm špeciálne vytvorený pre vojvodu z Wellingtonu.
Zatiaľ čo Wellington je extrémne populárny v Európe , našiel si obľubu aj v Spojených štátoch. Hovädzie Wellington bol údajne obľúbeným jedlom Richarda Nixona .
A záverečný tip od kuchára Gordona Ramsayho: „Najdôležitejšie je hovädzie Wellington nekrájať na tenké plátky. Krájajte ho na plátky hrubé cca 2,5 cm.“
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!