Čerstvá vajcia sú k dispozícii po celý rok a patria medzi obľúbené ingrediencie mnohých ľudí.
Preto sme si pre vás dnes pripravili recepty na omáčky s vajcom 5x inak.
Chcete tradičnú kôprovú omáčku či radšej taliansku paradajkovú?
Výber je na vás!
Znojemská omáčka s hovädzím mäsom
Táto obľúbená česká omáčka medzi našimi receptami nesmie chýbať! Môžete si ju pripraviť aj bez mäsa. Na bezmäsú úpravu sa potom hodia žemľové knedle.
INGREDIENCIA
- 1 cibuľa
- 600 g zadného hovädzieho, na plátky
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 6 sterilizovaných uhoriek
- 2 kvalitné párky
- 2 vajcia na tvrdo
POSTUP
- Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno a opražíme na oleji.
- Hovädzie plátky mierne naklepeme, po stranách narežeme, aby sa nekrútili.
- Z oboch strán osolíme a okoreníme.
- Mäso opečieme z oboch strán, necháme zatiahnuť.
- Mierne podlejeme vodou, pridáme jednu lyžicu horčice.
- Priklopíme a dusíme hodinu a pol domäkka.
- Potom pridáme polovicu uhoriek pokrájaných na kolieska, kolieska párkov a druhú lyžicu horčice.
- Štvrť hodiny dusíme a potom vsypeme nakrájané varené vajcia a zvyšné uhorky.
- Chvíľku prevaríme.
- Môžeme podávať s dusenou ryžou.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na omáčky na znojemský spôsob a to nielen z hovädzieho mäsa. Inšpirujte sa!
Kôprová omáčka s vajíčkami
Kôprová omáčka je klasika českých jedální a rozdeľuje ľudí na dva tábory – na tých, čo ju milujú, a tých, čo ju neznášajú. Pripravte si ju podľa nášho jednoduchého receptu!
INGREDIENCIA
- 1 zväzok kôpru
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 250 ml smotany na varenie
- 1 lyžica octu
- soľ a cukor
POSTUP
- Kôpor nakrájame najemno.
- V kastróli rozpustíme maslo, prisypeme doň hladkú múku a urobíme zápražku.
- Zalejeme vývarom, prilejeme mlieko a zľahka 15 minút povaríme.
- Pridáme smotanu a kôpor.
- Dochutíme soľou, cukrom a octom.
- Môžeme podávať s opekanými zemiakmi alebo žemľovou knedľou a zastreným vajcom.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Hovädzie rolky plnené vajcami s paradajkovou omáčkou
V Taliansku sú tieto masovo plnené rolky známe ako „falsomagro“. Keď ich rozrežete, odhalíte jasne žlté žĺtky. Tento pokrm najlepšie chutí na druhý deň, keď sa všetky chute krásne rozležia.
INGREDIENCIA
- 6 hovädzích plátkov (použite hovädziu sviečkovú alebo špičku), každý o veľkosti cca 10 x 15 cm a hrúbke 6
- 1 červená cibuľa
- 1 stopkový zeler
- 1 veľká mrkva
- 6 natvrdo uvarených vajec
- 6 tenkých plátkov prosciutta alebo mortadelly
- niekoľko vetvička plocholistej petržlenovej vňate
- 1 malá biela cibuľa
- 5 lyžíc olivového oleja
- 150 ml bieleho alebo červeného vína
- 700 ml paradajkovej passaty
POSTUP
- Pripravíme si plátky hovädzieho mäsa, v prípade potreby ich naklepeme (alebo skôr jemne pretiahneme alebo natiahneme), aby boli tenké, potom narežeme okraje každého plátku, aby sa na panvici neskrútili.
- Červenú cibuľu, stopkový zeler a mrkvu nakrájame na podobne veľké tyčinky.
- Vajcia uvarené natvrdo olúpeme a odrežeme oba konce, aby boli vidieť žĺtky.
- Hovädzie plátky rozložíme na čistú pracovnú plochu.
- Položíme prosciutto na hovädzie mäso, ponecháme voľný priestor okolo okraja, a vložíme vajcia do spodnej polovice plátku.
- Okolo vajíčka naaranžujeme zväzky mrkvy, řapíkatého zeleru a cibule a tesne ich zastrčíme.
- Hovädzie mäso zrolujeme tak, že spodnú časť plátku zdvihneme a prekryjeme vajcia, potom ho zrolujeme a zastrčíme strany, ako najlepšie zaumienime, kým nevznikne úhľadný valec podobný slivke.
- Rolku zaistíme kúskom potravinárskeho povrázku, ako by sme viazali balík, teda najprv pozdĺžne, potom po stranách.
- Urobíme to dvakrát, aby sme sa uistili, že sú konce naozaj uzavreté.
- Nakrájame bielu cibuľu.
- Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejeme olivový olej a potom restujeme cibuľu, kým nebude nezosklovatí.
- Pridáme hovädzie závitky a opekáme ich, podľa potreby ich obraciame, kým nie sú hnedé.
- Prilejeme trochu vína a necháme prevariť, potom pridáme paradajkovú passatu a štipku soli.
- Znížime teplotu a necháme rolky dusiť, napoly zakryté, občas ich otočíme, kým nie sú hotové, čo obvykle trvá asi 1 hodinu.
- V ideálnom prípade ich necháme chvíľu odležať a potom ich jemne prehrejeme.
- Užite si to!

Smotanová omáčka so zelenými fazuľkami
Vychutnajte si toto jednoduché vegetariánske jedlo zložené zo zelených fazuliek a luxusnej sladkokyslej smotanovej omáčky. Ideálna na ľahký obed či večeru!
INGREDIENCIA
- 450 g zelených fazuliek, mrazených
- 1 malá cibuľa
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 šálka vývaru odobraného počas blanšírovania fazule
- 1 šálka plnotučného mlieka
- ⅓ šálky smotany na šľahanie
- 2 guličky nového korenia
- 1 bobkový list
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1-2 lyžičky soli
- varené zemiaky na podávanie
- vajcia varené natvrdo na podávanie
POSTUP
- Mrazené fazuľky necháme rozmraziť pri izbovej teplote.
- V hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody, asi ako na cestoviny.
- Fazuľky opatrne vložíme do vriacej vody a varíme 3 minúty.
- Potom odoberieme šálku vývaru a dáme si ju bokom, zvyšok scedíme.
- Fazuľky ihneď schladímeľadovou vodou, aby sme zastavili proces varenia a umožnili im zachovať si krásnu sviežu farbu.
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme maslo na stredne vysokom plameni a orestujeme cibuľu, ktorú sme si predtým nakrájali nadrobno.
- Restujeme, kým cibuľa nezosklovatí.
- To trvá asi 3-5 minút.
- Stlmíme oheň a pridáme múku.
- Miešame minútu.
- Potom hrniec stiahneme z platne.
- Postupne prilievame vývar z fazule a miešame, aby sa hrudky rozpustili.
- Ak prilievame teplý vývar po troškách, vznikne hustá kaša bez hrudiek, v ktorej je vidieť len osmažená cibuľka.
- Postupne prilievame mlieko a šľaháme.
- Vrátime hrniec na sporák.
- Zvýšime teplotu, kým omáčka nezačne bublať.
- Pridáme bobkový list a nové korenie a vmiešame ocot.
- Znížime plameň na minimum, prikryjeme a necháme 15 minút na veľmi miernom ohni prebublávať.
- Nakoniec hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame smotanu.
- Pokiaľ je omáčka príliš hustá, pridáme trochu mlieka a prešľaháme.
- Pridáme lyžičku cukru a podľa potreby dochutíme soľou alebo octom.
- Vyberieme korenie – bobkový list a nové korenie.
- Pokiaľ sú zelené fazuľky dlhé, nakrájame ich na kúsky o veľkosti asi 4 cm.
- Vložíme ich do omáčky a necháme chvíľu prehriať.
- Vyvarujeme sa prevareniu omáčky, pretože by sa smotana mohla zraziť.
- Omáčku servírujeme s varenými zemiakmi a vajcami natvrdo.

Vajcia Benedikt s holandskou omáčkou
Inšpirujte sa naším nasledujúcim receptom, podľa ktorého pripravíte tie najlepšie vajcia Benedikt vášho života! Servírujte ho spoločne s anglickým muffinom, slaninou, krémovou holandskou omáčkou a čerstvými bylinkami.
INGREDIENCIA
- 8 veľkých vajec
- 1 lyžica bieleho octu
- 4 anglické muffiny, rozpolené
- 8 plátkov slaniny
- nakrájaná čerstvá petržlenová vňať a/alebo pažítka
- mletá paprika
Na holandskú omáčku:
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 4 veľké žĺtky
- 1 a 1/2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžička dijonskej horčice (voliteľné)
- 1-2 štipky kajenského korenia (voliteľne)
- 1/2 šálky masla, rozpusteného
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP
- Naplníme hrniec asi centimetrom vody.
- Naň postavíme nerezovú alebo sklenenú misku, ktorá krásne sedí bez toho, aby sa dotkla vody.
- Privedieme vodu do varu.
- Pridáme smotanu, žĺtky, citrónovú šťavu, horčicu a kajenské korenie do misy nad hrncom a dobre prešľaháme.
- Zmes varíme za stáleho šľahania, kým nebude dostatočne hustá, aby pokryla zadnú stranu kovovej alebo drevenej lyžice a teplota nedosiahla 70 stupňov Celzia.
- Znížime teplotu na veľmi nízku, potom veľmi pomaly za stáleho šľahania vlejeme rozohriate rozpustené maslo.
- Zložíme z ohňa, dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Preložíme do misky a prikryjeme.
- Privedieme niekoľko centimetrov vody spolu s octom do varu vo veľkom hlbokom hrnci.
- Vajcia jedno po druhom rozklepneme a pridáme do vriacej vody, pričom do hrnca vložíme štyri vajcia naraz.
- Varíme, kým bielky nestuhnú a žĺtok ešte tekutý, asi 3 – 4 minúty.
- Preložíme na tanier vyložený papierovou utierkou a opakujeme so zvyšnými štyrmi vajcami.
- Orestujeme si plátky slaninky na stredne vysokom plameni, asi minútu z každej strany.
- Medzitým si opečieme anglické muffiny v sendvičovači alebo v rúre zaplú na funkciu gril.
- Na každý anglický muffin položíme plátok slaniny.
- Na slaninu opatrne naložíme sadené vajcia a dochutíme soľou a korením.
- Prelejeme holandskou omáčkou, ozdobíme petržlenovou vňaťou a pažítkou a na záver zľahka posypeme paprikou.

Pripravili sme si pre vás aj ďalších 5 skvelých receptov na varené vajcia , ktoré jednoducho musíte vyskúšať!
A ako vám naše dnešné recepty chutili? Napíšte nám do komentárov!