Ak si chceme pochutnať na hubách, tak si ich určite môžeme pripraviť ako klasickú praženicu či obľúbené hubové polievky.
Ďalšou možnosťou je to, že huby pečieme v rúre a vtedy k nim môžeme pridávať ďalšie suroviny a chuť hubového jedla tak značne vylepšiť.
Za nás odporúčame veľmi obľúbené zapekané huby, na ako sme pre vás pripravili 5 úžasných receptov.
Zapečené zemiaky s hubami
INGREDIENCIE:
- hřiby, hnědé a bílé žampióny a suchohřiby – od každého 50 g
- 2 ks šalotky
- trochu čerstvého estragónu
- 500 g zemiakov
- 1 štipka čerstvo namletého korenia
- 70 g kyslej smotany
- 50 ml vývaru
- 1 lyžica nastrúhaných lieskových orieškov
- 1 lyžica nasekaných vlašských orechov
- 1 lyžica nasekaných sušených paradajok
- 50 g syr (napr. Madeland)
POSTUP:
- Huby dôkladne očistíme a nakrájame na tenké plátky.
- Na jemno nasekáme šalotku a estragón.
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Huby, zemiakové plátky, nasekané šalotky a estragón vložíme do plytkej zapekacej misy.
- Ochutíme korením a prelejte zmiešanú smotanou s vývarom.
- Orechy a sušené paradajky rovnomerne rozmiestnime na povrch.
- Nastrúhaný syr nasypeme po celej ploche povrchu.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 45 minút.

Plnené Portobello huby v štýle caprese
INGREDIENCIE:
Cesnakové maslo:
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- 1 lyžica najemno nasekanej čerstvej hladkolisté petržlenovej vňate
Huby:
- 5 ks veľkých Portobello šampiňónov bez nožičiek
- 2 gule čerstvé mozzarelly nakrájaná na tenké plátky
- 1 hrnček cherry alebo slivkových paradajok nakrájaných na plátky
- čerstvá bazalka nasekaná nahrubo
glazé:
- 1/4 hrnčeka balzamikového octu
- 2 lyžice hnedého cukru
POSTUP:
- Rúru predhrejeme na 220 ° C v nastavení gril a mriežku umiestnime doprostred rúry.
- Zmiešame všetky ingrediencie na cesnakové maslo v malom rendlíčku na miernom plameni a miešame, kým sa všetko nesmie spájať.
- Maslom potrieme zvrchu klobúky húb a pomazanie stranou je rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Do každého klobúčika rozdelíme plátky mozzarelly a paradajok a grilujeme v rúre, až sa syr rozpustí a začne zlatnúť (asi 8 minút).
- Medzitým si pripravíme glazé.
- Zmiešajte cukor a balzamikový ocot v malom rendlíčku a na vyššom plameni privedieme k varu.
- Oheň zmiernite a necháme 5-8 minút variť, až zmes zhustne a zredukuje sa na glazé.
- Pri podávaní pokvapkáme huby pripraveným glazé, ozdobíme bazalkou a dochutíme vločkovú soľou.

Objavte podobné tipy
Zapečené cestoviny s hubami
INGREDIENCIE:
- 4 šálky cestovín
- 2 lyžice masla
- 2 šálky nakrájaných húb (šampiňóny alebo lesné huby)
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 150 ml smotany na varenie
- 1 a 1/2 šálok strúhaného syra typu cheddar
POSTUP:
- Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode do al dente.
- Cestoviny scedíme a dáme späť do hrnca.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájané huby a nasekaný tymian.
- Osolíme a restujeme kým nie sú huby mäkké.
- Do uvarených cestovín pridáme, orestované huby, smotanu a 1 šálku syra.
- Premiešame a vložíme do vymasteného pekáča, alebo zapekacej misy.
- Rovnomerne posypeme zvyšným syrom.
- Pečieme asi 30 minút pri 180 ° C.

Zapečené huby s pohánkou
INGREDIENCIE:
- 150 g pohánky
- 2 vajcia
- 450 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 3 malé cibule
- 1 lyžica masla
- 250 g hnedých húb
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- malá hŕstka kôpru
- 1 lyžica petržlenu
- 150 g kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu
POSTUP:
- Uvaríme pohánku vo vývare.
- Uvarenú pohánku necháme prikrytú v hrnci.
- Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu.
- K zosklovatené cibuľu pridáme očistené, na plátky nakrájané huby.
- Orestujeme do mäkka, osolíme a okoreníme.
- Huby premiešame s uvarenou pohánkou, pridáme nasekaný kôpor a petržlen.
- Pridáme vajcia a dáme zapiecť do rúry na 25 minút pri 180 ° C.
- Podávame s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom.

Zapečené huby s kapary
INGREDIENCIE:
- 400 g nakrájaných šampiňónov na polovicu
- morská soľ
- čerstvo mleté čierneho korenia
- 2 lyžice kapary vysušenej a nasekané
- 2 lyžice masla
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťava
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP:
- Predhrejeme rúru na 230 ° C.
- Pokrájané huby dáme na plech, osolíme a okoreníme.
- Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cesnak a orestujeme.
- Pridáme sekanú petržlenovú vňať, pokvapkáme citrónom.
- Premiešame s hubami.
- Pečieme v rúre asi 20 minút kým nie sú huby zľahka hnedé.
