Vybrané recepty na chutné zapečené huby

Ak si chceme pochutnať na hubách, tak si ich určite môžeme pripraviť ako klasickú praženicu či obľúbené hubové polievky.

Ďalšou možnosťou je to, že huby pečieme v rúre a vtedy k nim môžeme pridávať ďalšie suroviny a chuť hubového jedla tak značne vylepšiť.

Za nás odporúčame veľmi obľúbené zapekané huby, na ako sme pre vás pripravili 5 úžasných receptov.

Zapečené zemiaky s hubami

INGREDIENCIE:

  • hřiby, hnědé a bílé žampióny a suchohřiby – od každého 50 g
  • 2 ks šalotky
  • trochu čerstvého estragónu
  • 500 g zemiakov
  • 1 štipka čerstvo namletého korenia
  • 70 g kyslej smotany
  • 50 ml vývaru
  • 1 lyžica nastrúhaných lieskových orieškov
  • 1 lyžica nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžica nasekaných sušených paradajok
  • 50 g syr (napr. Madeland)

POSTUP:

  1. Huby dôkladne očistíme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Na jemno nasekáme šalotku a estragón.
  3. Zemiaky olúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  4. Huby, zemiakové plátky, nasekané šalotky a estragón vložíme do plytkej zapekacej misy.
  5. Ochutíme korením a prelejte zmiešanú smotanou s vývarom.
  6. Orechy a sušené paradajky rovnomerne rozmiestnime na povrch.
  7. Nastrúhaný syr nasypeme po celej ploche povrchu.
  8. Pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C asi 45 minút.
Zapečené zemiaky s hubami
Zdroj: isifa.com

Plnené Portobello huby v štýle caprese

INGREDIENCIE:

Cesnakové maslo:

  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  • 1 lyžica najemno nasekanej čerstvej hladkolisté petržlenovej vňate

Huby:

  • 5 ks veľkých Portobello šampiňónov bez nožičiek
  • 2 gule čerstvé mozzarelly nakrájaná na tenké plátky
  • 1 hrnček cherry alebo slivkových paradajok nakrájaných na plátky
  • čerstvá bazalka nasekaná nahrubo

glazé:

  • 1/4 hrnčeka balzamikového octu
  • 2 lyžice hnedého cukru
 

POSTUP:

  1. Rúru predhrejeme na 220 ° C v nastavení gril a mriežku umiestnime doprostred rúry.
  2. Zmiešame všetky ingrediencie na cesnakové maslo v malom rendlíčku na miernom plameni a miešame, kým sa všetko nesmie spájať.
  3. Maslom potrieme zvrchu klobúky húb a pomazanie stranou je rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  4. Do každého klobúčika rozdelíme plátky mozzarelly a paradajok a grilujeme v rúre, až sa syr rozpustí a začne zlatnúť (asi 8 minút).
  5. Medzitým si pripravíme glazé.
  6. Zmiešajte cukor a balzamikový ocot v malom rendlíčku a na vyššom plameni privedieme k varu.
  7. Oheň zmiernite a necháme 5-8 minút variť, až zmes zhustne a zredukuje sa na glazé.
  8. Pri podávaní pokvapkáme huby pripraveným glazé, ozdobíme bazalkou a dochutíme vločkovú soľou.
Plnené portobello huby v štýle caprese
Zdroj: mainlinefoodie.net

Zapečené cestoviny s hubami

INGREDIENCIE:

  • 4 šálky cestovín
  • 2 lyžice masla
  • 2 šálky nakrájaných húb (šampiňóny alebo lesné huby)
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 150 ml smotany na varenie
  • 1 a 1/2 šálok strúhaného syra typu cheddar

POSTUP:

  1. Cestoviny uvaríme v osolenej vriacej vode do al dente.
  2. Cestoviny scedíme a dáme späť do hrnca.
  3. Rúru predhrejeme na 180 ° C.
  4. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájané huby a nasekaný tymian.
  5. Osolíme a restujeme kým nie sú huby mäkké.
  6. Do uvarených cestovín pridáme, orestované huby, smotanu a 1 šálku syra.
  7. Premiešame a vložíme do vymasteného pekáča, alebo zapekacej misy.
  8. Rovnomerne posypeme zvyšným syrom.
  9. Pečieme asi 30 minút pri 180 ° C.
Zapečené cestoviny s hubami
Zdroj: chowhound.com

Zapečené huby s pohánkou

INGREDIENCIE:

  • 150 g pohánky
  • 2 vajcia
  • 450 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 3 malé cibule
  • 1 lyžica masla
  • 250 g hnedých húb
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • malá hŕstka kôpru
  • 1 lyžica petržlenu
  • 150 g kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu

POSTUP:

  1. Uvaríme pohánku vo vývare.
  2. Uvarenú pohánku necháme prikrytú v hrnci.
  3. Na panvici rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľu.
  4. K zosklovatené cibuľu pridáme očistené, na plátky nakrájané huby.
  5. Orestujeme do mäkka, osolíme a okoreníme.
  6. Huby premiešame s uvarenou pohánkou, pridáme nasekaný kôpor a petržlen.
  7. Pridáme vajcia a dáme zapiecť do rúry na 25 minút pri 180 ° C.
  8. Podávame s kyslou smotanou alebo gréckym jogurtom.
Zapečené huby s pohánkou
Zdroj: whereismyspoon.co

Zapečené huby s kapary

INGREDIENCIE:

  • 400 g nakrájaných šampiňónov na polovicu
  • morská soľ
  • čerstvo mleté čierneho korenia
  • 2 lyžice kapary vysušenej a nasekané
  • 2 lyžice masla
  • 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  • 1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťava
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

POSTUP:

  1. Predhrejeme rúru na 230 ° C.
  2. Pokrájané huby dáme na plech, osolíme a okoreníme.
  3. Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cesnak a orestujeme.
  4. Pridáme sekanú petržlenovú vňať, pokvapkáme citrónom.
  5. Premiešame s hubami.
  6. Pečieme v rúre asi 20 minút kým nie sú huby zľahka hnedé.
Zapečené huby s kapary
Zdroj: cookinglight.com

Huby možno tiež zapekať s akýmkoľvek mäsom. Najčastejšie však určite budeme spracovávať mäso kuracie alebo bravčové nakrájané na plátky alebo kocky. Dobre sa dá využiť aj mäso mleté.

Aj so zeleninou sa huby výborne vzájomne dopĺňajú. Huby a mäso môžeme samozrejme doplniť aj ďalšími surovinami, ktoré však netvorí základ pokrmu.

V inom z našich článkov sa zaoberáme tradičnými receptami z húb , určite navštívte a načerpajte inšpiráciu.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.