Baklažán v 4 variantoch: chcete s cesnakom, paradajkou, kaparmi alebo červenou repou?

Tatarák z baklažánu predstavuje lákavú variantu pre tých, ktorí neje mäso.

Tatarák z hovädzieho pozná každý, ale je úžasné, že sa dá pripraviť aj zo zeleniny.

A nie je povedané, že si na ňom nepochutnajú aj mäsožrúti.

Poďte sa pozrieť, ako túto dobrotu prichystať.

Baklažán tatarák (vegán) s cesnakom

Nenapadá vás, čo hodnotného si dať na večeru? Tatarák z baklažánu s chrumkavým kúskom pečiva dokáže náramne uspokojiť. Chcete s cesnakom? Ochutnajte!

Ingrediencie:

  • 2 baklažány
  • olivový olej
  • soľ
  • korenie
  • lyžička najemno nakrájané šalotky
  • 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
  • 1 lyžička nasekaných bazalkových lístkov
  • 1 lyžička čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička nasekanej pažítky

Postup:

  • Baklažány si rozkrojte pozdĺžne, vnútro si vydlabte, zmiešajte s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a zmes dajte späť do baklažánov.
  • Dajte piecť do predhriatej rúry na 195 °C.
  • Pečte asi 30 minút, potom vyškriabte všetko vnútro a šupku vyhoďte.
  • Primiešajte šalotku, cesnak, bylinky a môžete podávať.
tatarák z baklažánu
Zdroj: lasevla-bio.it

Vegetariánsky tatarák z baklažánu a červenej repy

Tento recept môže očariť všetkých, ktorí majú radi pálivé pokrmy. Zmes baklažánu, červenej repy, byliniek a feferónik roztočí chuťové bunky na maximum.

Ingrediencie:

  • 2 červené repy
  • 2 baklažány
  • 20 g prelisovaného cesnaku
  • 10 g najemno nasekané šalotky
  • 80 g feferónik
  • 80 g syra feta
  • 1 dl olivového oleja
  • 60 g balzamikového octu
  • soľ a korenie
  • žerucha

Postup:

  • Baklažány si rozrežte pozdĺžne na 4 diely, repu si umyte a odrežte korene.
  • Marinádu si vytvorte zmiešaním polovice olivového oleja, soli, cesnaku a korenia.
  • Baklažán aj repu do tejto zmesi namočte. Repu si zabaľte do alobalu.
  • Dajte piecť do predhriatej rúry na 200 °C.
  • Baklažán z rúry vytiahnite po 20 minútach, repu nechajte piecť ďalších 30 – 40 minút.
  • Vnútro baklažánu si vydlabte zo šupky a rozmixujte.
  • Akonáhle bude repa mäkká, olúpte ju a dajte do mixéra.
  • Dochuťte balzamikovým octom, soľou, čiernym korením, pridajte šalotku a zjemnite zvyškom olivového oleja.
  • Zmes servírujte ozdobenou nasekanými feferónkami, kúskami syra feta a žeruchou.
tatarák s červenou repou a baklažánom
Zdroj: cuisineactuelle.fr

Nátierka z baklažánu a paradajok

Paradajka a baklažán tvoria skvelý pár. Pripravte si tieto dve suroviny v podobe nátierky alebo tataráku z baklažánu a očarte svojich blízkych. Podávajte ho na kúsku chrumkavej hrianky potretej olejom a cesnakom.

Ingrediencie:

  • 1 stredne veľký baklažán
  • 1 veľká paradajka
  • pol hrsti čerstvej petržlenovej vňate
  • 4 lyžice olivového oleja
  • soľ a korenie

Postup:

  • Baklažán si nakrájajte na kocky asi 2,5 cm veľké, tak rovnako si nakrájajte aj paradajku.
  • Rúru si predhrejte na 180 °C.
  • Baklažán si vsypte do hlbšej panvice a dajte na stredný plameň. Pridajte olivový olej a 1-2 minúty nemiešajte, osoľte, okoreňte.
  • Potom zľahka premiešajte a restujte ešte ďalšiu minútu.
  • Baklažán si premiestnite do pekáča a dajte na 4-6 minútok do rúry dopiecť.
  • Po schladení primiešajte paradajky, bylinky, soľ a korenie.
tatarák so zeleninou
Zdroj: noteatingouttinny.com

Chceli by ste si zaobstarať naozaj kvalitnú panvicu. Mrknite na tipy na výber panvy Tefal .

Zeleninový tatarák z baklažánu

Tapenáda je pokrm z kaparov. Poďte si pripraviť baklažánový tatarák s touto prísadou a pochutnajte si ako vo francúzskej reštaurácii.

Ingrediencie:

  • 1 baklažán
  • 1 zväzok tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 3 lyžice kaparov
  • soľ

Tapenáda:

  • 1 lyžica kaparov
  • 1 šalotka
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice čiernych olív
  • soľ

Na servírovanie:

  • 4 kapary
  • sušené paradajky

Postup:

  • Baklažán si umyte a nakrájajte na kocky.
  • Dajte variť do vriacej vody na 1 minútu spolu so zväzkom tymiánu a bobkovým listom.
  • Uvarený baklažán vyberte z hrnca dierovanou naberačkou a dajte do studenej vody schladiť.
  • Nakrájané kapary dajte do fritézy na 2 minúty usmažiť pri 180 °C.

Tapenáda:

  • Šalotku si nakrájajte na plátky a dajte do mixéra spolu so všetkými ingredienciami a rozmixujte.
  • 1 lyžicu tapenády zmiešajte s baklažánom a zamiešajte.
  • Baklažánový tatarák servírujte na tanieriku, pomocou formičky vytvorte hrudku, ozdobte kaparmi, sušenými paradajkami a zvyškom tapenády.
tatarák z baklažánu s kaparmi
Zdroj: marieclaire.fr

Tip: Máte chuť si s touto zeleninou trochu zaexperimentovať? Nazrite, ako si pripraviť lahodný baklažánový kaviár .

Pripravte si ho s videoreceptom:

CCMLC Tartare d’aubergine aux câpres et olives

Ako vidíte, tatarák je možné vytvoriť aj v bezmästom variante.

Baklažán sa dá kombinovať snáď so všetkými druhmi zeleniny, môžeme ho zapiecť, urobiť si z neho lasagne či ugrilovať. Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na spracovanie baklažánu .

A ak máte v záhradke peknú úrodu, využite ju na maximum. Pozrite sa, ako využiť baklažán v prílohách .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.