Tatarák z baklažánu predstavuje lákavú variantu pre tých, ktorí neje mäso.
Tatarák z hovädzieho pozná každý, ale je úžasné, že sa dá pripraviť aj zo zeleniny.
A nie je povedané, že si na ňom nepochutnajú aj mäsožrúti.
Poďte sa pozrieť, ako túto dobrotu prichystať.
Baklažán tatarák (vegán) s cesnakom
Nenapadá vás, čo hodnotného si dať na večeru? Tatarák z baklažánu s chrumkavým kúskom pečiva dokáže náramne uspokojiť. Chcete s cesnakom? Ochutnajte!
Ingrediencie:
- 2 baklažány
- olivový olej
- soľ
- korenie
- lyžička najemno nakrájané šalotky
- 1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 1 lyžička nasekaných bazalkových lístkov
- 1 lyžička čerstvej nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička nasekanej pažítky
Postup:
- Baklažány si rozkrojte pozdĺžne, vnútro si vydlabte, zmiešajte s olivovým olejom, soľou, čiernym korením a zmes dajte späť do baklažánov.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 195 °C.
- Pečte asi 30 minút, potom vyškriabte všetko vnútro a šupku vyhoďte.
- Primiešajte šalotku, cesnak, bylinky a môžete podávať.

Vegetariánsky tatarák z baklažánu a červenej repy
Tento recept môže očariť všetkých, ktorí majú radi pálivé pokrmy. Zmes baklažánu, červenej repy, byliniek a feferónik roztočí chuťové bunky na maximum.
Ingrediencie:
- 2 červené repy
- 2 baklažány
- 20 g prelisovaného cesnaku
- 10 g najemno nasekané šalotky
- 80 g feferónik
- 80 g syra feta
- 1 dl olivového oleja
- 60 g balzamikového octu
- soľ a korenie
- žerucha
Postup:
- Baklažány si rozrežte pozdĺžne na 4 diely, repu si umyte a odrežte korene.
- Marinádu si vytvorte zmiešaním polovice olivového oleja, soli, cesnaku a korenia.
- Baklažán aj repu do tejto zmesi namočte. Repu si zabaľte do alobalu.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 200 °C.
- Baklažán z rúry vytiahnite po 20 minútach, repu nechajte piecť ďalších 30 – 40 minút.
- Vnútro baklažánu si vydlabte zo šupky a rozmixujte.
- Akonáhle bude repa mäkká, olúpte ju a dajte do mixéra.
- Dochuťte balzamikovým octom, soľou, čiernym korením, pridajte šalotku a zjemnite zvyškom olivového oleja.
- Zmes servírujte ozdobenou nasekanými feferónkami, kúskami syra feta a žeruchou.

Objavte podobné tipy
Nátierka z baklažánu a paradajok
Paradajka a baklažán tvoria skvelý pár. Pripravte si tieto dve suroviny v podobe nátierky alebo tataráku z baklažánu a očarte svojich blízkych. Podávajte ho na kúsku chrumkavej hrianky potretej olejom a cesnakom.
Ingrediencie:
- 1 stredne veľký baklažán
- 1 veľká paradajka
- pol hrsti čerstvej petržlenovej vňate
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ a korenie
Postup:
- Baklažán si nakrájajte na kocky asi 2,5 cm veľké, tak rovnako si nakrájajte aj paradajku.
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Baklažán si vsypte do hlbšej panvice a dajte na stredný plameň. Pridajte olivový olej a 1-2 minúty nemiešajte, osoľte, okoreňte.
- Potom zľahka premiešajte a restujte ešte ďalšiu minútu.
- Baklažán si premiestnite do pekáča a dajte na 4-6 minútok do rúry dopiecť.
- Po schladení primiešajte paradajky, bylinky, soľ a korenie.

Chceli by ste si zaobstarať naozaj kvalitnú panvicu. Mrknite na tipy na výber panvy Tefal .
Zeleninový tatarák z baklažánu
Tapenáda je pokrm z kaparov. Poďte si pripraviť baklažánový tatarák s touto prísadou a pochutnajte si ako vo francúzskej reštaurácii.
Ingrediencie:
- 1 baklažán
- 1 zväzok tymiánu
- 1 bobkový list
- 3 lyžice kaparov
- soľ
Tapenáda:
- 1 lyžica kaparov
- 1 šalotka
- 4 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice čiernych olív
- soľ
Na servírovanie:
- 4 kapary
- sušené paradajky
Postup:
- Baklažán si umyte a nakrájajte na kocky.
- Dajte variť do vriacej vody na 1 minútu spolu so zväzkom tymiánu a bobkovým listom.
- Uvarený baklažán vyberte z hrnca dierovanou naberačkou a dajte do studenej vody schladiť.
- Nakrájané kapary dajte do fritézy na 2 minúty usmažiť pri 180 °C.
Tapenáda:
- Šalotku si nakrájajte na plátky a dajte do mixéra spolu so všetkými ingredienciami a rozmixujte.
- 1 lyžicu tapenády zmiešajte s baklažánom a zamiešajte.
- Baklažánový tatarák servírujte na tanieriku, pomocou formičky vytvorte hrudku, ozdobte kaparmi, sušenými paradajkami a zvyškom tapenády.

Tip: Máte chuť si s touto zeleninou trochu zaexperimentovať? Nazrite, ako si pripraviť lahodný baklažánový kaviár .
Pripravte si ho s videoreceptom:
Ako vidíte, tatarák je možné vytvoriť aj v bezmästom variante.
Baklažán sa dá kombinovať snáď so všetkými druhmi zeleniny, môžeme ho zapiecť, urobiť si z neho lasagne či ugrilovať. Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na spracovanie baklažánu .
A ak máte v záhradke peknú úrodu, využite ju na maximum. Pozrite sa, ako využiť baklažán v prílohách .