,,Pohánka zasýti.“
,,Je skvelá pri alergii na lepok.“
,,Pôsobí proti oparom.“
Kúpili ste v eufórii 3 balenia a teraz premýšľate, čo s ňou budete robiť?
Potom ste tu správne!
Máme pre vás 10 luxusných receptov na recepty z pohánky v sladkých aj slaných variantoch.
Pohánkové palacinky
Pripravte si tieto chutné palacinky zo zmesi pohánkovej a pšeničnej múky. Nielen vaše deti ju určite ocenia!
INGREDIENCIA
- 1/2 hrnčeka pohánkovej múky
- 1/2 hrnčeka pšeničnej múky
- lyžička cukru
- lyžička sódy
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka cmaru
- 1 vajce
- 1/2 vanilkového cukru
- 2 lyžice masla na vyprážanie
POSTUP
- Vajcia rozšľaháme v cmare.
- Pridáme zvyšné ingrediencie.
- Umixujeme.
- Na malom ohni opatrne vyprážame z oboch strán.
- Servírujeme s jogurtom a ovocím.

Karbonátky z pohánky
Vyskúšajte tento recept na plnohodnotné jedlo, ktoré je zdravé a chutné a samozrejme ľahké. S najvyššou pravdepodobnosťou si na mäso ani nespomeniete!
INGREDIENCIA
- 200 g uvarených pohánkových krúp
- 4 vajcia
- 1 malá cuketa
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný
- 4-5 šampiňónov, nakrájaných nadrobno
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice strúhanky
- 4 lyžice strúhaného parmezánu
- 2 lyžice hladkej múky
- olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžička celej rasce a/alebo 2 lyžice sezamových semienok
POSTUP
- Rozpálime si panvicu, pridáme olivový olej a restujeme cibuľu a cesnak, kým nezosklovatia.
- Potom pridáme šampiňóny a niekoľko minút ich restujeme.
- Cuketu nastrúhame na veľmi jemno a rukami ju vytlačíme, aby sme odstránili čo najviac tekutiny.
- Pohánkové krúpy dáme do misy, pridáme šampiňóny, cuketu, petržlenovú vňať, parmezán, strúhanku a hladkú múku.
- Podľa chuti osolíme a pridáme rascu alebo sezamové semienka.
- Vajcia rozšľaháme vidličkou a pridáme do krupice.
- Všetko dobre premiešame.
- Rozpálime panvicu, pridáme olej a dáme na ňu cesto tak, aby sme vytvorili placku.
- Vyprážame niekoľko minút z každej strany.
- Podávame s kyslou smotanou a krátko orestovaným ružičkovým kelom a/alebo mrkvou.

Pohánkové cookies s čokoládou
Ochutnajte tieto vegánske čokoládové sušienky z pohánky! Sú bez orechov, lepku aj mlieka, prirodzene sladené a navyše sú jednoduché na prípravu. To jednoducho musíte vyskúšať!
INGREDIENCIA
- 1 hrnček pohánkovej múky
- 1/2 hrnčeka kokosového cukru
- 1/3 šálky rozpusteného kokosového oleja
- 2 lyžice vody
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička jablčného octu
- 1/2 šálky horkých čokoládových kôstok
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 175 ° C a vyložíme veľký plech papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešame pohánkovú múku, kokosový cukor, olej, vodu, vanilku, soľ a jedlú sódu.
- Potom pridáme ocot, ktorý zreaguje s jedlou sódou, aby sušienky trochu nakysli.
- Vmiešame čokoládové kôstky a pomocou polievkovej lyžice cesto naberáme na 12 kopčekov rovnomerne rozmiestnených na vyloženom plechu.
- Každú sušienku vyrovnáme rukami, pretože sa tieto sušienky len mierne roztečú.
- Pečieme, kým nie sú okraje pevné, asi 10 minút.
- Pred podávaním necháme aspoň 10 minút vychladnúť.

Zapekaná pohánka s vajcami
Najlepšie raňajky, ktoré ste kedy mali! Pripravte si pohánku s vajcom, špenátom a muškátovým orieškom, ktoré skvele dopĺňa čedar a opečené vlašské orechy. Je to symfónia textúr a chutí.
INGREDIENCIA
- ½ šálky pohánkovej krupice
- 2 lyžice amarantu
- 1 lyžička čiernych chia semienok
- 2 šálky vody
- ¼ lyžičky soli
- 1 malá cibuľa
- 250 g listov baby špenátu
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 šálka tvarohu
- 50 g syra čedar
- štedrá štipka muškátového orieška
- 30 g opražených vlašských orechov, nasekaných
- 2 vajcia
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 190 stupňov Celzia.
- Osolenú vodu privedieme do varu.
- Pridáme pohánkovú krupicu, amarant a chia semienka.
- Prikryjeme, znížime teplotu a za občasného miešania varíme 10–15 minút, kým nie je zmes krémová a všetka voda sa nevsiakne.
- Medzitým na nepriľnavej panvici opečieme na strednom plameni cibuľu so soľou a korením, kým nezosklovatí.
- Znížime teplotu, pridáme špenát a miešame, kým špenát úplne nezvädne, asi 1 minútu.
- Vypneme sporák a dáme bokom.
- Tvaroh zmiešame s čedarom a muškátovým orieškom.
- Vmiešame špenátovú zmes a opražené vlašské orechy.
- Miešame, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pohánkovú zmes rozdelíme medzi 2 formičky vhodné do rúry a rovnomerne rozprestrieme.
- Navrch dáme špenátovo-syrovú zmes a urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajcia.
- Posypeme soľou a pečieme v rúre asi 15–20 minút alebo pokiaľ vajcia nestuhne.

Pohánkové rizoto
Výbornou a zdravou formou prípravy pohánky je jej spojenie so zeleninou na spôsob rizota. Vyskúšajte nasledujúci recept, ktorý je jednoduchý a výživný.
INGREDIENCIA
- 2 hrnčeky pohánky
- 1/2 l zeleninového vývaru
- štipka soli
- zelenina (pokrájaná podusená mrkva, sterilizovaný hrášok, nakladaná paprika, kukurica v sladkokyslom náleve)
- 1 lyžička kari
- lyžička oleja na orestovanie
- syr na posypanie
- hrsť bazalky na ozdobu
POSTUP
- Pohánku necháme hodinu napučať, potom varíme 5-10 minút.
- Na panvici orestujeme zeleninu.
- Pridáme pohánku, korenie, premiešame a dovaríme spoločne po dobu 2 minút.
- Na tanieri dozdobíme strúhaným syrom a čerstvou bazalkou.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na rizoto z pohánky 4x inak. Inšpirujte sa!
Objavte podobné tipy
Hovädzia polievka s pohánkou a zeleninou
Táto zdravá pohánková polievka je plná krehkého mäsa a je skvele sýta a výživná. Servírujte ju na obed či večeru.
INGREDIENCIA
- 4 litre vody
- 1/2 šálky pohánky
- 500 g hovädzieho mäsa s kosťou
- 1 lyžica oleja na vyprážanie
- 1 veľká nakrájaná mrkva
- 1 malá nakrájaná cibuľa
- 2 veľké zemiaky, nakrájané na kocky
- 1/4 šálky čerstvých byliniek (petržlenová vňať alebo kôpor)
- 3 bobkové listy
- 1 lyžica soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
POSTUP
- Vložíme mäso do veľkého polievkového hrnca naplneného vodou.
- Privedieme do varu a potom stiahneme plameň na stredný stupeň.
- Pridáme bobkové listy a necháme mäso variť aspoň 40 minút.
- Dochutíme soľou.
- Pridáme pohánku a varíme ďalších 15 minút.
- Očistíme a nakrájame zemiaky.
- Pridáme ich do polievky.
- Nakrájame cibuľu, bylinky a mrkvu na malé kocky.
- Zahrejeme olej v panvici a na strednom plameni orestujeme mrkvu a cibuľu do zlatista.
- Pridáme zeleninu do polievky a varíme 5 minút.
- Do polievky pridáme nasekané bylinky.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše ďalšie skvelé recepty na pohánkové polievky ktoré vám určite zachutia! Príprava je jednoduchá, rýchla a výsledok stojí za to.
Teplý šalát z pohánky a červenej repy
Tento šalát je ľahký, s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom kalórií. Navyše je prirodzene bez lepku a skvele vás zasýti. Užite si ho!
INGREDIENCIA
- 2 šálky pohánky
- 3 veľké červené repy
- 50 g baby špenátu
- 2-3 veľké šampiňóny
- ½ póru, bielej a zelenej časti, nakrájané na plátky
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 1/3 lyžičky hrubej morskej soli
- čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice lieskových orechov, nasekaných
- 3 lyžice olivového oleja
- 1-2 lyžice balzamikového octu
- čerstvá petržlenová vňať na servírovanie
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 200 °C.
- Červenú repu olúpeme a nakrájame na veľké kocky.
- V mažiari si pripravíme rozmarínovú soľ roztlčením suchého rozmarínu a morskej soli na jemný prášok.
- Vložíme kúsky červenej repy do misky.
- Pokvapkáme 1 lyžicu olivového oleja a 1 lyžicu balzamikového octu a ochutíme rozmarínovou soľou a korením.
- Pečieme asi 40 minút, kým kúsky repy nezmäknú.
- Starostlivo skontrolujeme, či pohánka neobsahuje drobné kamienky a nečistoty (neodporúčame ju však oplachovať, pretože sa potom stáva kašovitou).
- Do malého hrnca so sklenenou pokrievkou vložíme pohánku a pridáme 3 hrnčeky / 720 ml vody, prikryjeme pokrievkou a privedieme do varu.
- Nesolíme ju, kým nie je uvarená, pretože soľ negatívne ovplyvňuje textúru pohánky.
- Akonáhle sa voda privedie do varu, stiahneme plameň na minimum a varíme na miernom ohni, kým sa všetka voda nevstrebe.
- Akonáhle sa voda úplne vsiakne, hrniec necháme ďalších 10 minút (s pevne nasadenou pokrievkou), aby sa pohánka dovarila vo vlastnej pare.
- Na panvici rozohrejeme zvyšné dve lyžice olivového oleja.
- Pridáme nakrájaný pór a orestujeme na miernom ohni takmer do mäkka.
- K póru pridáme na kocky nakrájaný cesnak a restujeme, kým nebude priesvitný a voňavý.
- Ďalej pridáme nakrájané šampiňóny a vyprážame, kým nie sú hotové.
- Dochutíme soľou a korením a lyžicou balzamikového octu.
- Necháme variť.
- Pridáme špenát a necháme ho zvädnúť.
- Nakoniec pridáme uvarenú pohánku.
- Dobre premiešame a dokoreníme.
- Rozdelíme do misiek, navrch dáme pečené kúsky červenej repy, lieskové orechy a trochu čerstvej petržlenovej vňate.

Gaštanový koláč z pohánkovej múky
Spojenie lahodných orieškových tónov pohánky s jemným gaštanovým krémom vytvára jemný, vláčny dezert, ktorý si užije nielen vaša rodina, ale aj tí najnáročnejší hostia!
INGREDIENCIA
- 1/2 šálky (75 g) pohánkovej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 4 vajcia, oddelené
- 1 lyžička (5 ml) vanilkového extraktu
- 1/2 šálky (105 g) trstinového cukru
- 1/2 šálky (125 ml) gaštanového krému
- 1/4 šálky (60 ml) repkového oleja
- práškový cukor, na posypanie
- crème fraîche (voliteľné)
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 180 ° C a mriežku umiestnime do stredu.
- Dno 20 cm formy vyložíme papierom na pečenie.
- Potom vyložíme aj vnútorné steny formy pásiem papiera na pečenie.
- V mise zmiešame múku a prášok do pečiva.
- Dáme bokom.
- V inej mise šľaháme bielky elektrickým šľahačom, kým sa nevytvoria mäkké vrcholky.
- Postupne pridávame vanilkový a trstinový cukor a šľaháme, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Dáme bokom.
- Vo veľkej mise ušľaháme žĺtky, gaštanový krém a olej.
- Vmiešame suché ingrediencie do hladka.
- Pomocou stierky jemne vmiešame bielky do cesta.
- Lyžicou vložíme cesto do pripravenej panvice.
- Pečieme 35 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu torty nevyjde čisté.
- Pred vybratím z formy necháme vychladnúť.
- Torta sa môže uprostred mierne prepadnúť.
- Nakoniec poprášime práškovým cukrom.
- Ak chcete, podávajte s crème fraîche.

Sladká kokosová kaša z pohánky
Táto pohánková kaša, ktorá sa pripravuje cez noc, je sýta, zdravá a vegánska a skvele sa hodí na raňajky. Pripravuje sa z pohánkovej krupice, kokosového mlieka, chia semienok a je sladená čerstvým ovocím.
INGREDIENCIA
Na kašu:
- 1 šálka pohánkovej krupice
- 1/4 šálky chia semienok
- šálky nesladeného kokosového mlieka
- 1 šálka vody
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 lyžičky škorice
- štipka soli
Na topping (všetko voliteľné):
- 1/2 šálky vlašských orechov alebo akýchkoľvek iných nesolených orechov podľa vášho výberu
- 1 a 1/2 šálky semienok granátového jablka (môžete použiť akékoľvek iné čerstvé ovocie, ktoré máte doma)
- 1/2 šálky nesladeného strúhaného kokosu
POSTUP
- V miske zmiešame pohánkovú krupicu, chia semienka, kokosové mlieko, vodu, vanilkový extrakt, škoricu a soľ.
- Zakryjeme strečovou fóliou a necháme cez noc uležať v chladničke.
- Ráno ju dáme do hrnca a za občasného miešania varíme 10–12 minút alebo kým nedosiahne požadovanú hustotu.
- Ozdobíme ovocím, kokosom a orechmi.
- Servírujeme.

Vyskúšajte tiež našich 8 ďalších receptov na kašu z pohánky ! Sú rýchle, lacné a ľahké.
Pohánkový chlieb
Upiecť chlieb od nuly nemusí byť vôbec tak zložité, ako sa na prvý pohľad zdá? Tento nadýchaný chlieb z pohánky zvládnu aj úplní začiatočníci. Pohánková múku dodáva tomuto výdatnému pečivu výživnosť a orechovú chuť. Navyše je prirodzene vegánsky!
INGREDIENCIA
- 2 lyžice ľanovej múky
- 7 lyžíc vody
- 1 a ¾ šálky hladkej múky
- ½ šálky pohánkovej múky
- ¼ šálky psyllia
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 a ¼ lyžičky sušeného droždia
- 2 lyžice kokosového cukru
- ½ lyžičky soli
- ⅓ šálky olivového oleja
- 1 lyžička jablčného octu
- 1 a ½ šálky nesladeného mandľového mlieka, teplého
- ¼ šálky slnečnicových semienok
POSTUP
- Formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie.
- Dáme bokom.
- V malej mise zmiešame ľanovú múku a vodu a necháme 5 minút stáť, aby sa z nich stala gélovitá hmota.
- V mixéri prešľaháme múku, psyllium, prášok do pečiva, droždie, cukor a soľ.
- Pridáme zvyšné ingrediencie a šľaháme do hladka. (Zmes bude lepkavá.)
- Cesto vložíme do pripravenej formy a rozotrieme mokrou stierkou.
- Posypeme semienkami, prikryjeme a necháme na teplom mieste 45-60 minút kysnúť, aby cesto zdvojnásobilo svoj objem.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Keď cesto vykysne, odkryjeme a vložíme do rúry na 45–50 minút.
- Chlieb by mal byť hotový, keď po poklepaní znie duto a zvonku je kôrka.
- Pred krájaním na 16-18 plátkov necháme cesto úplne vychladnúť na mriežke.
- Chlieb zostane čerstvý až 3 dni, keď je uložený vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

Tipy na prípravu pohánky
Ak chceme mať jedlo z pohánky chutné, nie je na škodu ju vopred trochu opražiť , stratí svoju mierne natrpknutú chuť a nahradí ju jemnou orieškovou chuťou a pri ďalšej príprave zostáva celá. Na zapekanie používame väčšinou pohánku vo forme krúpok alebo lámanky.
Pokiaľ necháte pohánku vždy vopred napučať v mlieku (miesto vody alebo vývaru), jej chuť bude jemnejšia a deťom sa bude viac páčiť.
Pohánka bola významnou súčasťou kuchyne po mnoho storočí, potom takmer vymizla.
Túžba po zdravom životnom štýle ale opäť oživila záujem o túto jedinečnú plodinu. Čo to pohánka vlastne je? Aké sú jej druhy? A zdravotné benefity? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom obsiahlom článku o pohánke !
Inšpirovali ste sa? Zdieľajte recept s priateľmi a podeľte sa s nimi o kulinárske dojmy!