Milujete mäso? Potom nie je potrebné pečený bôčik nijako zvlášť predstavovať.
Je to cenovo ľahko dostupná lahôdka, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Ani príprava nie je náročná. Investujte do nej svoj čas a budete odmenení neodolateľnou chuťou.
Skúste podľa našich receptov aj trochu tradičnej i zahraničnej inšpirácie!
Pomaly pečený bôčik na mede a pive
Chrumkavý na povrchu, krásne mäkký vo vnútri. Chuť medu navyše vytvára zaujímavý kontrast s korením. Skrátka delikatesa.
Ingrediencie
- 800 g bôčika
- 100 g medu
- 1 PL soli
- 2 ČL rasce
- 1 ČL údené papriky
- ½ ČL sušeného cesnaku
- ½ ČL kayenského korenia
- 6 PL čierneho piva
Postup
- Ostrým nožom narežte kožu bôčika do mriežky
- V mise zmiešajte pivo a rozpustený med s korením a soľou
- Vložte mäso do misy a zo všetkých strán ho v zmesi vykúpte
- Nechajte marinovať minimálne hodinu, ideálne cez noc, v chladničke
- Predhrejte rúru na 180°
- Mäso preložte do pekáča a pečte 60 minút
- Znížte teplotu na 150°
- Mäso potrite zvyšnou marinádou a pečte ešte 20 minút
- Nechajte trochu vychladnúť a pokrájajte ho na plátky
- Servírujte so zemiakmi, zemiakovou knedľou alebo so pečivom

Bôčková roláda s brusnicami
Pokiaľ v mäsiarstve narazíte na vyšší kus bravčového bôčika, neváhajte a skúste tento recept. Ide o obdobu talianskej Porchetty – niekoľkonásobne lacnejšie, ale chuťovo úplne dokonalý.
Ingrediencie
- 2 kg bravčového bôčika bez kosti
- 2 PL feniklových semienok
- 80 g sušených brusníc
- ½ ČL soli
- 1 ½ PL oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL chilli vločiek
- ¼ ČL rozmarínu
- 5 lístkov sušenej šalvie
Postup
- Semienka feniklu osmažte na sucho v panvici na miernom plameni kým sa nerozvonia, zhruba 2 minúty
- Rozmixujte dohladka korenie, bylinky, osmažené feniklové semienka, soľ, olej, brusnice a cesnak
- Bravčový bok umyte a osušte a pozdĺžne ho rozrežte takmer do konca. 2-3 cm mäsa nechajte neporušené
- Plát mäsa dôkladne potrite brusnicovou pastou
- Zrolujte ho tak, že koža zostane na povrchu a obmotajte kuchynským povrázkom
- Nechajte odpočinúť v chladničke minimálne hodinu
- Rúru predhrejte na 200 ° a bravčový bok v pekáčiku pečte 30 minút
- Potom znížte teplotu na 180 ° a pečte ďalšiu hodinu a pol až dve hodiny
- Mäso vyberte z rúry a nechajte ho ešte 10 minút dôjsť pod alobalom, až potom opatrne krájajte na plátky
- Podávajte so zemiakovou kašou alebo so šťouchanými zemiakmi

Bravčový bôčik pečený s kapustou
Skúste knedlo bravo trošku inak. Obľúbená klasika slovenskej kuchyne je s pečeným bôčikom oveľa zaujímavejšia a recept je veľmi jednoduchý
Ingrediencie
- 1,5 kg bravčového bôčika
- 2 PL soli
- 500 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 1 PL rasce
- 1 PL cukru
- 1 PL sušeného cesnaku
- 1PL oleja
Postup
- Bôčik umyte, osušte a nakrájajte na plátky
- Olej zmiešajte so soľou a cesnakom, potrite ním mäso a nechajte aspoň hodinu oddýchnuť v chladničke
- Cibuľu rozkrájajte na polkolieska
- Na dno pekáčika rozprestrite kapustu, poprášte ju rascou a cukrom
- Pridajte cibuľu a na nej rozložte mäso
- Ľahko podlejte vodou
- Pečte 60 minút v rúre predhriatej na 180°
- Počas pečenia podlievajte vodou alebo výpekom
- Podávajte so zemiakovou knedľou a vyprážanou cibuľkou

Pomaly pečený bôčik s jablkami
Mäso s ovocím je kombinácia pre skutočných labužníkov. Nebojte sa toho a inšpirujte sa týmto receptom. Pikantný pečený bôčik a sviežu chuť jabĺk, to si jednoducho zamilujete.
Ingrediencie
- 1 kg bravčového boku
- 8 jabĺk
- 4 cibuľa
- 3 PL olivového oleja
- 1 PL rasce
- ½ ČL chilli
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 listy šalvie
- 1 PL soli
Postup
- Bravčový bok umyte, usušte a hornú kožu narežte do mriežky
- Olej, korenie, soľ a šalvia premiešajte s rozotreným cesnakom
- Zmesou dôkladne potrite bok zo všetkých strán a dajte ho na hodinu do chladničky
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 ° po dobu 60 minút, priebežne podlievajte
- Jablká rozkrájajte na štvrtiny a zbavte ich jadrovníkov, cibuľu olúpte a tiež rozkrájajte na štvrtky
- Zlejte výpok z mäsa stranou a znížte teplotu v rúre na 180 °
- Do pekáča, pod mäso, vložte cibuľu a jablká, zľahka podlejte vodou
- Pečte 30 minút
- Po vybratí z rúry nechajte mäso ešte 10 minút odpočinúť pod alobalom, až potom rozkrájajte na plátky.
- Servírujte plátok mäsa s pečenou cibuľou a jablkami preliaty výpekom so zemiakovou kašou alebo zemiakovou knedľou

Objavte podobné tipy
Nátierka z pečeného bôčika
Zostalo vám trochu pečeného bôčika? Urobte si z neho túto lahodnú nátierku.
Ingrediencie
- 200 g pečeného bôčika
- 1 cibuľa
- 1 jablko
- soľ
- biele korenie
Postup
- Z mäsa odstráňte kosti a chrupavky, nakrájajte ho na malé kúsky alebo ho rozomeľte v mlynčeku na mäso
- Jablko olúpte, postrúhajte na hrubom strúhadle a vytlačte šťavu
- Mäso zmiešajte v miske s nadrobno nakrájanou cibuľou a nastrúhaným jablkom
- Osoľte a okoreňte podľa chuti
- Podávajte na opečenom chlebe, ozdobené kyslou uhorkou alebo karamelizovanou cibuľkou

Špízy z bôčika s vietnamskou omáčkou
Skúste pečený bôčik trochu netradične. Pripravte tieto masové jednohubky napríklad na oslavu alebo párty a určite zožnete obdiv a úspech.
Ingrediencie
- 900 g bravčového bôčika
- 6 PL tmavé sójové omáčky
- 4 PL rybie omáčky
- ½ PL strúhaného zázvoru
- šťava z jednej limetky
- 175 g hnedého cukru
- 1 červená chilli paprička
- 1 šalátová uhorka
Postup
- Zmiešajte v menšom hrnci sójovú omáčku, rybiu omáčku, zázvor, limetkovú šťavu a hnedý cukor
- Ohrievajte na miernom plameni pokiaľ omáčka ľahko nezhustne
- Nechajte vychladnúť
- Polovicu omáčky si oddeľte do misky a dajte bokom na servírovanie
- Mäso rozkrájajte na kocky a vložte ich do druhej polovice omáčky
- Nechajte 30 minút marinovať v chladničke
- Vyberte mäso z marinády a vložte ho na plech s papierom na pečenie
- Pečte 60 minút v rúre vyhriatej na 180 °
- Pomocou škrabky na zemiaky si pripravte uhorkové plátky
- Každý plátok napichnite na drevený špíz ako skladaciu harmoniku
- Pod uhorku napichnite kocku mäsa
- Špízy vyskladajte na tanier spoločne s omáčkou v miske a servírujte

Bostonská fazuľa pečená s bôčikom
Skúste americkú verziu bravčového boku upečeného s fazuľami – jedlo z jedného hrnca pre celú rodinu
Ingrediencie
- 500 g bielych fazule
- 2 cibuľa
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 mrkvy
- 2 PL dijónskej horčice
- 2 PL trstinového cukru
- 2 PL paradajkového pyré
- 800 g bravčového boku
- 2 PL oleja
- soľ, korenie
- 1 PL petržlenovej vňate
Postup
- Fazuľu namočte do vody najmenej na 4 hodiny
- Mäso potrite olejom, soľou a čiernym korením a nechajte rovnako dlho marinovať v chladničke.
- Fazuľu nechajte vo vode a desať minút ich povarte
- Sceďte a prepláchnite
- Cibuľu nakrájajte na plátky, stopkový zeler na kúsky a mrkvu na polkolieska
- V pekáčiku zmiešajte zeleninu, fazuľu, horčicu, cukor, soľ a korenie a podlejte vodou
- Pridajte mäso, zakryte a pečte 1,5 hodiny v rúre rozpálenej na 160 °
- Priebežne kontrolujte av prípade potreby podlejte vodou
- Mäso vyberte z pekáča a pokrájajte na kúsky alebo na plátky
- Podávajte na fazuľach, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou

Nemáte v kuchyni priestor na klasickú rúru? Potom by sa vám mohol páčiť článok o elektrických stolných rúrach , kde sa okrem ich testovania dozviete aj ďalšie prínosné informácie.
Ako najlepšie upiecť bravčový bok?
Pri bôčiku, viac než kde inde, platí, že koľko času investujete do jeho prípravy, tak skvelá bude výsledná chuť.
Všetko začína už v obchode – vyberajte mäso, ktoré je čerstvé. Najlepšie to poznáte podľa farby tuku – mal by byť krémovo biely. Pozor na zažltnutý alebo sivý tuk, od toho radšej ruky preč. Mäso by samozrejme nemalo nijako zapáchať.
Ideálny pomer tuku k mäsu je 50:50.
Bôčik pochádza z boku bravčového brucha, má veľmi vysoký obsah tuku, čo mäsu dáva veľa chuti.
Marinovať by sa mal čo najdlhšie, začnite s varením už deň vopred a nechajte bôčik v kúpeli oleja a korenia cez noc, hodina je naozaj minimum.
Tradične sa pri jeho príprave využíva pomalé pečenie – tuk sa pozvoľna vyškvaruje, chuť prestupuje mäsom, ktoré je potom krásne vláčne, vlhké a jemné. Doslova sa rozpúšťa na jazyku.
Bok sa dá samozrejme aj grilovať alebo smažiť, len nebude tak mäkký ako pri pomalom pečení. Pre tieto spôsoby rýchlej úpravy je lepšie mať mäso nakrájané na prúžky alebo kocky.