Najlepšie recepty na cuketovú sekanú pre maškrtné jazýčky. Aký variant vyskúšate ako prvý?

Malá zmena bude mať veľký efekt! Takže ak chcete do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny, ale neviete ako, nechutí vám v surovom stave alebo máte akýkoľvek iný dôvod.

Máme tu riešenie v podobe týchto receptov na sekanú z cukety, ktorá splní všetky vaše požiadavky.

Je plná šťavnatého mäsa, ale aj lahodnej zeleniny, ktorú ani nespoznáte, že jete! Zabijete tak dve muchy jednou ranou.

Dáte si výborný pokrm plný bielkovín a doplníte aj zásoby vlákniny vďaka zeleniny. Tým môžete naštartovať vašu cestu k zdravšiemu životnému štýlu!

A to stojí za to!

Najlepšia sekaná z cukety a mletého mäsa

Táto úžasná cuketová sekaná je vynikajúci a jednoduchý spôsob, ako zvýšiť príjem zeleniny vo vašom každodennom živote. Je to nový zdravý a chutný recept na sekanú, ktorý môžete vyskúšať.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g cukety
  • 350 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • Vajcia
  • 60 g cibule
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 60 g strúhanky
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • ¼ lyžičky sušeného oregana
  • ½ lyžičky soli
  • Štipka čierneho korenia

Na omáčku

  • Lyžica kečupu
  • Lyžička horčica
  • ½ lyžice hnedého cukru

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
  • Olejom (alebo maslom, alebo iným tukom) si ľahko vymažeme formu na bochník (alebo inú formu, v ktorej budeme sekanú piecť)
  • Nastrúhanú cuketu dáme do misy
  • K nej pridáme chudé mleté hovädzie mäso, ľahko rozšľahané vajcia, veľmi jemne nakrájanú cibuľu, prelisované strúčiky cesnaku a strúhanku
  • Zmes dochutíme ½ lyžičkou papriky, ¼ lyžičkou oregana, soľou a čiernym korením
  • Zmes dôkladne premiešame, kým sa ingrediencie nespoja
  • Sekanú z cukety dáme do ľahko vymastenej formičky na pečenie a vložíme ju do rúry
  • Sekanú pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút
  • Medzitým si pripravíme omáčku, tým že zmiešame polievkovú lyžicu kečupu s lyžičkou horčice a ½ polievkovej lyžice hnedého cukru
  • Sekanú vyberieme z rúry a aj hneď prelejeme omáčkou
  • Vrátime ju do rúry a pečieme ešte 15 minút

Je to skvelý recept na cuketovú sekanú, ale čo k nemu? Skvelú inšpiráciu, čím túto dobrotu na tanieri doplniť nájdete u nás! Vyskúšajte napríklad tieto domáce vyprážané zemiačiky !

Najlepší recept na sekanú zo zeleniny so šťavnatým mletým mäsom.
Zdroj: savorynothings.com

Kuracie sekaná s cuketou

Cuketová sekaná so syrom Feta a mletým hydinovým mäsom je jemná, lahodná a stane sa obľúbeným pokrmom vo vašej rodine. Táto zdravá sekaná je tajne plná zeleniny, plná bielkovín s nízkym obsahom sacharidov. Je to tá správna voľba, keď vo svojom jedálničku chcete urobiť nepatrné zmeny, ktoré budú mať obrovský vplyv na vaše zdravie, vitalitu a celkový životný štýl.

Čo budeme potrebovať

  • 125 g strúhanky
  • 60 ml mlieka
  • 1 kg mletého kuracieho mäsa (alebo morčacieho)
  • 2 vajcia
  • 2 lyžičky cibuľového prášku
  • 2 lyžičky granulovaného cesnaku
  • Lyžička soli
  • Lyžička korenia
  • Lyžička oregana
  • Lyžica worcesterskej omáčky
  • 200 g rozdrobeného syra feta
  • 500 g nastrúhanej cukety (zbavenej vody)
  • 200 ml marinara omáčky (alebo drvených paradajok v plechovke)

Postup

  • Rúru si predhrejeme na 150 stupňov
  • Do veľkej misy pridáme strúhanku a mlieko
  • Miešame, kým sa nevytvorí pasta
  • K paste pridáme mleté morčacie mäso, vajcia, korenie, worcesterskú omáčku, syr feta, cuketu a paradajkovú omáčku
  • Rukami všetky ingrediencie premiešame, kým nám nevznikne celistvá zmes
  • Veľký plech na pečenie postriekame sprejom na varenie
  • Cuketovú zmes dáme na plech a vytvarujeme z nej bochník
  • Zvyškom paradajkovej omáčky potrieme cuketovou sekanou
  • Pečieme 1 hodinu 15 minút
  • Upečenú sekanú potom necháme 5 minút odležať, nakrájame na osem plátkov a podávame
  • Sekanú možno tiež skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke či v mrazničke
Mäkké lahodné kuracie mäso zmiešané so strúhanou cuketou.
Zdroj: ambitiouskitchen.com

Cuketová sekaná so sladkým zemiakom

Táto sekaná je trošku neobvyklá, ale rovnako lahodná ako jej klasická verzia. Neváhajte použiť akúkoľvek kombináciu mäsa podľa vášho osobného vkusu alebo podľa toho, čo práve nájdete v obchode na pulte. Je to skvelý spôsob ako zakamuflovať štipku zeleniny do výbornej mäsovej zmesi.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 cesnak (mletý)
  • Chilli paprička (mletá)
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 2 vajcia
  • 125 g mandľovej múky (mleté mandle)
  • Cuketa (nakrájaná na plátky)
  • Lyžička tymiánu
  • Sladký zemiak (nakrájaný na dlhé plátky)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Soľ
  • Korenie

Postup

  • Rúru predhrejeme bu na 200 stupňov a plech si vyložíme papierom na pečenie
  • V miske zmiešame hovädzie mäso, cesnak, chilli, petržlen, cibuľu, vajcia a mandľovú múku, miešame kým sa všetko dobre nespojí
  • Do pripravenej formy naložíme jednu tretinu zmesi z mletého mäsa
  • Naň navrstvíme nakrájané batáty, ochuťte soľou, korením a posypeme tymiánom
  • Na batáty navrstvíme ďalšou tretinou mletého mäsa a potom pridáme na plátky nakrájanú cuketu
  • Znovu dochutíme soľou, korením a posypeme tymianom
  • Sekanú s cuketou a batátmi dokončíme pridaním zvyšku zmesi z mletého mäsa a ako posledný pridáme sladké zemiaky
  • Dochutíme korením a vložíme do predhriatej rúry
  • Sekanú pečieme 40 minút
  • Potom ju vyberieme z rúry a necháme jej 5 minút odpočívať.
Sekaná plnená jemne nakrájanou cuketou so sladkým zemiakom a korením.
Zdroj: cottercrunch.com

Vegetariánska sekaná zo zeleniny

Ľahko pikantný recept na sekanú z cukety! Klasická masová verzia dostane zdravú podobu ako výživnejšie a fitness jedlo s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín. A čerešnička na torte je, že do tela dostanete aj dostatočné množstvo vlákniny, ktorú vo svojom jedálničku často zanedbávame, a to vďaka veľkému množstvu zeleniny! Táto sekaná je skvelou voľbou na prípravu jedla na rýchly obed alebo večeru!

Čo budeme potrebovať

  • 350 g cukety
  • 250 g červenej papriky (zbavené semienok a nakrájané na štvrtky)
  • Žltá paprika (zbavená semienok, nakrájaná na štvrtky)
  • 5 malých strúčikov cesnaku (ošúpaných)
  • 30 ml extra panenského olivového oleja
  • 450 g húb (nakrájaných na plátky)
  • 180 ml kečupu
  • 60 ml bieleho balzamikového octu
  • 40 g droždia
  • 50 g ovsenej múky
  • 20 g ovsených vločiek
  • Veľké vajcia
  • 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • Lyžica lístkov čerstvého tymiánu
  • 2 lyžičky soli
  • Lyžička mletého čierneho korenia

Postup

  • Do kuchynského mixéra pridáme kúsky cukety, strúčiky cesnaku a korenie
  • Rozmixovanú zmes dáme do misky a odložíme bokom
  • Rozpálime veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu
  • Pridáme olivový olej a necháme ho zahriať
  • Pridáme huby a varíme, kým nezmäknú a všetka tekutina sa neodparí
  • K hubám pridáme zmes korenia, cukety, lístky čerstvého tymiánu a cesnaku
  • Varíme, kým sa všetka tekutina neodparí
  • Pridáme balzamikový ocot a zmes necháme zredukovať na polovicu
  • K zmesi pridáme kečup, ovos, ovsenú múku, droždie a petržlenovú vňať a miešame, aby sa ingrediencie dôkladne spojili
  • Panvicu zložíme z platne a necháme ju 15 minút vychladnúť
  • Pridáme vajcia a premiešame, aby sa do zmesi zamiešalo
  • Pripravíme si formu a tú vyložíme papierom na pečenie a postriekame sprejom na pečenie
  • Cuketovú zmes pridáme do pripravenej formičky
  • Formičku aj so zmesou vložíme do predhriatej rúry na 160 stupňov a pečieme 45 minút
  • Po dokončení pečenia necháme sekanú z cukety hodinu vychladnúť, a potom ju nakrájame na 10 porcií
  • Pred podávaním môžeme ešte jednotlivé kúsky rozložiť na plech s papierom na pečenie a nechať ich v rúre, pri 180 stupňoch na 10 minút, prehriať

Vyskúšajte aj ďalšie lahodné vegetariánske recepty. Nenechajte si ujsť napríklad tieto šošovkové placky , ktoré sa vám rozplynú na jazyku!

Sekaná plná zeleniny a len zeleniny, s cuketou, hubami a paprikou.
Zdroj: acouplecooks.com

Môžeme konzumovať surovú cuketu?

Stručne povedané, odrody cukiet, ktoré kupujeme v obchodoch by mali byť bezpečné na konzumáciu v surovom stave.

Sú chutné, neuveriteľne zdravé a dajú sa upraviť na rôzne spôsoby.

Pokiaľ však uhryznete do extrémne horkej cukety, je najlepšie ju aj hneď vyhodiť. Je to známka vysokých koncentrácií takzvaných cucurbitacínov, ktoré môžu byť zdraviu škodlivé.

Hoci je vysoko nepravdepodobné, že si kúpite extrémne horkú cuketu v supermarkete, pokiaľ sa vám ale chuť cukety nezdá a príde vám horkastá, je lepšie sa mýliť ako si spôsobiť otravu jedlom a vyhodiť ju.

Ale väčšina produktov zakúpených v supermarketoch alebo na farmách je bezpečná a zdravá na konzumáciu surová alebo varená.

Pred samotnou konzumáciou sa uistite, že ste cuketu dôkladne umyli, aby ste sa vyhli riziku kontaminácie baktériami. Okrem toho sa uistite, že ju vhodne skladujete v chladničke na neskoršie použitie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.