Najlepšie cestovinové recepty na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Patríte k sorte ľudí, ktorí bežne obedujú cestoviny so syrom a kečupom?

Potom teda dúfame, že posunieme vaše stravovacie návyky na novú úroveň!

Cestoviny sú skvelým a rýchlym doplnkom k mnohým ingredienciám a majú svoje miesto takmer vo všetkých domácnostiach.

Nechajte sa inšpirovať našimi receptami na cestoviny na množstvo spôsobov.

Cestoviny so syrovou omáčkou

Krémová omáčka, cestoviny a množstvo syra. Klasika, ktorú miluje snáď každý! Potrebujete na ňu len päť ingrediencií a chvíľku času.

INGREDIENCIA

  • 500 g cestovín
  • 1,5 šálky mlieka
  • 2 lyžice múky
  • 2-3 šálky strúhaného syra typu čedar
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžica horčice

POSTUP

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu.
  2. Zlejte a dajte ich bokom.
  3. Zahrejte 1 šálku mlieka vo vyššej panvici.
  4. Bokom si v mise zmiešajte 1/2 šálky mlieka s múkou, dôkladne, aby nevznikli hrudky.
  5. Akonáhle ide z mlieka v panvici para, vlejte doň zmes mlieka s múkou.
  6. Svižne miešajte, pokiaľ nedostanete krémovú konzistenciu (cca 3-4 min).
  7. Stlmte oheň a začnite pridávať strúhaný syr, soľ a horčicu.
  8. Miešajte pokiaľ sa všetok syr neroztaví a omáčka bude mať krémovú nehrudkovú konzistenciu.
  9. Ak je omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť ďalším mliekom.
  10. Ak chcete, môžete pridať vaše obľúbené korenie (bazalka, oregano atď.).
  11. Odstavte z ohňa.
  12. Na tanieri zmiešajte cestoviny s omáčkou, aby neboli suché.
  13. Môžete posypať obľúbeným syrom.
Kolienka so syrovou omáčkou v sklenenej mise
thekitchn.com

Cestoviny so špenátom a parmezánom

Neviete, čo si dnes uvariť na večeru? Vyskúšajte tento rýchly a jednoduchý recept, na ktorý opäť potrebujete iba pár surovín.

INGREDIENCIA (4 osoby)

  • ľubovoľné cestoviny
  • 3 lyžice masla
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 5-6 šálok špenátu (čerstvé balené listy)
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu
  • soľ a čerstvo mleté korenie

POSTUP

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu.
  2. Zlejte ich, ale nechajte si bokom 1/2 šálky vody z cestovín.
  3. V hrnci alebo vyššej panvici rozohrejte maslo na strednú teplotu.
  4. Pridajte prelisovaný cesnak a smažte 2-3 min.
  5. Pridajte uvarené cestoviny a listy špenátu.
  6. Opatrne miešajte, tak dlho, pokiaľ sa listy špenátu nescvrknú.
  7. Pokiaľ začnú byť cestoviny príliš suché, prilievajte vodu, ktorú ste si odliali do šálky.
  8. Pridajte 1/4 šálky parmezánu a zamiešajte.
  9. Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením.
  10. Preložte cestoviny do väčšej misy, posypte zvyšným parmezánom a hneď podávajte.
Špagety so špenátom na tanieri s vidličkou
www.twopeasandtheirpod.com

Cestoviny so sušenými paradajkami

Do neodolateľnej chuti pečeného cesnaku sa jednoducho zamilujete! Je krásne jemný av kombinácii so sušenými paradajkami, orechmi a špenátom vás čaká skvelý gurmánsky zážitok.

INGREDIENCIA

  • 500 g obľúbených cestovín
  • 2 lyžice masla
  • 1/2 šálky červenej cibule na kocky
  • 2 lyžice múky
  • 2 hlavičky pečeného cesnaku alebo 3 strúčiky čerstvého
  • 1/2 šálky sekaných alebo mletých vlašských orechov
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/2 šálky rozmixovaných sušených paradajok
  • 4 šálky mlieka
  • 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 1 šálka strúhaného parmezánu

POSTUP

  1. Celú hlavičku cesnaku položte koreňom dole a hornú časť pozdĺžne odrežte (asi 1 cm).
  2. Hlavičku cesnaku potom položte na alobal, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  3. Cesnak poctivo celý zabaľte do alobalu, aby ste tam nemali žiadne prieduchy.
  4. Vložte na plech do rúry a pečte približne hodinu na 200 °C.
  5. Hotový cesnak by mal byť hnedastý a mäkký.
  6. Po upečení ho vyberte z alobalu a od koreňa jednotlivé strúčiky cesnaku vytlačte von.
  7. Dajte variť cestoviny podľa návodu.
  8. Zatiaľ rozpustite maslo vo väčšom hrnci.
  9. Pridajte kocky cibule a nechajte zosklovatieť (3-5 min).
  10. Pridajte k cibuli múku, miešajte pokiaľ nedostane svetlo hnedú farbu (2-3 min).
  11. V menšej miske vidličkou rozdrvte upečený cesnak a pridajte ho k cibuľke.
  12. Prisypte vlašské orechy, špenát, sušené paradajky a stále svižne miešajte, aby ste omáčku nepripálili.
  13. Prilejte mlieko, sušený cesnak, korenie a soľ a všetko dobre premiešajte.
  14. Varte za občasného miešania do zhustnutia (5-8 min).
  15. Pridajte parmezán a varte opäť do zhustnutia (ďalších 5-8 min).
  16. Ak je omáčka príliš hustá, môžete ju zriediť vodou alebo mliekom.
  17. Dochuťte ešte soľou, čiernym korením alebo syrom podľa chuti.
  18. Ak sa vám zdá omáčka dobre okorenená, môžete vypnúť plameň a zliate uvarené cestoviny dajte do hrnca s hotovou omáčkou.
  19. Premiešajte, aby cestoviny neboli suché.
  20. Podávať na taniere môžete cestoviny posypané parmezánom.
Špagety so sušenými paradajkami a syrom na tanieri
www.threeolivesbranch.com

Radi by ste si zaobstarali voľne stojaci sporák? Pozrite sa, či by vás plynové sporáky z našej recenzie oslovili.

Špagety Carbonara

Tieto jednoduché cestoviny sú hotové asi za 30 minút a vy tak rýchlo vykúzlite perfektnú večeru. Chrumkavá slanina a najkrémovejšia omáčka Carbonara vás dostane!

Ingrediencie

  • 8 – 10 plátkov slaniny, nakrájané na kúsky
  • 8 a 1/2 šálky vody, rozdelené
  • 4 drvené strúčiky cesnaku
  • 500 g špaget
  • 1 a 1/4 šálky jemne nastrúhaného parmezánu a ďalšie na podávanie
  • 3 veľké vajcia
  • 1 veľký vaječný žĺtok
  • 1 lyžičku soli a 1 lyžičku korenia, alebo podľa chuti
  • nasekanú čerstvú petržlenovú vňať, na ozdobu

Postup

  1. Pridajte slaninu a 1/2 šálky vody do veľkej nepriľnavej panvice a priveďte do varu na vysokom plameni.
  2. Nechajte dusiť, kým sa voda neodparí (asi 6 – 7 minút), potom znížte plameň a pokračujte vo varení, kým slanina nebude krásne hnedá a chrumkavá.
  3. Na misku dajte sitko s jemnými okami, potom do sitka nalejte slaninu a nechajte odkvapkať asi lyžičku tuku na panvicu.
  4. Panvicu zohrejte a orestujte na tuku zo slaniny cesnak, kým nebude voňavý a ľahko zlatý (asi 30 sekúnd).
  5. Preložte do stredne veľkej misy a pridajte polievkovú lyžicu ďalšieho tuku zo slaniny, ktorý medzitým odkvapkal zo sitka.
  6. Do zmesi pridajte vajcia, žĺtok, parmezán a korenie, a šľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  7. Medzitým vo veľkom hrnci priveďte do varu 8 šálok vody, pridajte špagety a soľ a varte al dente.
  8. Zatiaľ čo sa cestoviny varí, vložte sitko do veľkej misy.
  9. Hotové špagety sceďte a vodu z nich si schovajte.
  10. Zo zliatej vody si odmerajte 1 šálku a zvyšnú vodu vylejte.
  11. Okamžite vložte cestoviny do prázdnej misky.
  12. Pomaly zašľahávajte 1/2 šálky vody z cestovín do vaječnej zmesi, potom zmes pomaly nalejte na cestoviny a poriadne premiešajte.
  13. Pridajte slaninu a opäť premiešajte.
  14. Podľa potreby dochuťte soľou.
  15. Nechajte cestoviny odpočívať a často ich prehadzujte, kým omáčka mierne nezhustne a nepokryte všetky cestoviny.
  16. Podľa potreby zrieďte zvyšnou 1/2 šálkou horúcej vody z cestovín.
  17. Špagety ihneď podávajte preliate parmezánom a petržlenovou vňaťou.

Cestoviny s tuniakom

Tento recept na cestoviny s tuniakom z konzervy je rýchly, zdravý a veľmi chutný. Perfektné, ak práve doma nemáte veľa ingrediencií a chcete vykúzliť skvelú večeru.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 veľké drvené strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka drveného tuniaka v oleji
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 100 g nevarených cestovín

Postup

  1. Uvarte v osolenej vode cestoviny al dente podľa návodu na obale.
  2. Zatiaľ čo sa varí, pripravte si zvyšné ingrediencie.
  3. Keď sú cestoviny takmer hotové, nalejte do malej panvice olej a rozpáľte na strednom plameni.
  4. Pridajte cesnak a restujte ho 30 sekúnd.
  5. Zmiešajte cesnak s tuniakom, citrónovou šťavou a petržlenovou vňaťou.
  6. Akonáhle sú cestoviny hotové, pridajte do omáčky trochu vody z cestovín (pár lyžíc) a potom cestoviny sceďte a premiešajte s omáčkou.
  7. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
  8. Voliteľne: podávajte cestoviny s čerstvo strúhaným parmezánom a citrónovou kôrou.
Špagety s tuniakom a syrom na tanieri
www.saltandlavender.com

Penne s hubami

Vďaka tomuto receptu si pripravíte úžasné krémové cestoviny a to iba zo 6 ingrediencií! Sú maslové, cesnakové a jednoducho lahodné.

Ingrediencie

  • 200 g cestovín penne
  • 400 g húb, nakrájaných na plátky s hrúbkou 1/2 cm
  • 3 lyžice masla, oddelené
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu plus na podávanie
  • jemne nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  1. Pripravte si veľký hrniec a priveďte k ňom osolenú vodu do varu.
  2. Pridajte cestoviny a uvarte podľa postupu na obale, akurát si od doby varenia odčítajte 1 minútu.
  3. Nechajte si 1 hrnček tekutiny z varenia nabok a potom cestoviny sceďte.
  4. Na veľkej panvici rozpustite polovicu masla a všetok olej.
  5. Pridajte huby a varte, kým sa voda neodparí a huby začnú po okrajoch zlátnuť (asi 5 minút).
  6. V polovici varenia pridajte soľ a korenie.
  7. Pridajte cesnak a zvyšné maslo a varte 2 minúty, kým huby a cesnak krásne nezozlátnu.
  8. Pridajte hotové cestoviny, asi 3/4 šálky pripravenej vody z cestovín a parmezán.
  9. Jemne miešajte, kým zmes nezhustne.
  10. Pokiaľ sú cestoviny suché, pridajte viac vody.
  11. Ochutnajte av prípade potreby pridajte viac soli a korenia.
  12. Odstráňte zo sporáka a ihneď podávajte ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou a parmezánom.
Penne s hubami, parmezánom a petržlenovou vňaťou na panvici.
www.recipetineats.com

Ľahké citrónové rigatoni s lososom

Plné čerstvých chutí a zároveň tak zdravé! Sú svieže a jednoduché, as čerstvou bazalkou, cesnakom, citrónovou šťavou, kaparmi a lososom máte leto prakticky na tanieri.

Ingrediencie

  • 500 g cestovín rigatoni
  • 1 lyžička drveného cesnaku
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 šálky čerstvých listov bazalky, jemne nasekaných
  • soľ a korenie na dochutenie
  • filé z lososa s hmotnosťou 500 g
  • kôra z jedného citróna
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 čajové lyžičky kapar
  • strúhaný parmezán

Postup

  1. Uvarte cestoviny podľa pokynov na obale.
  2. Medzitým dochuťte lososa soľou a korením a pečte pri 180 ° C po dobu 15-20 minút, v závislosti na hrúbke.
  3. Akonáhle sú cestoviny uvarené, sceďte ich a premiešajte s cesnakom, olivovým olejom, bazalkou a dochuťte soľou a korením.
  4. Pridajte do cestovín citrónovú šťavu, kôru a kapary a premiešajte.
  5. Nakrájajte lososa na kúsky.
  6. Jemne ho premiešajte s cestovinami.
  7. Pokrm servírujte horúci s nastrúhaným parmezánom.
Rigatoni s lososom a parmezánom s vidličkou na bielom tanieri.
www.thecookingjar.com

Špagety s bazalkovým pestom

Pripravte si lahodný, rýchly a jednoduchý letný recept! Možno ho podávať ako hlavné jedlo alebo prilohu a môžete si ho vychutnať teplý aj studený.

Ingrediencie

Domáce pesto

  • 2 šálky bazalky
  • ¼ šálky pražených píniových orieškov
  • 4-5 lyžíc olivového oleja
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 a ½ lyžice drveného cesnaku
  • ½ šálky parmezánu
  • ½ lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky korenia

Cestoviny

  • 500 g špaget
  • 2 lyžice pražených píniových orieškov
  • cherry paradajky, čerstvá bazalka, parmezán na ozdobenie

Postup

  1. Uvarte špagety podľa pokynov na obale, nezabudnite osoliť vodu.
  2. Uvarené špagety sceďte (neoplachujte), vráťte do suchého hrnca, prikryte pokrievkou a odložte bokom.
  3. Zatiaľ čo sa cestoviny varia, pripravte si domáce pesto.
  4. Zahrejte píniové oriešky v malej panvici na strednom plameni a premiešajte, akonáhle si všimnete, že začínajú hnednúť.
  5. Pražené oriešky odstavte a nechajte vychladnúť.
  6. Vložte olivový olej a lístky bazalky do vysoko výkonného mixéra.
  7. Mixujte asi 60 sekúnd, kým sa ingrediencie nespoja, ale zároveň ešte nie sú úplne hladké.
  8. Možno budete musieť mixér pozastaviť, zoškriabať prísady zo strán a potom pokračovať v mixovaní.
  9. Pridajte ¼ šálky píniových orieškov, cesnak, citrónovú šťavu, parmezán, soľ a korenie a mixujte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu (asi 30-60 sekúnd).
  10. Ochutnajte a podľa potreby dosoľte a dokoreníme.
  11. Preložte teplé cestoviny do servírovacej misky.
  12. Pridajte domáce pesto a vmiešajte do cestovín.
  13. Posypte zvyšnými praženými píniovými orieškami.
  14. Pridajte paradajky a čerstvú bazalku, prípadne parmezán.
  15. Podávajte teplé alebo dajte do chladničky a nechajte vychladnúť.
Špagety s pestom, cherry paradajkami a bazalkou na tanieri.
www.joyfoodsunshine.com

Ochutnajte ďalšie jedinečné pesty. Pozrite sa na päť receptov na túto bylinkovú lahôdku .

Krémové tagliatelle s krevetami

Krémové cestoviny s krevetami s chuťou cesnaku a citrónu sú ľahké a pritom tak vynikajúce. Vyskúšajte ich aj vy!

Ingrediencie

  • 500 g cestovín tagliatelle
  • 3 lyžice masla
  • 500 g vylúpaných kreviet
  • 4 drvené strúčiky cesnaku
  • 250 ml smotany
  • 2-3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekané
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Uvarte cestoviny vo veľkom hrnci vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale.
  2. Sceďte a nechajte si 1 šálku vody z cestovín stranou.
  3. Medzitým na veľkej panvici rozpustite 2 lyžice masla a postupne orestujte krevety, kým nebudú zlatohnedé a nepriehľadné.
  4. Krevety podľa chuti dochuťte.
  5. Vyberte z panvice a odložte bokom.
  6. Pridajte zvyšné maslo a cesnak a restujte niekoľko sekúnd, kým nebude cesnak voňavý, potom nalejte smotanu, citrónovú šťavu (začnite 2 lyžicami a podľa potreby pridávajte ďalšie), petržlenovú vňať a dochuťte.
  7. Nechajte dusiť na miernom plameni.
  8. Vráťte krevety späť do panvice a dochuťte.
  9. Pridajte cestoviny a trochu vody z varenia a premiešajte, aby boli tagliatelle úplne pokryté omáčkou.
Tagliatelle s krevetami na tanieri s vidličkou.
www.simply-delicious-food.com

Zapečené penne s kuracím mäsom a syrom

Tieto zapečené cestoviny so syrom a kuracím mäsom sú nielen lahodné, ale aj nenáročné jedlo, ktoré sa nemusíte hanbiť servírovať svojim priateľom. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 350 g penne
  • 2 šálky vareného kurčaťa (asi 2 malé kuracie prsia), nakrájané na malé kúsky
  • poháre paradajkovej passaty s bazalkou
  • 1 a 1/2 šálky nastrúhanej mozzarelly
  • 1/3 šálky strúhaného parmezánu
  • 1/4 šálky listov čerstvej bazalky, hrubo nasekaných

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
  2. Uvarte cestoviny al dente vo veľkom hrnci v osolenej vode podľa pokynov na obale.
  3. Sceďte.
  4. Vráťte cestoviny do hrnca a pridajte kuracie mäso a paradajkovú omáčku.
  5. Jemne premiešajte.
  6. Nalejte polovicu cestovín do vymasteného pekáča.
  7. Posypte 1 šálkou mozzarelly, polovicou parmezánu a polovicou bazalky.
  8. Zostávajúcu polovicu cestovín rovnomerne navrstvite na vrch.
  9. Rovnomerne posypte zvyšnou 1/2 šálkou mozzarelly.
  10. Pečte 20-25 minút, kým sa syr nerozpustí a nezačne zlátnuť.
  11. Vyberte z rúry a ihneď posypte zvyšným parmezánom a čerstvou bazalkou.
  12. Podávajte teplé.
Zapečené penne so syrom a bazalkou v miske.
www.gimmesomeoven.com

Ak sa vám recept páči, vyskúšajte našich ďalších 5 receptov na zapekané cestoviny .

Pár tipov, ako mať cestoviny ešte lepšie

Cestoviny sú jedným z najjednoduchších a najobľúbenejších pokrmov, ktoré si môžete doma pripraviť. S niekoľkými krokmi navyše môžete toto jedlo ešte o niečo pozdvihnúť. Poďme sa na ne pozrieť!

  • Použite správne množstvo vody .

Málo vody môže spôsobiť, že sa cestoviny počas varenia spoja dohromady. Odporúčame použiť 6 litrov vody na každých 500 g cestovín. Pokiaľ si nie ste s množstvom vody istí, použite radšej viac, než si myslíte, že budete potrebovať, ale nie toľko, aby voda pretekala z hrnca počas varenia.

  • Nepridávajte olivový olej .
    Mnoho ľudí verí, že pridanie olivového oleja do vody na cestoviny zabráni tomu, aby sa počas varenia zlepili. Nie je to však pravda. Pridanie olivového oleja ku všetkému môže brániť správnemu priľnutiu omáčky k cestovinám.
  • Správne soľte.
    Ak chcete skutočne zvýrazniť chuť cestovín, pridajte jednu lyžicu soli na liter vody. Pokiaľ ide o načasovanie, počkajte, až voda začne vrieť, pridajte soľ a až potom cestoviny. Pridanie soli ihneď po položení hrnca na sporák totiž predlžuje dobu, kedy voda dôjde k varu.
  • Vypnite sporák a zakryte hrniec .
    Namiesto toho, aby ste cestoviny varili, kým nebudú hotové, priveďte vodu do varu, potom vypnite sporák, prikryte hrniec a počkajte sedem minút. Funguje to skvele napríklad na špagety, zitie či rigatoni a zároveň tento postup skvele šetrí energiu.
  • Používajte vodu z cestovín .
    Po zliatí cestovín vodu nevylievajte. Štipka škrobovej vody z cestovín totiž pomáha cestoviny a omáčku krásne spojiť dohromady.
  • Na pitie odporúčame víno .

Ako vidíte, cestoviny ide pripraviť na mnoho spôsobov a je len na vás, ktorý si vyberiete.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.