Nie je nad chutný múčnik k popoludňajšej káve!
A presne pre túto príležitosť sa hodí našich 7 receptov na posýpkové buchty.
Chcete koláč s jablkami, slivkami, čučoriedkami či radšej s pudingom?
Tak či tak si pochutnáte nielen vy, ale aj vaši hostia.
Dobrú chuť!
Pudingová buchta s posýpkou
Táto vynikajúca buchta je jednoduchá na prípravu, jej cesto je krásne mäkké a je doplnená čerstvým vanilkovým pudingom a skvelou posýpkou. Mňam!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2/3 šálky teplého mlieka
- 3 šálky hladkej múky
- 2 a 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- 1/3 šálky masla, izbovej teploty
- 1 stredne veľké vajcia, izbové teploty
Na povrch buchty:
- 1 balíček instantného vanilkového pudingu
- 1 a 1/2 – 2 šálky mlieka na puding
- 3/4 šálky + 2 lyžice masla
- 2/3 hrnčeka cukru
- 1 a 1/2 šálok hladkej múky
Postup
- Zahrejte mlieko v hrnčeku v mikrovlnnej rúre alebo v malom hrnci na sporáku.
- Malo by byť teplé, ale nie horúce alebo vriace.
- Pridajte múku a sušené droždie do veľkej misy.
- Potom pridajte cukor a vlažné mlieko.
- Všetko v mise krátko premiešajte hnetacím hákom.
- Ďalej pridajte vanilkový extrakt, mäkké maslo, vajcia a štipku soli.
- Cesto hneťte ďalších 5 minút, kým sa nebude lepiť po stranách misy a nebude mať pružnú konzistenciu.
- Rukami z cesta vytvarujte guľu a vložte ju späť do misy.
- Pokiaľ je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
- Pokiaľ je príliš suché/drobivé, pridajte trochu mlieka.
- Misu prikryte utierkou, dajte ju na teplé miesto a nechajte hodinu kysnúť.
- Medzitým si pripravte puding podľa pokynov na obale a nechajte ho vychladnúť.
- Keď je cesto skoro vykysnuté, pripravte si pekáč. Keď je hodina takmer na konci, vyložte plech na pečenie s vyššími stranami papierom na pečenie alebo ho ľahte vymažte a vysypte múkou.
- Akonáhle cesto nadobudne, vyberte ho z misy.
- Dosku posypte trochou múky a rukami krátko vypracujte cesto.
- Potom cesto vyvaľkajte tak, aby zodpovedalo veľkosti vášho pekáča a vložte ho do pekáča.
- Nechajte ešte 15 minút odležať.
- Počas čakania predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a pripravte si posýpku.
- Najprv dajte do misky maslo, cukor a múku.
- Potom rýchlo premiešajte rukami a ľahko k sebe všetko pritlačte tak, aby sa vytvorili malé omrvinky.
- Odložte bokom.
- Akonáhle uplynie 15 minút, pomocou stierky alebo lyžice rovnomerne rozotrite studený puding na cesto.
- Potom naložte posýpku na vrstvu pudingu.
- Buchtu pečte na strednom rošte asi 35–45 minút, kým nie je upečená a omrvinka nie je ľahko zlatohnedá.
- Pred krájaním buchtu vyberte z rúry a nechajte ju vychladnúť.

Jahodový posýpkový koláč
Ľahký a vlhký koláč s vanilkovým maslom, čerstvými jahodami a chrumkavou posýpkou je perfektným dezertom, ktorý sa skvele hodí k popoludňajšiemu čaju alebo káve.
Ingrediencie
- 400 g jahôd
Na posýpku:
- 2/3 šálky hladkej múky
- 5 lyžíc studeného masla
- 1/4 šálky trstinového cukru
Na koláč:
- 1/2 šálky mäkkého masla
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 3 vajcia, izbové teploty
- 150 ml silnej smotany
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Postup
- Jahody umyte a nakrájajte na malé kocky.
- Dajte bokom., natrháme a nakrájame na malé kocky.
- Pripravte si posýpku.
- Múku a trstinový cukor dajte do misy a premiešajte.
- Pridajte studené maslo, nakrájané na malé kocky.
- Pomocou prstov vytvorte malé omrvinky trením a zapracovaním masla do suchých surovín.
- Odložte bokom.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
- Tortovú formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a okraje zľahka namažte.
- Dajte zmäknuté maslo a trstinový cukor do veľkej nádoby (alebo do misky stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom).
- Ručným mixérom vyšľahajte maslo s cukrom, asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude zmes svetlá a nezväčší svoj objem.
- Po jednom pridajte vajcia, pomaly ich primiešavajte.
- Pridajte smotanu a vanilkový extrakt a premiešajte.
- Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ.
- Premiešajte na najnižšiu rýchlosť a prestaňte miešať, akonáhle sa všetko spojí.
- Nalejte maslové koláčové cesto do formy.
- V prípade potreby ho rozotrite pomocou zadnej časti lyžice alebo malej špachtle.
- Navrch dajte jahodové kocky a potom prikryte posýpkou.
- Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ špička noža (alebo špajle) vloženého doprostred koláča nevyjde čistá.
- Pred vybratím z formy nechajte úplne vychladnúť.

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami z jahôd ! Či už to bude marmeláda, koláč či knedle, rozhodne si pochutnáte.
Rebarborový koláč s posýpkou
Tento múčnik je vláčny, pokrytý čerstvou rebarborou, ktorá sa skvele dopĺňa s maslovou posýpkou. Vychutnajte si ho aj vy!
Ingrediencie
Na posýpku:
- 260 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 300 g trstinového cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky soli
- 170 g rozpusteného masla
Na koláč:
- 260 g hladkej múky
- 70 g celozrnnej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
- 1 čajová lyžička soli
- 300 g trstinového cukru
- 170 g masla izbovej teploty
- 2 lyžičky vanilky
- 4 veľké vajcia izbovej teploty
- 1 šálka cmaru
- 4 šálky nakrájané čerstvé rebarbory
Postup
- Rozpustite lyžicu masla a potrite dno a boky formy s rozmermi 33 x 23 cm.
- Formu vyložte papierom na pečenie tak, aby papier presahoval strany formy a potrite ho zvyšným maslom.
- Na posýpku rozpustite na panvici 12 polievkových lyžíc masla.
- V mise prešľahajte múku, cukor, škoricu, muškátový oriešok, prášok do pečiva a soľ.
- Do zmesi múky pridajte rozpustené maslo a lyžičkou premiešajte, kým nebude zmes drobivá.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
- Zmiešajte hladkú múku, celozrnnú múku, soľ, prášok do pečiva a zázvor.
- Vyšľahajte dohromady.
- Dajte trstinový cukor, maslo a vanilku do mixéra a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná, 3-4 minúty.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, šľahajte po každom pridaní, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte vanilku a premiešajte.
- Pridajte 1/3 zmesi múky a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa múka neprimieša.
- Pridajte polovicu cmaru, šľahajte, kým sa nespoja.
- Pridajte polovicu zvyšnej múky a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte zostávajúce cmar, šľahajte a potom pridajte zvyšnú múku a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nespoja.
- Oškriabte dno a boky misy a miešajte na nízkej rýchlosti ďalších 10–20 sekúnd, aby ste sa uistili, že je všetko dobre spojené.
- Vložte cesto do formy a pomocou stierky rovnomerne cesto rozprestrite.
- Nakrájanú rebarboru rovnomerne navrstvite na hornú časť cesta tak, že najprv rozotrite polovicu rebarbory na hornú časť cesta, potom rozotrite celú zmes strúhanky a potom zvyšnú rebarboru.
- Vložte formu do rúry a pečte 40–45 minút.
- Teplota koláča v strede by mala byť asi 94 stupňov C.
- Vyberte z rúry a nechajte vo forme vychladnúť 30 minút.
- Pomocou papiera na pečenie vyberte koláč z formy.
- Pred krájaním a podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.

Pozrite sa tiež na našich 5 božských receptov na koláč s rebarborou . Zdravý, kysnutý aj s tvarohom!
Objavte podobné tipy
Drobenková buchta s čučoriedkami
Podávajte túto báječnú buchtu ku káve či s kopčekom zmrzliny alebo šľahačkou ako dezert. Kombinácia poriadnej nálože čučoriedok s korenenou maslovou posýpkou a kyslou smotanou je neuveriteľná!
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 8 polievkových lyžíc zmäkčeného masla
- 3/4 šálky cukru
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 šálky čučoriedok
Na posýpku:
- 1/2 šálky trstinového cukru
- 3/4 hrnčeka hladkej múky
- 1/2 lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- voliteľne: 1/2 šálky jemne nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov
Postup
- Vymažte 23 cm koláčovú formu.
- Predhrejte rúra na 180 stupňov Celzia.
- V mise zmiešajte 1 a 1/2 šálky múky, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Dajte bokom.
- V elektrickom mixéri vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom.
- Šľahajte asi 3 až 4 minúty, kým nebude zmes hladká a nadýchaná.
- Pridajte vajcia a rozšľahajte do hladka.
- Pridajte kyslú smotanu s vanilkou a zašľahajte.
- Nakoniec pridajte aj múčnu zmes a na nízkej rýchlosti rozšľahajte.
- Cesto rozotrite do pripravenej formy a rovnomerne ho posypte čučoriedkami.
- V inej mise zmiešajte trstinový cukor, 3/4 šálky múky, škoricu a muškátový oriešok.
- Zmes premiešajte vidličkou.
- Pridajte 5 lyžíc rozpusteného masla a dobre premiešajte.
- Pokiaľ používate, vmiešajte najemno nasekané orechy.
- Drobenkovou zmesou rovnomerne posypte čučoriedky.
- Pečte v predhriatej rúre 40 až 45 minút, kým koláč nie je pevný a vrch nezhnedne.
- Nechajte vychladnúť vo forme asi 10 minút na stojane.
- Pred krájaním vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.

Citrónový koláč s citrónovou posýpkou
Tento koláč s príjemnou citrónovou chuťou a citrónovou posýpkou je jednoducho neuveriteľný! Skvele funguje ako lahodné raňajky, dezert alebo ako úžasné pohostenie aj pre tú najnáročnejšiu návštevu.
Ingrediencie
Na posýpku:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžica citrónovej kôry
- štipka soli
- 1/2 šálky studeného masla, nakrájaného na kúsky
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 1/2 šálky zmäkčeného masla
- 1 šálka cukru
- 3 veľké vajcia, oddelené na žĺtky a bielky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky citrónového extraktu
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
- 2 lyžice cukru
- ¾ šálky citrónového tvarohu (recept nižšie)
- práškový cukor na posypanie
Na citrónový tvaroh:
- ½ hrnčeka zmäknutého masla
- 2 hrnčeky cukru
- 2 lyžice citrónovej kôry
- 1 šálka čerstvej citrónovej šťavy
- 4 veľké vajcia
Postup
- Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
- V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo a cukor do krémova.
- Pridajte vajcia po jednom, šľahajte, kým sa všetky nespoja.
- Zašľahajte citrónovú kôru.
- Mixujte na stredne nízkej rýchlosti.
- Zmes bude vyzerať zrazená.
- Preneste zmes do misy vhodnej do mikrovlnnej rúry.
- Ohrievajte v mikrovlnnej rúre 5 minút a po každej minúte premiešajte.
- Potom ohrievajte ešte 1 až 2 minúty a premiešajte po každých 30 sekundách.
- Na misku položte kúsok igelitu a pritlačte ho priamo do tvarohu.
- Dajte do chladničky na 2 až 4 hodiny, alebo kým tvaroh nevychladne a nezhustne.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
- Postriekajte pekáč s rozmermi 23 x 23 cm nepriľnavým sprejom na pečenie.
- Pripravte si posýpku.
- Zmiešajte múku, cukor, citrónovú kôru a soľ.
- Pridajte studené maslo a prsty ho votrite do múky.
- Chce to niekoľko minút vtierať, pokiaľ nie je maslo zakomponované v múke a textúra takmer nepripomína piesok.
- Teraz si pripravte cesto na koláč.
- V mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo a cukor na vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes krémová, asi 3 až 4 minúty.
- Po jednom zašľahajte žĺtky.
- Pridajte extrakty a citrónovú kôru a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Vmiešajte polovicu múčnej zmesi a šľahajte, kým sa nespoja.
- Vmiešajte grécky jogurt.
- Vmiešajte zvyšné suché prísady a šľahajte, kým sa nespoja.
- V mise vyšľahajte bielky elektrickým ručným mixérom do peny.
- Postupne pridávajte 2 lyžice cukru a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Pridajte zmes bielkov do cesta na koláč.
- Cesto rozotrite do vymasteného pekáča.
- Hore navrstvite citrónový tvaroh a jemne ho vmasírujte nožom.
- Posypte strúhankou celý koláč.
- Pečte 40 až 45 minút, alebo pokiaľ tester vložený do stredu nevyjde čistý.
- Vyberte z rúry a posypte hornú časť práškovým cukrom.

Drobenková buchta s jablkami
Tento múčnik s posýpkou je úplne luxusný, s veľkým množstvom jabĺk a najskvelejšou posýpkou všetkých čias! Vyskúšajte ho a uvidíte sami.
Ingrediencie
Na buchte:
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky mletej škorice
- 1/8 lyžičky jedlej sódy
- 1/8 lyžičky soli
- 1/4 šálky + 2 polievkové lyžice mlieka
- 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálky + 2 lyžičky rastlinného repkového oleja
- 1 veľké vajcia
- 2 až 3 stredne veľké jablká, umyté, olúpané, zbavené jadier a nakrájané na plátky
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1 polievková lyžica jablčného octu
Na posýpku:
- 1/3 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 šálky masla, rozpusteného a vychladnutého
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
Postup
- Vymažte a múkou vysypte 20 cm rozkladaciu guľatú formu.
- Odložte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
- Pripravte si posýpku.
- V strednej mise zmiešajte oba cukry, škoricu, soľ a múku.
- Vidličkou pridajte rozpustené maslo a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvoria omrvinky.
- Dajte bokom.
- V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, jedlú sódu a soľ.
- Vo veľkej odmerke zmiešajte mlieko, vanilku, olej a vajcia.
- Šľahajte do hladka.
- Pridajte mokré prísady k suchým a premiešajte vareškou.
- Niekoľko hrudiek v ceste je v poriadku.
- Cesto nalejte do pripravenej formy.
- V strednej mise premiešajte plátky jabĺk s dvoma lyžicami cukru, 1/2 lyžičky škorice a jablčným octom.
- Dajte bokom.
- Na cesto naaranžujte plátky jablka.
- Jablká posypte posýpkou.
- Koláč pečte 30 až 35 minút alebo pokiaľ nie je drobenka dozlatista.
- Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Preložte na servírovací tanier alebo stojan.
- Nakrájajte a podávajte.
- Uchovávajte v zakrytej nádobe až 4 dni.

Vyskúšajte naše recepty na vynikajúce jablkové rezy v 4 podobách. Ktorú si dáte?
Slivkový koláč s posýpkou
Lahodný múčnik ku káve, ktorý je pripravený z jednoduchého cesta, čerstvých sliviek a chutné drobenky, si zamilujete.
Ingrediencie
- 800 g sliviek, vykôstkovaných a roztvorených
Na cesto:
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry, čerstvo nastrúhané
- 1/2 šálky masla, o izbovej teplote
- 2 veľké vajcia
Na posýpku:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
Postup
- Predhrejte rúru na 177 °C.
- Ľahko vymažte 23 cm tortovú formu.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku a prášok do pečiva.
- Do misy pridajte cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, maslo a vajcia a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí, potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte do hladka a do krémova, asi 2 minúty.
- Cesto rovnomerne rozotrite do tortovej formy.
- Slivky jemne vtlačte do cesta.
- Vytvorte si posýpku.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor a škoricu.
- Pridajte mäkké maslo a šľahajte, kým sa všetko nespojí a vaša omrvinka nebude mať hrubú a hrudkovitú štruktúru, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
- Pomocou rúk rovnomerne rozotrite posýpku na slivky.
- Pečte 50 minút, kým vrch nie je ľahko zlatistý.
- Nechajte koláč odležať vo forme asi 10 minút, potom obtočte nožom okraj formy a vyberte vonkajší krúžok formy.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Hľadáte rýchle a chutné recepty na slivkové buchty ?
Vyskúšajte naše jednoduché dezerty, po ktorých sa budete zaručene oblizovať!
A ako ste si na posýpkových buchtách pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov!