Obľúbené recepty na buchty s posýpkou v 7 luxusných variantoch. Inšpirujte sa!

Nie je nad chutný múčnik k popoludňajšej káve!

A presne pre túto príležitosť sa hodí našich 7 receptov na posýpkové buchty.

Chcete koláč s jablkami, slivkami, čučoriedkami či radšej s pudingom?

Tak či tak si pochutnáte nielen vy, ale aj vaši hostia.

Dobrú chuť!

Pudingová buchta s posýpkou

Táto vynikajúca buchta je jednoduchá na prípravu, jej cesto je krásne mäkké a je doplnená čerstvým vanilkovým pudingom a skvelou posýpkou. Mňam!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2/3 šálky teplého mlieka
  • 3 šálky hladkej múky
  • 2 a 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 1/3 šálky masla, izbovej teploty
  • 1 stredne veľké vajcia, izbové teploty

Na povrch buchty:

  • 1 balíček instantného vanilkového pudingu
  • 1 a 1/2 – 2 šálky mlieka na puding
  • 3/4 šálky + 2 lyžice masla
  • 2/3 hrnčeka cukru
  • 1 a 1/2 šálok hladkej múky

Postup

  1. Zahrejte mlieko v hrnčeku v mikrovlnnej rúre alebo v malom hrnci na sporáku.
  2. Malo by byť teplé, ale nie horúce alebo vriace.
  3. Pridajte múku a sušené droždie do veľkej misy.
  4. Potom pridajte cukor a vlažné mlieko.
  5. Všetko v mise krátko premiešajte hnetacím hákom.
  6. Ďalej pridajte vanilkový extrakt, mäkké maslo, vajcia a štipku soli.
  7. Cesto hneťte ďalších 5 minút, kým sa nebude lepiť po stranách misy a nebude mať pružnú konzistenciu.
  8. Rukami z cesta vytvarujte guľu a vložte ju späť do misy.
  9. Pokiaľ je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky.
  10. Pokiaľ je príliš suché/drobivé, pridajte trochu mlieka.
  11. Misu prikryte utierkou, dajte ju na teplé miesto a nechajte hodinu kysnúť.
  12. Medzitým si pripravte puding podľa pokynov na obale a nechajte ho vychladnúť.
  13. Keď je cesto skoro vykysnuté, pripravte si pekáč. Keď je hodina takmer na konci, vyložte plech na pečenie s vyššími stranami papierom na pečenie alebo ho ľahte vymažte a vysypte múkou.
  14. Akonáhle cesto nadobudne, vyberte ho z misy.
  15. Dosku posypte trochou múky a rukami krátko vypracujte cesto.
  16. Potom cesto vyvaľkajte tak, aby zodpovedalo veľkosti vášho pekáča a vložte ho do pekáča.
  17. Nechajte ešte 15 minút odležať.
  18. Počas čakania predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia a pripravte si posýpku.
  19. Najprv dajte do misky maslo, cukor a múku.
  20. Potom rýchlo premiešajte rukami a ľahko k sebe všetko pritlačte tak, aby sa vytvorili malé omrvinky.
  21. Odložte bokom.
  22. Akonáhle uplynie 15 minút, pomocou stierky alebo lyžice rovnomerne rozotrite studený puding na cesto.
  23. Potom naložte posýpku na vrstvu pudingu.
  24. Buchtu pečte na strednom rošte asi 35–45 minút, kým nie je upečená a omrvinka nie je ľahko zlatohnedá.
  25. Pred krájaním buchtu vyberte z rúry a nechajte ju vychladnúť.
Koláč s posýpkou a pudingom pokrájaný na štvorčeky.
www.recipesfromeurope.com

Jahodový posýpkový koláč

Ľahký a vlhký koláč s vanilkovým maslom, čerstvými jahodami a chrumkavou posýpkou je perfektným dezertom, ktorý sa skvele hodí k popoludňajšiemu čaju alebo káve.

Ingrediencie

  • 400 g jahôd

Na posýpku:

  • 2/3 šálky hladkej múky
  • 5 lyžíc studeného masla
  • 1/4 šálky trstinového cukru

Na koláč:

  • 1/2 šálky mäkkého masla
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 3 vajcia, izbové teploty
  • 150 ml silnej smotany
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 štipka soli

Postup

  1. Jahody umyte a nakrájajte na malé kocky.
  2. Dajte bokom., natrháme a nakrájame na malé kocky.
  3. Pripravte si posýpku.
  4. Múku a trstinový cukor dajte do misy a premiešajte.
  5. Pridajte studené maslo, nakrájané na malé kocky.
  6. Pomocou prstov vytvorte malé omrvinky trením a zapracovaním masla do suchých surovín.
  7. Odložte bokom.
  8. Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
  9. Tortovú formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a okraje zľahka namažte.
  10. Dajte zmäknuté maslo a trstinový cukor do veľkej nádoby (alebo do misky stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom).
  11. Ručným mixérom vyšľahajte maslo s cukrom, asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude zmes svetlá a nezväčší svoj objem.
  12. Po jednom pridajte vajcia, pomaly ich primiešavajte.
  13. Pridajte smotanu a vanilkový extrakt a premiešajte.
  14. Pridajte preosiatu múku, prášok do pečiva a soľ.
  15. Premiešajte na najnižšiu rýchlosť a prestaňte miešať, akonáhle sa všetko spojí.
  16. Nalejte maslové koláčové cesto do formy.
  17. V prípade potreby ho rozotrite pomocou zadnej časti lyžice alebo malej špachtle.
  18. Navrch dajte jahodové kocky a potom prikryte posýpkou.
  19. Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ špička noža (alebo špajle) vloženého doprostred koláča nevyjde čistá.
  20. Pred vybratím z formy nechajte úplne vychladnúť.
Koláč s jahodami a posýpkou pokrájaný na doske.
www.abakingjourney.com

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami z jahôd ! Či už to bude marmeláda, koláč či knedle, rozhodne si pochutnáte.

Rebarborový koláč s posýpkou

Tento múčnik je vláčny, pokrytý čerstvou rebarborou, ktorá sa skvele dopĺňa s maslovou posýpkou. Vychutnajte si ho aj vy!

Ingrediencie

Na posýpku:

  • 260 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 300 g trstinového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky soli
  • 170 g rozpusteného masla

Na koláč:

  • 260 g hladkej múky
  • 70 g celozrnnej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lyžičky sušeného zázvoru
  • 1 čajová lyžička soli
  • 300 g trstinového cukru
  • 170 g masla izbovej teploty
  • 2 lyžičky vanilky
  • 4 veľké vajcia izbovej teploty
  • 1 šálka cmaru
  • 4 šálky nakrájané čerstvé rebarbory

Postup

  1. Rozpustite lyžicu masla a potrite dno a boky formy s rozmermi 33 x 23 cm.
  2. Formu vyložte papierom na pečenie tak, aby papier presahoval strany formy a potrite ho zvyšným maslom.
  3. Na posýpku rozpustite na panvici 12 polievkových lyžíc masla.
  4. V mise prešľahajte múku, cukor, škoricu, muškátový oriešok, prášok do pečiva a soľ.
  5. Do zmesi múky pridajte rozpustené maslo a lyžičkou premiešajte, kým nebude zmes drobivá.
  6. Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
  7. Zmiešajte hladkú múku, celozrnnú múku, soľ, prášok do pečiva a zázvor.
  8. Vyšľahajte dohromady.
  9. Dajte trstinový cukor, maslo a vanilku do mixéra a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná, 3-4 minúty.
  10. Pridajte vajcia, jedno po druhom, šľahajte po každom pridaní, kým sa dobre nespoja.
  11. Pridajte vanilku a premiešajte.
  12. Pridajte 1/3 zmesi múky a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa múka neprimieša.
  13. Pridajte polovicu cmaru, šľahajte, kým sa nespoja.
  14. Pridajte polovicu zvyšnej múky a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  15. Pridajte zostávajúce cmar, šľahajte a potom pridajte zvyšnú múku a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nespoja.
  16. Oškriabte dno a boky misy a miešajte na nízkej rýchlosti ďalších 10–20 sekúnd, aby ste sa uistili, že je všetko dobre spojené.
  17. Vložte cesto do formy a pomocou stierky rovnomerne cesto rozprestrite.
  18. Nakrájanú rebarboru rovnomerne navrstvite na hornú časť cesta tak, že najprv rozotrite polovicu rebarbory ​​na hornú časť cesta, potom rozotrite celú zmes strúhanky a potom zvyšnú rebarboru.
  19. Vložte formu do rúry a pečte 40–45 minút.
  20. Teplota koláča v strede by mala byť asi 94 stupňov C.
  21. Vyberte z rúry a nechajte vo forme vychladnúť 30 minút.
  22. Pomocou papiera na pečenie vyberte koláč z formy.
  23. Pred krájaním a podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.
Kus buchty s jahodami a posýpkou servírovaný na tanieri.
www.bakesbybrownsugar.com

Pozrite sa tiež na našich 5 božských receptov na koláč s rebarborou . Zdravý, kysnutý aj s tvarohom!

Drobenková buchta s čučoriedkami

Podávajte túto báječnú buchtu ku káve či s kopčekom zmrzliny alebo šľahačkou ako dezert. Kombinácia poriadnej nálože čučoriedok s korenenou maslovou posýpkou a kyslou smotanou je neuveriteľná!

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 8 polievkových lyžíc zmäkčeného masla
  • 3/4 šálky cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1/2 šálky kyslej smotany
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky čučoriedok

Na posýpku:

  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 lyžičky škorice
  • štipka muškátového orieška
  • 5 lyžíc rozpusteného masla
  • voliteľne: 1/2 šálky jemne nasekaných vlašských orechov alebo pekanových orechov

Postup

  1. Vymažte 23 cm koláčovú formu.
  2. Predhrejte rúra na 180 stupňov Celzia.
  3. V mise zmiešajte 1 a 1/2 šálky múky, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  4. Dajte bokom.
  5. V elektrickom mixéri vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom.
  6. Šľahajte asi 3 až 4 minúty, kým nebude zmes hladká a nadýchaná.
  7. Pridajte vajcia a rozšľahajte do hladka.
  8. Pridajte kyslú smotanu s vanilkou a zašľahajte.
  9. Nakoniec pridajte aj múčnu zmes a na nízkej rýchlosti rozšľahajte.
  10. Cesto rozotrite do pripravenej formy a rovnomerne ho posypte čučoriedkami.
  11. V inej mise zmiešajte trstinový cukor, 3/4 šálky múky, škoricu a muškátový oriešok.
  12. Zmes premiešajte vidličkou.
  13. Pridajte 5 lyžíc rozpusteného masla a dobre premiešajte.
  14. Pokiaľ používate, vmiešajte najemno nasekané orechy.
  15. Drobenkovou zmesou rovnomerne posypte čučoriedky.
  16. Pečte v predhriatej rúre 40 až 45 minút, kým koláč nie je pevný a vrch nezhnedne.
  17. Nechajte vychladnúť vo forme asi 10 minút na stojane.
  18. Pred krájaním vyberte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
Koláč z čučoriedok s posýpkou servírovaný na tanieriku s čerstvými čučoriedkami a mätou.
www.thespruceeats.com

Citrónový koláč s citrónovou posýpkou

Tento koláč s príjemnou citrónovou chuťou a citrónovou posýpkou je jednoducho neuveriteľný! Skvele funguje ako lahodné raňajky, dezert alebo ako úžasné pohostenie aj pre tú najnáročnejšiu návštevu.

Ingrediencie

Na posýpku:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • štipka soli
  • 1/2 šálky studeného masla, nakrájaného na kúsky

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ¼ lyžičky soli
  • 1/2 šálky zmäkčeného masla
  • 1 šálka cukru
  • 3 veľké vajcia, oddelené na žĺtky a bielky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky citrónového extraktu
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 1/2 šálky bieleho gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice cukru
  • ¾ šálky citrónového tvarohu (recept nižšie)
  • práškový cukor na posypanie

Na citrónový tvaroh:

  • ½ hrnčeka zmäknutého masla
  • 2 hrnčeky cukru
  • 2 lyžice citrónovej kôry
  • 1 šálka čerstvej citrónovej šťavy
  • 4 veľké vajcia

Postup

  1. Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
  2. V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo a cukor do krémova.
  3. Pridajte vajcia po jednom, šľahajte, kým sa všetky nespoja.
  4. Zašľahajte citrónovú kôru.
  5. Mixujte na stredne nízkej rýchlosti.
  6. Zmes bude vyzerať zrazená.
  7. Preneste zmes do misy vhodnej do mikrovlnnej rúry.
  8. Ohrievajte v mikrovlnnej rúre 5 minút a po každej minúte premiešajte.
  9. Potom ohrievajte ešte 1 až 2 minúty a premiešajte po každých 30 sekundách.
  10. Na misku položte kúsok igelitu a pritlačte ho priamo do tvarohu.
  11. Dajte do chladničky na 2 až 4 hodiny, alebo kým tvaroh nevychladne a nezhustne.
  12. Predhrejte rúru na 175 stupňov C.
  13. Postriekajte pekáč s rozmermi 23 x 23 cm nepriľnavým sprejom na pečenie.
  14. Pripravte si posýpku.
  15. Zmiešajte múku, cukor, citrónovú kôru a soľ.
  16. Pridajte studené maslo a prsty ho votrite do múky.
  17. Chce to niekoľko minút vtierať, pokiaľ nie je maslo zakomponované v múke a textúra takmer nepripomína piesok.
  18. Teraz si pripravte cesto na koláč.
  19. V mise zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
  20. V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo a cukor na vysokej rýchlosti, pokiaľ nebude zmes krémová, asi 3 až 4 minúty.
  21. Po jednom zašľahajte žĺtky.
  22. Pridajte extrakty a citrónovú kôru a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  23. Vmiešajte polovicu múčnej zmesi a šľahajte, kým sa nespoja.
  24. Vmiešajte grécky jogurt.
  25. Vmiešajte zvyšné suché prísady a šľahajte, kým sa nespoja.
  26. V mise vyšľahajte bielky elektrickým ručným mixérom do peny.
  27. Postupne pridávajte 2 lyžice cukru a šľahajte, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  28. Pridajte zmes bielkov do cesta na koláč.
  29. Cesto rozotrite do vymasteného pekáča.
  30. Hore navrstvite citrónový tvaroh a jemne ho vmasírujte nožom.
  31. Posypte strúhankou celý koláč.
  32. Pečte 40 až 45 minút, alebo pokiaľ tester vložený do stredu nevyjde čistý.
  33. Vyberte z rúry a posypte hornú časť práškovým cukrom.
Kus nakrájané citrónové buchty s posýpkou.
www.howsweeteats.com

Drobenková buchta s jablkami

Tento múčnik s posýpkou je úplne luxusný, s veľkým množstvom jabĺk a najskvelejšou posýpkou všetkých čias! Vyskúšajte ho a uvidíte sami.

Ingrediencie

Na buchte:

  • 3/4 šálky hladkej múky
  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 3/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/8 lyžičky jedlej sódy
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1/4 šálky + 2 polievkové lyžice mlieka
  • 3/4 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky + 2 lyžičky rastlinného repkového oleja
  • 1 veľké vajcia
  • 2 až 3 stredne veľké jablká, umyté, olúpané, zbavené jadier a nakrájané na plátky
  • 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 polievková lyžica jablčného octu

Na posýpku:

  • 1/3 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 šálky masla, rozpusteného a vychladnutého
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky

Postup

  1. Vymažte a múkou vysypte 20 cm rozkladaciu guľatú formu.
  2. Odložte bokom.
  3. Predhrejte rúru na 190 stupňov C.
  4. Pripravte si posýpku.
  5. V strednej mise zmiešajte oba cukry, škoricu, soľ a múku.
  6. Vidličkou pridajte rozpustené maslo a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvoria omrvinky.
  7. Dajte bokom.
  8. V strednej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu, jedlú sódu a soľ.
  9. Vo veľkej odmerke zmiešajte mlieko, vanilku, olej a vajcia.
  10. Šľahajte do hladka.
  11. Pridajte mokré prísady k suchým a premiešajte vareškou.
  12. Niekoľko hrudiek v ceste je v poriadku.
  13. Cesto nalejte do pripravenej formy.
  14. V strednej mise premiešajte plátky jabĺk s dvoma lyžicami cukru, 1/2 lyžičky škorice a jablčným octom.
  15. Dajte bokom.
  16. Na cesto naaranžujte plátky jablka.
  17. Jablká posypte posýpkou.
  18. Koláč pečte 30 až 35 minút alebo pokiaľ nie je drobenka dozlatista.
  19. Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
  20. Preložte na servírovací tanier alebo stojan.
  21. Nakrájajte a podávajte.
  22. Uchovávajte v zakrytej nádobe až 4 dni.
Kúsok jablkového koláča s posýpkou servírovaný na tanieriku s vidličkou.
www.crunchycreamysweet.com

Vyskúšajte naše recepty na vynikajúce jablkové rezy v 4 podobách. Ktorú si dáte?

Slivkový koláč s posýpkou

Lahodný múčnik ku káve, ktorý je pripravený z jednoduchého cesta, čerstvých sliviek a chutné drobenky, si zamilujete.

Ingrediencie

  • 800 g sliviek, vykôstkovaných a roztvorených

Na cesto:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry, čerstvo nastrúhané
  • 1/2 šálky masla, o izbovej teplote
  • 2 veľké vajcia

Na posýpku:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1/2 šálky masla, izbovej teploty

Postup

  1. Predhrejte rúru na 177 °C.
  2. Ľahko vymažte 23 cm tortovú formu.
  3. Dajte bokom.
  4. V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku a prášok do pečiva.
  5. Do misy pridajte cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, maslo a vajcia a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí, potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte do hladka a do krémova, asi 2 minúty.
  6. Cesto rovnomerne rozotrite do tortovej formy.
  7. Slivky jemne vtlačte do cesta.
  8. Vytvorte si posýpku.
  9. V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor a škoricu.
  10. Pridajte mäkké maslo a šľahajte, kým sa všetko nespojí a vaša omrvinka nebude mať hrubú a hrudkovitú štruktúru, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
  11. Pomocou rúk rovnomerne rozotrite posýpku na slivky.
  12. Pečte 50 minút, kým vrch nie je ľahko zlatistý.
  13. Nechajte koláč odležať vo forme asi 10 minút, potom obtočte nožom okraj formy a vyberte vonkajší krúžok formy.
  14. Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
Koláč so slivkami a posýpkou servírovaný na tanieri.
www.platedcravings.com

Hľadáte rýchle a chutné recepty na slivkové buchty ?
Vyskúšajte naše jednoduché dezerty, po ktorých sa budete zaručene oblizovať!

A ako ste si na posýpkových buchtách pochutnali vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.