Vianočné pečivo s rumom v 6 vynikajúcich receptoch. Prevoňajte si Vianoce!

Máte radi voňavé vianočné pečivo?

A čo takto rum spájajúca sa so sladkou chuťou vanilky či kokosu?

Ak ste odpovedali áno, zaručene sa Vám budú hodiť naše recepty na vianočné rumové cukroví!

Vyskúšajte ich a uvidíte, že si rumové dobroty zamiluje aj Vaša rodina a známi!

Nepečené rumové guličky

ingrediencie

na základ

  • 100 g masla
  • 5 lyžíc rumu
  • 300 g čokolády (ideálne v kombinácii 200 g horkej a 100 g mliečnej)
  • 100 g práškového cukru

na dokončenie

  • kakao či strúhaný kokos

postup

  • Najprv rozpustite maslo, potom pridajte čokoládu a za stáleho miešania rozpúšťajte.
  • Keď je čokoláda rozpustená, pridajte cukor, škoricu a rum a dobre premiešajte.
  • Nechajte vychladiť a na 30 minút dajte do chladničky.
  • Z vychladnutej zmesi tvorte v dlaniach rovnako veľké guľôčky.
  • Na záver obaľte v kakau či strúhanom kokose.

Ak chcete vytvoriť detskú verziu guličiek, môžete miesto rumu pridať vanilkový pudingový prášok rozpustený v troške mlieka.

Vianočný nepečené rumové guličky obalené v kokose
Foto www.gutekueche.at

Vianočné rumové kocky

ingrediencie

na cesto

  • 180 g zmäknutého masla
  • 4 vajcia
  • 220 g cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • 280 g hladkej múky
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • ½ hrnčeka mlieka

na dokončenie

  • 350 g horkej čokolády či čokolády na varenie
  • 700 g strúhaného kokosu
  • 250 g práškového cukru
  • 250 ml rumu

postup

  • Predhrejte rúru na 180 ° C.
  • Vyšľahajte cukor s maslom do penovej konzistencie. Postupne primiešajte múku, kakao, prášok do pečiva.
  • Pridajte mlieko podľa potreby, kým nevznikne nie príliš riedke liate cesto.
  • Cesto přelejte na papierom na pečenie vyložený plech a pečte po dobu približne 35 minút.
  • Upečené cesto nakrájajte ešte teplé na kocky s hranou zhruba 2 centimetre.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a premiešajte s rumom a cukrom.
  • Vychladnuté kocky potom namáčajte v tejto čokoládovej zmesi a potom obaľujte v kokose.

Tieto kocky si určite zamiluje celá Vaša rodina a bude ich vyžadovať nielen na Vianoce ale aj ďalšie sviatky a oslavy počas roka!

Niektoré kocky sa môžu pri krájaní či obaľovanie rozpadnúť. Môžete ich ale využiť na prípravu vianočných rumových gulí, ako popisuje nasledujúci recept.

Vianočný rumové kocky obalené v rumové zmesi a kokosu
Foto www.gutekueche.at

Vianočné rumové gule

ingrediencie

na základ

  • 250 g nepodarených či rozlámaných kúskov cukroví ľubovoľného druhu
  • 50 ml rumu
  • 6 lyžíc sódovky
  • 150 g čokolády

na dokončenie

  • 100 g cukrárskeho zdobenie, strúhaného kokosu, drvených orieškov a pod.

postup

  • Nepodarené cukroví nalámte na omrvinky. Môžete použiť stolný mixér alebo nalámať rukami.
  • Čokoládu nastrúhajte alebo nadrvia v mixéri.
  • K čokoláde pridajte omrvinky, sódu a rum a zmiešajte v jednoliatu hmotu.
  • Hmotu dajte na 30 minút do chladničky. Nie na dlhšie, inak bude príliš tvrdá.
  • Na záver z hmoty tvarujte ľubovoľne veľké guľôčky a obaľujte v cukrárskom zdobenie, kokosu či zmesi drvených orieškov.

Tento recept je úplne vynikajúci, ak sa Vám niektoré z cukroví nepodarí alebo sa počas zdobenie či plnenia rozláme.

Do sklenenej uzatvárateľnej dózy si môžete počas vianočného pečenia dávať všetky nepodarené kúsky a na záver z nich vytvoriť niečo takého úžasného ako rumové gule!

Vianočné rumové gule z nepodareného cukroví obalené v orieškoch, kakau a čokoláde
Foto www.chefkoch.de

Rumové mesiačiky

ingrediencie

  • 160 g zmäknutého masla
  • 160 g cukru kryštálu
  • kôra z 2 bio citrónov
  • 4 vajcia
  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g hladkej múky
  • 2 lyžice kakaa
  • štipka soli
  • 140 ml rumu
  • 250 g práškového cukru
  • 25 g drvených pistácií

postup

  • Maslo, cukor kryštál, štipku soli a citrónovú kôru vyšľahajte ručným šľahačom do penovej konzistencie. Postupne pridávajte vajcia, mandle, múku a kakao a dobre premiešajte.
  • Takto vzniknuté cesto nalejte na papierom na pečenie vyložený plech a pečte v predhriatej rúre na 180 ° C počas približne 12/14 minút.
  • Ešte horúcu placku polejte 70 ml rumu.
  • Na zostávajúci rumu po lyžiciach primiešavajte práškový cukor a pokiaľ nevznikne krásne hladká poleva.
  • Polevu potom rovnomerne rozotrite na upečenú placku a posypte drvenými pistáciami.
  • Okrúhlym vykrajovačom vykrajujeme mesiačiky.
  • Potom nechajte polevu v chlade stuhnúť.

Toto cukroví je najlepší čerstvé, preto ho nepripravujte príliš dopredu. Pokiaľ ho budete však uchovávať v chlade a vzduchotesnej nádobe, vydržia aj tak okolo 2 týždňov.

rumové mesiačiky so svetlou polevou posypané pistáciami
Foto www.essen-und-trinken.de

rumová kolieska

ingrediencie

na cesto

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g mletých pistácií
  • 100 g práškového cukru
  • kôra z polovice bio citróna
  • 1 vrecúško vanilkové cukre
  • 1 vajce
  • 20 ml rumu
  • 200 g masla
  • múka na podsypanie

na dokončenie

  • 150 g práškového cukru
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 1 lyžička rumu

postup

  • Múku, pistácie, cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor dáme na dosku.
  • Vajcia vyšľahané s rumom vylejte do stredu pripravených surovín na doske.
  • Pridajte na kúsky nakrájané maslo a postupne prepracujte v hladké cesto. Podľa potreby pridajte múku či studenú vodu.
  • Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 180 ° C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Z cesta vyvaľkajte hruba 4 mm hrubý plát.
  • Vykrajujte malé kolieska a pečte 10 – 12 minút.
  • Pripravte si polevu: dobre premiešajte práškový cukor, citrónovú šťavu a rum.
  • Vychladnutá kolieska touto polevou potierajte a nechajte stuhnúť.

Cukroví môžete dozdobiť cukrárskym zdobením, drvenými pistáciami či trebárs strúhanou čokoládou.

rumová kolieska so svetlou polevou posypaná strúhanou čokoládou
Foto eatsmarter.de

Linecké koláčiky s rumom a karamelovou náplňou

ingrediencie

na cesto

  • 250 g zmäknutého masla
  • 250 g cukru kryštálu
  • 250 g mletých mandlí
  • 250 g hladkej múky
  • 1 balíček vanilkové cukre
  • 1 vajce
  • 1 pohárik rumu
  • 2 lyžice kakaa
  • 1 lyžička škorice
  • štipka muškátu
  • štipka klinčeka
  • ½ lyžičky mletého zázvoru

na náplň

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka

postup

  • Najprv si pripravte náplň (kľudne niekoľko dní vopred). Neotvorenú plechovku kondenzovaného mlieka postavte do hrnca s vodou tak, aby bola celá ponorená.
  • Varte 3 hodiny a dávajte pozor, aby bola celý čas ponorená vo vode.
  • Potom nechajte úplne schladiť. Uchovávajte v chladničke, kde vydrží 2 – 3 týždne.
  • Na prípravu cesta najskôr vyšľahajte zmäknuté maslo.
  • Pridajte cukor, vajcia a rum a ďalej šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.
  • Múku, mleté mandle a korenie dobre premiešajte v mise a potom postupne primiešajte do vyšľahanej zmesi.
  • Prepracujte v hladké cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na aspoň 2 hodiny do chladničky.
  • Na troške múky cesto vyvaľkajte v zhruba 3 mm hrubý plát a potom vykrajujte kolieska.
  • V polovici koliesok môžete vykrojiť do stredu ešte malý tvar – koliesko, srdiečko či hviezdičku.
  • Pečte na papierom na pečenie vyloženom plechu v predhriatej rúre na 150 ° C približne 12 minút.
  • Po vychladnutí zlepujte pripravenou karamelovou plnkou a poprášte práškovým cukrom.

Ak je na Vás karamelová náplň príliš sladká, môžete nahradiť klasickú ríbezľovou marmeládou. Spolu s korením obsiahnutým v ceste, bude výborne chutiť aj marhuľová marmeláda.

Linecké koláčiky s rumom a domáce karamelovou náplňou
Foto eatsmarter.de

Pokiaľ chcete vyskúšať ďalšie možnosti využitia alkoholu pri pečení, pozrite sa na recepty na opité vianočné pečivo !

Ako sa robí sladká rumová tlačenka, môžete vyskúšať podľa tohto video návodu.

Nielen rum či iný alkohol, ale aj korenie dokáže krásne prevoňať predvianočnej kuchyni. Neviete ale, ako korenie pri príprave cukroví použiť, aby spolu chute ladili? Vyskúšajte recepty na korenené cukroví !

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.