Máte chuť na niečo sladké a neviete, čo si pripraviť?
Potom sa pozrite na naše recepty na makové buchty v 6 rôznych variantoch.
Chcete tradičný makovec, makovú bábovku alebo radšej buchtu so slivkami či pomarančmi?
Výber je na vás.
Dobrú chuť!
Pomarančová buchta s mandľami a makom
Hľadáte recept na chutnú sviatočnú buchtu? Potom dávajte pozor! Tento dezert s pomarančmi, mandľami a makom je lahodný, vláčny, s perfektnou karamelovou polevou. Navyše je bezlepkový!
Ingrediencie
Na cesto:
- 2 šálky (300 g) maku
- 7 vajec, oddelených
- 1 šálka kokosového cukru
- 2 šálky mandľovej múky
- 1 čajová lyžička škorice
- kôra z 3 pomarančov
Na karamelovú polevu:
- 400 ml kokosového mlieka
- 1/3 šálky čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
- 2 lyžice kokosového oleja
- 2/3 šálky kokosového cukru
Na posypanie:
- 3/4 šálky vločiek mandlí, opečených
Postup
- Mak zalejte množstvom vriacej vody a máčajte ho niekoľko hodín (najlepšie cez noc), aby bol mäkký a zbavený horkosti.
- Sceďte vodu z maku pomocou tenkého plátna a nameľte ho dvakrát mlynčekom na jedlo (prípadne použite mlynček na kávu).
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymastite 23 cm guľatú tortovú formu maslom.
- Vyložte papierom na pečenie a omastite hornú časť papiera.
- Vo veľkej miske pomocou elektrického mixéra rozšľahajte žĺtky s cukrom tak, aby boli husté a mali bledú farbu, asi 5 minút.
- Pridajte mak a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Vmiešajte mandľovú múku, škoricu a pomarančovú kôru.
- Dajte bokom.
- V samostatnej miske šľahajte bielky, kým nevytvoria tuhé vrcholky.
- Jemne pridajte do cesta.
- Nalejte cesto do pripravenej formy a rovnomerne ho zahlaďte lyžicou.
- Pečte po dobu 45-50 minút, kým špáradlo vložené do optrostredu nevylezie čisté.
- Medzitým čo sa torta pečie, pripravte si polevu.
- Do malého hrnca pridajte kokosové mlieko, pomarančový džús, kokosový olej a kokosový cukor.
- Polevu rozšľahajte na strednom ohni, kým nezačne hustnúť (asi 10–15 minút).
- Odoberte z ohňa.
- Keď bude buchta hotová, prepichajte ju špajľou a nalejte na ňu polovicu karamelovej polevy.
- Buchtu rovnomerne posypte mandľami a zalejte ďalšou časťou polevy, pričom si ponechajte časť na servírovanie.
- Keď ste pripravení servírovať, ozdobte plátkom pomaranča a trochou karamelovej polevy.
- Užite si to!

Maková bábovka s citrónovou polevou
Táto delikátna bábovka s čerstvou citrónovou kôrou a makom, zaliata luxusnou citrónovou polevou, je skvelý dezert, ktorým nepohrdne žiadna návšteva.
Ingrediencie
Na cesto:
- 3 šálky hladkej múky, naliate do odmerky a zarovnané nožom
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 šálky maku
- 1 šálka nízkotučného cmaru
- jemne nastrúhaná kôra z 3 citrónov
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 šálka zmäkčeného masla
- 2 a 1/4 šálky cukru kryštál a ďalšie
- 3 veľké vajcia
Na sirup:
- 1/4 šálky vody
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Na polevu:
- 1 šálka cukru múčka
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 160 ° C a umiestnite rošt do strednej polohy.
- Postriekajte 25 cm formu na bábovku nepriľnavým sprejom na varenie a poprášte cukrom.
- Uistite sa, že je celá forma potiahnutá sprejom a zaprášená cukrom.
- V strednej miske rozšľahajte múku, sódu, soľ a mak.
- Dajte bokom.
- V malej miske zmiešajte cmar, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
- Dajte bokom.
- V miske elektrického mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom (alebo šľahačom) šľahajte maslo s cukrom, kým nebude ľahké a nadýchané, 3-4 minúty.
- Oškrabte boky misy, potom po jednom zašľahajte vajíčka a po každom pridaní dobre premixujte.
- Znovu zoškrabnite boky misky.
- Keď je mixér na nízkej rýchlosti, zašľahajte jednu štvrtinu múčnej zmesi a potom jednu tretinu zmesi cmaru.
- Vmiešajte ďalšiu štvrtinu múčnej zmesi, potom ďalšiu tretinu mliečnej zmesi.
- Opakujte s ďalšou štvrtinou múčnej zmesi a zvyšnou mliečnou zmesou.
- Nakoniec zašľahajte zvyšnú múčnu zmes.
- Oškriabte boky a dno misy a rýchlo premiešajte gumovou stierkou, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie dobre zapracované.
- Nalejte husté cesto do pripravenej formy a vrch vyhlaďte gumovou stierkou.
- Pečte po dobu 65 až 75 minút, alebo pokiaľ nie je vrch bábovky zlatý a špajľa nevyjde čistá.
- Nechajte bábovku vychladnúť vo forme po dobu desiatich minút na stojane.
- Zatiaľ čo bábovka chladne, pripravte sirup.
- Vodu a kryštálový cukor zmiešajte v hrnci a priveďte do varu.
- Odstavte z ohňa a vmiešajte citrónovú šťavu.
- Obráťte teplú bábovku na rošt.
- Vsuňte pod rošt veľký kus papiera na pečenie alebo alobalu, aby ste zachytili všetky kvapky zo sirupu.
- Horúci sirup postupne natierajte na bábovku a nechajte ho vsiaknuť (trochu sirupu odkvapká, ale snažte sa neponáhľať, aby sa väčšina vstrebala).
- Bábovku nechajte úplne vychladnúť, asi jednu hodinu.
- Keď je vychladnutá, opatrne ju preneste na servírovací tanier.
- Na polevu si rozmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu v malej miske a miešajte, kým nebude úplne hladká.
- Pokiaľ je to nutné, pridajte ďalší práškový cukor, aby ste vytvorili silnú, nepriehľadnú polevu (chcete konzistenciu medu alebo melasy).
- Polevu nakvapkajte na vrchnú časť bábovky a nechajte odkvapkať po stranách.
- Pred krájaním a podávaním bábovky nechajte polevu stuhnúť, asi 15 minút.
- Dobrú chuť!

Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke?
Poďte sa pozrieť na 8 najlepších receptov na bábovku!
Srbský makový závin
Srbská kuchyňa je nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie pre tých, ktorí radi varia a ktorí si radi užijú dokonalé balkánske chute. Tento závin je jedným z nadčasových dezertov, ktorý si môžete hravo pripraviť aj vy.
Ingrediencie
Na cesto:
- 1 kg múky
- 150 g cukru
- 4 žĺtky
- asi 7 dl mlieka (alebo vody)
- 1 balenie droždia
- 150 g masti alebo margarínu
Na náplň:
- 600 g maku
- 500 ml mlieka (alebo vody)
- 400 g cukru
Postup
- Zmiešajte droždie s trochou cukru, múky a teplej vody a nechajte ho na teplom mieste, aby nadobudlo.
- Pridajte k preosiatej múke rozpustený margarín alebo tuk, cukor, žĺtky a trochu soli (podľa chuti môžete pridať trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry a vlašských orechov), pridajte kysnuté droždie a začnite hniesť cesto.
- Zakryte uterákom a nechajte kysnúť.
- Akonáhle sa zdvihne, rozdeľte ho na polovicu alebo na tri časti a každú časť vyvaľkajte valčekom.
- Pripravte si náplň.
- Varte mak s mliekom a zmiešajte s cukrom (môžete tiež pridať hrozienka alebo jemne nasekané orechy).
- Vyvaľkané cesto natrite margarínom, potom náplňou, závin preložte a nechajte ho asi 15 minút odležať.
- Potom ho presuňte na vymastený plech, potrite bielkom a pečte hodinu pri teplote 220 °C.
- Na konci pečenia ho ešte horúci posypte práškovým cukrom.

Objavte podobné tipy
Buchta s makom a slivkami
Buchty, keď zmiešate múku, vajcia a maslo, sú najjednoduchšie a zároveň tie najobľúbenejšie. Tento luxusný makový dezert so slivkami nikdy nesklame!
Ingrediencie
- 1,5 šálky celozrnnej múky
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 1/8 lyžičky soli
- 3 lyžice maku
- 2 vajcia
- 1/2 šálky cukru
- 1/2 šálky kokosového oleja
- 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 šálky kokosového mlieka light
- 7-8 sliviek, nakrájaných na malé kúsky
- 1/4 šálky mandľových vločiek
Na posypanie:
- 2 lyžice mandľových vločiek
- práškový cukor
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vymažte formu na pečenie a vysypte múkou.
- Použite ideálne obdĺžnikovú formu 20 x 10 cm.
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a mak.
- V inej miske šľahajte vajcia a cukor, kým zmes nie je hustá a zdvojnásobená.
- Pomaly pridávajte olej a vanilkový extrakt.
- Pridajte zmes múky v 3 dávkach do vaječnej zmesi, striedavo s kokosovým mliekom.
- Jemne pridajte slivky a mandle.
- Cesto by malo byť silné.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Posypte mandľami a pečte 45-50 minút, kým špajle vložená do stredu nevylezie čistá.
- Pred vyklopením na chladiaci rošt nechajte buchtu 10 – 15 minút vychladnúť vo forme.
- Táto buchta sa veľmi dobre skladuje v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.

Hľadáte rýchle a chutné recepty na slivkové buchty ?
Milujete sladké, ale zároveň si chcete dopriať aj zopár vitamínov? Vyskúšajte naše jednoduché dezerty, po ktorých sa budete zaručene oblizovať!
Maková buchta s citrónom a tvarohom
Ľahká, citrónová buchta plná chrumkavého maku, je úplne luxusná! S čerstvým citrónovým tvarohom sa jedná o skutočnú pochúťku, ktorú musíte vyskúšať.
Ingrediencie
- 1 a 3/4 šálky hladkej múky
- 2 lyžice maku
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 šálka plnotučného gréckeho jogurtu
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1/2 šálky citrónového tvarohu (pozri nižšie)
- 2 veľké vajcia
- kôra z 1 citróna
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na citrónovú polevu:
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
Na citrónový tvaroh:
- žĺtky zo 4 vajec
- 1/2 šálky cukru
- 1/3 šálky čerstvej citrónovej šťavy
- kôra z 3 citrónov
- 6 lyžíc masla, izbovej teploty
Postup
- Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
- Pripravte si vodný kúpeľ.
- Do horného hrnca dajte vaječné žĺtky, cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a vyšľahajte do hladka.
- Pokračujte v šľahaní asi 10 minút, alebo kým zmes nezhustne.
- Odstráňte z tepla a vmiešajte maslo po 1 lyžici, kým sa dobre nespoja.
- Pred použitím nechajte vychladnúť a potom vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Predhrejte rúru na 175°C a nastriekajte boky formy s rozmermi 23 x 13 cm nepriľnavým sprejom na varenie a potom vyložte sprejom na pečenie.
- V strednej miske rozšľahajte múku, mak, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Dajte bokom.
- V samostatnej veľkej miske zmiešajte jogurt, cukor, vajcia, citrónovú kôru, vanilku, olej a citrónový tvaroh.
- Nasypte suché prísady do mokrej zmesi a miešajte, kým sa všetko krásne nespojí.
- Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte 50 minút, alebo pokiaľ nie je stred prepečený.
- Medzitým si pripravte polevu zmiešaním cukru a citrónovej šťavy v malom hrnci.
- Priveďte do varu a varte, kým sa cukor nerozpustí, asi 2 minúty.
- Keď je buchta upečená, nechajte ju asi 15 minút vychladnúť a potom ju prevráťte.
- Otočte buchtu pravou stranou nahor a drevenou špajľou prepichajte otvory po celej buchte.
- Nalejte polevu na vrch a nechajte ju vsiaknuť.
- Pred nakrájaním nechajte asi 20 minút sedieť.

Makovec s citrónovou polevou
Tento jednoduchý recept na český makovec s citrónovou polevou si zamilujete. Pripravte si s nami tento lahodný staromódny dezert úplne od nuly.
Ingrediencie
Na cesto:
- šálka (130 g) mletého maku
- 1 šálka (200 g) kryštálového cukru
- 1 vajce
- ⅓ šálky rastlinného oleja
- 1 a ⅔ šálok (215 g) hladkej múky
- 1 polievková lyžica (13 g) prášku do pečiva
- 1 a ⅓ šálky (320 ml) mlieka
- maslo a preosiata strúhanka (na vymastenie a poprášenie plechu)
Na citrónovú polevu:
- 1 a ½ šálky (180 g práškového cukru) (presiateho)
- 4 lyžičky (60 ml) citrónovej šťavy
Postup
- Pred začiatkom pečenia vymastite a vysyplte plech.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Do veľkej misky kuchynského robota pridajte vajcia, rastlinný olej a kryštálový cukor.
- Mixujte po dobu 3 minút.
- V samostatnej miske rozšľahajte múku, mak a prášok do pečiva.
- Pridajte ich do rozmixovanej zmesi.
- Pridajte mlieko a všetko premiešajte pomocou mixéra nastaveného na nízku rýchlosť, kým nevznikne polotekuté cesto.
- Nalejte a rovnomerne rozložte cesto na pripravený plech.
- Pečte 30 minút.
- Ak chcete otestovať, či je makovec hotový, vložte do jeho stredu špáradlo.
- Párátko musí vyjsť čisté, alebo s niekoľkými prilepenými omrvinkami.
- Upečený makovec odložte bokom.
- Medzitým si pripravte hladkú citrónovú polevu.
- Zmiešajte preosiaty práškový cukor s čerstvo lisovanou citrónovou šťavou.
- Pokvapkajte makovec citrónovou polevou a rozotrite ju lyžicou.
- Buchtu nechajte na plechu úplne vychladnúť.
- Nakrájajte a podávajte ako dezert alebo dobrotu ku káve.

Ak vám táto buchta zachutila, pozrite sa aj na naše ďalšie recepty na makovec .
A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť!