Luxusné recepty na buchty s makom 6x inak. Inšpirujte sa!

Máte chuť na niečo sladké a neviete, čo si pripraviť?

Potom sa pozrite na naše recepty na makové buchty v 6 rôznych variantoch.

Chcete tradičný makovec, makovú bábovku alebo radšej buchtu so slivkami či pomarančmi?

Výber je na vás.

Dobrú chuť!

Pomarančová buchta s mandľami a makom

Hľadáte recept na chutnú sviatočnú buchtu? Potom dávajte pozor! Tento dezert s pomarančmi, mandľami a makom je lahodný, vláčny, s perfektnou karamelovou polevou. Navyše je bezlepkový!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 2 šálky (300 g) maku
  • 7 vajec, oddelených
  • 1 šálka kokosového cukru
  • 2 šálky mandľovej múky
  • 1 čajová lyžička škorice
  • kôra z 3 pomarančov

Na karamelovú polevu:

  • 400 ml kokosového mlieka
  • 1/3 šálky čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • 2 lyžice kokosového oleja
  • 2/3 šálky kokosového cukru

Na posypanie:

  • 3/4 šálky vločiek mandlí, opečených

Postup

  1. Mak zalejte množstvom vriacej vody a máčajte ho niekoľko hodín (najlepšie cez noc), aby bol mäkký a zbavený horkosti.
  2. Sceďte vodu z maku pomocou tenkého plátna a nameľte ho dvakrát mlynčekom na jedlo (prípadne použite mlynček na kávu).
  3. Predhrejte rúru na 175 °C.
  4. Vymastite 23 cm guľatú tortovú formu maslom.
  5. Vyložte papierom na pečenie a omastite hornú časť papiera.
  6. Vo veľkej miske pomocou elektrického mixéra rozšľahajte žĺtky s cukrom tak, aby boli husté a mali bledú farbu, asi 5 minút.
  7. Pridajte mak a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  8. Vmiešajte mandľovú múku, škoricu a pomarančovú kôru.
  9. Dajte bokom.
  10. V samostatnej miske šľahajte bielky, kým nevytvoria tuhé vrcholky.
  11. Jemne pridajte do cesta.
  12. Nalejte cesto do pripravenej formy a rovnomerne ho zahlaďte lyžicou.
  13. Pečte po dobu 45-50 minút, kým špáradlo vložené do optrostredu nevylezie čisté.
  14. Medzitým čo sa torta pečie, pripravte si polevu.
  15. Do malého hrnca pridajte kokosové mlieko, pomarančový džús, kokosový olej a kokosový cukor.
  16. Polevu rozšľahajte na strednom ohni, kým nezačne hustnúť (asi 10–15 minút).
  17. Odoberte z ohňa.
  18. Keď bude buchta hotová, prepichajte ju špajľou a nalejte na ňu polovicu karamelovej polevy.
  19. Buchtu rovnomerne posypte mandľami a zalejte ďalšou časťou polevy, pričom si ponechajte časť na servírovanie.
  20. Keď ste pripravení servírovať, ozdobte plátkom pomaranča a trochou karamelovej polevy.
  21. Užite si to!
Buchta s makom a pomarančmi posypaná mandľami a zaliata polevou na tanieri.
www.yummyaddiction.com

Maková bábovka s citrónovou polevou

Táto delikátna bábovka s čerstvou citrónovou kôrou a makom, zaliata luxusnou citrónovou polevou, je skvelý dezert, ktorým nepohrdne žiadna návšteva.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 šálky hladkej múky, naliate do odmerky a zarovnané nožom
  • 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 šálky maku
  • 1 šálka nízkotučného cmaru
  • jemne nastrúhaná kôra z 3 citrónov
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 šálka zmäkčeného masla
  • 2 a 1/4 šálky cukru kryštál a ďalšie
  • 3 veľké vajcia

Na sirup:

  • 1/4 šálky vody
  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na polevu:

  • 1 šálka cukru múčka
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160 ° C a umiestnite rošt do strednej polohy.
  2. Postriekajte 25 cm formu na bábovku nepriľnavým sprejom na varenie a poprášte cukrom.
  3. Uistite sa, že je celá forma potiahnutá sprejom a zaprášená cukrom.
  4. V strednej miske rozšľahajte múku, sódu, soľ a mak.
  5. Dajte bokom.
  6. V malej miske zmiešajte cmar, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
  7. Dajte bokom.
  8. V miske elektrického mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom (alebo šľahačom) šľahajte maslo s cukrom, kým nebude ľahké a nadýchané, 3-4 minúty.
  9. Oškrabte boky misy, potom po jednom zašľahajte vajíčka a po každom pridaní dobre premixujte.
  10. Znovu zoškrabnite boky misky.
  11. Keď je mixér na nízkej rýchlosti, zašľahajte jednu štvrtinu múčnej zmesi a potom jednu tretinu zmesi cmaru.
  12. Vmiešajte ďalšiu štvrtinu múčnej zmesi, potom ďalšiu tretinu mliečnej zmesi.
  13. Opakujte s ďalšou štvrtinou múčnej zmesi a zvyšnou mliečnou zmesou.
  14. Nakoniec zašľahajte zvyšnú múčnu zmes.
  15. Oškriabte boky a dno misy a rýchlo premiešajte gumovou stierkou, aby ste sa uistili, že sú všetky ingrediencie dobre zapracované.
  16. Nalejte husté cesto do pripravenej formy a vrch vyhlaďte gumovou stierkou.
  17. Pečte po dobu 65 až 75 minút, alebo pokiaľ nie je vrch bábovky zlatý a špajľa nevyjde čistá.
  18. Nechajte bábovku vychladnúť vo forme po dobu desiatich minút na stojane.
  19. Zatiaľ čo bábovka chladne, pripravte sirup.
  20. Vodu a kryštálový cukor zmiešajte v hrnci a priveďte do varu.
  21. Odstavte z ohňa a vmiešajte citrónovú šťavu.
  22. Obráťte teplú bábovku na rošt.
  23. Vsuňte pod rošt veľký kus papiera na pečenie alebo alobalu, aby ste zachytili všetky kvapky zo sirupu.
  24. Horúci sirup postupne natierajte na bábovku a nechajte ho vsiaknuť (trochu sirupu odkvapká, ale snažte sa neponáhľať, aby sa väčšina vstrebala).
  25. Bábovku nechajte úplne vychladnúť, asi jednu hodinu.
  26. Keď je vychladnutá, opatrne ju preneste na servírovací tanier.
  27. Na polevu si rozmiešajte práškový cukor a citrónovú šťavu v malej miske a miešajte, kým nebude úplne hladká.
  28. Pokiaľ je to nutné, pridajte ďalší práškový cukor, aby ste vytvorili silnú, nepriehľadnú polevu (chcete konzistenciu medu alebo melasy).
  29. Polevu nakvapkajte na vrchnú časť bábovky a nechajte odkvapkať po stranách.
  30. Pred krájaním a podávaním bábovky nechajte polevu stuhnúť, asi 15 minút.
  31. Dobrú chuť!
Bábovka s makom poliata citrónovou polevou na tanieri.
www.onceuponachef.com

Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke?
Poďte sa pozrieť na 8 najlepších receptov na bábovku!

Srbský makový závin

Srbská kuchyňa je nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie pre tých, ktorí radi varia a ktorí si radi užijú dokonalé balkánske chute. Tento závin je jedným z nadčasových dezertov, ktorý si môžete hravo pripraviť aj vy.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 kg múky
  • 150 g cukru
  • 4 žĺtky
  • asi 7 dl mlieka (alebo vody)
  • 1 balenie droždia
  • 150 g masti alebo margarínu

Na náplň:

  • 600 g maku
  • 500 ml mlieka (alebo vody)
  • 400 g cukru

Postup

  1. Zmiešajte droždie s trochou cukru, múky a teplej vody a nechajte ho na teplom mieste, aby nadobudlo.
  2. Pridajte k preosiatej múke rozpustený margarín alebo tuk, cukor, žĺtky a trochu soli (podľa chuti môžete pridať trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry a vlašských orechov), pridajte kysnuté droždie a začnite hniesť cesto.
  3. Zakryte uterákom a nechajte kysnúť.
  4. Akonáhle sa zdvihne, rozdeľte ho na polovicu alebo na tri časti a každú časť vyvaľkajte valčekom.
  5. Pripravte si náplň.
  6. Varte mak s mliekom a zmiešajte s cukrom (môžete tiež pridať hrozienka alebo jemne nasekané orechy).
  7. Vyvaľkané cesto natrite margarínom, potom náplňou, závin preložte a nechajte ho asi 15 minút odležať.
  8. Potom ho presuňte na vymastený plech, potrite bielkom a pečte hodinu pri teplote 220 °C.
  9. Na konci pečenia ho ešte horúci posypte práškovým cukrom.
Závin plnený makom nakrájaný a servírovaný na obruse.
www.serbia.com

Buchta s makom a slivkami

Buchty, keď zmiešate múku, vajcia a maslo, sú najjednoduchšie a zároveň tie najobľúbenejšie. Tento luxusný makový dezert so slivkami nikdy nesklame!

Ingrediencie

  • 1,5 šálky celozrnnej múky
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/8 lyžičky soli
  • 3 lyžice maku
  • 2 vajcia
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/2 šálky kokosového oleja
  • 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/4 šálky kokosového mlieka light
  • 7-8 sliviek, nakrájaných na malé kúsky
  • 1/4 šálky mandľových vločiek

Na posypanie:

  • 2 lyžice mandľových vločiek
  • práškový cukor

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180°C.
  2. Vymažte formu na pečenie a vysypte múkou.
  3. Použite ideálne obdĺžnikovú formu 20 x 10 cm.
  4. Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a mak.
  5. V inej miske šľahajte vajcia a cukor, kým zmes nie je hustá a zdvojnásobená.
  6. Pomaly pridávajte olej a vanilkový extrakt.
  7. Pridajte zmes múky v 3 dávkach do vaječnej zmesi, striedavo s kokosovým mliekom.
  8. Jemne pridajte slivky a mandle.
  9. Cesto by malo byť silné.
  10. Nalejte cesto do pripravenej formy.
  11. Posypte mandľami a pečte 45-50 minút, kým špajle vložená do stredu nevylezie čistá.
  12. Pred vyklopením na chladiaci rošt nechajte buchtu 10 – 15 minút vychladnúť vo forme.
  13. Táto buchta sa veľmi dobre skladuje v chladničke vo vzduchotesnej nádobe.
Makový koláč so slivkami servírovaný na tanieriku s nožom.
www.tashasartisanfoods.com

Hľadáte rýchle a chutné recepty na slivkové buchty ?
Milujete sladké, ale zároveň si chcete dopriať aj zopár vitamínov? Vyskúšajte naše jednoduché dezerty, po ktorých sa budete zaručene oblizovať!

Maková buchta s citrónom a tvarohom

Ľahká, citrónová buchta plná chrumkavého maku, je úplne luxusná! S čerstvým citrónovým tvarohom sa jedná o skutočnú pochúťku, ktorú musíte vyskúšať.

Ingrediencie

  • 1 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 2 lyžice maku
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1 šálka plnotučného gréckeho jogurtu
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 1/2 šálky citrónového tvarohu (pozri nižšie)
  • 2 veľké vajcia
  • kôra z 1 citróna
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na citrónovú polevu:

  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy

Na citrónový tvaroh:

  • žĺtky zo 4 vajec
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/3 šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • kôra z 3 citrónov
  • 6 lyžíc masla, izbovej teploty

Postup

  1. Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
  2. Pripravte si vodný kúpeľ.
  3. Do horného hrnca dajte vaječné žĺtky, cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a vyšľahajte do hladka.
  4. Pokračujte v šľahaní asi 10 minút, alebo kým zmes nezhustne.
  5. Odstráňte z tepla a vmiešajte maslo po 1 lyžici, kým sa dobre nespoja.
  6. Pred použitím nechajte vychladnúť a potom vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 175°C a nastriekajte boky formy s rozmermi 23 x 13 cm nepriľnavým sprejom na varenie a potom vyložte sprejom na pečenie.
  8. V strednej miske rozšľahajte múku, mak, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  9. Dajte bokom.
  10. V samostatnej veľkej miske zmiešajte jogurt, cukor, vajcia, citrónovú kôru, vanilku, olej a citrónový tvaroh.
  11. Nasypte suché prísady do mokrej zmesi a miešajte, kým sa všetko krásne nespojí.
  12. Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte 50 minút, alebo pokiaľ nie je stred prepečený.
  13. Medzitým si pripravte polevu zmiešaním cukru a citrónovej šťavy v malom hrnci.
  14. Priveďte do varu a varte, kým sa cukor nerozpustí, asi 2 minúty.
  15. Keď je buchta upečená, nechajte ju asi 15 minút vychladnúť a potom ju prevráťte.
  16. Otočte buchtu pravou stranou nahor a drevenou špajľou prepichajte otvory po celej buchte.
  17. Nalejte polevu na vrch a nechajte ju vsiaknuť.
  18. Pred nakrájaním nechajte asi 20 minút sedieť.
Citrónová buchta s makom a domácim citrónovým tvarohom na doske.
www.thefeedfeed.com

Makovec s citrónovou polevou

Tento jednoduchý recept na český makovec s citrónovou polevou si zamilujete. Pripravte si s nami tento lahodný staromódny dezert úplne od nuly.

Ingrediencie

Na cesto:

  • šálka (130 g) mletého maku
  • 1 šálka (200 g) kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • ⅓ šálky rastlinného oleja
  • 1 a ⅔ šálok (215 g) hladkej múky
  • 1 polievková lyžica (13 g) prášku do pečiva
  • 1 a ⅓ šálky (320 ml) mlieka
  • maslo a preosiata strúhanka (na vymastenie a poprášenie plechu)

Na citrónovú polevu:

  • 1 a ½ šálky (180 g práškového cukru) (presiateho)
  • 4 lyžičky (60 ml) citrónovej šťavy

Postup

  1. Pred začiatkom pečenia vymastite a vysyplte plech.
  2. Predhrejte rúru na 170 °C.
  3. Do veľkej misky kuchynského robota pridajte vajcia, rastlinný olej a kryštálový cukor.
  4. Mixujte po dobu 3 minút.
  5. V samostatnej miske rozšľahajte múku, mak a prášok do pečiva.
  6. Pridajte ich do rozmixovanej zmesi.
  7. Pridajte mlieko a všetko premiešajte pomocou mixéra nastaveného na nízku rýchlosť, kým nevznikne polotekuté cesto.
  8. Nalejte a rovnomerne rozložte cesto na pripravený plech.
  9. Pečte 30 minút.
  10. Ak chcete otestovať, či je makovec hotový, vložte do jeho stredu špáradlo.
  11. Párátko musí vyjsť čisté, alebo s niekoľkými prilepenými omrvinkami.
  12. Upečený makovec odložte bokom.
  13. Medzitým si pripravte hladkú citrónovú polevu.
  14. Zmiešajte preosiaty práškový cukor s čerstvo lisovanou citrónovou šťavou.
  15. Pokvapkajte makovec citrónovou polevou a rozotrite ju lyžicou.
  16. Buchtu nechajte na plechu úplne vychladnúť.
  17. Nakrájajte a podávajte ako dezert alebo dobrotu ku káve.
Koláč z maku nakrájaný na tanieriku a zaliaty citrónovou polevou.
www.cooklikeczechs.com

Ak vám táto buchta zachutila, pozrite sa aj na naše ďalšie recepty na makovec .

A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov, budeme sa tešiť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.