Už vás nebaví stále dookola pripravovať rovnaké vyprážané pokrmy, pretože vám dochádza inšpirácia?
Potom vyskúšajte naše recepty na kapustové placky, ktoré sú jedinečné, zdravé a neuveriteľne chutné!
Máme pre vás varianty z kyslej i hlávkovej kapusty.
Užite si to!
Karbonátky z kyslej kapusty
Luxusné placky z kyslej kapusty sú jednoduché a rýchle. Skvele vás zasýtia a po náročnom dni prídu vhod. Užite si ich!
Ingrediencie
- 300 g kyslej kapusty, dobre odkvapkanej
- 190 ml mlieka
- 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžička sušenej saturejky (voliteľne)
- 130 g hladkej múky
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- rastlinný olej alebo prepustené maslo
Postup
- Kyslú kapustu nakrájajte nadrobno.
- V strednej miske zmiešajte mlieko, vajcia, rascu a saturejku, ak používate.
- Vmiešajte múku.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pridajte kyslú kapustu a premiešajte.
- Rozpáľte tenkú vrstvu oleja vo veľkej panvici na strednom plameni, kým malé množstvo cesta pridaného k tuku nezasyčí a neprská.
- Postupne dávajte do panvice dve lyžice zmesi na jednu placku (mali by sa vám do panvice vojsť asi štyri naraz).
- Vidličkou rozprestrite na osemcentimetrové kolieska.
- Vymažte, kým spodné strany nezhnednú, asi päť minút.
- Obráťte placky a smažte dozlatista, ešte asi päť minút.
- Preložte na papierovú utierku, aby odkvapkal prebytočný tuk a dochuťte soľou.
- Opakujte so zvyšným cestom a podľa potreby pridajte do panvice ďalší olej.
- Podávajte horúce.

Máme pre vás tiež 10 luxusných receptov na fašírky z cukety , ktoré musíte vyskúšať. Nové a nevšedné kombinácie!
Kapustové placky s cesnakovým dipom
Tieto pikantné placky z kapusty sú jednoduché na prípravu a skvele chutia! V kombinácii s krémovým cesnakovým dipom si naozaj pochutnáte.
Ingrediencie
Na placky:
- 500 g kapusty, nakrájanej na tenké plátky (pozri poznámku #1)
- 2-4 lyžice olivového oleja na vyprážanie
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná na kocky
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 lyžička sušenej cibule
- 2 lyžičky talianskeho korenia alebo sušenej petržlenovej vňate + oregano
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
- voliteľne: 1/2 lyžičky vločiek červeného chilli
- 1 hrnček mlieka (akéhokoľvek druhu)
- 4 vajcia
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy alebo limetkovej šťavy
Na cesnakový dip:
- 1/2 šálky kyslej smotany (alebo bieleho jogurtu)
- 1 lyžica citrónovej alebo limetkovej šťavy
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/4 lyžičky soli a korenia (alebo podľa chuti)
Postup
- Kapustu nakrájajte na tenké plátky, dajte do misy a pretlačte rukou, aby sa nalámalo a trochu zmäklo.
- Vo veľkej mise zmiešajte všetky suché ingrediencie a dobre premiešajte.
- V stredne veľkej mise zmiešajte všetky mokré ingrediencie a prešľahajte dohromady, rozklepnite vajcia.
- Pridajte mokré ingrediencie k suchým a šľahajte, kým sa nespoja.
- Pridajte nakrájanú kapustu a miešajte, kým sa všetka kapusta nepremieša s cestíčkom.
- Možno budete musieť použiť vidličku, ak je vaša metla silikónová a príliš mäkká na to, aby sa kapusta a cestíčko premiešalo dohromady.
- Na veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja.
- Do rozpáleného oleja pridajte asi 1/4 šálky cesta a stiahnite plameň na stredne nízky.
- Vymažte 4–5 minút alebo do zlatohneda.
- Pomocou silikónovej stierky opatrne placky otočte a smažte z druhej strany 3–4 minúty alebo do zlatista.
- Vyberte placky na tanier, aby vychladli, pridajte trochu olivového oleja a osmažte aj zvyšné placky.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na dip v malej miske a dobre premiešajte.
- Podávajte s teplými kapustovými plackami.

Objavte podobné tipy
Vegánske kapustnice
Vyskúšajte tento najdokonalejší recept na vyprážané vegánske placky z kapusty s mrkvou, kurkumou a ľanových semienok. Zamilujete sa!
Ingrediencie
- 2 lyžice ľanových semienok
- 7 lyžíc vody
- 500 g kapusty
- 200 g mrkvy
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 lyžička kurkumy
- soľ a korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Postup
- V malej miske premiešajte ľanové semienka s vodou.
- Počas prípravy zeleniny nechajte zhustnúť.
- Kapustu umyte a mrkva olúpte.
- Potom oboje nakrájajte na malé kúsky.
- Nakrájanú kapustu a mrkvu zmiešajte v mise s múkou, práškom do pečiva, kurkumou a štedrou štipkou soli a korenia.
- Pridajte aj zmes ľanových semienok.
- Zmiešajte všetky ingrediencie. (Zmes bude trochu mokrá a lepkavá.)
- Vytvarujte zo zmesi fašírky.
- Rozpáľte panvicu s 3-4 lyžicami oleja.
- Opatrne pridajte karbonátky.
- Nechajte smažiť 5 minút, kým nebudú chrumkavé a zlaté.
- Otočte ich a smažte dozlatista aj z druhej strany.
- Po upečení položte na tanier s papierovými utierkami, aby pustili prebytočný tuk.
- Dobrú chuť!

Vyskúšajte tiež naše recepty na karfiolové placky, ktoré patria medzi veľmi chutné bezmäsité jedlá!
Nízkosacharidové placky z kyslej kapusty
Luxusné placky z kyslej kapusty a zeleniny s nízkym obsahom sacharidov nielen uspokoja vaše chuťové bunky, ale sú tiež zdravé a výživné. Sú hotové iba za 20 minút a preto si ich môžete pripraviť, aj keď práve nemáte veľa času.
Ingrediencie
- 1/2 stredného zeleru, nastrúhaného
- 1 veľká mrkva, nastrúhaná
- 1 veľká cuketa, nastrúhaná
- 1 šálka scedeného kyslej kapusty
- 1 malá žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
- chilli vločky alebo akékoľvek sušené bylinky podľa chuti
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 4 stredné vajcia
- 2 lyžice masla, ghí alebo kačacieho tuku na vyprážanie
Postup
- Zeler a mrkva dajte do misky s vodou a so štipkou soli.
- Nechajte 15 minút máčať.
- Preložte na mušelínovú utierku spolu s cuketou a kyslou kapustou.
- Vytlačte vodu a šťavu z kyslej kapusty.
- Tekutinu zlikvidujte.
- Scedenú zeleninu dajte do misy, zmiešajte s vajcami, korením a čili vločkami. Premiešajte.
- Na panvici rozohrejte trochu masla (asi 1/2 polievkovej lyžice) na 3 placky (asi 70 g na každú placičku).
- Vymažte na miernom strednom ohni 5 až 6 minút.
- Uistite sa, že teplota nie je príliš vysoká, aby sa placky nespálili.
- Otočte a smažte ďalších 5 až 6 minút z druhej strany.
- Opakujte, kým nie sú všetky placky hotové.
- Podávajte napríklad s žeruchou, ďalšou kyslou kapustou, avokádom alebo chrumkavou slaninou či údeným lososom s krémovým syrom.

Japonské kapustové placky so sriracha majonézou
Chcete ochutnať zase niečo nové? Potom sú pre vás tieto japonské placky z kapusty s pikantnou majonézou tou pravou voľbou!
Ingrediencie
Na sriracha majonézu:
- 4 lyžice majonézy
- 2 lyžice štipľavej omáčky sriracha
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Na placky:
- 2 extra veľké vajcia
- 120 ml vody
- 1 a ½ lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica praženého sezamového oleja
- 120 g hladkej múky
- ½ hlávky kapusty, nakrájanej
- 1 mrkva, olúpaná a nastrúhaná
- 3 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- rastlinný olej, na vyprážanie
Postup
- V malej miske zmiešajte majonézu, srirachu a citrónovú šťavu.
- Miešajte, aby sa všetko dobre spojilo.
- Vo veľkej mise ušľahajte vajcia, vodu, sójovú omáčku a sezamový olej do hladka.
- Za stáleho šľahania pridávajte po niekoľkých lyžiciach múku, kým nevznikne husté, hladké cesto.
- Do cesta pridajte kapustu, mrkvu a jarnú cibuľku.
- Poriadne premiešajte.
- V nepriľnavej alebo liatinovej panvici rozohrejte na strednom plameni kvapku oleja.
- Po zahriatí pridajte naberačku cesta.
- Zatlačte na rozpálenú panvicu, aby ste vytvorili kruh s hrúbkou asi 1 cm a prikryte pokrievkou.
- Vymažte 3–5 minút dozlatista, potom otočte a smažte ďalšie 3–4 minúty.
- Preložte na nahriaty tanier a prikryte alobalom.
- Udržujte v teple, zatiaľ čo pripravujete zvyšné placky, v prípade potreby pridajte do panvice viac oleja.
- Pokvapkajte sriracha majonézou a posypte nakrájanou jarnou cibuľkou.

A ako vám naše recepty na placky z kapusty chutili? Napíšte nám do komentárov!