Vyberte si jeden z týchto lákavých receptov na makové rožky a vychutnajte si túto obľúbenú surovinu plnými dúškami.
Pripravili sme pre vás rozmanitý výber, ktorý zahŕňa ako nadýchané kysnuté cesto, tak jednoduchý a rýchly recept s lístkovým cestom. Všetky ale majú jedno spoločné, a to najlepšia náplň z maku, ktorú kedy ochutnáte!
Upečte si ich slávnostnú svätomartinskú verziu, sviatočne vianočnú verziu alebo sa vráťte späť do detských rokov s receptom na lúpak!
Už máte chuť?
Bratislavské rohlíčky plnené makom
Alebo tiež známe ako Svätomartinské rožky s makom, sú starou dobrou českou klasikou, ktorá nikdy nikoho nemohla sklamať! Nadýchané cesto plné jemnej a krémovej náplne, je voľbou číslo jedna pre každé jarné a sviatočné maškrtenie!
Čo budeme potrebovať
- 150 g smotanového syra (mäkkého)
- 250 g masla (zmäknutého)
- 60 g kryštálového cukru
- 3 lyžičky citrónovej kôry
- Lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky soli
- 450 g hladkej múky
- 400 g mletého maku
- 200 ml vody
- Vajcia
- Lyžica mlieka
- 2 lyžice práškového cukru
Postup
- Najskôr si pripravíme náplň
- Na makovú pomelieme mak najemno
- Vsypeme práškový cukor do vody a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí
- Pridáme mak a miešame do zhustnutia
- Odstavíme z ohňa, pridáme 2 lyžičky citrónovej kôry a necháme makovú náplň úplne vychladnúť.
- Vo veľkej mise vyšľaháme smotanový syr, maslo a 60 g kryštálového cukru za pomoci mixéra, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná
- Všľaháme 1 lyžičku citrónovej kôry, vanilku a soľ
- Pridáme múku a znovu šľaháme na malé otáčky, kým sa nespoja
- Cesto vyklopíme na ľahko pomúčenú plochu
- Rozdelíme ho na štyri rovnaké časti
- Z každej časti vytvarujeme guľu
- Cesto prikryjeme a chladíme asi 1 hodinu, kým sa s ním nebude dať ľahko pracovať
- Na ľahko pomúčenom povrchu vyvaľkáme z jednej gule cesta kruh
- Lyžicou nanesieme asi ¼ náplne na cesto a rozotrieme ju po celom povrchu, tak aby zostal asi 1 centimeter od okraja
- Cesto nakrájame na 12 trojuholníkov a od širokej časti začneme rolovať smerom do stredu
- Rožteky s makom rozprestrieme na plech vyložený papierom na pečenie
- Opakujeme sa zvyšným cestom a náplňou
- Potom ich prikryjeme a chladíme asi 45 minút
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Vajcia a mlieko spoločne ušľaháme a rožtečky ľahko potrieme
- Pečieme 15 až 18 minút, kým nie sú rožky svetlo zlatohnedé
- Po vybratí ich umiestnime na mriežku a chladíme
- Ak chceme, vychladnuté rožky posypeme práškovým cukrom
Rovnako dobré ako tieto recepty na makové rožky sú ešte tieto makové záviny , ktoré si nesmiete nechať ujsť. Perfektne sa hodí ku káve, ale aj ako slávnostné pohostenie napríklad na Veľkú noc!

Vianočné makové rožky
Mäkké a nadýchané pečivo z maku a vanilky nesmie, podľa môjho názoru, chýbať na žiadnom vianočnom stole. Krehké cesto sa doslova rozpadá na jazyku a vy si sviatočnú atmosféru môžete vychutnávať plnými sústami.
Čo budeme potrebovať
- 330 g masla (zmäkčeného)
- 140 g práškového cukru
- Kôra z 1 pomaranča
- Vajcia
- 400 g hladkej múky
- 140 gramov mletého maku
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- Štipka soli
Na polevu
- Múčkový cukor
- Polosladká čokoláda (rozpustená)
Postup
- Do misy pridáme zmäknuté maslo, práškový cukor, vanilku a štipku soli
- Všetko spoločne vyšľaháme do svetlej a nadýchanej hmoty
- Pridáme vajcia a pomarančovú kôru a miešame, kým sa všetko nezapracuje
- Pridáme múku a miešame, kým sa nezapracuje
- Pridáme mak a miešame, kým sa všetko nespojí v jednotné cesto
- Cesto spracujte do gule, potom ho zabalíme do plastovej fólie a necháme cez noc v chladničke
- Cesto vyberieme z chladničky a položíme ho na pracovnú plochu a necháme ho chvíľu odpočívať, aby malo izbovú teplotu
- To by malo trvať asi hodinu
- Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Čokoládu si nalámeme do misky nad hrniec s vriacou vodou, a necháme ju rozpustiť
- Z cesta potom odtrháme kúsky a váľame ich do tvaru rolky, ktorú následne ohneme ako rožok
- Vytvarované rožky skladáme na papieri na pečenie vyložený plech
- Plechy vložíme do rúry a pečieme 10–15 minút, alebo pokiaľ okraje nezískajú zlatohnedú farbu
- Makové rožky vyberieme z rúry a plechy položíme na mriežku, aby vychladli
- Vychladnuté sušienky potom namáčame v rozpustenej čokoláde a vraciame na plech
- Čokoládu necháme úplne zatuhnúť alebo ju necháme vychladiť a stuhnúť a nakoniec rožky poprášime práškovým cukrom
Ďalšiu inšpiráciu pre lahodné vianočné pečivo s makom nájdete v týchto receptoch na makové pečivo . Vyskúšajte makové linecké alebo nepečené guličky z maku a vychutnajte si ich všetky!

Objavte podobné tipy
Rožky z maku a lístkového cesta
Lístkové cesto je v Českej republike veľmi obľúbené a myslím, že nie sme jediní. Ľahko sa používa; s tým takmer nemôžete zlyhať. Dnes vám ukážem, ako urobiť českú špecialitu, kohútie hrebene, plnenú bohatou makovou náplňou.
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 200 g mletého maku
- 240 ml mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 82 g lekváru
- ½ lyžičky citrónovej kôry
Na cesto
- 500 g chladeného lístkového cesta
- Vajcia
- Múka (na poprášenie pracovnej dosky)
- Múčkový cukor (na poprášenie upečeného makového rožka)
Postup
- V hrnci zmiešame mletý mak a mlieko
- Zmes privedieme do varu na strednú teplotu
- Občas zmes premiešame, aby sa mlieko nepripálilo
- Pridáme cukor, lekvár a citrónovú kôru
- Znížime teplotu a varím, kým mak nezmäkne
- To bude trvať asi 10 minút, ale nezabudneme miešať
- Po dokončení preložíme makovú náplň do misy, odstavíme a necháme úplne vychladnúť
- Než začneme piecť, predhrejeme rúru na 170 stupňov a plechy vyložíme papierom na pečenie
- Lístkové cesto rozkrájame na 2 rovnaké kusy a každý z nich rozvaľkáme na obdĺžnik
- Každý obdĺžnik rozdelíme na 6 malých obdĺžnikov podobnej veľkosti
- Na ½ obdĺžnika položíme vychladnutú makovú náplň
- Druhú polovicu cesta cez náplň prehneme a pomocou vidličky okraje pritlačíme k sebe a celý rohlíček potrieme rozšľahaným vajcom
- Rožteky s makom opatrne prenesieme na plech
- Cesto pečieme 15 minút, alebo kým nie je nafúknuté a zlatisto hnedé
- Pred podávaním ich poprášime práškovým cukrom

Lúpaky
Myslím si, že nie je nikto, kto by nepoznal tieto sladké rožky z kysnutého cesta s makom na svojom povrchu. Ja mám túto dobrotu spojenú so svojim detstvom, kedy som jej maškrtila skoro každé ráno na raňajky s marmeládou, maslom a medom alebo Nuttelom.
Čo budeme potrebovať
- 800 g hladkej múky
- 40 g čerstvého droždia
- 360 ml mlieka (vlažného)
- 140 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 150 g masla (rozpusteného)
- Štipka soli
- Mak (na posypanie)
- Plátky mandlí (na posypanie)
- Rozšľahané vajcia (na potretie)
Postup
- Najskôr si pripravíme kvások
- V mise si zmiešame 100 ml vlažného mlieka, rozdrobíme všetko droždie a všetko zasypeme 4 lyžicami múky a lyžicou cukru
- Všetko spoločne dôkladne premiešame a necháme 10 minút na teplom mieste odpočívať, aby nám vzišiel kvások
- Do veľkej misy nasypeme múku, cukor, vlejeme zvyšné mlieko, oba žĺtky, rozpustené maslo, štipku soli a vzídený kvások
- Všetko spoločne, buď ručne, alebo za pomoci kuchynského robota s hnetacím nástavcom, začneme zapracovávať
- Musí nám vzniknúť cesto, ktoré nelepí
- Cesto rozdelíme na 4 časti, z ktorých vyvaľkáme bochníky
- Každý z nich prikryjeme utierkou a necháme 45 minút kysnúť
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme do kruhu a rozkrájame ho na 6 trojuholníkov
- Každý trojuholník stočíme ako rožky a položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie
- Rožky necháme takto odpočívať a kysnúť ďalších 30 minút
- Nakysnuté rohlíčky potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme makom alebo mandľami
- Vložíme ich do rúry a pečieme na 180 stupňov približne 15 minút, kým nie sú zlatisté

Zdravotné benefity a riziká maku
Mak sa po stáročia používa ako tradičný liek. Pochádza z východného Stredomoria.
Mak sa celosvetovo používa v pečive a tradičných jedlách.
Ako makové semená, tak olej ponúkajú rôzne zdravotné výhody, od liečby bolestí hlavy a kašľa až po liečbu astmy a nespavosti.
Vysoký obsah dôležitých minerálov
Rovnako ako väčšina semien je aj mak bohatý na vlákninu, rastlinné tuky a rôzne ďalšie živiny.
Mak je obzvlášť bohatý na mangán, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a zrážanlivosť krvi.
Semienka je možné lisovať za studena a získať tak makový olej, ktorý je obzvlášť bohatý na omega-6 a omega-9 tuky.
Obsahuje zlúčeniny zmierňujúce bolesť
Rastlina vlčieho maku obsahuje morfín, kodeín a ďalšie ópiové alkaloidy známe svojimi vlastnosťami, ktoré majú tíšiace, upokojujúce a spánok navodzujúce účinky. Tieto zlúčeniny sa často nachádzajú v liekoch určených na tieto účely.
Než sa mak dostane na pulty supermarketov, obvykle sa čistí, aby sa zbavil prípadných opiátov, s ktorými mohol prísť do styku.
Zlepšuje zdravie srdca a kože
Makový olej je obzvlášť bohatý na tuky, ktoré môžu byť prospešné pre vaše srdce a pokožku.
Výskumy naznačujú, že strava bohatá na nenasýtené tuky môže znížiť riziko srdcového infarktu a mŕtvice až o 17 %.
Ďalšie výskumy naznačujú, že tuky v makovom oleji môžu tiež podporovať hojenie rán a taktiež zabraňovať vzniku šupinatej pokožky pri aplikácii priamo na kožu.
Ďalšie benefity
O maku sa často hovorí, že ponúka rôzne ďalšie výhody, vrátane podpory trávenia, posilnenia pokožky a vlasov zdravia a liečbe bolestí hlavy, kašľa a astmy.
Môže napomáhať tráveniu. Mak je bohatý na vlákninu, ktorá môže zlepšiť zdravie čriev a znížiť zápchu, preto efektívne môže napomáhať správnemu tráveniu.
Látky obsiahnuté v makových semenách môžu chrániť vaše bunky pred poškodením a rôznymi chorobami.
Niektoré výskumy naznačujú, že ženám, ktoré si nechali prepláchnuť vajcovody produkty z makového oleja, sa môže zlepšiť plodnosť.
Potenciálne riziká
Mak je všeobecne považovaný za bezpečný, ak je zakúpený od dôveryhodných predajcov a konzumovaný v malých množstvách, ako sú obsahujú muffiny alebo rožky.
Podpora spánku
Mak obsahuje ópium známe pre svoje vlastnosti navodzujúce spánok. V dôsledku toho niektorí ľudia tvrdia, že makový čaj alebo teplé mlieko s makom slúžia ako prirodzený liek na nespavosť.
Pretože väčšina komerčne dostupných semien maku sa pred predajom čistí, žiadne produkty zakúpené v miestnom supermarkete pravdepodobne nemajú žiadne účinky na boj proti nespavosti.
Aj keď je možné kúpiť nepraný mak s vyšším obsahom opioidov, jeho použitie je považované za rizikové. Čaje a nálevy z nich môžu obsahovať smrteľné dávky morfia as ich užitím bolo spojených niekoľko náhodných úmrtí.
Neumývaný mak môže tiež spôsobiť závislosť, ktorá je podobná iným chemickým závislostiam. Preto sa ich použitie na liečbu nespavosti dôrazne neodporúča, ak nie ste pod lekárskym dohľadom.