Tieto recepty na pečené bravčové mäso naložené v marináde z horčice musíte ochutnať

Krehké mäso, sladkastá vôňa a trochu štipľavá chuť?

To všetko a oveľa viac nájdete v týchto receptoch na bravčové pečienke s horčičnou marinádou!

Premýšľate, ako zakomponovať horčicu do ďalších jedál? Pozrite sa na koniec článku!

Bravčová pečienka s horčičnou marinádou

Bábika v marináde je super jednoduchý recept na prípravu, ktorý kombinuje jemné mäso s horčicou, cesnakom a oreganom. Ale ak chcete pripraviť toto jedlo, musíte mať horčicu naozaj radi. Lahodné mäso servírujte s dokonalými zapečenými zemiakmi s cuketou .

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg bravčovej bábiky
  • 30 ml olivového oleja
  • 30 g dijonskej horčice
  • 1 lyžica zrnitej horčice
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky soli
  • štipka čierneho korenia
  • 1 lyžička jemne nasekaného čerstvého rozmarínu

Postup

  • V pekáčiku zmiešajte olivový olej, dijonskú horčicu, zrnitú horčicu, med, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a rozmarín a dobre premiešajte.
  • Pridajte bravčovú bábiku a obaľte.
  • Misku pevne zakryte fóliou alebo plastovým obalom a bravčové mäso marinujte v chladničke po dobu najmenej 8 hodín, maximálne 24 hodín.
  • Keď ste pripravení variť, predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Umiestnite mäso do pekáča.
  • Mäso pečte 30 až 40 minút, kým nie je mäso prepečené.
  • Vyberte pekáč z rúry, pevne ho zakryte alobalom a pred krájaním nechajte 10 minút odstáť.

Ako ešte môžete mäso marinovať sa dozviete v týchto receptoch na mäsové marinády !

Panvica s mäsom z bravčového obalené v kruste z horčičných semienok.
Zdroj: whatsinthepan.com

Bravčové mäso marinované v horčici, cesnaku a mede

Bravčová pečienka je skvelou alternatívou k receptom s kuracími prsiami ! S touto jednoduchou marinádou z dijonskej horčice a cesnaku v mede máte zdravé jedlo na každý rušný deň v týždni.

Čo budeme potrebovať

  • 1 bravčová bábika
  • 30 g medu
  • 30 g dijonskej horčice
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica mletého cesnaku
  • Listy z 2 vetvička čerstvého rozmarínu
  • Listy z 2 vetvička čerstvého tymiánu
  • soľ
  • korenie

Postup

  • V miske prešľahajte med, dijonskú horčicu, sójovú omáčku, cesnak, rozmarín a tymián.
  • Bravčové mäso zo všetkých strán osolíme a okoreníme, podľa chuti.
  • Vložte bravčové mäso do veľkého plastového vrecka na zips. Nalejte polovicu marinády na bravčové mäso a premiešajte, aby sa obalilo.
  • Uzavrite vrecko a nechajte bravčové mäso v marináde chladiť aspoň 30 minút alebo až 24 hodín.
  • Zostávajúce ½ marinády dajte bokom do samostatnej misy, prikryte a dajte do chladničky na neskôr.
  • Vyberte bravčové mäso z marinády a vložte do pekáča.
  • Počas predhrievania rúry nechajte bravčové mäso ohriať na izbovú teplotu.
  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Prikryte alobalom a pečte 25 minút.
  • Odstráňte alobal, potrite druhou polovicou marinády a umiestnite pod gril na asi 5 minút.
  • Vyberte z rúry a pred krájaním nechajte bravčové mäso asi 10 minút odpočinúť.

Bravčová pečienka s horčičnou marinádou na grile
Všetko robte ako do kroku 6.
Vyberte bravčové mäso z marinády a počas rozohrievania grilu ho nechajte ohriať na izbovú teplotu.
Rozpáľte gril na strednú teplotu.
Vložte bravčové mäso na gril a zakryte ho. Varte asi 12–14 minút a každých pár minút otočte, kým bravčové mäso nedosiahne vnútornú teplotu 60 °C – 63 °C.
Pred krájaním nechajte bravčové mäso 10 minút odpočinúť. Podávajte s rezervovanou marinádou.
Pre ďalšiu inšpiráciu na grilované bravčové mäso sa pozrite na naše recepty!

Dva kusy bábiky nakrájané na plátky dochutené marinádou z horčiča.
Zdroj: thestayathomechef.com

Pečienka z bravčového mäsa v marináde s horčicou a bylinkami

Gratinované zemiaky so smotanou a čerstvými bylinkami sa hodia k tomuto receptu na bravčovú pečienku s horčičnou marinádou. A pokiaľ sa rozhodnete k tomuto hlavnému chodu servírovať víno, zvážte podávanie voňavého červeného, ako je Pinot Noir.

Čo budeme potrebovať

  • 6 lyžíc hrubozrnnej dijonskej horčice
  • 6 veľkých strúčikov cesnaku (nasekaných)
  • 4 malé bobkové listy (jemne rozdrvené)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 1 kg bravčovej bábiky

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Zmiešajte dijonskú horčicu, mletý cesnak, bobkové listy, olivový olej, balzamikový ocot a rozmarín v malej miske a premiešajte.
  • Osušené bravčové mäso posypte soľou a korením.
  • Potrite horčičnou zmesou. Umiestnite bravčové mäso do pekáča.
  • Pečte bravčové mäso, kým teplomer zasunutý do stredu nezaznamená 65 °C, alebo asi 1 hodinu.
  • Nechajte odstáť 15 minút a až potom ho nakrájajte na tenké plátky.

Namarinované bravčové mäso si môžete taktiež uložiť do mrazničky na ďalšie použitie. K tomu, aby ste mohli nielen mäso, ale aj ostatné suroviny efektívne zladovať potrebujete výkonnú vákuovačku ! Ako vybrať tú najlepšiu sa dozviete v našej recenzii!

Plech s kusom bravčového mäsa obalené v skaramelizovanej marináde z horčice.
Zdroj: ohsweetbasil.com

Upečená bábika naložená v horčičnej marináde

Krehká a šťavnatá grilovaná bravčová pečienka so sladkou a pikantnou medovo horčičnou marinádou sa najlepšie hodí k jednoduchým šťouchaným zemiakom .

Čo budeme potrebovať

  • 50 ml jablčného octu
  • 30 ml olivového oleja
  • 30 g medu
  • 3 lyžice dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžička červenej papriky
  • 1 1/2 lyžičky mletého korenia
  • 1 kg bravčovej bábiky

Medová horčičná omáčka

  • 50 g medu
  • 3 lyžice dijonskej horčice

Postup

  1. Vo veľkej mise prešľahajte jablkový ocot, olivový olej, med, horčicu, cesnak, soľ, papriku a korenie.
  2. Nalejte zmes do veľkého vrecka so zipsom. Pridajte bravčovú bábiku.
  3. Uzavrite vrecko a uistite sa, že je bravčové mäso pokryté marinádou. Nechajte cez noc v chladničke.
  4. Vyberte bravčové mäso z chladničky a pred grilovaním ho nechajte ohriať na izbovú teplotu.
  5. Predhrejte rúru v režime grilu na 160 stupňov.
  6. Grilujte bábiku, kým teplomer na mäso zasunutý do najsilnejšej časti nezaznamená 65 °C až 70 °C.
  7. Vyberte bábiku z rúry a pred krájaním ju nechajte 10 minút odstáť.
  8. Medovú horčičnú omáčku pripravíte zmiešaním medu a dijonskej horčice.
  9. Nakrájajte bravčové mäso a podávajte teplé s medovo horčičnou omáčkou.
Dva kusy bravčovej bábiky s omáčkou zo smotany a horčice.
Zdroj: recipetineats.com

Druhy horčic a ako ich používať?

Ako pravdepodobne viete, horčica je známe korenie, ktoré sa veľmi bežne používa v slaných pokrmoch, ako sú klobásy, mäso a šaláty. Má výraznú chuť, ktorá posunie váš pokrm na ďalšiu úroveň. Viac o horčici, ako takej sa dozviete v našom špeciálnom článku o horčičnom semienku .

Tu vám prinášame tipy, ako používať 5 najčastejšie konzumovaných horčic.

Celozrnná horčica

Chuť celozrnnej horčice sa líši podľa semien použitých na jej výrobu. Celozrnná horčica má veľmi hustú textúru. V závislosti na obsiahnutých horčičných semienkach môže mať celozrnná horčica rôzne príchute. Môže byť pikantný aj sladký, ale niekedy aj horký.

Tento druh horčice môžete pridať do šalátovej zálievky alebo do omáčok. Je skvelým spoločníkom na klobásy, praclíky, šunkové sendviče a syrové taniere.

Medová horčica

Medová horčica má očarujúcu sladkú chuť. Pre tých, ktorí chcú horčice s náznakmi sladkosti, je medová horčica ideálnou voľbou. Ľudia ju vyrábajú kombináciou rovnakého množstva medu a horčice.

O medovej horčici ľudia hovoria, že je skôr sladká ako pikantná. Ľudia ju používajú na výrobu šalátových dresingov a podávajú ju k jednohubkám a do sendvičov.

Pikantná horčica

Pikantná horčica obsahuje hnedé horčičné semienko a málo octu, takže väčšina pôvodnej korenistej chuti jej zostane. Niekedy sa pridáva muškátový oriešok, zázvor a škorica pre zemité tóny. Aby to bolo ešte pikantnejšie, občas sa do nej pridáva aj chren. Táto odroda je známa ako „lahôdková“ horčica, pretože prevláda v lahôdkových sendvičoch. Môže tiež zlepšiť chuť mäsitých pokrmov, ako sú klobásy, pečené hovädzie mäso a pastrami.

Americká horčica (Yellow Mustard)

Ďalším názvom americkej horčice je žltá horčica. Názov hovorí za všetko. Je to možno najviac typická horčica Ameriky. Často sa používa na doplnenie chuti sendvičov so slaninou, paradajkami a šalátom, hamburgerov, šalátových dresingov a barbecue omáčok.

Dijonská horčica

Dijonská horčica bola pomenovaná podľa svojho pôvodu, francúzskeho mesta Dijon. Je to krémová žltá pasta, ktorá chutí štipľavo, kyslo a korenene. Tradične obsahuje hnedé horčičné semienka a verjuice (lisovaná šťava z nezrelého hrozna). Dijonskú horčicu môžete podávať s akýmkoľvek slaným pokrmom, ako je mäso a nátierky na sendviče.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.