Zemiaky sú neuveriteľne všestranná surovina.
V kuchyni sa z nich dá vykúzliť neuveriteľné množstvo skvelých pokrmov a snáď všetci ich milujú.
My sme si pre vás dnes pripravili chutné recepty na zapečené zemiaky so smotanou.
Máme pre vás variant s údeným lososom alebo napríklad chrenom a šalviou.
Tak poďme na to!
Gratinovaná zelenina so smotanou a syrom
Zapekané červené zemiaky, batáty a zeler s parmezánom a syrom gruyere sú zdravšou verziou klasických gratinovaných zemiakov. Zároveň sa jedná o veľmi chutný pokrm, ktorý poslúži ako dokonalá príloha alebo samostatný hlavný chod.
Čo budete potrebovať
- 2 batáty, olúpané a nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
- 2 červené zemiaky, olúpané a nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
- 1 zeleru, olúpaný a nakrájaný na 0,5 cm hrubé plátky
- 1/3 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky parmezánu, strúhaného
- 1 a 1/2 šálky syra gruyere, nastrúhaného
- 2 šálky smotany na varenie
- 1 thajská chilli paprička, nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1/2 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
- 1 lyžička nasekaných čerstvých byliniek, ako je rozmarín a tymián
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Batáty, zemiaky a zeler nakrájajte na tenké plátky.
- V malom hrnci zmiešajte smotanu, jarnú cibuľku, cesnak, chilli a bylinky.
- Priveďte do varu.
- Osoľte a okoreňte.
- Dajte bokom.
- Batáty navrstvite do zapekacej misy postriekanej olejom v spreji.
- Posypte 1 lyžicou hladkej múky.
- Pridajte vrstvu syra.
- Časť smotanovej zmesi nalejte na batáty.
- Pridajte vrstvu červených zemiakov, múku a trochu smotanovej zmesi.
- To isté urobte s zelerom.
- Pokračujte vo vrstvení, kým nespotrebujete všetky zemiaky, batáty, zeler, múku a smotanovú zmes.
- Zeleninu posypte zvyšným strúhaným syrom.
- Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 50-60 minút.
- Na posledných 10 minút pečenia alobal zložte.
- Vyberte z rúry a podávajte.

Zapekanie alebo gratinovanie patrí medzi obľúbené spôsoby prípravy pokrmov hlavne vďaka svojej jednoduchosti a výborným výsledkom. Pripravili sme si pre vás aj ďalších 7 vynikajúcich receptov na gratinované pokrmy , ktoré si obľúbite.
Krémové zapečené zemiaky so schwarzwaldskou šunkou
Dokonalé krehké zemiaky a schwarzwaldská šunka v krémovej syrovej omáčke spoločne vytvárajú sýty a lahodný pokrm, ktorý sa skvele hodí ako večera počas všedného dňa. Je jednoduchý na prípravu a zachutí celej vašej rodine.
Čo budete potrebovať
- 1 kg olúpaných múčných zemiakov
- 3 lyžice masla
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu alebo ½ lyžičky sušeného
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1 a ½ šálky smotany k šľahaná
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky bieleho korenia
- niekoľko kvapiek pálivej omáčky, ako je Tabasco alebo Sriracha
- ¼ lyžičky worcesterskej omáčky
- muškátový oriešok podľa chuti
- ¼ lyžičky mletej horčice
- 230 g strúhaného čedaru
- 500 g schwarzwaldskej šunky, nakrájané na tenké plátky
- 230 g strúhanej mozzarelly
Postup
- Pomocou mandolíny alebo ostrého noža olúpte a nakrájajte zemiaky na hrúbku 0,3 cm.
- Nechajte ich v miske so studenou vodou a osušte ich, až ich budete pripravení použiť.
- V strednom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo a pridajte cibuľu, petržlenovú vňať a tymián.
- Restujte asi tri minúty, alebo kým cibuľa nezosklovatí.
- Znížte teplotu, pridajte múku a premiešajte.
- Varte ešte asi tri minúty, alebo kým nezmizne vôňa surovej múky.
- Pridajte smotanu, soľ, korenie, pikantnú omáčku, worcesterskú omáčku, muškátový oriešok, mletú horčicu a 1 a ½ šálky strúhaného čedaru.
- Miešajte na strednom plameni, kým sa syr nerozpustí v omáčke, potom zložte z ohňa.
- Zahrejte rúru na 175 stupňov Cesia.
- Dvoj až trojlitrovú panvicu vhodnú do rúry alebo zapekaciu misu nastriekajte olejom v spreji.
- Na dno panvice dajte malé množstvo omáčky.
- Jednu štvrtinu zemiakov nasypte na omáčku a zakryte dno.
- Na zemiaky navrstvite jednu tretinu šunky.
- Ďalej pridajte tretinu zvyšnej omáčky a ďalšiu štvrtinu zemiakov a polovicu nastrúhanej mozzarelly.
- Pridajte ďalšiu tretinu šunky, tretinu omáčky, štvrtinu zemiakov, poslednú tretinu šunky, druhú polovicu mozzarelly, poslednú štvrtinu zemiakov a zvyšok omáčky.
- Vrch posypte zvyšným nastrúhaným čedarom.
- Pečte odkryté po dobu jednej hodiny a 20 minút, alebo kým zemiaky po prepichnutí vidličkou alebo špajdľou nie sú mäkké.
- Nechajte 30 minút odležať.
- Servírujte.

Gratinované zemiaky s údeným lososom a paprikovou omáčkou
Tenké plátky zemiakov vrstvené s cibuľou, petržlenovou vňaťou, údeným lososom, množstvom syra a bohatou smotanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strúhankou a zapečené do chrumkava, sú úplnou lahôdkou, ktorú jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
Na omáčku:
- 1 a ¾ šálky plnotučného mlieka
- 2 a ½ lyžice hladkej múky
- 1 lyžica údené papriky
- ¼ lyžičky mletého kajenského korenia
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- 3 a ½ lyžice masla
Na gratinované zemiaky:
- 3 lyžice masla (plus ďalší na vymazanie zapekacej misky)
- 1 šálka nasekanej cibule
- 1 lyžica sušeného tymiánu
- 1 lyžička lisovaného cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- ½ šálky smotany na varenie
- 1 kg zemiakov
- 110 g údeného lososa
- ¾ šálky panko strúhanky
- 4 šálky strúhaného čedaru
Postup
- Nalejte mlieko do misky a ohrievajte v mikrovlnnej rúre cca 90 sekúnd.
- Do misky dajte múku, papriku, kajenské korenie, soľ a korenie a premiešajte.
- Do hrnca pridajte 2 a ½ lyžice masla a zohrejte.
- Keď je maslo rozpustené, pridajte zmes múky a korenia a za stáleho miešania gumovou stierkou 2 minúty povarte.
- Hrniec zložte z platne a za stáleho miešania drôtenou metličkou do neho pomaly prilievajte teplé mlieko.
- Vráťte hrniec na oheň a priveďte zmes do varu za stáleho miešania.
- Nechajte minútu variť.
- Zložte z platne a vmiešajte zvyšnú lyžicu masla.
- Podľa chuti dosoľte.
- Prikryte a udržujte teplé.
- Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vymažte maslom štvorcovú zapekaciu misu o veľkosti 20 alebo 23 cm.
- Do panvice pridajte 2 lyžice masla.
- Keď je maslo rozpustené, pridajte nasekanú cibuľu a za občasného miešania restujte, kým nie je mäkká, asi 5-6 minút.
- Pridajte sušený tymián, cesnak a soľ a za stáleho miešania restujte ešte minútu.
- Zložte z platne a vmiešajte petržlenovú vňať a smotanu.
- Dajte bokom.
- Naplňte hrniec vodou a pridajte 1 lyžicu soli.
- Nastavte na vysokú teplotu a priveďte do varu.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na 0,5 cm hrubé plátky.
- Zemiaky vhoďte do vriacej vody a nechajte variť do mäkka, asi 6 minút.
- Sceďte.
- Pridajte polovicu zemiakov v rovnomernej vrstve na dno maslom vymastenej formy.
- Na zemiaky rozprestrite cibuľovú zmes, posypte kúskami údeného lososa a šálkou strúhaného syra.
- Pridajte zvyšné zemiaky.
- Zadnou stranou plochej stierky zatlačte na zemiaky.
- Navrch dajte 1 a ½ šálky syra, paprikovú omáčku a zvyšnú 1 a ½ šálky syra.
- Rozpustite zvyšnú lyžicu masla v malej miske v mikrovlnnej rúre.
- Do misy kuchynského robota pridajte strúhanku panko, zalejte maslom a 5-krát alebo 6-krát premixujte.
- Na vrch zapekacej misy rozprestrite strúhanku.
- Zapekaciu misu položte na plech a pečte 35–40 minút.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odležať.

Užite si aj naše jednoduché recepty na zapečeného lososa v 5 rôznych variantoch! Konzumovať ho môžete so zemiakmi, ryžou či zeleninovým šalátom.
Objavte podobné tipy
Zapekané zemiaky s kyslou smotanou a šalviou
Na tenké plátky nakrájané zemiaky sa šalviou zapečené v zmesi kyslej smotany, chrenu a parmezánu. Je to jednoduchý pokrm, ktorý môžete servírovať ako samostatný hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu alebo rybám.
Čo budete potrebovať
- 8 zemiakov
- 250 ml kyslej smotany
- 2 lyžičky chrenu
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- 1 lyžička šalvie
- 100 g parmezánu plus ďalší na posypanie
- 3 lyžice masla
- soľ a čierne korenie
Postup
- Zemiaky olúpte a pomocou mandolíny nakrájajte na veľmi tenké plátky.
- V širokom hrnci rozohrejte maslo, pridajte cesnak a zemiaky.
- Dajte na stredne nízky plameň a restujte, kým zmes nie je svetlo zlatá, asi 15 minút.
- Dochuťte soľou a korením.
- V mise zmiešajte kyslú smotanu s chrenom, parmezánom a šalviou a dochuťte soľou a korením.
- Na dno tortovej formy dajte vrstvu zemiakov a potrite 2-3 lyžicami smotanovej omáčky.
- Dajte ďalšiu vrstvu zemiakov, potrite omáčkou a opakujte so zvyškom zemiakov.
- Všetko zakončite vrstvou omáčky a posypte parmezánom.
- Prikryte alobalom a pečte 40 minút pri 180 °C.
- Odstráňte alobal a pečte ďalších 10 minút dozlatista.
- Dobrú chuť!

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?
Zemiaky pečené s kuracím mäsom, slaninou a smotanovou omáčkou
Kombinácia zemiakov, kuracích pŕs, čedaru, slaniny, farmárskeho dresingu a smotany je úplne perfektná a nebudete jej mať nikdy dosť. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 1/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1/2 lyžičky cukru
- 3 štipky mletého čierneho korenia
- 1 lyžica farmárskeho dresingu
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kúsky
- 226 g vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na kocky
- 2 plátky slaniny, nakrájané na kúsky
- 4 lyžice masla nakrájaného na malé kúsky
- 1 šálka strúhaného čedaru
- 1 stonka jarnej cibuľky (len zelená časť), nakrájaná na malé kolieska
Postup
- Zahrejte rúru na 175 °C.
- Zapekaciu formu s rozmermi 23 x 23 cm ľahko vymažte trochou oleja alebo masla.
- Do smotany na šľahanie pridajte soľ, cukor, korenie a farmársky dresing.
- Ľahko premiešajte.
- Rozložte zemiaky a potom kuracie mäso do jednej vrstvy.
- Posypte slaninou, maslom a navrch navrstvite polovicu čedaru a jarnú cibuľku.
- Zalejte smotanovou zmesou.
- Zakryte alobalom a pečte 1 hodinu.
- Odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút.
- V posledných 10 minútach posypte zvyšným čedarom a pečte, kým syr nie je ľahko chrumkavý.
- Vyberte z rúry a ihneď podávajte.

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na zemiaky zapekané s kuracím mäsom 4x inak. Inšpirujte sa!
Zapekané smotanové zemiaky s čedarom
Najlepšia príloha všetkých čias! Sýta, krémová, maslová a jednoducho delikátna! Také sú tieto zapečené zemiaky so smotanou, maslom a čedarom.
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na cca 2,5 cm kocky
- ¼ šálky masla
- 2 šalotky, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- ¼ šálky hladkej múky
- 2 šálky kuracieho vývaru
- ¾ šálky smotany na šľahanie
- 2 šálky strúhaného čedaru
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky
Postup
- Vložte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte studenou osolenou vodou.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu, prikryte a varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 5 minút.
- Sceďte a dajte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Zapekaciu misku s rozmermi 23 x 33 cm zľahka nastriekajte olejom v spreji.
- Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
- Pridajte cesnak a šalotku a restujte za častého miešania do mäkka, asi 3–4 minúty.
- Vmiešajte múku a restujte, kým ľahko nezhnedne, asi 1 minútu.
- Postupne zašľahajte kurací vývar a smotanu na šľahanie.
- Priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte za stáleho miešania, kým sa zmes nezredukuje a nezhustne, asi 5 minút.
- Odstráňte zo sporáka a vmiešajte 3/4 šálky čedaru a horčicu.
- Vmiešajte zemiaky a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Do pripravenej zapekacej misy rozprestrite zemiakovú zmes.
- Vložte do rúry a pečte, kým zemiaky nezmäknú a zmes nezhustne, asi 35-40 minút.
- Posypte zvyšné 1 a 1/4 šálkou čedaru.
- Vložte do rúry a pečte dozlatista, asi 3 minúty.
- Nechajte 5 minút odstáť.
- Ihneď podávajte ozdobené čerstvou pažítkou.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!