Vynikajúce recepty na zapekané smotanové zemiaky 6x inak. Vyskúšajte ich všetky!

Zemiaky sú neuveriteľne všestranná surovina.

V kuchyni sa z nich dá vykúzliť neuveriteľné množstvo skvelých pokrmov a snáď všetci ich milujú.

My sme si pre vás dnes pripravili chutné recepty na zapečené zemiaky so smotanou.

Máme pre vás variant s údeným lososom alebo napríklad chrenom a šalviou.

Tak poďme na to!

Gratinovaná zelenina so smotanou a syrom

Zapekané červené zemiaky, batáty a zeler s parmezánom a syrom gruyere sú zdravšou verziou klasických gratinovaných zemiakov. Zároveň sa jedná o veľmi chutný pokrm, ktorý poslúži ako dokonalá príloha alebo samostatný hlavný chod.

Čo budete potrebovať

  • 2 batáty, olúpané a nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
  • 2 červené zemiaky, olúpané a nakrájané na 0,5 cm hrubé plátky
  • 1 zeleru, olúpaný a nakrájaný na 0,5 cm hrubé plátky
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky parmezánu, strúhaného
  • 1 a 1/2 šálky syra gruyere, nastrúhaného
  • 2 šálky smotany na varenie
  • 1 thajská chilli paprička, nasekaná
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 1/2 šálky nakrájanej jarnej cibuľky
  • 1 lyžička nasekaných čerstvých byliniek, ako je rozmarín a tymián
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého korenia

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Batáty, zemiaky a zeler nakrájajte na tenké plátky.
  • V malom hrnci zmiešajte smotanu, jarnú cibuľku, cesnak, chilli a bylinky.
  • Priveďte do varu.
  • Osoľte a okoreňte.
  • Dajte bokom.
  • Batáty navrstvite do zapekacej misy postriekanej olejom v spreji.
  • Posypte 1 lyžicou hladkej múky.
  • Pridajte vrstvu syra.
  • Časť smotanovej zmesi nalejte na batáty.
  • Pridajte vrstvu červených zemiakov, múku a trochu smotanovej zmesi.
  • To isté urobte s zelerom.
  • Pokračujte vo vrstvení, kým nespotrebujete všetky zemiaky, batáty, zeler, múku a smotanovú zmes.
  • Zeleninu posypte zvyšným strúhaným syrom.
  • Zapekaciu misu zakryte alobalom a pečte 50-60 minút.
  • Na posledných 10 minút pečenia alobal zložte.
  • Vyberte z rúry a podávajte.
Zapekané červené zemiaky, batáty a zeler s parmezánom a syrom gruyere v zapekacej mise.
www.thevintagemixer.com

Zapekanie alebo gratinovanie patrí medzi obľúbené spôsoby prípravy pokrmov hlavne vďaka svojej jednoduchosti a výborným výsledkom. Pripravili sme si pre vás aj ďalších 7 vynikajúcich receptov na gratinované pokrmy , ktoré si obľúbite.

Krémové zapečené zemiaky so schwarzwaldskou šunkou

Dokonalé krehké zemiaky a schwarzwaldská šunka v krémovej syrovej omáčke spoločne vytvárajú sýty a lahodný pokrm, ktorý sa skvele hodí ako večera počas všedného dňa. Je jednoduchý na prípravu a zachutí celej vašej rodine.

Čo budete potrebovať

  • 1 kg olúpaných múčných zemiakov
  • 3 lyžice masla
  • 1 šálka nakrájanej cibule
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého tymiánu alebo ½ lyžičky sušeného
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 a ½ šálky smotany k šľahaná
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky bieleho korenia
  • niekoľko kvapiek pálivej omáčky, ako je Tabasco alebo Sriracha
  • ¼ lyžičky worcesterskej omáčky
  • muškátový oriešok podľa chuti
  • ¼ lyžičky mletej horčice
  • 230 g strúhaného čedaru
  • 500 g schwarzwaldskej šunky, nakrájané na tenké plátky
  • 230 g strúhanej mozzarelly

Postup

  • Pomocou mandolíny alebo ostrého noža olúpte a nakrájajte zemiaky na hrúbku 0,3 cm.
  • Nechajte ich v miske so studenou vodou a osušte ich, až ich budete pripravení použiť.
  • V strednom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo a pridajte cibuľu, petržlenovú vňať a tymián.
  • Restujte asi tri minúty, alebo kým cibuľa nezosklovatí.
  • Znížte teplotu, pridajte múku a premiešajte.
  • Varte ešte asi tri minúty, alebo kým nezmizne vôňa surovej múky.
  • Pridajte smotanu, soľ, korenie, pikantnú omáčku, worcesterskú omáčku, muškátový oriešok, mletú horčicu a 1 a ½ šálky strúhaného čedaru.
  • Miešajte na strednom plameni, kým sa syr nerozpustí v omáčke, potom zložte z ohňa.
  • Zahrejte rúru na 175 stupňov Cesia.
  • Dvoj až trojlitrovú panvicu vhodnú do rúry alebo zapekaciu misu nastriekajte olejom v spreji.
  • Na dno panvice dajte malé množstvo omáčky.
  • Jednu štvrtinu zemiakov nasypte na omáčku a zakryte dno.
  • Na zemiaky navrstvite jednu tretinu šunky.
  • Ďalej pridajte tretinu zvyšnej omáčky a ďalšiu štvrtinu zemiakov a polovicu nastrúhanej mozzarelly.
  • Pridajte ďalšiu tretinu šunky, tretinu omáčky, štvrtinu zemiakov, poslednú tretinu šunky, druhú polovicu mozzarelly, poslednú štvrtinu zemiakov a zvyšok omáčky.
  • Vrch posypte zvyšným nastrúhaným čedarom.
  • Pečte odkryté po dobu jednej hodiny a 20 minút, alebo kým zemiaky po prepichnutí vidličkou alebo špajdľou nie sú mäkké.
  • Nechajte 30 minút odležať.
  • Servírujte.
Krehké zemiaky a schwarzwaldská šunka zapečené v krémovej syrovej omáčke servírované na tanieri s vidličkou.
www.afamilyfeast.com

Gratinované zemiaky s údeným lososom a paprikovou omáčkou

Tenké plátky zemiakov vrstvené s cibuľou, petržlenovou vňaťou, údeným lososom, množstvom syra a bohatou smotanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strúhankou a zapečené do chrumkava, sú úplnou lahôdkou, ktorú jednoducho musíte vyskúšať!

Čo budete potrebovať

Na omáčku:

  • 1 a ¾ šálky plnotučného mlieka
  • 2 a ½ lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica údené papriky
  • ¼ lyžičky mletého kajenského korenia
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 3 a ½ lyžice masla

Na gratinované zemiaky:

  • 3 lyžice masla (plus ďalší na vymazanie zapekacej misky)
  • 1 šálka nasekanej cibule
  • 1 lyžica sušeného tymiánu
  • 1 lyžička lisovaného cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ šálky smotany na varenie
  • 1 kg zemiakov
  • 110 g údeného lososa
  • ¾ šálky panko strúhanky
  • 4 šálky strúhaného čedaru

Postup

  • Nalejte mlieko do misky a ohrievajte v mikrovlnnej rúre cca 90 sekúnd.
  • Do misky dajte múku, papriku, kajenské korenie, soľ a korenie a premiešajte.
  • Do hrnca pridajte 2 a ½ lyžice masla a zohrejte.
  • Keď je maslo rozpustené, pridajte zmes múky a korenia a za stáleho miešania gumovou stierkou 2 minúty povarte.
  • Hrniec zložte z platne a za stáleho miešania drôtenou metličkou do neho pomaly prilievajte teplé mlieko.
  • Vráťte hrniec na oheň a priveďte zmes do varu za stáleho miešania.
  • Nechajte minútu variť.
  • Zložte z platne a vmiešajte zvyšnú lyžicu masla.
  • Podľa chuti dosoľte.
  • Prikryte a udržujte teplé.
  • Zahrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vymažte maslom štvorcovú zapekaciu misu o veľkosti 20 alebo 23 cm.
  • Do panvice pridajte 2 lyžice masla.
  • Keď je maslo rozpustené, pridajte nasekanú cibuľu a za občasného miešania restujte, kým nie je mäkká, asi 5-6 minút.
  • Pridajte sušený tymián, cesnak a soľ a za stáleho miešania restujte ešte minútu.
  • Zložte z platne a vmiešajte petržlenovú vňať a smotanu.
  • Dajte bokom.
  • Naplňte hrniec vodou a pridajte 1 lyžicu soli.
  • Nastavte na vysokú teplotu a priveďte do varu.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na 0,5 cm hrubé plátky.
  • Zemiaky vhoďte do vriacej vody a nechajte variť do mäkka, asi 6 minút.
  • Sceďte.
  • Pridajte polovicu zemiakov v rovnomernej vrstve na dno maslom vymastenej formy.
  • Na zemiaky rozprestrite cibuľovú zmes, posypte kúskami údeného lososa a šálkou strúhaného syra.
  • Pridajte zvyšné zemiaky.
  • Zadnou stranou plochej stierky zatlačte na zemiaky.
  • Navrch dajte 1 a ½ šálky syra, paprikovú omáčku a zvyšnú 1 a ½ šálky syra.
  • Rozpustite zvyšnú lyžicu masla v malej miske v mikrovlnnej rúre.
  • Do misy kuchynského robota pridajte strúhanku panko, zalejte maslom a 5-krát alebo 6-krát premixujte.
  • Na vrch zapekacej misy rozprestrite strúhanku.
  • Zapekaciu misu položte na plech a pečte 35–40 minút.
  • Pred podávaním nechajte 10 minút odležať.
Tenké plátky zemiakov vrstvené s cibuľou, petržlenovou vňaťou, údeným lososom, množstvom syra a bohatou smotanovou paprikovou omáčkou, posypané panko strúhankou a zapečené do chrumkava, servírované v zapekacej mise.
www.alittleandalot.com

Užite si aj naše jednoduché recepty na zapečeného lososa v 5 rôznych variantoch! Konzumovať ho môžete so zemiakmi, ryžou či zeleninovým šalátom.

Zapekané zemiaky s kyslou smotanou a šalviou

Na tenké plátky nakrájané zemiaky sa šalviou zapečené v zmesi kyslej smotany, chrenu a parmezánu. Je to jednoduchý pokrm, ktorý môžete servírovať ako samostatný hlavný chod alebo ako prílohu k mäsu alebo rybám.

Čo budete potrebovať

  • 8 zemiakov
  • 250 ml kyslej smotany
  • 2 lyžičky chrenu
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • 1 lyžička šalvie
  • 100 g parmezánu plus ďalší na posypanie
  • 3 lyžice masla
  • soľ a čierne korenie

Postup

  • Zemiaky olúpte a pomocou mandolíny nakrájajte na veľmi tenké plátky.
  • V širokom hrnci rozohrejte maslo, pridajte cesnak a zemiaky.
  • Dajte na stredne nízky plameň a restujte, kým zmes nie je svetlo zlatá, asi 15 minút.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • V mise zmiešajte kyslú smotanu s chrenom, parmezánom a šalviou a dochuťte soľou a korením.
  • Na dno tortovej formy dajte vrstvu zemiakov a potrite 2-3 lyžicami smotanovej omáčky.
  • Dajte ďalšiu vrstvu zemiakov, potrite omáčkou a opakujte so zvyškom zemiakov.
  • Všetko zakončite vrstvou omáčky a posypte parmezánom.
  • Prikryte alobalom a pečte 40 minút pri 180 °C.
  • Odstráňte alobal a pečte ďalších 10 minút dozlatista.
  • Dobrú chuť!
Zemiaky sa šalviou zapečené v zmesi kyslej smotany, chrenu a parmezánu, servírované na tanieri.
www.servingdumplings.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?

Zemiaky pečené s kuracím mäsom, slaninou a smotanovou omáčkou

Kombinácia zemiakov, kuracích pŕs, čedaru, slaniny, farmárskeho dresingu a smotany je úplne perfektná a nebudete jej mať nikdy dosť. Presvedčte sa sami!

Čo budete potrebovať

  • 1/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 3 štipky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica farmárskeho dresingu
  • 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 2 stredne veľké zemiaky, olúpané a nakrájané na kúsky
  • 226 g vykostených kuracích pŕs bez kože, nakrájaných na kocky
  • 2 plátky slaniny, nakrájané na kúsky
  • 4 lyžice masla nakrájaného na malé kúsky
  • 1 šálka strúhaného čedaru
  • 1 stonka jarnej cibuľky (len zelená časť), nakrájaná na malé kolieska

Postup

  • Zahrejte rúru na 175 °C.
  • Zapekaciu formu s rozmermi 23 x 23 cm ľahko vymažte trochou oleja alebo masla.
  • Do smotany na šľahanie pridajte soľ, cukor, korenie a farmársky dresing.
  • Ľahko premiešajte.
  • Rozložte zemiaky a potom kuracie mäso do jednej vrstvy.
  • Posypte slaninou, maslom a navrch navrstvite polovicu čedaru a jarnú cibuľku.
  • Zalejte smotanovou zmesou.
  • Zakryte alobalom a pečte 1 hodinu.
  • Odstráňte alobal a pečte ďalších 30 minút.
  • V posledných 10 minútach posypte zvyšným čedarom a pečte, kým syr nie je ľahko chrumkavý.
  • Vyberte z rúry a ihneď podávajte.
Zapekané zemiaky s kuracím mäsom, čedar, slaninou a smotanovou omáčkou v zapekacej mise.
www.rasamalaysia.com

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na zemiaky zapekané s kuracím mäsom 4x inak. Inšpirujte sa!

Zapekané smotanové zemiaky s čedarom

Najlepšia príloha všetkých čias! Sýta, krémová, maslová a jednoducho delikátna! Také sú tieto zapečené zemiaky so smotanou, maslom a čedarom.

Čo budete potrebovať

  • 1,5 kg zemiakov, olúpaných a nakrájaných na cca 2,5 cm kocky
  • ¼ šálky masla
  • 2 šalotky, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • ¼ šálky hladkej múky
  • 2 šálky kuracieho vývaru
  • ¾ šálky smotany na šľahanie
  • 2 šálky strúhaného čedaru
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekané čerstvé pažítky

Postup

  • Vložte zemiaky do veľkého hrnca a zalejte studenou osolenou vodou.
  • Priveďte do varu.
  • Znížte teplotu, prikryte a varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 5 minút.
  • Sceďte a dajte bokom.
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Zapekaciu misku s rozmermi 23 x 33 cm zľahka nastriekajte olejom v spreji.
  • Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozpustite maslo.
  • Pridajte cesnak a šalotku a restujte za častého miešania do mäkka, asi 3–4 minúty.
  • Vmiešajte múku a restujte, kým ľahko nezhnedne, asi 1 minútu.
  • Postupne zašľahajte kurací vývar a smotanu na šľahanie.
  • Priveďte do varu.
  • Znížte teplotu a varte za stáleho miešania, kým sa zmes nezredukuje a nezhustne, asi 5 minút.
  • Odstráňte zo sporáka a vmiešajte 3/4 šálky čedaru a horčicu.
  • Vmiešajte zemiaky a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Do pripravenej zapekacej misy rozprestrite zemiakovú zmes.
  • Vložte do rúry a pečte, kým zemiaky nezmäknú a zmes nezhustne, asi 35-40 minút.
  • Posypte zvyšné 1 a 1/4 šálkou čedaru.
  • Vložte do rúry a pečte dozlatista, asi 3 minúty.
  • Nechajte 5 minút odstáť.
  • Ihneď podávajte ozdobené čerstvou pažítkou.
Gratinované zemiaky so smotanou, maslom a čedarom v pekáči.
www.damndelicious.net

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.