Výborné recepty na zapekané zemiaky s cuketou v 5 vynikajúcich variantoch. Inšpirujte sa!

Znie vám dnešný nadpis trochu nudne?

Chyba!

Naše recepty na zapečenú cuketou so zemiakmi sú totiž všetko, len nie nudné.

Presvedčte sa o tom sami!

Máme pre vás variantu s bazalkovým pestom, syrom Roquefort či slaninou a řapíkatým zelerom.

Tak poďme na to!

Zapečená zelenina s bazalkovým pestom

Túto dobrotu si nemôže odoprieť ani odporca zeleniny! Kombinácia zemiakov, cukety, paradajok, bazalkového pesta a parmezánu je totiž úplne vynikajúca. Vyskúšajte a uvidíte, že inú prílohu už chcieť nebudete!

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/2 sladkej cibule, nakrájanej na plátky
  • 4 lyžice bazalkového pesta
  • 2 stredné paradajky, nakrájané na 0,6 cm hrubé plátky
  • 1 stredná cuketa, nakrájaná na 0,6 cm hrubé plátky
  • 3 červené zemiaky, nakrájané na 0,6 cm hrubé plátky
  • 3 lyžice nastrúhaného parmezánu
  • hrubá soľ a korenie podľa chuti
  • mleté čierne korenie (voliteľné)

Postup

  • Rúru predhrejte na 190 stupňov Celzia.
  • Zahrejte olivový olej na strednom plameni a restujte na ňom 5 – 6 minút cibuľu.
  • Medzitým rozotrite 2 lyžice pesta na dno 30 cm zapekacej misy a nakrájajte na plátky zemiaky, paradajky a cuketu.
  • Na pesto rovnomerne naložte cibuľu a na ňu navrstvite zemiaky, paradajky a cuketu.
  • Vršok potrite zvyšnými 2 lyžicami pesta, posypte parmezánom a pár štipkami soli a korenia.
  • Prikryte alobalom a pečte 30 minút.
  • Odkryte a pečte ďalších 20 minút.
  • Pokojne prisypte ďalší parmezán.
  • Dobrú chuť!
Zapekaná zelenina s parmezánom a pestom v zapekacej mise.
www.savoringthethyme.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie digestorom . Kto sa stal naším favoritom?

Zapekaná cuketa so zemiakmi a Gruyere

Neuveriteľne ľahký recept s minimálnou prípravou, ale skvelým výsledkom! Užite si pokrm ako luxusnú prílohu napríklad k mäsu.

Čo budete potrebovať

  • 5 malých zemiakov
  • 1 a ½ cukety
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžička provensálskych byliniek
  • 1 šálka smotany na varenie
  • 1 šálka strúhaného syra Gruyere
  • 1 a ¾ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia.
  • Pomocou mandolíny alebo ostrého noža nakrájajte zemiaky na tenké cca 0,3 cm plátky a cuketu na 0,6 cm plátky.
  • Zaguľatenú zapekaciu misu 20 x 15 cm vymažte tukom a nakrájanú zeleninu urovnajte do kruhového vzoru tak, aby sa plátky mierne prekrývali.
  • Zmiešajte smotanu, provensálske bylinky, 1 lyžičku soli, korenie a cesnak.
  • Všetko prešľahajte.
  • Zeleninu prelejte vzniknutou smotanovou omáčkou a všetko nakoniec posypte strúhaným syrom Gruyere.
  • Misu prikryte alobalom, vložte do rúry a pečte 40 minút.
  • Opatrne odstráňte alobal a pokračujte v pečení ďalších 10 minút.
  • Ihneď podávajte.
Zapekaná zelenina so syrom v zapekacej mise.
www.lavenderandmacarons.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty so zapekanou cuketou alebo inšpirácia pre vaše zdravé obedy aj večere!

Vegánska gratinovaná zelenina

Vynikajúci vegánsky a bezlepkový zapekaný pokrm z na tenké plátky nakrájaných zemiakov a cukety. Skvele sa hodí ako príloha či ľahký samostatný hlavný chod.

Čo budete potrebovať

  • 700 g zemiakov, nakrájaných na tenké cca 0,1 cm plátky
  • 500 g cukety, nakrájané na cca 0,3 cm plátky
  • 1 a 1/2 šálky kešu orechov
  • 1 a 1/2 šálky vody
  • 2 – 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • 1 lyžička soli
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica čerstvého estragónu, nasekaného
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
  • 1 lyžička čerstvého oregana (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
  • 1 šálka vegánskej mozzarelly

Postup

  • Kešu namočte do studenej vody na 2 hodiny alebo do vriacej horúcej vody na 30 minút, potom pred použitím sceďte.
  • Predhrejte rúru na 220 ºC.
  • Veľkú liatinovú panvicu alebo plytkú zapekaciu formu zľahka naolejujte olivovým olejom.
  • Nakrájané zemiaky a cuketu vyskladajte do sústredných kruhov.
  • V mixéri zmiešajte kešu orechy, vodu, cesnak, lahôdkové droždie, soľ a korenie podľa chuti.
  • Mixujte, pokiaľ nebudeš zmes hladká a krémová.
  • Do krémovej omáčky vmiešajte bylinky a potom nalejte na zeleninu.
  • Vrch posypte vegánskou mozzarellou a zapekaciu misu alebo panvicu prikryte.
  • Pečte zakryté 30–35 minút alebo kým zemiaky nie sú mäkké.
  • Odstráňte pokrievku a pečte ďalších 10 minút, aby povrch zhnedol.
  • Ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte teplé.
Zapekaná zelenina s vegánskou mozzarellou na panvici.
www.thecuriouschickpea.com

Zemiaky pečené s cuketou a syrom Roquefort

Užite si tento jednoduchý recept na zapekanú zeleninu s úžasným syrom Roquefort, ktorý pokrmu dodáva úplne nový rozmer. Pripravte si ho ako večeru kedykoľvek počas týždňa!

Čo budete potrebovať

  • 400 g zemiakov nakrájaných na tenké plátky
  • 2 cukety, nakrájané na tenké plátky
  • 4 lyžice rozdrobeného syra Roquefort
  • 2 lyžice crème fraîche
  • 2 lyžice gréckeho jogurtu
  • cca 2 šálky mlieka
  • tymian
  • soľ a korenie

Postup

  • Do hrnca pridajte zemiaky a zalejte dostatočným množstvom mlieka, aby boli zemiaky zakryté, nechajte variť asi 5 minút, ale stále musia byť tuhé.
  • Pridajte cuketu a varte ďalšie 3 minúty.
  • Zložte zo sporáka a sceďte.
  • Vložte zemiaky a cuketu do hlbokej misky a pridajte soľ a korenie.
  • V miske zmiešajte syr Roquefort, jogurt, crème fraîche a tymian.
  • Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  • Do ramekinov naložte zeleninu, potom pridajte lyžicu jogurtovo-syrovej zmesi, potom pokračuje ďalšou vrstvou zeleniny a nakoniec ďalšou vrstvou jogurtovo-syrovej zmesi.
  • Pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov Celzia po dobu asi 20-25 minút.
  • Dobrú chuť!
Zapekaná zelenina s roquefortom v ramekine.
www.citronetvanille.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na zapečené zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať!

Gratinovaná cuketa so zemiakmi a slaninou

Zemiaky s cuketou nakrájané na tenké plátky vytvárajú textúru, ktorá sa bude božsky rozplývať v ústach. Pridajte k tomu bohatú syrovú omáčku, chrumkavú slaninu a maslovú posýpku a máte úplne geniálny pokrm, ktorý ocení nielen vaša rodina!

Čo budete potrebovať

  • 125 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 malá stopka stopkového zeleru, nakrájaná na jemné kocky
  • 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • 25 g masla
  • 2 lyžice špaldovej múky
  • 1 šálka mlieka
  • ½ šálky kuracieho vývaru
  • 75 g strúhaného čedaru
  • 1 lyžička soli
  • 300 g cukety nakrájané na plátky s hrúbkou 1 mm
  • 250 g zemiakov nakrájaných na 1 mm hrubé plátky

Na posýpku:

  • 100 g cukety nastrúhané najemno
  • 50 g strúhaného čedaru
  • ½ šálky špaldovej múky
  • ¼ šálky ovsených vločiek
  • 25 g masla, zmäknutého
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Štvorcovú zapekaciu misku s priemerom 21 cm ľahko vymažte tukom.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte na stredne vysokom plameni trochu oleja.
  • Pridajte slaninu a opekajte ju z oboch strán pár minút, kým nezhnedne az oboch strán nebude chrumkavá.
  • Preložte slaninu na papierovú utierku, nakrájajte ju na kúsky veľkosti sústa a dajte bokom.
  • Pridajte 1 lyžicu vody do panvice, kde ste si ponechali tuk zo slaniny a vráťte plameň na strednú teplotu.
  • Pridajte cibuľu, cesnak a stopkový zeler.
  • Varte za občasného miešania 10 minút.
  • Pridajte maslo a po rozpustení vmiešajte špaldovú múku.
  • Pomaly prilievajte mlieko a šľahajte, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
  • Vmiešajte kurací vývar, priveďte do varu, znížte teplotu a varte 10–15 minút.
  • Zložte z platne a premiešajte s nakrájanou slaninou a strúhaným syrom.
  • Vo veľkej mise zmiešajte plátky cukety a zemiakov.
  • Pridajte kvapku oleja a premiešajte rukami, aby sa všetko obalilo.
  • Položte tretinu zmesi cukety a zemiakov na dno pripravenej zapekacej misy.
  • Na zeleninu nalejte tretinu omáčky.
  • Opakujte dvakrát, kým všetko nespotrebujete.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku v malej miske.
  • Rukami do zmesi votrite maslo, aby vám vznikla drobivá zmes.
  • Rovnomerne rozdrobte cez vrch pokrmu na gratinovanie a zľahka pokvapkajte olejom.
  • Zabaľte zapekaciu misu do alobalu a pečte 30 minút.
  • Odstráňte alobal a vráťte do rúry na ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne a omrvinka pekne nezhnedne.
  • Podávajte horúce.
Zapekaná zelenina so slaninou a posýpkou v zapekacej mise.
www.nzherald.co.nz

Malý tip na koniec: Cuketu nakrájajte, posypte ju soľou a nechajte asi 10 minút odpočívať v sitku. To pomôže vytiahnuť z cukety trochu vody. Potom postupujte podľa konkrétnych receptov.

Pripravili sme si pre vás tiež rozsiahly článok o cukete , kde sa dozviete veľa zaujímavých informácií, napríklad ako ju pestovať, aké má zdravotné benefity alebo ako ju využiť v kuchyni.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.