Už vás nebaví stále ako prílohu predkladať zemiakovú kašu alebo obyčajné varené zemiaky?
Potom vyskúšajte naše recepty na šťouchané zemiaky.
Ich príprava nie je o nič zložitejšia a chutia znamenite. Zvlášť, keď ich ochutíte napríklad vyprážanou cibuľkou.
Šťuchané zemiaky s cibuľkou
Najčastejšia a najrýchlejšia príprava šťouchaných zemiakov je, keď ich olúpeme a uvaríme. Získame zdravú prílohu, ktorú môžeme ešte rôzne ochutiť.
Ingrediencie
- 200 g surových alebo uvarených zemiakov
- 1 lyžička sadla
- ¼ bielej cibule
- soľ
- 15 ml mlieka
- pažítka, petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Zemiaky môžete mať práve uvarené, ale pokojne aj zo zvyškov z predošlého dňa.
- Našťoucháme si ich na hrubšiu štruktúru (počas ohrievania sa nám ešte trochu rozpadnú).
- Na masti si osmažíme najemno nakrájanú cibuľu do sklovata (odporúčame nerezový alebo smaltovaný hrniec).
- Následne pridáme zemiaky a opekáme, kým sa nezačnú prichytávať na dno hrnca.
- Teraz prilejeme mlieko, z dna sa zemiaky uvoľnia a je hotovo.
- Zemiaky dochutíme, ozdobíme pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo inou zelenou bylinkou.

Pre ďalšiu inšpiráciu na zemiakové prílohy nahliadnite na naše recepty na zemiaky so syrom! Hodí sa takmer ku všetkým pokrmom.
Šťuchané zemiaky so slaninou
Pre milovníkov mäsitých pokrmov máme aj obľúbený variant receptu na šťouchané zemiaky so slaninou. Vyskúšajte!
Ingrediencie
- 400 g zemiakov
- 120 g slaniny
- 1 stredne veľká biela cibuľa
- 1 lyžica masti
- 2 lyžice mlieka
- soľ
- korenie
- nasekaná pažítka
Postup
- Zemiaky si klasicky uvaríme, potom scedíme.
- Cibuľku si nakrájame nadrobno a necháme speniť na masti.
- Potom pridáme nakrájanú slaninu a vyprážame do chrumkava.
- Zemiaky si zatiaľ ušťoucháme.
- Pridáme ich k zmesi slaniny a cibule.
- Stále opekáme a miešame, kým sa nezačnú prichytávať,
- Pridáme mlieko, a až zemiaky z dna povolia, máme hotovo.
- Dochutíme, pridáme nasekanú pažítku a podávame.

Objavte podobné tipy
Šťuchané zemiaky s cesnakom
Stláčané zemiaky si môžete prichystať aj s vôňou cesnaku.
Ingrediencie
- 400 g zemiakov
- 3 strúčiky cesnaku (podľa chuti)
- 35 g masla
- 50 ml mlieka
- soľ
- korenie
- 1 lyžica oleja
Postup
- Zemiaky si uvaríme v osolenej vode.
- Potom ich roztlačíme.
- Na oleji si orestujeme nasekaný cesnak.
- Pridáme zemiaky a vyprážame za občasného miešania.
- Keď sa zemiaky začnú lepiť na hrniec, pridáme mlieko a opekáme, kým sa dno nevyčistí,
- Odstavíme, zjemníme maslom a dochutíme.

K šťouchaným zemiakom sa skvele hodí napríklad pečené kuriatko . Vyskúšajte naše recepty a dajte vedieť, ako vám chutilo!
Diétne šťouchačky s kapustou
Tieto šťouchané zemiaky si môžete pripraviť s trošku kyslejšou chuťou. Sú výborné a vďaka kapusty aj plné vitamínov. Navyše vhodné pre ľudí s intoleranciou na laktózu.
Ingrediencie
- 500g zemiakov
- 60ml sójového mlieka
- Kyslá kapusta (množstvo podľa chuti)
- Cibuľa
- Kokosový olej
- Soľ, rasca
- Čerstvá petržlenová vňať na posyp
Postup
- Zemiaky olúpte, umyte a uvarte v osolenej vode s rascou do mäkka, približne pol hodiny.
- Medzitým si na kokosovom oleji orestujte nakrájanú cibuľu.
- Uvarené zemiaky sceďte, pridáte k nim osmaženú cibuľu, sójové mlieko.
- Zemiaky následne rozšťoucháte a nakoniec pridáte kyslú kapustu.
- Dobre premiešajte a ešte podľa chuti osoľte.
- Podávajte posypané petržlenovou vňaťou ako prílohu napríklad k mäsu.

Stláčané zemiaky s pórom a maslíčkom
Pokiaľ vás omrzeli samotné zemiaky, vyskúšajte tieto šťouchané s pórom a maslom. Budú o niečo pestrejšie a výživnejšie.
Ingrediencie
- 500g zemiakov
- 1ks póru
- 50g masla (množstvo podľa chuti)
- 50ml mlieka
- 1ks cibuľa
- Olivový olej
- Soľ
Postup
- Zemiaky olúpte a nakrájajte. Potom uvarte v osolenej vode do mäkka.
- Medzitým si usmažte cibuľku na olivovom oleji.
- Pór umyte a nakrájajte najemno.
- Uvarené zemiaky zlejte a rozšťouchejte šťouchadlem.
- Zmiešajte s orestovanou cibuľkou a nakrájaným pórom.
- Nakoniec do zemiakov zamiešajte maslo a podávajte.

Ohodnotili sme tie najobľúbenejšie modely odsávačov pár . Mrknite sa, ako v teste obstáli.
Čo sa hodí k šťouchaným zemiakom?
Šťuchané zemiaky môžeme podávať ku všetkým mäsovým jedlám pečeným, opekaným aj vyprážaným. Výborne sa hodí aj k mäsovým jedlám duseným s prírodnou šťavou, bez zahustenej omáčky. Rovnako sa hodí aj jedlám bezmäsým, pripraveným zo zeleniny, syrov alebo húb.
Zemiaky na šťouchačku sa kedysi podávali aj k jednoduchým vodovým polievkam , napríklad cesnačke, alebo s trochou osmaženej slaniny a zeleninou slúžili ako samostatný hlavný chod. Je len na nás, ako ich dnes využijeme a na čo ich budeme podávať.
Aby porcie pôsobili na tanieriku úhľadne, tak hotové šťouchané zemiaky natlačíme do vodou vypláchnutého formičky alebo naberačky a vyklopíme na tanier.
Takto upravovať môžeme zemiaky varené v šupke aj olúpané. Milujete zemiaky na všetky spôsoby? Skúste sa inšpirovať našimi ďalšími receptami zo zemiakov .