Nevšedné recepty na pečivo z mrkvy, ktoré uspokojí kadejaký maškrtný jazýček. Inšpirujte sa!

To, čo k Vianociam neodmysliteľne patrí, je cukroví.

Teraz máte jedinečnú možnosť rozšíriť svoju zbierku o skutočne netradičné kúsky.

Pripravili sme si pre vás 6 luxusných receptov na mrkvové pečivo pre tých najväčších fajnšmejkrov.

Na svoje si prídu diabetici, ale aj milovníci sladkých lekvárov.

Inšpirujte sa!

Bezlepkové mrkvové gule (vhodné pre diabetikov)

Kto by nemiloval vianočné guličky! Sú jednoduché na prípravu a vždy miznú z tanierov medzi prvými. Tentokrát pre vás máme verziu bez cukru, takže je vhodná aj pre diabetikov.

INGREDIENCIA

  • 150 g vlašských orechov
  • 250 g mandlí
  • 200 g datlí
  • 150 g strúhanej mrkvy
  • 200 g sušeného kokosu
  • 1 pomaranč
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička zázvoru
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • 2 lyžičky drveného nového korenia
  • štipka klinčeka
  • štipka soli

POSTUP

  1. Pomocou tyčového mixéra alebo kuchynského robota si nadrťte zvlášť mandle a zvlášť orechy.
  2. Drvinu z vlašských orechov nechajte bokom.
  3. K mandliam pridajte datle zbavené jadier, mrkva, kokos, vanilku, škoricu, zázvor, muškátový oriešok, nové korenie, klinčeky a soľ.
  4. Ďalej pridajte šťavu a kôru z jedného pomaranča a všetko riadne spojte v cesto.
  5. Z vytvoreného cesta tvarujte guličky s hmotnosťou jednej približne 20 gramov.
  6. Guľôčky následne obaľte v orieškovej drte a vynikajúce bezlepkové mrkvové pečivo je na svete.
Vianočné guličky bez lepku z mrkvy.
www.stuff.co.nz

Máme pre vás aj ďalšie výborné mrkvové recepty na 13 rôznych spôsobov ! Chcete sladká, dusená, pečená alebo krémová?

Vianočné mrkvové cookies

Mrkva a škorica sa snúbi v tomto ľahkom a nadýchanom vianočnom cukroví. V kombinácii s lahodnou polevou zo smotanového syra sa jedná o úplnú pochúťku, ktorú ocenia nielen vaše deti!

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček masla (slaná smotana)
  • 1 šálka granulovaného cukru
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilky
  • 3 šálky hladkej múky
  • 2 a 1/4 lyžičky škorice
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 šálky nastrúhanej surovej mrkvy
  • vianočné cukrové zdobenie

Na polevu:

  • 1/2 šálky masla, mierne zmäkčeného
  • 230 g smotanového syra, zmäkčeného
  • 4 šálky práškového cukru
  • 3 lyžičky vanilkového extraktu

POSTUP

  • Nastrúhajte 2 šálky surovej mrkvy
  • Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrami do svetlej a nadýchanej zmesi.
  • Rozšľahajte vajcia a vanilku.
  • Vmiešajte škoricu, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ a dobre premiešajte.
  • Pridajte múku a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  • Pridajte 2 šálky mrkvy.
  • Cookies pečte v rúre vyhriatej na 190 stupňov Celzia po dobu 13–15 minút, alebo pokiaľ nie sú okraje zlatisto hnedé.
  • Nechajte sušienky vychladnúť
  • Pripravte si polevu.
  • Do mixovacej nádoby pridajte maslo, smotanový syr a vanilkový extrakt.
  • Maslo a smotanový syr by mali byť „mierne zmäkčené“, čo znamená, že sú ešte studené, ale boli mimo chladničky 30-60 minút.
  • Miešajte smotanový syr, maslo a vanilku dohromady na strednú rýchlosť, kým sa dôkladne nespoja (asi 2 minúty).
  • Než prejdete k ďalšiemu kroku, pomocou špachtle zoškrabnite zmes zo stien misy.
  • Ďalej pridajte práškový cukor.
  • Spustite mixér (alebo elektrický šľahač) na najnižší stupeň a udržujte ho na nízkej úrovni, kým sa smotanový syr/maslo a cukor nezapracujú (asi 30 sekúnd).
  • Zastavte mixér a oškrabajte steny misy a potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a mixujte ďalších 30-45 sekúnd, aby bola poleva ľahká a nadýchaná.
  • Dajte ju do chladničky na hodinku alebo dve, aby stuhla.
  • Ak je poleva príliš riedka, pridajte buď 1/2 šálky práškového cukru alebo 1 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu.
  • Znovu premiešajte a overte konzistenciu.
  • Hotové cookies potom potrite polevou a ozdobte vianočným zdobením.
Cookies z mrkvy ozdobené polevou a vianočným zdobením.
www.twosisterscrafting.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Zlepované pečivo z mrkvy

Vynikajúce zlepované mrkvové pečivo náplňou zo smotanového syra! Skvele sa hodí nielen na Vianoce, ale aj Veľká noc.

INGREDIENCIA

  • 2 šálky (250 g) hladkej múky
  • 1 a ½ lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • ½ lyžičky mletého muškátového orieška
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky (113 g) masla, izbovej teploty
  • ½ šálky (100 g) trstinového cukru
  • ½ šálky (100 g) kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 a ½ šálky (180 g) jemne nastrúhanej mrkvy

Na polevu:

  • 1 šálka (226 g) smotanového syra, izbové teploty
  • ¼ šálky (56 g) masla, , izbové teploty
  • 1 a ½ šálky (187 g) preosiateho práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Dva plechy vyložte papierom na pečenie.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, korenie a soľ.
  • Dajte bokom.
  • V mixéri vybaveným lopatkovým nástavcom ušľahajte maslo a cukry pri strednej rýchlosti, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  • Zoškrabnite steny misy a potom pridajte vajcia, jedno po druhom, a po každom pridaní dobre prešľahajte.
  • Vmiešajte vanilku.
  • Postupne pridávajte suché ingrediencie a šľahajte, kým sa všetko nespojí.
  • Vmiešajte nastrúhanú mrkvu.
  • Preneste cesto do vrecka na zdobenie s guľatou špičkou.
  • Vytlačte okrúhle časti cesta s priemerom asi 3 cm na jeden z pripravených plechov a rozmiestnite ich asi 2,5 cm od seba.
  • Prípadne môžete na prenesenie cesta použiť naberačku na zmrzlinu, ale vrecko je rýchlejšie a vytvára pekný okrúhly tvar.
  • Každú dávku pečte asi 12 minút, alebo pokiaľ nie sú sušienky po okrajoch ľahko zlaté.
  • Preneste plech na mriežku a nechajte sušienky 5 minút vychladnúť, potom vyberte sušienky na mriežku, aby úplne vychladli.
  • Opakujte so zvyškom cesta.
  • Smotanový syr a maslo vyšľahajte vo veľkej mise do hladka.
  • Pridajte práškový cukor a vanilku a šľahajte, kým nebude zmes krémová a bez hrudiek.
  • Preneste do vrecka na zdobenie opatreného špičkou.
  • Sušienky spojte do dvojíc podľa veľkosti a naplňte ich náplňou zo smotanového syra.
  • Uchovávajte v chladničke a pred podávaním ich nechajte ohriať na izbovú teplotu.
Plnené pečivo z mrkvy naskladané na sebe.
www.ifyougiveablondeakitchen.com

Mrkvové pečivo s lekvárom

Ak už máte svoje domáce lekvár hotové, tento recept je to pravé pre vás! Luxusné mrkvové šatôčky z celozrnnej múky bez cukru plnené lekvárom si zamilujete. Viete si predstaviť niečo lepšie? My rozhodne nie! Uvedený recept je na 15 – 20 kúskov, záleží však na veľkosti.

INGREDIENCIA

  • 250 g celozrnnej špaldovej múky (môžete použiť aj klasickú polohrubú múku)
  • 150 g masla
  • 250 g mrkvy
  • štipka soli
  • slivkový lekvár

POSTUP

  • Mrkva olúpte a nastrúhajte na jemno.
  • Maslo zmiešajte s mrkvou, múkou a soľou a vypracujte hladké, nelepivé cesto.
  • Cesto odložte do chladničky a nechajte aspoň 20 minút odpočívať.
  • Odležané cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske do hrúbky približne 0,5 cm.
  • Cesto nakrájajte na menšie štvorčeky – cca 3 x 3 cm.
  • Do stredu každého štvorčeka dajte lyžicu lekváru a protiľahlé konce prehnite cez seba a prsty jemne stlačte.
  • Šatôčky pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia nie viac ako 20 minút.
  • Upečené šatôčky dajte na mriežku úplne vychladnúť a až potom ochutnajte.
Mrkvové šatôčky plnené lekvárom na tanieri, ktorý drží ruky.
www.lapetit.sk

Premýšľate, ako ďalej môžete využiť lekvár? Vyskúšajte našich 10 luxusných receptov na buchty s lekvárom . Inšpirujte sa!

Jednoduché mrkvové truffles

Tak toto je úplná lahoda! Vyskúšajte nasledujúci recept na mrkvové truffles, po ktorých sa len zapráši. Kombinácii mrkvového cesta s luxusnou polevou z bielej čokolády sa jednoducho nedá odolieť!

INGREDIENCIA

  • 3/4 šálky repkového oleja
  • 2/3 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • pol lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky muškátového orieška
  • 1 a 1/2 šálky hladkej múky
  • 10-12 baby karotek alebo 2 stredné mrkvy nastrúhané najemno
  • 230 g zmäkčeného smotanového syra
  • 340 g ľahko rozpustnej bielej polevy v kôstkach
  • 1/3 šálky jemne nasekaných kúskov pekanových orechov

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 175 ° Celzia.
  • Štvorcový pekáč 20×20 cm vymažte tukom a dajte bokom.
  • Do veľkej misy pridajte olej, oba cukry, vajcia a vanilku.
  • Elektrickým mixérom na strednú rýchlosť miešajte, kým sa všetko nepremieša.
  • Pridajte jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
  • Miešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Pridajte múku a dobre premiešajte, aby sa zapracovala.
  • Vmiešajte nastrúhanú mrkvu.
  • Cesto nalejte do vymastenej formy a pečte 30–32 minút, alebo kým nevyjde zapichnuté špáradlo čisté.
  • Nechajte 15 minút ochladzovať na mriežke.
  • Veľký plech vyložte papierom na pečenie a dajte bokom.
  • Pridajte zmäknutý smotanový syr do strednej misy.
  • Pomocou 2 vidličiek rozdrobte koláč na jemné omrvinky.
  • Do tvarohového krému pridajte omrvinky z mrkvového koláča.
  • Dobre premiešajte.
  • Zo zmesi vytvarujte guličky s priemerom 2,5 cm a položte na vyložený plech.
  • Chlaďte 20 minút.
  • Pridajte dobre rozpustnú bielu polevu v kôstkach do panvice na strednom plameni.
  • Občas premiešajte, kým sa úplne nerozpustí a nevznikne vám hladká zmes.
  • Preložte do malej misky pre ľahšie namáčanie.
  • Každý mrkvový hľuzovku vložte do rozpustenej bielej čokolády a rovnomerne obaľte.
  • Možno bude ľahšie zapichnúť do každej guličky špáradlo a váľať okolo čokolády, aby sa obalila.
  • Preneste každý hľuzovku späť na vyložený plech a ihneď posypte nasekanými pekanovými orechmi, než čokoláda stuhne.
  • Nechajte 20 minút chladiť, aby čokoláda úplne stuhla.
  • Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.
Hľuzovky z mrkvy poliate bielou čokoládou a ozdobené nasekanými orieškami.
www.momspark.net

Vianočné mrkvovo-škoricové stromčeky (vhodné pre diabetikov)

Jednoduchý recept na skvele pečivo z mrkvy bez cukru, ktorý ocenia nielen diabietici! Z daného množstva cesta budete mať okolo 40 kúskov vianočných cukroviniek s mrkvou.

INGREDIENCIA

  • 200 g varenej mrkvy
  • 350 g hladkej múky
  • 60 ml mlieka
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ¼ lyžičky klinčeka
  • 1 lyžička muškátového orieška

POSTUP

  1. Rúru predhrejte na 160°C.
  2. Olúpanú mrkvu si uvarte a následne rozmixujte na kašičku.
  3. Do misy s mrkvovou kašou pridajte všetky zvyšné ingrediencie a hneťte – sami alebo za pomoci kuchynského robota – cesto na vianočné stromčeky.
  4. Vzniknuté cesto vyvaľkajte v pláte s hrúbkou cca ½ cm.
  5. Vykrajovačom v tvare stromčeka tvorte z cesta motívy, ktoré postupne vkladajte na papier na pečenie vyložený plech.
  6. Stromčeky pečte v rúre zhruba 20 minút.
Malé stromčeky upečené z mrkvy a škorice.
www.penelopespantryblog.com

Mrkvová marmeláda na linecké pečivo

Skúste si tentoraz linecké pečivo trochu ozvláštniť. Skvele na to poslúži naša mrkvová marmeláda, ktorá je jednoduchá na prípravu a chutí úplne luxusná!

INGREDIENCIA

  • 750 g mrkvy
  • 250 g želírovacieho cukru
  • 2 citróny

POSTUP

  1. Olúpte si mrkvu.
  2. 50 gz nej nastrúhajte a dajte bokom.
  3. Zvyšnú časť olúpanej mrkvy nakrájajte na kolieska.
  4. Kolieska mrkvy vložte do väčšieho hrnca, podlejte vodou a varte do doby, kým vám zmäkne.
  5. Varenú mrkvu rozmixujte a dajte znova na platničku.
  6. Do mrkvového pyré vytlačte 2 citróny, pridajte želírovací cukor a miešajte do doby, než marmeláda nepríde do varu.
  7. Takto hotovú marmeládu odložte bokom a nechajte 10 minút vychladnúť.
  8. Vychladnutý džem nalejte do teplých a sterilizovaných pohárov, ktoré riadne zaviečkujte.
  9. Uzavreté poháre otočte dnom nahor a uskladňujte na chladnom a suchom mieste po dobu maximálne jedného roka.
Džem z mrkvy v pohári a vedľa sú položené čerstvé mrkvy a nôž.
www.veggiedesserts.com

K dobrým cukrovinkám sa môže hodiť aj šálka dobrej kávy. Pozrite sa, ako sme otestovali pákové kávovary . Páčil by sa vám nejaký?

Pre ďalšie vianočné recepty sa môžete inšpirovať v článku 8 najlepších receptov na vianočné pečivo + 25 tipov na čo si dať pozor .

A aj pri týchto námetoch na pečivo môžete zaexperimentovať s mrkvou.

Napríklad mrkové vanilkové rožteky získate tak, keď do pôvodnej receptúry na cesto primiešate navyše uvarenú rozmixovanú mrkvu.

5 dôvodov, prečo je mrkva a vianočné pečivo božským spojením

  • Objavujete úplne nové chute .
  • Spojením zdravej zeleniny a hriešnej sladkosti vzniká kompromis, pri ktorom je maškrtenie povolené.
  • Mrkvovým cukrovinkám potešíte nielen tie, čo sa na Vianoce po sladkom môžu utĺcť, ale aj tie, čo sa mu vďaka zdravému jedálničku v tomto období skôr vyhýbajú.
  • Etažérka (poschodová tácka na zákusky) bude zase o niečo farebnejšia, bohatšia a lákavejšia .
  • Svojmu telu doprajú mrkva aj tí, čo by ju samotnú inak nikdy nepozreli. To oceníte najmä u svojich detí.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.