Poznáte to, doma sa váľa chlieb od včera a vy premýšľate čo s ním.
Do hlavnej role sa náhle dostávajú hrianky. Ale čo k nim?
Nebojte sa s nami vyskúšať tieto známe a možno aj nepoznáme recepty na hriankové nátierky.
Ich chute vás milo prekvapia.
Lososová nátierka
Údený losos a chrumkavá hrianka idú krásne dohromady. Na to, aby ste si túto kombináciu mohli vychutnať, stačí pár jednoduchých krokov a nátierka na hrianku je pripravená.
Čo budeme potrebovať
- 250 g smotanového syra
- 1 balenie údeného lososa (nakrájaný na malé kúsky)
- 1 lyžica kapary
- Nakrájanú pažítku
- 2 lyžičky kôpru (mletého)
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 3 strúčiky cesnaku
- Štipka mletého korenia
Postup
- Smotanový syr rozmiešame dohladka v miske
- K syru prelisujeme cesnak a pridáme všetky zvyšné ingrediencie
- Nátierku dôkladne premiešame a necháme 30 minút odpočinúť.
Podávajte na hrianke upečené nasucho v teplovzdušnej rúre alebo hriankovači, výsledok nebude tak mastný.
Pikantná syrová nátierka na hrianky
Ak ste milovníci štipľavej kuchyne a hrianku si bez cesnaku jednoducho nedokážete predstaviť? Nezúfajte! Tento recept je pre vás to pravé orechové.
Čo budeme potrebovať
- 230 g strúhaného čedaru
- 70 g smotanového syra
- 3 lyžice majonézy
- 2 lyžice kyslej smotany
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička chilli (nepovinné)
- ¼ lyžičky údené papriky
- ¼ lyžička kajenského korenia
Postup
- V mise zmiešame smotanový syr, čedar, majonézu, kyslú smotanu, papriku, korenie a pretlačený cesnak
- Ingrediencie miešajte dohladka vidličkou alebo v kuchynskom robote
- Nechajte v chladničke odpočinúť aspoň 1 hodinu
Nátierka bude najlepšia, ak jej pripravíte s troch denným predstihom a bude mať čas sa uležať.
Broskyňová nátierka
Mohlo by sa zdať, že broskyňa nemá na hrianke čo robiť. Opak je, ale pravdou. Skvele dochutená nátierka nadchne vaše chuťové poháriky a vy sa budete pýtať, prečo ste ju nevyskúšali už skôr.
Čo budeme potrebovať
- 230 g smotanového syra
- 100 gramov marhuľového džemu
- ¼ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- 1 lyžičku mletej pažítky
- 1 lyžičku mletej cibule v prášku
Postup
- Smotanový syr a džem pridáme do misky a premiešame
- Pridáme pažítku, cibuľu, soľ, korenie a poriadne spolu premiešame
- Keď je nátierka hotová, uložíme ju na 30 minút odležať do chladničky
Nátierku možno podávať aj na opečenom toaste a slaných krekroch ako pohostenie, keď príde návšteva .
Objavte podobné tipy
Toastová nátierka z karfiolu
Táto skvelá zdravá alternatíva, poteší nielen vás, ale aj vašich priateľov vegetariánov.
Čo budeme potrebovať
- 500 g karfiolových ružičiek
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- 120 g kozieho syra (môžete nahradiť klasickým smotanovým syrom)
- ½ lyžičky korenia
- 1 lyžica pažítky a petržlenu
Pokyny
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov
- Vo veľkej mise zmiešame karfiolové ružičky s olivovým olejom a soľou
- Karfiol rozprestrieme na plech a dáme piecť do rúry
- Pečieme približne 20 minút, kým karfiol nie je zlatistý a mäkký
- Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
- Do vychladnutého karfiolu pridáme kozí syr a korenie
- Nátierku dohladka spracujeme v kuchynskom robote alebo tyčovým mixérom
- Nakoniec vmiešame pažítku a petržlen
- Hotovú nátierku necháme odpočinúť a dozdobíme olivovým olejom a kúskami korenia
Nie je nič lepšie ako domáce pečivo. Skúste tento osvedčený recept na domáce bagely a vaša nátierka nebude chutiť nikdy lepšie!
Cuketová nátierka na hrianky
Táto nátierka sa stala hitom dnešných dní. Je super rýchla, super jednoduchá a super zdravá. U tejto nátierky z cukety nemôžeme nájsť jediné negatívum, a preto ju jednoducho musíte skúsiť!
Čo budeme potrebovať
- 800 g cukety (neolúpané a nastrúhané)
- 60 g nasekanej petržlenovej vňate
- 30 ml červeného vínneho octu
- 15 ml olivového oleja
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- Soľ
- korenie
- 30 g jemne nasekaných pekanových orechov (môžu byť aj kešu alebo vlašské)
Postup
- Cuketu postrúhame, nasolíme a necháme 30 minút oddýchnuť
- Z cukety potom vytlačíme všetku prebytočnú vodu
- Cuketu, petržlen, ocot, olej, cesnak, soľ a korenie dáme do jednej misy a zmiešame dohromady
- Na miešanie použijeme kuchynského robota alebo mixér
- Do vzniknutej nátierky nakoniec vmiešame orechy
- Nátierku uložíme do chladničky a necháme odpočinúť.
Toto je skvelá nátierka ak je niekto z vašich priateľov vegan.
Mäsová nátierka
Samozrejme sme nezabudli ani na našich mäsožravcov a milovníkov mäsa. Hrianková nátierka z mäsa je skvelým variantom, keď neviete čo so zvyšným mäsom od obeda a chlebom od včera. Jednoducho opečte chlieb a k nej si urobte túto výbornú nátierku.
Čo budeme potrebovať
- 450 g pečeného hovädzieho mäsa
- 60 g cibule (nahrubo nakrájané)
- 40 g stopkového zeleru (nahrubo nakrájaný)
- 5 kyslých uhoriek
- 150 g majonézy
- 1 lyžica kyslého uhorkového nálevu
- ½ mletej cibule v prášku
- 1 lyžička korenia
- ½ lyžičky soli
Postup
- Hovädzie mäso, cibuľu, stopkový zeler a uhorky spoločne rozomelieme v kuchynskom robote, kým nebudú dohladka zmiešané
- Do vzniknutej zmesi pridáme majonézu, cibuľové korenie, korenie, soľ, trochu kyslého láku a znova premiešajte
- Nátierku necháme v chladničke odpočinúť aspoň 1 hodinu
Opečte dva toasty, potrite ich maslom alebo majonézou, pridajte hlávkový šalát, namažte nátierku a navrch nakrájajte červenú cibuľu. Hrianky spojte dohromady a prerežte na pol. A máte skvelú desiatu.
Pivná nátierka na hrianky
My ako národ pivárov nesmieme zabudnúť na nátierku z piva. Tá sa môže pýšiť svojou špecifickou chuťou, ktorú jej dodáva pivo. Niekto ju bude milovať hneď, niekto jej bude musieť prísť na chuť, ale nakoniec si ju zamiluje každý.
Čo budeme potrebovať
- 500 g výrazného čedaru (nakrájaný na kocky)
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 1 lyžička horčica
- 2 strúčiky cesnaku
- Soľ
- Korenie
- 200 ml čierneho piva (môžete použiť aj nealkoholické)
Postup
- Syr v kuchynskom robote nasekáme nadrobno
- Pridáme worcesterskú omáčku, horčicu, prelisovaný cesnak, soľ a korenie
- Zmes premiešame
- Začneme pomaly pridávať pivo a stále nátierku premiešavame
- Nátierka musí byť hladká a roztierateľná
- Necháme odpočinúť v chladničke aspoň 30 minút, kým budeme podávať
Ku skvelému výsledku je potrebné mať skvelý hriankovač. Pozrite sa na recenzie najlepších piatich hriankovačov a vyberte si ten pravý.
Aby nezostalo len pri nátierkach na hrianky, tak celú večeru môžete dovŕšiť výborným šalátom. Vyskúšajte tieto výborné recepty na rukolové šaláty a vaša večera nebude mať chybu.