Najkvalitnejšou časťou mäsa brava je samozrejme bravčová bábika.
Je šťavnatá a krásne chudá.
Kto ju ochutnal, vie že je výborná.
Máte už nejaký okázalý recept? Alebo stále hľadáte inšpiráciu, ako túto pochúťku pripraviť?
Bravčová bábika s medovo-horčičnou omáčkou
Keďže je bábika minútkové mäso, nie je z nej úplne možné získať veľké množstvo šťavy. V tomto recepte si jednu jednoduchú omáčku ukážeme.
INGREDIENCIA:
- cca 500 g bravčovej bábiky
- ¼ hrnčeka medu
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice jablčného octu
- 1 lyžica horčice
- 100 ml vody alebo vývaru
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- 30 g masla
POSTUP:
- Bravčovú bábiku umyte a osušte.
- Zmiešajte si med s cukrom, jablčným octom, horčicou, soľou a korením a touto zmesou potrite bábiku (nechajte si časť marinády bokom).
- Zvyšok marinády zmiešajte s vývarom alebo vodou a touto zmesou budete podlievať.
- Dajte piecť na 200 ° C na asi 24-28 minút, počas toho párkrát podlejte (bábika musí dosiahnuť 65 ° C).
- Vytiahnite z rúry a nechajte voľne ešte päť minút (počas tejto doby ešte dôjde).
- Šťavu si zlejte do hrnca a zjemnite maslom.
Bravčová bábika na grile v slanine
Aj letné grilovanie si môžete užiť s týmto receptom na bravčovú bábiku. Vďaka jej obaleniu v slaninovom kabátiku získame mäso plné šťavy.
INGREDIENCIA:
- 2 bravčové bábiky
- anglická slanina
- grilovacie korenie
- barbecue omáčka
POSTUP:
- Bravčovú bábiku zbavte blany, posypte grilovacím korením, zabaľte do slaniny a znovu posypte korením.
- Dajte na rozpálený gril a grilujte asi 50 minút, kým teplota mäsa nevystúpi na 65 °C.
- Počas procesu grilovania potierajte barbecue omáčkou.
- Po upečení nechajte dôjsť ešte 5-7 minút.
V tomto videu sa môžete dozvedieť, ako na to:
Pečená bábika so zeleninou
Máte chuť na šťavnatý kúsok mäsa so zeleninou?
INGREDIENCIA:
- 2 bravčové bábiky
- 2 stredne veľké cibule
- 5 stredných mrkví
- 4 stredné zemiaky
- 2 baklažány
- 10 šampiňónov
- 4 lyžice oleja
- 6 strúčikov cesnaku
- soľ
- korenie
- 1 lyžica oregana
- 2 lyžičky papriky
POSTUP:
- Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky, premiešajte s pár kvapkami oleja a dajte piecť na 200 °C.
- Pečte asi 30 minút, kým zelenina začne mäknúť.
- Bábiku si očistite od blany, a potrite soľou zmiešanou s korením, paprikou, a prelisovaným cesnakom.
- Potom ju pridajte k zelenine a pečte ďalších 25 minút.
- Kontrolujte teplotu mäsa, keď dosiahne 65 °C, je hotovo.
Objavte podobné tipy
Zapečená bravčová bábika Wellington
Obľúbená bravčová bábika. Recept je nielen veľmi známy, a ako to už k tomu patrí, je veľmi chutný.
INGREDIENCIA:
- olivový olej
- 2 veľké bravčové bábiky (cca 800 g)
- 1 šalotka
- 50 g masla
- 150 g šampiňónov
- hrsť šalvie
- hrsť petržlenu
- hrsť pažítky
- 100 g špenátu
- 10 plátkov prosciutta alebo slaniny
- 50 g kuracej pečeňovej paštéty
Na cesto:
- 500 g lístkového cesta
- 2 žĺtky zmiešané s lyžičkou vody
POSTUP:
- Bábiku si očistite a odrežte konce.
- Osoľte, okoreňte a osmažte zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Každú bábiku smažte maximálne 2 minúty.
- Na masle si orestujte nadrobno nakrájanú šalotku, potom pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, duste domäkka, pred koncom pridajte nasekané bylinky.
- Medzitým si na troške oleja nechajte špenát povädnúť, potom z neho vytlačte prebytočnú šťavu a nasekajte ho.
- Nachystajte si dva veľké kusy potravinovej fólie, do ktorej sa bude bábika baliť.
- Na fóliu vyskladajte tesne vedľa seba dva (možno aj viac podľa dĺžky plátkov) radu slaniny alebo prosciutta.
- Na ne rozotrite paštétu, na ňu potom dajte bábiky, medzi bábiky dajte šampiňóny a špenát.
- Potom všetko dôkladne zabaľte do slaniny alebo šunky a vytvarujte úhľadný bochník, ktorý upevnite fóliou a dajte zatiaľ do chladničky.
- Vyvaľkajte si lístkové cesto a následne doň dajte nachystanú bábiku.
- Okraje cesta si potrite žĺtky s vodou, zabaľte a potrite aj zvyšok cesta.
- Dajte piecť na 200 ° C na asi 35-40 minút (podľa teploty mäsa, ktorá by mala dosiahnuť 65 ° C).
- Po upečení nechajte ešte odstáť ďalších 10 minút.
Plnená bravčová bábika so sušenými paradajkami a špenátom
A tu máme recept na bravčovú bábiku na spôsob rolády.
INGREDIENCIA:
- cca 1200 g bravčovej bábiky
- 1 lyžička talianskeho korenia
- ⅓ hrnčeka sušených paradajok
- ½ balenia mrazeného špenátu
- ¾ hrnčeka nastrúhané mozzarelly
- 1 a ½ lyžice olivového oleja
- 450 g menších paradajok
- soľ
- korenie
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
POSTUP:
- Bábiku si prepolte na polovice (nie úplne) tak, aby ste vytvorili jeden veľký plát.
- Ten vyklepte cez potravinársku fóliu tĺčikom na mäso.
- Posypte talianskym korením, soľou, čiernym korením a rozotrite.
- Navrch rozprestrite povolený a scedený špenát, syr a sušené paradajky.
- Bábiku zarolujte a upevnite na niekoľkých miestach špagátom, tak aby počas pečenia náplň nevytiekla.
- Posypte ju soľou, korením a rozotrite.
- Zemiaky si nakrájajte na kocky, pridajte paradajky, všetko osoľte, okoreňte, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a zmiešajte s olejom.
- Spolu s bábikou dajte do pekáča a pečte na 200 ° C asi 30 minút.
- Teplotu mäsa merajte priebežne. Pre stredne prepečenú by mala dosiahnuť 65 ° C, 70 ° C na medium.
- Po upečení nechajte odstáť 5 minút, až potom krájajte.
Bravčové medailónky na hubách
Výborne by sa hodili k americkým zemiakom.
INGREDIENCIA:
- 700 g bravčovej bábiky
- ½ lyžičky soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 2 lyžice masla (ghí)
- 250 g šampiňónov
- 1 hrnček kuracieho vývaru
- 1 lyžička čerstvého tymiánu
- 1 lyžička kukuričného (tapiokového) škrobu
- 1 lyžica vody
POSTUP:
- Bábiku si nakrájajte na plátky, osoľte a okoreňte.
- Na masle si ich osmažte z každej strany 4 minúty dozlatista.
- Dajte ju bokom a zlejte si do misky aj výpiek.
- Na troške masla orestujte na plátky nakrájané šampiňóny.
- Restujte asi 5 minút dozlatista, potom pridajte tymián a podlejte vývarom.
- Škrob si rozmiešajte v troche vody a zahustite omáčku.
- Varte do zhustnutia.
- Následne do omáčky pridajte aj medailóniky s výpekom, vypnite plameň a nechajte ešte 5 minút sadnúť.
Tip: Máte radi huby a ocenili by ste viac receptov? Ochutnajte zapečené huby v tých najchutnejších podobách .
Pri príprave bravčovej bábiky musíme dávať pozor, aby sa nevysušila. Preto je počas jej prípravy veľmi nutné používať teplomer na mäso. K medium rare variante (jemne prepečenej) sa dopracujeme pri 65°C teploty mäsa, keď ju chceme medium (stredne prepečenú), tak až pri 70°C. Medium rare je ešte zo štvrtiny surová, ale na konzumáciu bezpečná, medium je zase prepečená o niečo viac, mäso je vo vnútri stále krásne ružové.
Pred prípravou je ju tiež nutné očistiť od jej striebornej blanky, inak by bola tuhá a pri vyprážaní by sa krútila. Najviac práce si ušetríte, ak si vyberiete takú bábiku, ktorá nie je taká obrastená. Stačí tesne pod túto blanku zapichnúť špicatý a ostrý nôž a ťahať k okrajom.
Keďže z panenskej sviečkovej príliš šťavy nedostaneme, omáčku môžeme vytvoriť zvlášť alebo z jej výpeku. Úplne ideálnou prílohou sú zemiaky v rôznych úpravách či napríklad zelenina pripravená blanšírovaním .
Tak už viete, ktorý z receptov vyskúšate?
Napíšte do komentárov, ako sa vám to podarilo!