Luxusná bravčová bábika: Najlepšie recepty & tipy

Najkvalitnejšou časťou mäsa brava je samozrejme bravčová bábika.

Je šťavnatá a krásne chudá.

Kto ju ochutnal, vie že je výborná.

Máte už nejaký okázalý recept? Alebo stále hľadáte inšpiráciu, ako túto pochúťku pripraviť?

Bravčová bábika s medovo-horčičnou omáčkou

Keďže je bábika minútkové mäso, nie je z nej úplne možné získať veľké množstvo šťavy. V tomto recepte si jednu jednoduchú omáčku ukážeme.

INGREDIENCIA:

  • cca 500 g bravčovej bábiky
  • ¼ hrnčeka medu
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 1 lyžica horčice
  • 100 ml vody alebo vývaru
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 30 g masla

POSTUP:

  • Bravčovú bábiku umyte a osušte.
  • Zmiešajte si med s cukrom, jablčným octom, horčicou, soľou a korením a touto zmesou potrite bábiku (nechajte si časť marinády bokom).
  • Zvyšok marinády zmiešajte s vývarom alebo vodou a touto zmesou budete podlievať.
  • Dajte piecť na 200 ° C na asi 24-28 minút, počas toho párkrát podlejte (bábika musí dosiahnuť 65 ° C).
  • Vytiahnite z rúry a nechajte voľne ešte päť minút (počas tejto doby ešte dôjde).
  • Šťavu si zlejte do hrnca a zjemnite maslom.
Recept s bravčovou bábikou v medovo-horčičnej marináde.
pork.com.au

Bravčová bábika na grile v slanine

Aj letné grilovanie si môžete užiť s týmto receptom na bravčovú bábiku. Vďaka jej obaleniu v slaninovom kabátiku získame mäso plné šťavy.

INGREDIENCIA:

  • 2 bravčové bábiky
  • anglická slanina
  • grilovacie korenie
  • barbecue omáčka

POSTUP:

  • Bravčovú bábiku zbavte blany, posypte grilovacím korením, zabaľte do slaniny a znovu posypte korením.
  • Dajte na rozpálený gril a grilujte asi 50 minút, kým teplota mäsa nevystúpi na 65 °C.
  • Počas procesu grilovania potierajte barbecue omáčkou.
  • Po upečení nechajte dôjsť ešte 5-7 minút.
Lahodne šťavnatá bábika v slanine na grile.
dinneratthezoo.com

V tomto videu sa môžete dozvedieť, ako na to:

Bacon Wrapped Pork Tenderloin Recipe - How to Cook Bacon wrapped Tenderloin on the Grill Easy

Pečená bábika so zeleninou

Máte chuť na šťavnatý kúsok mäsa so zeleninou?

INGREDIENCIA:

  • 2 bravčové bábiky
  • 2 stredne veľké cibule
  • 5 stredných mrkví
  • 4 stredné zemiaky
  • 2 baklažány
  • 10 šampiňónov
  • 4 lyžice oleja
  • 6 strúčikov cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžica oregana
  • 2 lyžičky papriky

POSTUP:

  • Zeleninu nakrájajte na menšie kúsky, premiešajte s pár kvapkami oleja a dajte piecť na 200 °C.
  • Pečte asi 30 minút, kým zelenina začne mäknúť.
  • Bábiku si očistite od blany, a potrite soľou zmiešanou s korením, paprikou, a prelisovaným cesnakom.
  • Potom ju pridajte k zelenine a pečte ďalších 25 minút.
  • Kontrolujte teplotu mäsa, keď dosiahne 65 °C, je hotovo.
Bravčová bábika pečená na zelenine.
theblackpeppercorn.com

Zapečená bravčová bábika Wellington

Obľúbená bravčová bábika. Recept je nielen veľmi známy, a ako to už k tomu patrí, je veľmi chutný.

INGREDIENCIA:

  • olivový olej
  • 2 veľké bravčové bábiky (cca 800 g)
  • 1 šalotka
  • 50 g masla
  • 150 g šampiňónov
  • hrsť šalvie
  • hrsť petržlenu
  • hrsť pažítky
  • 100 g špenátu
  • 10 plátkov prosciutta alebo slaniny
  • 50 g kuracej pečeňovej paštéty

Na cesto:

  • 500 g lístkového cesta
  • 2 žĺtky zmiešané s lyžičkou vody

POSTUP:

  • Bábiku si očistite a odrežte konce.
  • Osoľte, okoreňte a osmažte zo všetkých strán na rozpálenom oleji. Každú bábiku smažte maximálne 2 minúty.
  • Na masle si orestujte nadrobno nakrájanú šalotku, potom pridajte na plátky nakrájané šampiňóny, duste domäkka, pred koncom pridajte nasekané bylinky.
  • Medzitým si na troške oleja nechajte špenát povädnúť, potom z neho vytlačte prebytočnú šťavu a nasekajte ho.
  • Nachystajte si dva veľké kusy potravinovej fólie, do ktorej sa bude bábika baliť.
  • Na fóliu vyskladajte tesne vedľa seba dva (možno aj viac podľa dĺžky plátkov) radu slaniny alebo prosciutta.
  • Na ne rozotrite paštétu, na ňu potom dajte bábiky, medzi bábiky dajte šampiňóny a špenát.
  • Potom všetko dôkladne zabaľte do slaniny alebo šunky a vytvarujte úhľadný bochník, ktorý upevnite fóliou a dajte zatiaľ do chladničky.
  • Vyvaľkajte si lístkové cesto a následne doň dajte nachystanú bábiku.
  • Okraje cesta si potrite žĺtky s vodou, zabaľte a potrite aj zvyšok cesta.
  • Dajte piecť na 200 ° C na asi 35-40 minút (podľa teploty mäsa, ktorá by mala dosiahnuť 65 ° C).
  • Po upečení nechajte ešte odstáť ďalších 10 minút.
Bábika zapečená v chrumkavom lístkovom ceste.
delicious.com

Plnená bravčová bábika so sušenými paradajkami a špenátom

A tu máme recept na bravčovú bábiku na spôsob rolády.

INGREDIENCIA:

  • cca 1200 g bravčovej bábiky
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • ⅓ hrnčeka sušených paradajok
  • ½ balenia mrazeného špenátu
  • ¾ hrnčeka nastrúhané mozzarelly
  • 1 a ½ lyžice olivového oleja
  • 450 g menších paradajok
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP:

  • Bábiku si prepolte na polovice (nie úplne) tak, aby ste vytvorili jeden veľký plát.
  • Ten vyklepte cez potravinársku fóliu tĺčikom na mäso.
  • Posypte talianskym korením, soľou, čiernym korením a rozotrite.
  • Navrch rozprestrite povolený a scedený špenát, syr a sušené paradajky.
  • Bábiku zarolujte a upevnite na niekoľkých miestach špagátom, tak aby počas pečenia náplň nevytiekla.
  • Posypte ju soľou, korením a rozotrite.
  • Zemiaky si nakrájajte na kocky, pridajte paradajky, všetko osoľte, okoreňte, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a zmiešajte s olejom.
  • Spolu s bábikou dajte do pekáča a pečte na 200 ° C asi 30 minút.
  • Teplotu mäsa merajte priebežne. Pre stredne prepečenú by mala dosiahnuť 65 ° C, 70 ° C na medium.
  • Po upečení nechajte odstáť 5 minút, až potom krájajte.
Závitky z bravčovej bábiky plnené špenátom, syrom a paradajkami.
dinnneratthezoo.com

Bravčové medailónky na hubách

Výborne by sa hodili k americkým zemiakom.

INGREDIENCIA:

  • 700 g bravčovej bábiky
  • ½ lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 lyžice masla (ghí)
  • 250 g šampiňónov
  • 1 hrnček kuracieho vývaru
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička kukuričného (tapiokového) škrobu
  • 1 lyžica vody

POSTUP:

  • Bábiku si nakrájajte na plátky, osoľte a okoreňte.
  • Na masle si ich osmažte z každej strany 4 minúty dozlatista.
  • Dajte ju bokom a zlejte si do misky aj výpiek.
  • Na troške masla orestujte na plátky nakrájané šampiňóny.
  • Restujte asi 5 minút dozlatista, potom pridajte tymián a podlejte vývarom.
  • Škrob si rozmiešajte v troche vody a zahustite omáčku.
  • Varte do zhustnutia.
  • Následne do omáčky pridajte aj medailóniky s výpekom, vypnite plameň a nechajte ešte 5 minút sadnúť.
Bravčové v hubovej omáčke.
thekitchenfairy.com

Tip: Máte radi huby a ocenili by ste viac receptov? Ochutnajte zapečené huby v tých najchutnejších podobách .

Pri príprave bravčovej bábiky musíme dávať pozor, aby sa nevysušila. Preto je počas jej prípravy veľmi nutné používať teplomer na mäso. K medium rare variante (jemne prepečenej) sa dopracujeme pri 65°C teploty mäsa, keď ju chceme medium (stredne prepečenú), tak až pri 70°C. Medium rare je ešte zo štvrtiny surová, ale na konzumáciu bezpečná, medium je zase prepečená o niečo viac, mäso je vo vnútri stále krásne ružové.

Pred prípravou je ju tiež nutné očistiť od jej striebornej blanky, inak by bola tuhá a pri vyprážaní by sa krútila. Najviac práce si ušetríte, ak si vyberiete takú bábiku, ktorá nie je taká obrastená. Stačí tesne pod túto blanku zapichnúť špicatý a ostrý nôž a ťahať k okrajom.

Keďže z panenskej sviečkovej príliš šťavy nedostaneme, omáčku môžeme vytvoriť zvlášť alebo z jej výpeku. Úplne ideálnou prílohou sú zemiaky v rôznych úpravách či napríklad zelenina pripravená blanšírovaním .

Tak už viete, ktorý z receptov vyskúšate?

Napíšte do komentárov, ako sa vám to podarilo!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.