Máte radi zaujímavé chuťové kombinácie?
Milujete šťavnatú chuť mäsa?
Čo tak vyskúšať osvedčené aj nevšedné recepty na mäsové rolády?
Kuracia roláda s brokolicou a syrom
Lahodná kombinácia brokolice a pečeného syra patrí k našim najobľúbenejším . Urobte si túto šťavnatú roládu ako rýchly obed a užite si jej neodolateľne chrumkavú krúžku!
Čo budete potrebovať
- 300 g jemne nasekanej brokolice
- 8 tenkých kuracích prsných rezňov
- 1 vajce
- 2 lyžičky vody
- 120 g strúhanky
- 8 plátkov syra typu čedar, krolewski
- soľ
Postup
- Predhrejte rúru na 220 °C.
- Brokolicu dajte do taniera, podlejte lyžičkou vody, prikryte a dajte na 1 minútu do mikrovlnnej rúry.
- Potom vyberte a osoľte.
- Plátky kurčaťa osoľte z oboch strán.
- Do stredu plátku umiestnite plátok syra a 2 polievkové lyžice brokolice.
- Zamotajte roládu tak, aby syr nevyčuhoval von a pevne utiahnite na všetkých stranách. Zaistite pomocou špáradiel.
- Rolku obaľte v rozšľahanom vajíčku a strúhanke, potom vložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Jemne postriekajte olejom zo všetkých strán a pečte cca 25 minút.
- Potom vyberte z rúry, odstráňte špáradlá a servírujte so zemiakovou kašou, šťouchanými zemiakmi alebo vareným kuskusom.
Z kuracieho mäsa si môžete pripraviť aj tieto výborné závitky !

Morčacia roláda plnená sušenými paradajkami
Vyskúšajte slnkom sušené paradajky, ktoré do vašej kuchyne vnesú kúsok horúceho Talianska. Ich výrazná chuť sa skvele hodí k jemnému kuraciemu mäsu. Roládu servírujte s ľahkým šalátkom alebo napríklad misou hranoliek, podľa toho, aký veľký máte hlad.
Čo budete potrebovať
- 500 g morčacích pŕs
- štipka soli a korenia
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžička estragónu
- 2 lyžice kozieho syra
- 80 g sušených paradajok nakrájaných na malé kúsky
- 100 g nakrájaného póru
- 2 lyžice olivového oleja
- 30 g píniových orieškov
Postup
- Rúru predhrejte na 220 °C.
- Naklepte krutie rezne na tenké plátky. Osoľte a okoreňte z oboch strán, posypte korením.
- Na jednu stranu namažte tenkú vrstvu kozieho syra.
- V panvici rozohrejte olivový olej a orestujte na ňom sušené paradajky s pórom a orieškami.
- Na každý plátok dajte dve lyžice orestovanej zmesi a pevne zabaľte. Zafixujte pomocou špáradiel alebo nite.
- Vkladajte rolky do vymasteného pekáča a zvrchu ešte potrite olejom. Pečte cca 25 minút.
Skúste napríklad tieto batátové hranolky !

Plnená bravčová roláda s jablkami a brusnicami
Pokiaľ patríte medzi milovníkov sladko-slaných chuťových kombinácií, túto roládu plnenú ovocnou náplňou si jednoducho zamilujete.
Čo budete potrebovať
- 1,5 kg vykostené bravčové bábiky
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 150 ml jablčného muštu
- tri lyžice octu
- 100 g cukru
- 1 veľká cibuľa, olúpaná, nakrájaná na plátky
- 180 g sušených jabĺk
- 75 g sušených brusníc
- 1 polievková lyžica strúhaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžica horčičného semienka
- pol lyžičky kajenského korenia
Postup
- Rúru predhrejte na 220 °C.
- Mäso pozdĺžne rozrežte a rozklepte na veľký tenký plátok. Môžete ho tiež rozrezať na niekoľko častí, ktoré položíte vedľa seba a pomocou naklepania spojíte. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
- V hrnci zmiešajte všetky zostávajúce ingrediencie. Na miernom ohni priveďte do varu a nechajte cca 20 minút prevariť. Potom rozmixujte.
- Mäso rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a rovnomerne pomažte uvarenou náplňou. Časť môžete nechať na potretie zhora. Podlejte niekoľkými lyžicami vody a dajte do rúry.
- Pečte 45 – 60 minút a počas pečenia podlievajte výpekom. Pokiaľ je mäso na suchu, pridajte niekoľko lyžíc vody alebo zvyšok marinády.
- Po vybratí z rúry krájajte na plátky a podávajte so šťouchaným alebo vareným zemiakom.

Jemná roláda z mletého mäsa
Lahodné pečené roládky, sú rýchly a jednoduchý recept na plnenú mäsovú roládu vyrobenú z tenkého plátku hovädzieho mäsa, plnený mletým bravčovým mäsom, zrolovaný, a potom zabalený v slanine.
Čo budeme potrebovať
- 4 tenké plátky hovädzieho mäsa
- 200 g mletého bravčového mäsa
- 4 plátky slaniny
- 1/2 lyžičky oregana
- 1/4 lyžičky soli
- 4 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 1-2 lyžice olivového oleja
Postup
- Do strednej misy pridajte mleté bravčové mäso, oregano a soľ, premiešajte, aby sa spojili.
- Na pracovnú plochu položte jeden plátok hovädzieho, pridajte 1/4 bravčovej zmesi, prehnite boky hovädzieho mäsa a zrolujte.
- Rolku zabaľte do 1 – 2 plátkami slaniny a zaistite povrázkom, kam zaviažete aj vetvička rozmarínu.
- Mäso, pokvapkajte olivovým olejom a posypte trochou soli, pečte v rúre na 150 stupňov.
- Necháme 3 minúty odležať, odstránime špagát a nakrájame a podávame.

Objavte podobné tipy
Hovädzie rolády so špargľou
Hoci špargľa patrí medzi tradičné české potraviny, s jeho prípravou si často nevieme rady. Vyskúšajte tieto krehké korenené rolky z hovädzieho mäsa plnené špargľovými stonkami a určite si pochutnáte.
Čo budete potrebovať
- 1 zväzok zelenej špargle zbavenej tvrdých koncov
- 3 polievkové lyžice hoisin omáčky (môžete použiť aj sójovú)
- 3 polievkové lyžice vody
- 1 polievková lyžica paradajkového pretlaku
- 1 polievková lyžica ryžového octu
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
- ½ lyžičky drveného červeného korenia
- 1 menší pór nakrájaný na malé kúsky
- 1 polievková lyžica repkového oleja
- lyžička soli
- lyžička čerstvo mletého korenia
- 900 g steakového mäsa z oponky (bránica)
- 2 lyžičky sezamových semienok
Postup
- V strednej miske zmiešajte hoisin omáčku, vodu, paradajkový pretlak, ocot, sezamový olej a drvené červené korenie. Dajte 2 polievkové lyžice zmesi do malej misky. Odložte zvyšok bokom.
- Vo veľkej mise zmiešajte špargľu, pór, repkový olej, soľ a korenie.
- Mäso nakrájajte na dlhé plátky a vyklepte do tenka. Na hornú stranu mäsa natrite 2 polievkové lyžice omáčky.
- Na mäso nasypte vždy trochu nakrájaného póru a položte niekoľko stoniek špargle. Pevne zarolujte a zaistite špáradlá.
- Restujte z každej strany 5 minút, potom prikryte pokrievkou a nechajte dopiecť ešte ďalších 5 minút.
- Hotové mäso posypte sezamovými semienkami a podávajte s jazmínovou ryžou.

Klasická hovädzia roláda
Nesmieme zabudnúť rolády v štýle španielskych vtáčikov, ktoré sú stálice českej kuchyne. Náplň zvoľte podľa toho, čo máte rádiklasikou sú párky, kyslý uhoriek, varené vajcia alebo rôzna zelenina. Uvarte si k nim domácu knedľu, alebo ich kombinujte s ryžou- oboje stojí za to!
Čo budete potrebovať
- 4 plátky hovädzie sviečkové
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 120 g slaniny
- 30 g masla alebo olivového oleja
- 3 malé cibule
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 1 veľká mrkva
- 1 stonka zeleru
- 2 veľké nakladané uhorky
- nasekaná čerstvá petržlenová vňať
- plnotučná horčica
- 300 ml hovädzieho vývaru
Postup
- Plátky mäsa rozklepte paličkou do tenka, osoľte a okoreňte z oboch strán az jednej strany potrite horčicou.
- Slaninu a cibuľu nakrájajte najemno. Uhorky nakrájajte na tenké plátky.
- Na každý plátok mäsa dajte trochu cibule, slaniny a petržlenovej vňate a niekoľko plátkov uhorky. Pevne zrolujte a zaistite špáradlá.
- Vo vysokom hrnci opekajte rolády niekoľko minút zo všetkých strán, kým sa mäso nezatiahne. Pridajte jemne nasekanú mrkvu, cibuľu a zeler, osoľte a okoreňte. Pridajte trochu hovädzieho vývaru, nechajte variť prikryté po dobu 1,5 hodiny, alebo pokiaľ nebude hovädzie mäso mäkké. Počas varenia je možné pridať viac hovädzieho vývaru.
- Vyberte rolády z hrnca a rozmixujte omáčku. Podľa potreby môžete zahustiť múkou.
- Vráťte rolády do omáčky a nechajte ešte niekoľko minút prebublať.

Syrová roláda so špenátom
Táto bezmästá roláda s jemným syrom a čerstvým špenátom, je niečo čo nesmie chýbať na žiadnom party stole, najmä ak sú vaši priatelia vegetariáni!
Čo budeme potrebovať
- 1 zväzok čerstvého špenátu
- 1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
- 60 g strúhaného parmezánu
- Lístkové cesto
- Rozšľahané vajcia
- 250 g ricotty
Postup
- Listy špenátu dobre opláchnite a vložte do veľkého hrnca na strednú teplotu, varte, kým listy nezvädnú.
- Odoberte z platne, špenát sceďte, mierne vychladnite, pevne stlačte, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu a nakrájajte najemno.
- Vložte cibuľu do rozohriatej, tukom vymastenej veľkej panvice a miešajte, kým cibuľa nezmäkne.
- Vmiešame nakrájaný špenát, varíme, kým sa neodparí tekutina.
- Pridajte ricottu.
- Pokračujte v miešaní, kým sa špenát a ricotta nespoja.
- Špenátovú zmes preložte do misy, mierne vychladnite.
- Vmiešame parmezán a dochutíme soľou a korením.
- Cesto rozvaľkáme a doprostred naložíme špenátovú zmes a zabalíme.
- Špenátovú roládu potrieme rozšľahaným vajcom a podľa potreby posypte trochou parmezánu.
- Roládu dáme na vymastený plech a pečieme 20-25 minút v rúre vyhriatej na 200 ° C dozlatista.
Najlepšie panvice, ktoré v tomto recepte môžete použiť sú vyhodnotené v tejto recenzii na hlboké panvičky s pokrievkou .
Pokiaľ chcete mäsovú verziu, tak do špenátovej zmesi zamiešajte varené kuracie mäso.

Tipy na náplne do rolád
- Mäkký syr, bazalkové pesto, parmezán, morčacia alebo kuracia šunka
- Mäkký smotanový syr, strúhaný čedar, korenie do Tacos, nakrájané varené kura, odkvapkané paradajky z konzervy, mletý cesnak, jarná cibuľka, koriander
- Baby špenát, sušené paradajky, bazalka, paprika
- Smotanový syr, červená paprika, žltá paprika, mrkva, baby špenát, fialová kapusta, varené kuracie mäso
- Smotanový syr, majonéza, sušené paradajky, slanina
- Mäkký syr, syr feta, pažítka, brusnice
- Smotanový syr, pálivá omáčka, modrý syr, biely čedar, jarná cibuľka
- Klobása, Smotanový syr, dijonská horčica, jarná cibuľka, cesnak, korenie