Nie je nad lahodné hovädzie mäso!
My sme si pre vás tentoraz pripravili 5 delikátnych receptov na hovädzie mäso na koreni, ktoré ocenia aj tí najväčší gurmáni.
Oslňte svoju rodinu aj hostí!
Vyskúšajte variant s trhaným mäsom, ázijskú restovanú zmes aj kvalitné steaky.
Vietnamský hovädzí guláš so zeleným korením
Ľahko pikantná omáčka s krehkými hovädzími kockami, zemiakmi, mrkvou a čerstvým zeleným korením najlepšie chutí s chrumkavým chlebom. Jej príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník!
Čo budete potrebovať
Na hovädzie mäso:
- 700 g hovädzej glejovky, nakrájanej na kocky asi 4 cm hrubé
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička olivového oleja (plus niečo navyše)
- čierne korenie
Ďalšie ingrediencie:
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
- 3 šalotky, nakrájané na tenké plátky
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 30 g guličiek zeleného korenia
- 2 lyžičky hladkej múky
- 3/4 lyžičky paradajkového pretlaku
- 2 šálky čerstvej kokosovej šťavy
- 1 šálka vody
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky soli (alebo viac podľa chuti)
- 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
Postup
- Hovädzie mäso nakrájajte na 4 cm hrubé kocky a zmiešajte s 1/2 lyžičky soli, 1 lyžičkou sójovej omáčky, 1 lyžičkou olivového oleja a čiernym korením.
- Dajte bokom.
- Pokiaľ máte čas, môžete mäso marinovať 1-2 hodiny.
- Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, šalotku na plátky a cesnak rozlisujte.
- Pomocou mažiara tiež ľahko rozdrvte 1 lyžičku zeleného korenia (alebo nahrubo nasekajte nožom).
- Do hrnca so silným dnom na strednom až stredne vysokom plameni pridajte olivový olej.
- Akonáhle je olej rozpálený, pridajte kocky hovädzieho mäsa a opekajte dohneda.
- Preložte do misky.
- Znížte plameň na strednú.
- Do hrnca pridajte kolieska cibule a restujte, kým sa cibuľa nerozvonia.
- Pridajte šalotku, cesnak a drvené zelené korenie a krátko orestujte, kým sa všetko nerozvonia.
- Pridajte kocky hovädzieho mäsa späť spolu s 2 lyžičkami múky a dobre premiešajte.
- Potom pridajte paradajkový pretlak a opäť dobre premiešajte.
- Pridajte kokosovú šťavu a vodu a akonáhle sa zmes začne variť, znížte teplotu na mierny var.
- Pridajte 1/2 lyžičky soli a bobkové listy.
- Na hrniec nasaďte pokrievku, ale nechajte ho čiastočne odkryté.
- Zvoľna duste, kým nebude mäso takmer mäkké.
- Pridajte do hrnca mrkvu a zemiaky a varte, kým mäso, zemiaky a mrkva nezmäknú podľa vašich predstáv.
- Ochutnajte a upravte korenie podľa svojej chuti.
- Môžete tiež upraviť konzistenciu omáčky pridaním vody (na zriedenie) alebo múky (na zahustenie).
- Preneste do servírovacích misiek a ozdobte čerstvým zeleným korením (voliteľne).
- Podávajte horúce s vašim obľúbeným chrumkavým chlebom.

Zelené korenie, jemné aj výrazné zároveň. V akých pokrmoch sa oplatí ho použiť? V čom sa jeho spracovanie líši od ostatných druhov korenia? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o zelenom korení !
Hovädzie steaky s krémovou korenistou omáčkou
Luxusný a zároveň jednoduchý recept, ktorým oslníte svoju drahú polovičku! Kto by odolal kvalitnému hovädziemu steaku, navyše preliatemu lahodnou krémovou omáčkou s čiernym korením a brandy. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 4 kvalitné steaky (každý s hmotnosťou cca 200 – 500 g
- soľ
- 2 lyžice extra panenského olivového alebo repkového oleja
- 3 lyžice guličiek čierneho korenia, rozdrvené
- 1/4 šálky jemne nakrájané šalotky alebo cibuľa
- 1/4 šálky koňaku alebo brandy
- 1 šálka hovädzieho vývaru
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Steaky z oboch strán bohato osoľte a nechajte ich ohriať na izbovú teplotu, asi 30 minút.
- Vo veľkej liatinovej panvici rozohrejte olej na vysokom plameni.
- Keď sa z oleja začne fajčiť, zložte panvicu z ohňa.
- Steaky osušte papierovými utierkami (steaky sa lepšie opečú, keď ich najprv osušíte) a vložte na rozpálenú panvicu.
- Vráťte panvicu na oheň a stiahnite plameň na stredne vysoký.
- Steaky opekajte bez toho, aby ste s nimi hýbali, aspoň 4 minúty.
- Pokúste sa zdvihnúť steak kliešťami a otočte ho.
- Znížte plameň na strednú.
- Pokiaľ sa steak prilepí na panvicu, nechajte ho na tejto strane ešte minútu alebo dve opekať.
- Pokiaľ chcete mať mäso rare, vnútro by malo mať teplotu 48 °C, pokiaľ medium rare 51 až 54 °C, medium 60 °C a medium well 68 °C.
- Akonáhle je steak prepečený podľa vašich predstáv, dajte mäso na plech a posypte ho veľkou porciou drveného čierneho korenia z oboch strán.
- Zakryte mäso alobalom a nechajte ho oddýchnuť, zatiaľ čo budete pripravovať omáčku.
- Pridajte šalotku do panvice a restujte 2 minúty.
- Prilejte brandy a odglazujte panvicu tým, že zoškrabnete dno panvice vareškou, aby sa uvoľnili všetky zhnedlé kúsky.
- Akonáhle sa brandy takmer varí, pridajte hovädzí vývar a stiahnite trochu plameň.
- Omáčku varte asi 4 až 5 minút.
- Prilejte smotanu a znovu povarte.
- Vypnite sporák a pridajte petržlenovú vňať a prípadné zvyšné čierne korenie (nie viac ako 1 polievkovú lyžicu, zvyšok by mal byť už použitý na korenie steakov).
- Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
- Steaky prelejte omáčkou a ihneď podávajte.

Možno sa vám budú naše recenzie oceľových panvíc . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Trhané hovädzie s korením na červenom víne
Pripravte si toto dokonalé trhané hovädzie mäso s červeným vínom a čiernym korením! Je to lahôdka a stačí vám na to iba zapekacia miska a rúra.
Čo budete potrebovať
- 500 – 700 hovädzie gleje s kosťou
- 1 – 2 lyžičky drveného čierneho korenia
- štedrá štipka morskej soli
- 4 – 5 olúpaných strúčikov cesnaku
- 4 – 5 vetvička rozmarínu
- 1/2 fľaše suchého červeného vína
Postup
- Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia.
- Dajte hovädziu glejku do zapekacej misky, ktorá je tak akurát veľká, aby sa do nej mäso zmestilo.
- Posypte cesnakom a rozmarínom, osoľte, okoreňte a zalejte červeným vínom.
- Zapekaciu misu prikryte a vložte do rúry na 7-10 hodín.
- Keď mäso vytiahnete z rúry, pri najmenšom dotyku vidličky sa rozpadne.
- Podávajte so zelenou zeleninou a tekvicou.
- Dobrú chuť!

Hovädzie mäso s čiernym korením
Hei Jiao Niu Liu je rýchly a jednoduchý restovaný pokrm z hovädzieho mäsa, cibule a papriky ochutený ustrícovou omáčkou a množstvom čierneho korenia. Ide o čínsku klasiku luxusnej chuti!
Čo budete potrebovať
- 2 lyžičky celého čierneho korenia
- 350 g hovädzej sviečkovej, nakrájanej na 2 cm kocky
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 1 lyžica ryžového vína
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička praženého sezamového oleja
- 1 lyžička zemiakového škrobu
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na centimetrové kúsky
- 50 g červenej papriky
- 50 g zelenej papriky
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané
Postup
- Guľôčky čierneho korenia dajte do mažiara a nahrubo ich rozdrvte.
- Pokiaľ nemáte mažiar, vložte guličky korenia do mraziaceho vrecka a pomocou valčeka ich rozdrvte.
- V miske prešľahajte ustricovú omáčku, ryžové víno, sójovú omáčku, sezamový olej a väčšinu čierneho korenia (trochu si odložte na ozdobu).
- Pridajte zemiakový škrob a miešajte, kým v zmesi nezostanú žiadne hrudky.
- Vmiešajte hovädzie mäso, aby sa rovnomerne obalilo a nechajte ho marinovať, zatiaľ čo budete pripravovať zeleninu.
- Rozohrejte panvicu na stredne vysokom plameni, kým nebude horúca.
- Pridajte rastlinný olej a potom pomocou klieští pridajte hovädzie mäso v jednej vrstve.
- Snažte sa nechať v miske čo najviac marinády.
- Mäso restujte na jednej strane dozlatista a potom otočte každý kus a opekajte druhú stranu, kým nezhnedne.
- Do panvice pridajte cibuľu, papriku a cesnak a zvýšte teplotu.
- Za stáleho miešania restujte.
- Keď cibuľa zosklovatí, pridajte zvyšnú marinádu a všetko premiešajte, kým nebude mäso lesklé a rovnomerne potiahnuté omáčkou.
- Podávajte s ryžou a ozdobte zvyšným čiernym korením (podľa chuti).

Steaky s omáčkou zo zeleného korenia so zemiakmi
V tejto lahodnej interpretácii francúzskeho pokrmu „steak au poivre“ používame zelené korenie, ktoré je úžasne jemné. S hrubozrnnou horčicou, maslom a smotanou je súčasťou neuveriteľne chutnej omáčky, ktorá skvele dopĺňa luxusné hovädzie steaky.
Čo budete potrebovať
- 2 flank steaky
- 230 g malých zemiakov
- 230 g špenátu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice silného hovädzieho vývaru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice zeleného korenia v slanom náleve
- 2 lyžice smotany na šľahanie
- 1 lyžica hrubozrnnej horčice
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- Vyberte steaky z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
- Zemiaky nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska.
- Cesnak olúpte a nasekajte.
- Dajte zemiaky na plech.
- Pokvapkajte ich olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a poriadne premiešajte.
- Usporiadajte zemiaky v jednej rovnomernej vrstve a pečte 13 až 15 minút, alebo kým nezhnednú a nezmäknú.
- Vyberte z rúry a dajte bokom.
- Zatiaľ čo sa zemiaky pečú, vo veľkej panvici (ak máte nepriľnavú) zahrejte 2 lyžičky olivového oleja na stredne vysokom plameni.
- Pridajte špenát.
- Varte za častého miešania 2 až 3 minúty alebo do zvädnutia.
- Zo špenátu vytlačte prebytočnú tekutinu.
- Keď špenát dostatočne vychladne, preložte ho na pracovnú plochu a nasekajte nadrobno.
- Preložte do misky a dajte bokom.
- Osušte steaky papierovými utierkami a dochuťte soľou a korením z oboch strán.
- V panvici zohrejte 2 lyžičky olivového oleja.
- Pridajte steaky.
- Opekajte 3 až 4 minúty z každej strany, alebo sa neprepečú na požadovaný stupeň prepečenia.
- Preložte na tanier a nechajte aspoň 5 minút odpočívať, pričom v panvici ponechajte všetky opečené kúsky.
- Zatiaľ čo steaky odpočívajú, rozohrejte panvicu.
- Pridajte ¼ šálky vody.
- Vmiešajte hovädzie vývar, zelené korenie, , horčicu, polovicu masla a polovicu smotany.
- Dochuťte soľou a korením.
- Varte za častého miešania 2 až 3 minúty.
- Preložte do misky a odložte na teplé miesto.
- V rovnakej panvici, ktorú ste použili na prípravu omáčky, zohrejte 2 lyžičky olivového oleja.
- Pridajte cesnak.
- Restujte za častého miešania 1 až 2 minúty alebo do zmäknutia.
- Pridajte nakrájaný špenát a zvyšnú smotanu.
- Varte za častého miešania 1 až 2 minúty.
- Pridajte zvyšné maslo.
- Varte za častého miešania 30 sekúnd až 1 minútu.
- Vypnite sporák a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Steaky, opečené zemiaky a krémový špenát rozdeľte na 2 taniere.
- Prelejte omáčkou.
- Užite si to!

Máme pre vás aj ďalšie recepty na flank steak 5x inak. Nebojte sa vyskúšať nové spôsoby prípravy!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!