Luxusné recepty na hovädzie mäso s korením 5x inak. Aký variant sa stane vašim favoritom?

Nie je nad lahodné hovädzie mäso!

My sme si pre vás tentoraz pripravili 5 delikátnych receptov na hovädzie mäso na koreni, ktoré ocenia aj tí najväčší gurmáni.

Oslňte svoju rodinu aj hostí!

Vyskúšajte variant s trhaným mäsom, ázijskú restovanú zmes aj kvalitné steaky.

Vietnamský hovädzí guláš so zeleným korením

Ľahko pikantná omáčka s krehkými hovädzími kockami, zemiakmi, mrkvou a čerstvým zeleným korením najlepšie chutí s chrumkavým chlebom. Jej príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník!

Čo budete potrebovať

Na hovädzie mäso:

  • 700 g hovädzej glejovky, nakrájanej na kocky asi 4 cm hrubé
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 lyžička olivového oleja (plus niečo navyše)
  • čierne korenie

Ďalšie ingrediencie:

  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
  • 3 šalotky, nakrájané na tenké plátky
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 30 g guličiek zeleného korenia
  • 2 lyžičky hladkej múky
  • 3/4 lyžičky paradajkového pretlaku
  • 2 šálky čerstvej kokosovej šťavy
  • 1 šálka vody
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky soli (alebo viac podľa chuti)
  • 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska

Postup

  • Hovädzie mäso nakrájajte na 4 cm hrubé kocky a zmiešajte s 1/2 lyžičky soli, 1 lyžičkou sójovej omáčky, 1 lyžičkou olivového oleja a čiernym korením.
  • Dajte bokom.
  • Pokiaľ máte čas, môžete mäso marinovať 1-2 hodiny.
  • Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, šalotku na plátky a cesnak rozlisujte.
  • Pomocou mažiara tiež ľahko rozdrvte 1 lyžičku zeleného korenia (alebo nahrubo nasekajte nožom).
  • Do hrnca so silným dnom na strednom až stredne vysokom plameni pridajte olivový olej.
  • Akonáhle je olej rozpálený, pridajte kocky hovädzieho mäsa a opekajte dohneda.
  • Preložte do misky.
  • Znížte plameň na strednú.
  • Do hrnca pridajte kolieska cibule a restujte, kým sa cibuľa nerozvonia.
  • Pridajte šalotku, cesnak a drvené zelené korenie a krátko orestujte, kým sa všetko nerozvonia.
  • Pridajte kocky hovädzieho mäsa späť spolu s 2 lyžičkami múky a dobre premiešajte.
  • Potom pridajte paradajkový pretlak a opäť dobre premiešajte.
  • Pridajte kokosovú šťavu a vodu a akonáhle sa zmes začne variť, znížte teplotu na mierny var.
  • Pridajte 1/2 lyžičky soli a bobkové listy.
  • Na hrniec nasaďte pokrievku, ale nechajte ho čiastočne odkryté.
  • Zvoľna duste, kým nebude mäso takmer mäkké.
  • Pridajte do hrnca mrkvu a zemiaky a varte, kým mäso, zemiaky a mrkva nezmäknú podľa vašich predstáv.
  • Ochutnajte a upravte korenie podľa svojej chuti.
  • Môžete tiež upraviť konzistenciu omáčky pridaním vody (na zriedenie) alebo múky (na zahustenie).
  • Preneste do servírovacích misiek a ozdobte čerstvým zeleným korením (voliteľne).
  • Podávajte horúce s vašim obľúbeným chrumkavým chlebom.
Ľahko pikantná omáčka s krehkými hovädzími kockami, zemiakmi, mrkvou a čerstvým zeleným korením na tanieri a ruka, ktorá si pečivom túto omáčku naberá.
www.delightfulplate.com

Zelené korenie, jemné aj výrazné zároveň. V akých pokrmoch sa oplatí ho použiť? V čom sa jeho spracovanie líši od ostatných druhov korenia? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o zelenom korení !

Hovädzie steaky s krémovou korenistou omáčkou

Luxusný a zároveň jednoduchý recept, ktorým oslníte svoju drahú polovičku! Kto by odolal kvalitnému hovädziemu steaku, navyše preliatemu lahodnou krémovou omáčkou s čiernym korením a brandy. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 4 kvalitné steaky (každý s hmotnosťou cca 200 – 500 g
  • soľ
  • 2 lyžice extra panenského olivového alebo repkového oleja
  • 3 lyžice guličiek čierneho korenia, rozdrvené
  • 1/4 šálky jemne nakrájané šalotky alebo cibuľa
  • 1/4 šálky koňaku alebo brandy
  • 1 šálka hovädzieho vývaru
  • 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 1/4 šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • Steaky z oboch strán bohato osoľte a nechajte ich ohriať na izbovú teplotu, asi 30 minút.
  • Vo veľkej liatinovej panvici rozohrejte olej na vysokom plameni.
  • Keď sa z oleja začne fajčiť, zložte panvicu z ohňa.
  • Steaky osušte papierovými utierkami (steaky sa lepšie opečú, keď ich najprv osušíte) a vložte na rozpálenú panvicu.
  • Vráťte panvicu na oheň a stiahnite plameň na stredne vysoký.
  • Steaky opekajte bez toho, aby ste s nimi hýbali, aspoň 4 minúty.
  • Pokúste sa zdvihnúť steak kliešťami a otočte ho.
  • Znížte plameň na strednú.
  • Pokiaľ sa steak prilepí na panvicu, nechajte ho na tejto strane ešte minútu alebo dve opekať.
  • Pokiaľ chcete mať mäso rare, vnútro by malo mať teplotu 48 °C, pokiaľ medium rare 51 až 54 °C, medium 60 °C a medium well 68 °C.
  • Akonáhle je steak prepečený podľa vašich predstáv, dajte mäso na plech a posypte ho veľkou porciou drveného čierneho korenia z oboch strán.
  • Zakryte mäso alobalom a nechajte ho oddýchnuť, zatiaľ čo budete pripravovať omáčku.
  • Pridajte šalotku do panvice a restujte 2 minúty.
  • Prilejte brandy a odglazujte panvicu tým, že zoškrabnete dno panvice vareškou, aby sa uvoľnili všetky zhnedlé kúsky.
  • Akonáhle sa brandy takmer varí, pridajte hovädzí vývar a stiahnite trochu plameň.
  • Omáčku varte asi 4 až 5 minút.
  • Prilejte smotanu a znovu povarte.
  • Vypnite sporák a pridajte petržlenovú vňať a prípadné zvyšné čierne korenie (nie viac ako 1 polievkovú lyžicu, zvyšok by mal byť už použitý na korenie steakov).
  • Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
  • Steaky prelejte omáčkou a ihneď podávajte.
Hovädzí steak preliaty lahodnou krémovou omáčkou s čiernym korením a brandy na tanieri.
www.simplyrecipes.com

Možno sa vám budú naše recenzie oceľových panvíc . Kto vyhral v našom porovnaní?

Trhané hovädzie s korením na červenom víne

Pripravte si toto dokonalé trhané hovädzie mäso s červeným vínom a čiernym korením! Je to lahôdka a stačí vám na to iba zapekacia miska a rúra.

Čo budete potrebovať

  • 500 – 700 hovädzie gleje s kosťou
  • 1 – 2 lyžičky drveného čierneho korenia
  • štedrá štipka morskej soli
  • 4 – 5 olúpaných strúčikov cesnaku
  • 4 – 5 vetvička rozmarínu
  • 1/2 fľaše suchého červeného vína

Postup

  • Predhrejte rúru na 110 stupňov Celzia.
  • Dajte hovädziu glejku do zapekacej misky, ktorá je tak akurát veľká, aby sa do nej mäso zmestilo.
  • Posypte cesnakom a rozmarínom, osoľte, okoreňte a zalejte červeným vínom.
  • Zapekaciu misu prikryte a vložte do rúry na 7-10 hodín.
  • Keď mäso vytiahnete z rúry, pri najmenšom dotyku vidličky sa rozpadne.
  • Podávajte so zelenou zeleninou a tekvicou.
  • Dobrú chuť!
Trhané hovädzie mäso s červeným vínom a čiernym korením na tanieri s tekvicou a fazuľkami.
www.cavemanfood.blogspot.com

Hovädzie mäso s čiernym korením

Hei Jiao Niu Liu je rýchly a jednoduchý restovaný pokrm z hovädzieho mäsa, cibule a papriky ochutený ustrícovou omáčkou a množstvom čierneho korenia. Ide o čínsku klasiku luxusnej chuti!

Čo budete potrebovať

  • 2 lyžičky celého čierneho korenia
  • 350 g hovädzej sviečkovej, nakrájanej na 2 cm kocky
  • 2 lyžice ustricovej omáčky
  • 1 lyžica ryžového vína
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 lyžička praženého sezamového oleja
  • 1 lyžička zemiakového škrobu
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na centimetrové kúsky
  • 50 g červenej papriky
  • 50 g zelenej papriky
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané

Postup

  • Guľôčky čierneho korenia dajte do mažiara a nahrubo ich rozdrvte.
  • Pokiaľ nemáte mažiar, vložte guličky korenia do mraziaceho vrecka a pomocou valčeka ich rozdrvte.
  • V miske prešľahajte ustricovú omáčku, ryžové víno, sójovú omáčku, sezamový olej a väčšinu čierneho korenia (trochu si odložte na ozdobu).
  • Pridajte zemiakový škrob a miešajte, kým v zmesi nezostanú žiadne hrudky.
  • Vmiešajte hovädzie mäso, aby sa rovnomerne obalilo a nechajte ho marinovať, zatiaľ čo budete pripravovať zeleninu.
  • Rozohrejte panvicu na stredne vysokom plameni, kým nebude horúca.
  • Pridajte rastlinný olej a potom pomocou klieští pridajte hovädzie mäso v jednej vrstve.
  • Snažte sa nechať v miske čo najviac marinády.
  • Mäso restujte na jednej strane dozlatista a potom otočte každý kus a opekajte druhú stranu, kým nezhnedne.
  • Do panvice pridajte cibuľu, papriku a cesnak a zvýšte teplotu.
  • Za stáleho miešania restujte.
  • Keď cibuľa zosklovatí, pridajte zvyšnú marinádu a všetko premiešajte, kým nebude mäso lesklé a rovnomerne potiahnuté omáčkou.
  • Podávajte s ryžou a ozdobte zvyšným čiernym korením (podľa chuti).
Restovaný pokrm z hovädzieho mäsa, cibule a papriky ochutený ustrícovou omáčkou a množstvom čierneho korenia na tanieri.
www.norecipes.com

Steaky s omáčkou zo zeleného korenia so zemiakmi

V tejto lahodnej interpretácii francúzskeho pokrmu „steak au poivre“ používame zelené korenie, ktoré je úžasne jemné. S hrubozrnnou horčicou, maslom a smotanou je súčasťou neuveriteľne chutnej omáčky, ktorá skvele dopĺňa luxusné hovädzie steaky.

Čo budete potrebovať

  • 2 flank steaky
  • 230 g malých zemiakov
  • 230 g špenátu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice silného hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice zeleného korenia v slanom náleve
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • 1 lyžica hrubozrnnej horčice

Postup

  • Predhrejte rúru na 230 °C.
  • Vyberte steaky z chladničky, aby mali izbovú teplotu.
  • Zemiaky nakrájajte na 1 cm hrubé kolieska.
  • Cesnak olúpte a nasekajte.
  • Dajte zemiaky na plech.
  • Pokvapkajte ich olivovým olejom, dochuťte soľou a korením a poriadne premiešajte.
  • Usporiadajte zemiaky v jednej rovnomernej vrstve a pečte 13 až 15 minút, alebo kým nezhnednú a nezmäknú.
  • Vyberte z rúry a dajte bokom.
  • Zatiaľ čo sa zemiaky pečú, vo veľkej panvici (ak máte nepriľnavú) zahrejte 2 lyžičky olivového oleja na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte špenát.
  • Varte za častého miešania 2 až 3 minúty alebo do zvädnutia.
  • Zo špenátu vytlačte prebytočnú tekutinu.
  • Keď špenát dostatočne vychladne, preložte ho na pracovnú plochu a nasekajte nadrobno.
  • Preložte do misky a dajte bokom.
  • Osušte steaky papierovými utierkami a dochuťte soľou a korením z oboch strán.
  • V panvici zohrejte 2 lyžičky olivového oleja.
  • Pridajte steaky.
  • Opekajte 3 až 4 minúty z každej strany, alebo sa neprepečú na požadovaný stupeň prepečenia.
  • Preložte na tanier a nechajte aspoň 5 minút odpočívať, pričom v panvici ponechajte všetky opečené kúsky.
  • Zatiaľ čo steaky odpočívajú, rozohrejte panvicu.
  • Pridajte ¼ šálky vody.
  • Vmiešajte hovädzie vývar, zelené korenie, , horčicu, polovicu masla a polovicu smotany.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Varte za častého miešania 2 až 3 minúty.
  • Preložte do misky a odložte na teplé miesto.
  • V rovnakej panvici, ktorú ste použili na prípravu omáčky, zohrejte 2 lyžičky olivového oleja.
  • Pridajte cesnak.
  • Restujte za častého miešania 1 až 2 minúty alebo do zmäknutia.
  • Pridajte nakrájaný špenát a zvyšnú smotanu.
  • Varte za častého miešania 1 až 2 minúty.
  • Pridajte zvyšné maslo.
  • Varte za častého miešania 30 sekúnd až 1 minútu.
  • Vypnite sporák a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  • Steaky, opečené zemiaky a krémový špenát rozdeľte na 2 taniere.
  • Prelejte omáčkou.
  • Užite si to!
Hovädzí steak s krémovou omáčkou, zeleným korením, zemiakmi a špenátom na tanieri.
www.blueapron.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na flank steak 5x inak. Nebojte sa vyskúšať nové spôsoby prípravy!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.