Tradícia pečenia veľkonočného baránka z cesta vraj vznikla tak, že na bohatších stoloch býval baránok skutočný, mäsový a ostatní ho takto nahradzovali.
Či už to tak bolo alebo nebolo, faktom zostáva, že dnes na veľkonočnom stole málokedy chýba upečený a ozdobený baránok.
Ako takého sladkého baránka pripraviť? Inšpirujte sa našimi receptami!
Veľkonočný baránok hrnčekový
Neradi odvažujete ingrediencie, pretože vás to len zdržuje? Skúste pripraviť rýchly recept na jednoduchého hrnčekového baránka.
Ingrediencie
- 2 ks vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 štipka citrónovej kôry
- 0,5 hrnčeka oleja
- 2 lyžice rumu
- 1 hrnček cukru krupica
- 2,5 hrnčeka polohrubej múky
- štipka soli
- hrnček mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup
- Vajcia rozmiešame v mlieku.
- Múku zmiešame s kypriacim práškom, soľou, vanilkovým a krupicovým cukrom a citrónovou kôrou.
- Mlieko s vajcami nalejeme do sypkej zmesi, prilejeme olej, rum a vymiešame hladké cesto.
- Cesto nalejeme do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy.
- Vložíme do rúry predhriatej na 180 ° C a pečieme asi 40 – 50 minút.
- Upečeného baránka vyberieme z rúry a necháme formu vychladnúť.
- Až potom hrnčekového baránka vyklopíme a potrieme čokoládou alebo citrónovou polevou alebo len pocukrujeme.

Biskupský veľkonočný baránok
Ak máte radi kandizované ovocie, skúste si pripraviť baránka s kandizovaným ovocím , určite si ho zamilujete. A navyše príprava je veľmi jednoduchá.
Ingrediencie
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček cukru
- citrónová kôra z polovice citróna
- 0,5 hrnčeka mlieka
- 4 vajcia
- 2 lyžice hrozienok
- nasekané kandizované ovocie
- nasekané orechy
- 1 lyžica nasekanej čokolády
Postup
- Múku zmiešame spolu s práškom do pečiva, cukrom a citrónovou kôrou.
- Zmes zalejeme mliekom, v ktorom sme rozmiešali celé vajcia a všetko poriadne premiešame.
- Do zmesi vmiešame hrozienka, kandizované ovocie, orechy a čokoládu.
- Premiešame a vlejeme do vymastenej a vysypanej formy.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 ° C asi 50 minút.
- Vytiahneme ho z rúry a necháme vychladnúť.
- Nakoniec môžeme poliať čokoládovou polevou a ozdobiť strúhanou čokoládou.

Chystáte sladkosti na veľkú noc? Nezabudnite na lahodné veľkonočné pečivo .
Pravý tvarohový veľkonočný baránok
Vyskúšajte tento rok obľúbené tvarohové cesto, ktoré bude chutiť všetkým , pretože nie je vôbec suché.
Ingrediencie
- 250 g polohrubej múky
- 3 ks vajcia
- 250 g netučného tvarohu
- 200 g krupicového cukru
- 1/2 vrecúška prášku do pečiva
- 250 g zmäknutého masla
- 50 g vlašských jadier
- citrónová kôra
Postup
- Maslo a tvaroh dobre vymiešame s vajcami a cukrom.
- Do zmesi pridáme preosiatu múku, prášok do pečiva, orechové jadrá a citrónovú kôru.
- Formu na baránka vymastíme tukom a vysypeme múkou.
- Následne formu naplníme pripraveným cestom a priklopíme.
- Baránka pečieme vo vyhriatej rúre na 180 ° C asi 45 – 50 minút.
- Ihneď po vybratí z rúry baránka vyklopíme, bohato pocukrujeme a ozdobíme mašľou.

Piškótový baránok na Veľkú noc
Klasický variant veľkonočného baránka, ktorý môžete po upečení ozdobiť ako svetlou či tmavou polevou, tak popraškom z práškového cukru.
Ingrediencie
- 5 vajec
- 250 g krupicového cukru
- 125 g hladkej múky
- 125 g polohrubej múky
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 120 ml slnečnicového oleja
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 °C.
- Vajcia vyklepneme do šľahača a vyšľaháme do nadýchanej peny.
- Potom pridáme cukor a ďalej šľaháme asi tri až štyri minúty.
- Vlejeme olej a ešte chvíľu šľaháme.
- Múky a prášok do pečiva premiešame a po častiach vmiešame do sladkej vaječnej zmesi.
- Premiešanú zmes nalejeme do formy na baránka, ktorú sme predtým veľmi dôkladne vymazali olejom a posypali polohrubú múkou.
- Formu vložíme do rúry a pečieme 15 minút. Znížime teplotu na 180 ° C a dopečieme ešte ďalších 30 minút.
- Vytiahneme formu von z rúry.
- Necháme úplne vychladnúť, potom opatrne vyklopíme.
- Môžeme zdobiť bielkovou polevou.

Ide vám už zo sladkého hlava okolo? Čo tak skúsiť výdatnú veľkonočnú polievku , ktoré zahreje aj zasýti?
Objavte podobné tipy
Veľkonočný baránok s kokosom
Kokosové cesto dodá pečivo jemnosť a vláčnosť, navyše biely kokos je ideálny na ozdobenie baránka sladkým kožúškom.
Ingrediencie
- 250 g polohrubej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 180 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 vajcia
- 250 g tvarohu
- 100 ml vlažného mlieka
- 1 kypriaci prášok
Ingrediencie na dokončenie
- 50 g masla
- 50 g práškového cukru
- 100 g strúhaného kokosu
- dve hrozienka
Postup
- Rúru predhrejte na 170 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo, cukor a vajcia.
- Pridajte tvaroh, mlieko a postupne múku s kypriacim práškom. Vymiešajte dohladka.
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na baránka.
- Pečte cca 40 minút, potom vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť. Opatrne vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.
- Na polevu vyšľahajte maslo s cukrom a zmesou potrite baránka. Dokonale obaľte v kokose a na hlavu nalepte dve hrozienka ako oči. Nechajte stuhnúť na chladnom mieste.

Orechový baránok s opitými hrozienkami
Ingrediencie
- 140 g zmäknutého masla
- 200 g krupicového cukru
- 4 žĺtky
- 4 bielky
- 100g mletých vlašských orechov
- 250 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 100 ml mlieka
- 50 g hrozienok namočených cez noc v rume
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrom a postupne pridajte žĺtky.
- Pridajte mleté orechy, múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, mlieko, hrozienka aj so zvyškom rumu a premiešajte.
- Z bielkov a štipky soli ušľahajte tuhý sneh a opatrne vmiešajte do cesta.
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na baránka.
- Pečte cca 45 minút, potom vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť. Opatrne vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.

Mrkvový baránok na Veľkú noc
Mrkvové múčniky zažívajú v posledných rokoch veľký boom . Vyskúšajte toto cesto aj na tradičného baránka, určite nebudete ľutovať !
Ingrediencie
- 300 g polohrubej múky (môžete použiť celozrnnú)
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 300 g nastrúhanej mrkvy
- šťava z polovice citróna
- 50 g mletých orechov
- 100 ml medu
- 2 vajcia
- 150 g bieleho jogurtu
Postup
Pozrite sa na videonávod na mrkvového baránka:
Máte radi mrkva na rôzne spôsoby? Vyskúšajte aj ďalšie slané a sladké recepty s mrkvou .
Veľkonočný baránok zo šľahačky
Ingrediencie
- 350 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 200 g krupicového cukru
- 4 vajcia
- 250 ml šľahačky
- citrónová kôra a šťava z 1 citróna
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do peny.
- Pridajte šľahačku, múku, prášok do pečiva a citrónovú kôru a šťavu a dobre premiešajte.
- Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej formy na baránka.
- Pečte cca 45 minút, potom vyberte z rúry a nechajte trochu vychladnúť. Opatrne vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť.

Patríte medzi milovníkov kávy? Možno by vás mohli osloviť kávovary Sencor z našej recenzie .
Existuje mnoho receptov na veľkonočné baránky , najčastejšie sa pripravujú z treného, piškótového, kysnutého, šľahačkového, pudingového. Upečeného a vychladnutého baránka zdobíme rôzne. Môžeme ho husto pocukrovať , môžeme ho polievať bielou alebo čokoládovou polevou . Oba tieto spôsoby sú najčastejšie.
Ak chceme veľa vyzdobeného baránka, potom naň zo šľahačky alebo z bielkového snehu nastriekame ozdobnou špičkou kučery . Baránka môžeme aj plniť a to tak, že ho zhora nadol uprostred rozrežeme, potrieme krémom a znovu spojíme.
Nakoniec nezabudneme na farebnú stužku a rolničku . Na vhodnej tácke potom už môže baránok pre chuť aj pre radosť prísť na stôl.
Na Veľkú noc určite nezabudnite aj na slané chuťovky .