Veľkonočné sviatky patria spolu s Vianocami k najvýznamnejším sviatkom vôbec a zodpovedá tomu aj slávnostnej kuchyne , ktorá sa pripravuje dni aj týždne dopredu.
Vyskúšajte tie najlepšie recepty na veľkonočné pečivo , ktoré prevonia váš byt a uctí každú vítanú návštevu.
Veľkonočné linecké pečivo
Tradičné linecké pečivo nemusí byť len pri Vianočnom stole. Obľúbené cesto sa skvele hodí na vykrajovanie najrôznejších tvarov a preto sa smelo pustite do zajacov, vajíčok a kurčiat. Ozdobte ich práškovým cukrom so štipkou potravinárskeho farbiva, budú vyzerať fantasticky !
Ingrediencie
- 300 g hladkej múky
- 200 g zmäknutého masla
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- citrónová kôra
- marhuľová marmeláda s kvapkou rumu na spojenie
- práškový cukor so štipkou potravinárskeho farbiva na posypanie
Postup
- Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte tuhé cesto. Dajte vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujte rôzne tvary a na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte 10-15 minút pri 160°C. Nechajte úplne vychladnúť.
- Hotové zlepujte marmeládou a ozdobte zafarbeným práškovým cukrom.

Milujete linecké pečivo? Pozrite sa na ďalšie tipy a recepty ako na neho!
Pusinkové hniezda
Ťažko nájdete roztomilejší motív, ako vtáčie hniezdo plné malinkých farebných vajíčok. Upečte si lahodné pusinkové hniezda, ktoré sa doslova rozplývajú na jazyku !
Ingrediencie
- 2 vajcia
- ¼ lyžička citrónovej šťavy
- ½ šálky krupicového cukru
- 120 g zmäknutého masla 1 šálka práškového cukru
- 1 lyžica kakaa
- 1-2 lyžice mlieka
- farebné mini vajíčka
Postup
- Rúru predhrejte na 100°C.
- Oddeľte žĺtky od bielkov a bielky dajte do veľkej misy. Misa musí byť úplne suchá, čistá a nesmie byť mastná!
- Začnite šľahať bielky miernou rýchlosťou, potom postupne pridávajte krupicový cukor a zvyšujte otáčky.
- Pridajte citrónovú šťavu a šľahajte 10-15 minút, kým nevytvoríte tuhý sneh.
- Pomocou cukrárskeho vrecka s rozetovou špičkou striekajte kolieska zo snehu na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 2 hodiny, potom vypnite rúru a nechajte dopiecť ďalších minút. vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Na krém vyšľaháme maslo, práškový cukor, kakao a mlieko.
- Pomocou vrecka s veľmi malou dierkou nastriekajte stredy hniezd a do každého umiestnite niekoľko mini vajíčok. Nechajte stuhnúť v chladničke.

Cukrovie zo šľahaných bielkov patrí k najobľúbenejším. Vyskúšajte aj ďalšie recepty na bielkové pečivo , ktoré sa rozplýva na jazyku.
Mramorované vajíčka z orieškového cesta
Ďalšia z tradičných ciest na pečivo je orieškové, prečo ho teda nepoužívať aj na Veľkonočné pečenie? Mramorované vajíčka sú veľmi jednoduché na prípravu a pritom veľmi pôsobivé na pohľad !
Ingrediencie
- 210 g masla
- 280 g hladkej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- 70 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- práškový cukor a citrónová šťava na polevu
- tekuté potravinárske farbivo
Postup
- Všetky suroviny zmiešajte a vypracujte tuhé cesto. Dajte vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Cesto vyvaľkajte na hrúbku cca 4 mm. Vykrajujte vajíčka a na plechu vyloženom papierom na pečenie pečte 10-15 minút pri 160°C. Nechajte úplne vychladnúť.
- Z práškového cukru a trochy citrónovej šťavy zmiešajte stredne hustú polevu. Potierajte vajíčka po celej ploche.
- Pomocou špáradla namočeného v potravinárskej farbe kreslite v poleve abstraktné obrazce. Nechajte dokonale zaschnúť.

Vykrajované pečivo môžete aj zlepovať pomocou krémov či marmelád . Pozrite sa na recepty na najlepšie krémy a náplne do cukroví.
Objavte podobné tipy
Nepečené pečivo z bielej čokolády
Máte málo času a nestíhate piecť ? Chcete alternatívu k tradičným vykrajovaným cukrovinkám? Vyskúšajte toto báječné nepečené pečivo , po ktorom sa všetci utlčú! Na tento recept potrebujete silikónovú formu v tvare zajačikov. Ak ju nemáte, môžete použiť aj iné jarné motívy – kuriatka, vajíčka alebo kvetinky.
Ingrediencie
- biela čokoláda
- lentilky
- farebné cukrárske zdobenie
Postup
- Na dno silikónových formičiek nasypte lentilky a farebné zdobenie.
- Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu a zalejte formičky až po vrch.
- Nechajte úplne stuhnúť a vylúpnite z formičiek.

Cukroví s čokoládou nesmie chýbať na žiadnej oslave! Vyskúšajte aj ďalšie čokoládové pečivo podľa našich receptov.
Kokosové guličky v čokoláde
Veľkonočné sladkosti nemusia byť nutne len pestrofarebné zajace a vajíčka. Vyskúšajte klasickú kombináciu kokosu a čokolády , ktorá bude príjemnou zmenou.
Ingrediencie
- 750 g strúhaného kokosu
- 130 ml sladeného kondenzovaného mlieka
- 350 g čokoládovej polevy
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte strúhaný kokos a kondenzované mlieko.
- Pomocou lyžičiek tvorte guličky a pokladajte ich na tácku vyloženú papierom na pečenie. Dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Rozpustite čokoládovú polevu vo vodnom kúpeli a namáčajte v nej kokosové guličky. Môžete ľahko poprášiť strúhaným kokosom. Nechce úplne stuhnúť.

Fandíte raw kuchyňu a máte radi nepečené pečivo? Pozrite sa na ďalšie recepty na nepečené sladkosti nielen na sviatky.
Zdobenie veľkonočných cukroviniek
Vykrajované veľkonočné pečivo priamo nabáda k pestrému zdobeniu polevami a posypkami. Popustite uzdu svojej fantázii a vezmite farbičky do ruky – Veľká noc je sviatkom jari, optimizmu a nového života, preto sa nebojte ani výrazných farieb.


Typickými motívmi sú farebné vajíčka, zajačikovia, sliepočky alebo kvety . Nemusíte sa však báť ani abstraktných vzorov, s ktorými vám rady pomôžu aj deti . Zapojte ich do veľkonočného pečenia a užite si sviatky s celou rodinou!


Chcete vyskúšať ďalšie netradičné veľkonočné sladkosti? Pozrite sa na videorecept na veľkonočné rýchlovky, ktoré ešte stihnete!