Pečené mäso je krehké, lahodné a ľahké na prípravu.
Jedná sa o najtradičnejšiu úpravu mäsa.
My si pre vás dnes pripravili 4 vynikajúce recepty na pečenú hydinu, po ktorých sa budete oblizovať!
Vyskúšajte kačicu, kura aj morku.
Pečená morka
Luxusná chrumkavá morka, čo zachutí celej rodine. Navyše je neuveriteľne jednoduchá na prípravu a potrebujete na ňu iba dve suroviny!
INGREDIENCIA
- 1 morka
- 1/2 hrnčeka soli
- 1 lyžica prášku do pečiva
POSTUP
- Premiešame soľ s práškom do pečiva.
- Morku osušíme a nasolíme zo všetkých strán.
- Necháme do druhého dňa odpočinúť v chladničke.
- Rozohrejeme rúru na 150 °C.
- Morku voľne položíme na mriežku.
- Na dno rúry dáme pekáčik, aby zachytil kvapkajúci výpok.
- Pečieme približne 4 hodiny.
- Ku koncu pečenia zvýšime stupne, kôrka tak bude chrumkavá.
- Necháme 30 minút oddýchnuť.
- Podávame.

Vyskúšajte aj naše výborné recepty na morku na Vianoce . Máme pre vás 5 luxusných variantov. Akú vyskúšate?
Hus naplnená jablkami a pomarančom
Báječná hus, ktorá sa úplne rozpadá na tanieri! Upečte si túto pochúťku a presvedčte sa sami.
INGREDIENCIA
- 1 hus
- 2 jablká
- 1 pomaranč
- 1 cibuľa
- soľ
- rasca
POSTUP
- Rúru rozohrejeme na 150 °C.
- Hus očistíme.
- Jablká, cibuľu a pomaranč olúpeme a pokrájame.
- Vnútro husi vytrieme soľou a vložíme jablká, pomaranč a cibuľu.
- Povrch husi tiež osolíme a posypeme rasce.
- Hus dáme na pekáč a podlejeme vodou.
- Pečieme približne 3 hodiny.
- V priebehu pečenia hus podlievame.
- Podávame.

Objavte podobné tipy
Pečená kačica
Pozrite sa na náš jednoduchý návod, ako upiecť celú kačicu k dokonalosti s chrumkavou kožičkou. Môžete ju podávať napríklad aj na Vianoce alebo kedykoľvek ako luxusný nedeľný obed.
INGREDIENCIA
- 1 kačica
- 50 g masla
- 1 l vývaru
- soľ
- rasca
POSTUP
- Rúru predhrejeme na 160 °C.
- Kačicu očistíme a naporciujeme.
- Mäso osolíme a posypeme rascou.
- Dáme do pekáča, podlejeme vývarom a poukladáme plátky masla.
- Pečieme približne 2 hodiny.
- Ku koncu pečenia teplotu zvýšime, dosiahneme tak chrumkavú kôrku.
- V priebehu pečenia kačicu podlievame vývarom.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Inšpirujte sa naším testom!
Pečené kura
V jednoduchosti je krása, čo presne platí pre nasledujúci recept. Na toto úžasné pečené kurča potrebujete len pár ingrediencií a výsledkom je skvelá pochúťka, ktorej nikto neodolá!
INGREDIENCIA
- 1 kura s hmotnosťou 1 – 1,5 kg
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžičky mletého tymiánu (voliteľne)
- maslo
- dijonská horčica
POSTUP
- Predhrejeme si rúru na 230 °C.
- Opláchneme kura a potom ho zvnútra aj zvonku dobre osušíme papierovými utierkami.
- Dutinu osolíme a okoreňte.
- Nohy zviažeme povrázkom tak, aby konce paličiek zakrývali hornú časť pŕs a chránili tak pred vysychaním.
- Kurča poriadne posolíme.
- Dochutíme čiernym korením.
- Kurča vložíme do pekáča prsiami nahor, a keď je rúra vyhriata, vložíme ho do rúry.
- Pečieme, kým nebude hotové, 50 až 60 minút.
- Vyberieme z rúry a do pekáča pridáme tymián.
- Kurča pokvapkáme šťavou z panvice s tymiánom a necháme 15 minút odpočinúť na doske.
- Odstránime povrázok.
- Môžeme servírovať.
- Každú porciu mäsa potrieme čerstvým maslom a podávame s horčicou a jednoduchý čerstvým šalátom.

Predstavili sme vám 4 recepty na pečenú hydinu.
Výhodou receptov je, že sú takmer bez práce.
V priebehu pečenia si môžete napríklad čítať alebo sa venovať iným činnostiam.
Ak držíte diétu, prílohové knedle s kapustou nahraďte zemiakmi a zeleninovým šalátom.
Inšpirovať sa môžete napríklad našimi receptami s uvarenými zemiakmi v hlavnej úlohe tak, ako ich nepoznáte.
Pečenú hydinu si môžete dopriať bez výčitiek.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!