Lahodné recepty na tradičné nemecké vaječné rezance! Vyskúšajte ich všetky

Najlepšie recepty na špecle nájdete práve v tomto článku.

Pripravte si ich úplne od základu z pár ingrediencií a doplňte ich lahodnou prílohou v podobe smotanovej omáčky alebo si ich zapečte s vašim obľúbeným syrom!

Výhodou tejto pochúťky je, že nie je finančne ani časovo náročná a chutí naozaj všetkým!

Naozaj všetkým, pretože je súčasťou každoročnej ponuky pokrmov na Oktoberfeste!

A to už niečo znamená!

Špecle so syrovou omáčkou

Syrové vaječné rezance je vlastne nemeckou verziou amerických Mac and Cheese! Jednoduchý a rýchly recept vyrobený z domácich vaječných rezancov a syra ementál. Toto bavorské jedlo je súčasťou každoročnej stánkovej ponuky na Oktoberfeste a je tak jednoduché, že si ho môžete robiť každý deň!

Čo budeme potrebovať

  1. 60 ml hustej smotany
  2. 80 g strúhaného syra ementál
  3. 2 lyžice nasekanej pažítky
  4. 3 lyžice masla
  5. Porcie domácich špeclí (pozri posledný recept tohto článku)
  6. Cibuľa (nakrájaná na kocky)

Postup

  1. V malej miske zmiešame nastrúhaný syr ementál s hustou smotanou a nasekanou pažítkou
  2. Na panvici si rozpustíme lyžicu masla
  3. Vhodíme nakrájanú cibuľku a vyprážame, kým nezozlátne
  4. Cibuľku vyberieme z panvice a dáme ju bokom
  5. Na rovnakej panvici si rozpustíme zvyšné maslo
  6. Keď je maslo horúce, vhodíme doma uvarené špecle
  7. Tie potom varíme na stredne vysokej teplote, kým nebudú na okrajoch zlatisto hnedé a chrumkavé
  8. Do panvice pridáme syrovú zmes
  9. Intenzívne miešame, aby sa ingrediencie spojili a syr rozpustil
  10. Ozdobíme nasekanou pažítkou a chrumkava osmaženou cibuľkou

Tento recept na špecle si môžete aj zapiecť. Rozkúrte si rúru na 220 stupňov v režime grilu a po kroku 6 vložte panvicu pod gril na asi 2-3 minúty, kým nebude vršok zlatisto hnedý. Vyberte, ozdobte pažítkou a cibuľkou a podávajte.

Lahodné nemecké vaječné cestoviny sa s krémovou syrovou omáčkou.
Zdroj: platedcravings.com

Zapečené špecle so syrom a cibuľou

Lahodné zapečené syrové cestoviny s karamelizovanou cibuľkou. Tento recept na vaječné rezance miluje každý bez rozdielu veku. Vyskúšajte namiesto ementálu pridať svoj obľúbený syr, napríklad výrazný čedar alebo to namiešajte pol na pol a ochuťte si tento pokrm podľa svojho gusta!

Čo budeme potrebovať

  1. 300 g špeclí
  2. Cibuľa (nakrájaná na plátky)
  3. 180 g syra ementál
  4. 4 lyžice zmäknutého masla
  5. Soľ
  6. Korenie

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  2. V hrnci s vriacou osolenou vodou si uvaríme vaječné rezance podľa návodu na obale (alebo vyskúšajte recept na domáci špecle uvedený v poslednom článku tohto textu!)
  3. Medzitým si nakrájame cibuľu na tenké plátky
  4. Na strednom teplotu si rozohrejeme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu
  5. Podľa chuti osolíme a okoreníme a za častého miešania varíme, kým cibuľa ľahko neskaramelizuje
  6. Keď je cibuľa hotová, stiahneme ju z platne a odložíme nabok
  7. Do zapekacej misy pridáme rezance, uvarenú cibuľu a ¾ syra
  8. V zapekacej mise premiešame všetky ingrediencie, aby sa spojili, a navrch nasypeme zvyšok syra
  9. Vložíme do rúry a pečieme na 200 stupňov po dobu 25-30 minút, kým sa syr neroztaví a nebude bublať
  10. Špecle vyberieme, necháme ich 10 minút odpočinúť a potom podávame
Zapečené nemecké vaječné rezance s cibuľou a syrom.
Zdroj: orangelolls.com

Špecle s kuracím mäsom a hubami

vychutnajte si krémovú hubovú omáčku pripravenú z čerstvých hríbikov, tradičným kuracím rezňom a originálnymi nemeckými vaječnými rezancami. Recept sa môže zdať komplikovaný, ale opak je pravdou! Takto jednoduchý recept ste ešte nevarili.

Čo budeme potrebovať

Na kuracie mäso

  1. 4 tenké plátky nakrájaných kuracích pŕs
  2. 250 g múky
  3. 250 g strúhanky
  4. 2 vajcia (rozšľahané)
  5. 2 lyžičky papriky
  6. ½ lyžičky cesnakového prášku
  7. ½ lyžičky cibuľového prášku
  8. Soľ
  9. Korenie
  10. 2 lyžice olivového oleja
  11. Lyžica masla

Na špecle

  1. 750 g polohrubej múky
  2. 2 lyžice sušeného mlieka
  3. 3 vajcia
  4. 320 ml vody (približne)
  5. Lyžica oleja

Na omáčku

  1. 500 g nakrájaných šampiňónov
  2. 500 ml hovädzieho vývaru
  3. 85 ml červeného vína
  4. Lyžička dijonská horčica
  5. Lyžička olivového oleja
  6. 2 lyžice masla
  7. 60 g hladkej múky
  8. Soľ
  9. Korenie

Postup

  1. Na špecle si v mise zmiešame múku a sušené mlieko
  2. Uprostred urobíme jamku a potom pridáme mokré ingrediencie
  3. Cesto miešame, kým sa nespoja
  4. Konzistencia by mala pripomínať cesto na palacinky, ale hustejšie
  5. Necháme ho 30 minút odpočívať
  6. Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou a lyžicou oleja budeme špecle variť
  7. Na tvarovanie rezancov použijeme dierovanú lyžicu s veľkými otvormi alebo sitko s veľkými otvormi alebo špeciálne tvorítko na halušky alebo špecle
  8. Cesto tvorítkom pretlačíme a varíme 2-3 minúty, kým nevyplánu na povrch
  9. Po uvarení ich vyberieme z vody a dáme bokom
  10. Zatiaľ čo špecle odpočívajú, pripravíme si mäso
  11. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
  12. Múku, strúhanku a rozšľahané vajcia si rozdelíme do troch misiek
  13. Do múky pridáme soľ a korenie
  14. Do strúhanky pridáme papriku, cesnakový prášok, cibuľový prášok a premiešame
  15. Každý kus kurčaťa z oboch strán obalíme v trojobale
  16. V panvici na strednej teplote si rozpustíme pol lyžice masla a pridáme lyžičku olivového oleja
  17. Do panvice vložíme dva kusy obalených kuracích pŕs
  18. Smažíme dozlatista 3 až 4 minúty z každej strany
  19. Prsia vyberieme a dáme na tanier a vložíme do rúry
  20. Opakujeme so zvyšným mäsom
  21. Všetky štyri rezne udržujeme v rúre teplej
  22. Na hubovú omáčku si rozpálime panvicu s olejom
  23. Pridáme huby a ľahko ich posypeme soľou
  24. Za častého miešania varíme, kým huby nezačnú zlátnuť, približne 2 minúty
  25. Pridáme maslo
  26. Akonáhle sa rozpustí, pridáme múku a miešame, kým sa ingrediencie v panvici neobalia
  27. Začneme veľmi pomaly prilievať hovädzí vývar
  28. Dôkladne miešame, aby sa zápražka s vývarom spojila
  29. Nakoniec pridáme červené víno a dijonskú horčicu
  30. Omáčku privedieme do varu a potom znížime teplotu
  31. Dochutíme soľou a korením
  32. Na tanier potom vrstvíme domáci špecle, kurací rezeň a všetko prelejeme hubovou omáčkou s hubami
Krémová hubová omáčka s kuracím rezňom a cestovinami.
Zdroj: savorynothings.com

Špecle s kapustou a slaninou

V tomto prevedení klasických nemeckých vaječných rezancov si pochutnáte na červenej kapuste, chrumkavej cibuľke a vypečenej slanine!

Čo budeme potrebovať

Na náplň

  1. 500 g na tenké plátky nakrájanej červenej kapusty
  2. 250 g na tenké plátky nakrájanej červenej cibule
  3. 300 g nakrájanej slaniny (nakrájanej na malé kúsky)
  4. Soľ
  5. Korenie
  6. ½ mletého cesnaku
  7. Lyžica masla
  8. Čerstvú nasekanú petržlenovú vňať (na ozdobu)

Na špecle

  1. 250 g polohrubej múky
  2. 120 ml mlieka
  3. 2 vajcia (rozšľahané)
  4. ½ lyžičky čerstvo mletého muškátového orieška
  5. Štipka čerstvo mletého čierneho korenia
  6. ½ lyžičky cesnakového prášku
  7. ½ lyžičky soli

Postup

  1. V stredne veľkej mise zmiešame múku, mlieko, vajcia a korenie
  2. Všetko hnetieme, kým sa ingrediencie dobre nezapracujú
  3. Vo veľkom hrnci si dáme variť osolenú
  4. Akonáhle sa voda začne variť, pomocou formičky na špecle, pretláčame cesto do hrnca
  5. Vzniknú tak malé vaječné rezance
  6. Pokračujeme, kým nám nedôjde cesto
  7. Rezance varíme 5-6 minút vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch
  8. Vyberieme ich do sitka, kde ich necháme odkvapkať a potom ich preložíme do misy a dáme bokom
  9. Na kapustu so slaninou si zahrejeme veľkú panvicu
  10. Pridáme nakrájanú slaninu a za občasného miešania varíme do chrumkava asi 7–10 minút
  11. Chrumkavú slaninu z panvice vyberieme a prenesieme ju na papierové utierky, kde necháme vsiaknuť prebytočný tuk
  12. Do panvice s tukom zo slaniny pridáme cibuľu a kapustu
  13. Dochutíme soľou a korením a za občasného miešania varíme na strednú teplotu 7–8 minút, kým kapusta a cibuľa nezmäknú a ľahko nezhnednú
  14. Pridáme cesnak a varíme ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia
  15. Pridáme maslo a premiešame, aby sa všetko spojilo
  16. Pridáme chrumkavú slaninu späť do panvice a znova premiešame
  17. Dochutíme štipkou soli a korenia
  18. Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a ešte horúce podávame

Kapusta všeobecne je vitamínovou bombou! Preto sa po hlave vrhnite na ďalšie pokrmy s kapustou. Vychutnajte si ho napríklad v poľovníckom guláši s kuracím mäsom a klobásou!

Chrumkavé špecle s červenou kapustou a červenou cibuľou a slaninou.
Zdroj: kraut-kopf.de

Zdravé špenátové špecle

Špenátové vaječné rezance so smotanovým syrom a slaninovou omáčkou je rýchle jedlo ideálne na večeru v rušnom a náročnom týždni. Toto bohaté a chutné jedlo môže byť v kuchyni pripravené za menej ako 30 minút. Garantujeme vám, že sa stanú stredobodom večerného pohostenia!

Čo budeme potrebovať

  1. 200 g špenátového pyré
  2. 140 g hladkej múky
  3. 90 g semolínovej múky
  4. 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  5. Vajcia
  6. ½ lyžičky soli

Na omáčku so syrom a slaninou:

  1. 250 ml smotany na varenie
  2. 100 g slaniny (nakrájaná na prúžky)
  3. 80 g strúhaného syra čedar

Postup

  1. Privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou
  2. Špenátové pyré zmiešame s múkou, krupicou, cesnakom, vajcami, soľou a korením
  3. Miešame, kým nám nevznikne jednoliate cesto
  4. Cesto by malo byť skôr hustejšie ako riedke
  5. Nad hrniec umiestnime tvorítko na špecle alebo halušky
  6. Cez tvorítko pretlačíme cesto
  7. Akonáhle je všetko cesto v hrnci, premiešame a varíme 2-3 minúty, kým rezance nevyplávajú na povrch
  8. Na omáčku si na rozpálenej panvici do chrumkava usmažíme slaninu
  9. Za stáleho miešania prilejeme smotanu a prikryjeme pokrievkou
  10. Dusíme, kým omáčka nezhustne
  11. Sporák vypneme a vmiešame nastrúhaný syr
  12. Špecle vhodíme do omáčky a premiešame
  13. Ihneď teplé podávame

Špenát sa dá využiť na mnoho spôsobov! Vychutnajte si ich v podobe slaných palaciniek so špenátom alebo krémovej špenátovej polievky , ktoré vás v chladných dňoch krásne zahrejú. A hoci tomu veríte alebo nie, zo špenátu sa dajú upiecť aj lahodné nadýchané torty! Pozrite sa na tieto recepty na torty zo špenátu ! Budete sa diviť aká dobrota to je!

Dokonalé zdravé nemecké cestoviny z vajec so syrovou omáčkou.
Zdroj: wholefoodsmarket.com

Vegánske špecle s tofu

Pripravte si pravé vegánske nevaječné rezance! Tu nájdete jednoduchý návod ako si túto pochúťku z Nemecka uvariť! Tento recept je jednoduchý, rýchly a nevegani ten rozdiel ani nepostrehnú.

Čo budeme potrebovať

Na špecle

  1. 200 g hladkej múky
  2. 3 lyžice krupice
  3. 2 lyžičky oleja
  4. 2 lyžičky soli
  5. 250 ml perlivej vody
  6. 3 cibuľa
  7. 50 ml rastlinnej smotany
  8. 100 g vegánskeho syra (strúhaného)
  9. Petržlen na podávanie

Na údené tofu

  1. 200 g údeného tofu
  2. ½ lyžičky sójovej omáčky
  3. Rastlinný olej

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné krúžky
  3. Na panvici rozohrejeme vegánske maslo alebo olej a pridáme cibuľu
  4. Dochutíme soľou a korením
  5. Opekáme 10 – 15 minút, kým sa nerozvonia a nezozlátne
  6. Keď je upečená, tak ju dáme bokom
  7. Do misy pridáme múku, krupicu, rastlinný olej, soľ a perlivú vodu
  8. Začneme miešať a miešam, kým sa prísady nespoja
  9. Vo veľkom hrnci si dáme variť osolenú vodu
  10. Cesto na špecle pretlačíme tvorítkom na halušky do hrnca a varíme, kým nevyplávajú na povrch vody
  11. Akonáhle sa objaví na vodnej hladine, vyberieme ich pomocou dierovanej lyžice
  12. Uvarené vaječné rezance pridáme do panvice
  13. Pridáme osmaženú cibuľku, nastrúhaný vegánsky syr a rastlinnú smotanu a všetko premiešame
  14. Špeclovú zmes dáme piecť do rúry na 10-15 minút, kým nebudú zlatisté
  15. Medzitým si nadrobno nakrájame údené tofu
  16. Na panvici rozohrejeme rastlinný olej a údené tofu opečieme do chrumkava
  17. Dochutíme sójovou omáčkou
  18. Syrové špecle posypeme údeným tofu a nasekanou petržlenovou vňaťou
Bezvaječné rezance s tofu a vegánskou omáčkou.
Zdroj: zuckerjagdwurst.com

Jednoduché domáce špecle

Jedno z najobľúbenejších jedál v Nemecku! Tu sme pre vás pripravili jednoduchý recept ako si tieto vaječné rezance vyrobiť doma, ľahko a rýchlo. Perfektná textúra a dokonalá chuť, tak presne chutia originálne vaječné cestoviny, ktoré poznáte z regiónu Švábsko v južnom Nemecku!

Čo budeme potrebovať

  1. 260 g hladkej múky (môžete použiť aj celozrnnú)
  2. 2 lyžičky soli
  3. 4 veľké vajcia
  4. 125 ml mlieka (alebo vody)
  5. Lyžica masla

Postup

  1. Do veľkej misy si pridáme múku a soľ
  2. Premiešame, aby sa spojili
  3. Vajcia si rozklepneme do malej misky a rozšľaháme ich
  4. Uprostred múky zmesi urobíme jamku a do nej vlejeme rozšľahané vajcia
  5. Pridáme mlieko a začneme premiešavať a postupne prejdeme do miesenia
  6. Cesto miesime po dobu 16–20 minút
  7. Cesto by sa po 15 minútach miesenia malo začať nafukovať a tvoriť bubliny (tak spoznáme, že je dobre prepracované)
  8. Vo veľkom hrnci si do varu privedieme aspoň 2 litre osolenej vody a potom teplotu znížime na miernu
  9. Pomocou výrobníka na špecle (strúhadlá na špecle, strúhacie dosky na halušky alebo krájače na špecle) vytlačíme vaječné rezance do vriacej vody a varíme asi 2-3 minúty, kým rezance nevyplávajú hore
  10. Pomocou dierovanej lyžice rezance vyberieme a umiestnime do sitka
  11. A potom ich vysypeme do veľkej misy s ľadovou vodou
  12. Rezance znova scedíme a pokvapkáme rozpusteným maslom
  13. Podávame teplé

Špecle je možné skladovať v chladničke aj niekoľko dní a potom ich znovu ohriať. Na veľkej panvici, kde si rozpustíme trochu masla a špecle do nej vhodíme, aby sa prehriali.

Domáca výroba lahodných krémových špeclí z vajec.
Zdroj: recipesfromeurope.com

Ako na špecle, ľahko a rýchlo

Pokiaľ si nie ste istí konzistenciou cesta a tiež neviete, ako by tvorítko na špecle malo vyzerať, nebojte sa mysleli sme na vás! Nižšie sme si pre vás pripravili video návod, kde všetko uvidíte a aj detailný obrázok, ako by ideálne tvorítko na špecle malo vyzerať. Avšak ako vidíte vo videu, na výrobu rezancov sa dá použiť naozaj čokoľvek, tak sa nebojte improvizovať.

Spätzle Recipe - How to Make Spätzle or Spaetzle (Tiny German Dumplings)
Zdroj: Food Wishes
Tvorítko na ideálne vaječné rezance.
Zdroj: amazon.de

Presný zemepisný pôvod u špeclí nám nie je dodnes známy. Je to z toho dôvodu, že rôzne regióny sa k tomuto pokrmu hlásia.

Tradíciu výrobu špeclí možno zaznamenať už v 18. storočí vo švábsko-alemanskej oblasti, kde sa špalda hojne pestovala. Pre vysoký obsah lepku, ktorý špalda obsahuje, bolo možné tento pokrm pripraviť aj bez vajec.

S industrializáciou sa tento pokrm posunul od bežného jedla, ktoré bolo súčasťou jedálnička bežného občana na úroveň kulinárskej špeciality.

Dnes sú cestoviny známe a považované za švábsku špecialitu a sú všeobecne spájané s nemeckou spolkovou krajinou Bádensko-Württembersko. Celková odhadovaná ročná komerčná produkcia špeclí v Nemecku je približne 40 000 ton.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.