Najlepšie recepty na špecle nájdete práve v tomto článku.
Pripravte si ich úplne od základu z pár ingrediencií a doplňte ich lahodnou prílohou v podobe smotanovej omáčky alebo si ich zapečte s vašim obľúbeným syrom!
Výhodou tejto pochúťky je, že nie je finančne ani časovo náročná a chutí naozaj všetkým!
Naozaj všetkým, pretože je súčasťou každoročnej ponuky pokrmov na Oktoberfeste!
A to už niečo znamená!
Špecle so syrovou omáčkou
Syrové vaječné rezance je vlastne nemeckou verziou amerických Mac and Cheese! Jednoduchý a rýchly recept vyrobený z domácich vaječných rezancov a syra ementál. Toto bavorské jedlo je súčasťou každoročnej stánkovej ponuky na Oktoberfeste a je tak jednoduché, že si ho môžete robiť každý deň!
Čo budeme potrebovať
- 60 ml hustej smotany
- 80 g strúhaného syra ementál
- 2 lyžice nasekanej pažítky
- 3 lyžice masla
- Porcie domácich špeclí (pozri posledný recept tohto článku)
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
Postup
- V malej miske zmiešame nastrúhaný syr ementál s hustou smotanou a nasekanou pažítkou
- Na panvici si rozpustíme lyžicu masla
- Vhodíme nakrájanú cibuľku a vyprážame, kým nezozlátne
- Cibuľku vyberieme z panvice a dáme ju bokom
- Na rovnakej panvici si rozpustíme zvyšné maslo
- Keď je maslo horúce, vhodíme doma uvarené špecle
- Tie potom varíme na stredne vysokej teplote, kým nebudú na okrajoch zlatisto hnedé a chrumkavé
- Do panvice pridáme syrovú zmes
- Intenzívne miešame, aby sa ingrediencie spojili a syr rozpustil
- Ozdobíme nasekanou pažítkou a chrumkava osmaženou cibuľkou
Tento recept na špecle si môžete aj zapiecť. Rozkúrte si rúru na 220 stupňov v režime grilu a po kroku 6 vložte panvicu pod gril na asi 2-3 minúty, kým nebude vršok zlatisto hnedý. Vyberte, ozdobte pažítkou a cibuľkou a podávajte.

Zapečené špecle so syrom a cibuľou
Lahodné zapečené syrové cestoviny s karamelizovanou cibuľkou. Tento recept na vaječné rezance miluje každý bez rozdielu veku. Vyskúšajte namiesto ementálu pridať svoj obľúbený syr, napríklad výrazný čedar alebo to namiešajte pol na pol a ochuťte si tento pokrm podľa svojho gusta!
Čo budeme potrebovať
- 300 g špeclí
- Cibuľa (nakrájaná na plátky)
- 180 g syra ementál
- 4 lyžice zmäknutého masla
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- V hrnci s vriacou osolenou vodou si uvaríme vaječné rezance podľa návodu na obale (alebo vyskúšajte recept na domáci špecle uvedený v poslednom článku tohto textu!)
- Medzitým si nakrájame cibuľu na tenké plátky
- Na strednom teplotu si rozohrejeme maslo a pridáme nakrájanú cibuľu
- Podľa chuti osolíme a okoreníme a za častého miešania varíme, kým cibuľa ľahko neskaramelizuje
- Keď je cibuľa hotová, stiahneme ju z platne a odložíme nabok
- Do zapekacej misy pridáme rezance, uvarenú cibuľu a ¾ syra
- V zapekacej mise premiešame všetky ingrediencie, aby sa spojili, a navrch nasypeme zvyšok syra
- Vložíme do rúry a pečieme na 200 stupňov po dobu 25-30 minút, kým sa syr neroztaví a nebude bublať
- Špecle vyberieme, necháme ich 10 minút odpočinúť a potom podávame

Špecle s kuracím mäsom a hubami
vychutnajte si krémovú hubovú omáčku pripravenú z čerstvých hríbikov, tradičným kuracím rezňom a originálnymi nemeckými vaječnými rezancami. Recept sa môže zdať komplikovaný, ale opak je pravdou! Takto jednoduchý recept ste ešte nevarili.
Čo budeme potrebovať
Na kuracie mäso
- 4 tenké plátky nakrájaných kuracích pŕs
- 250 g múky
- 250 g strúhanky
- 2 vajcia (rozšľahané)
- 2 lyžičky papriky
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky cibuľového prášku
- Soľ
- Korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- Lyžica masla
Na špecle
- 750 g polohrubej múky
- 2 lyžice sušeného mlieka
- 3 vajcia
- 320 ml vody (približne)
- Lyžica oleja
Na omáčku
- 500 g nakrájaných šampiňónov
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 85 ml červeného vína
- Lyžička dijonská horčica
- Lyžička olivového oleja
- 2 lyžice masla
- 60 g hladkej múky
- Soľ
- Korenie
Postup
- Na špecle si v mise zmiešame múku a sušené mlieko
- Uprostred urobíme jamku a potom pridáme mokré ingrediencie
- Cesto miešame, kým sa nespoja
- Konzistencia by mala pripomínať cesto na palacinky, ale hustejšie
- Necháme ho 30 minút odpočívať
- Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou a lyžicou oleja budeme špecle variť
- Na tvarovanie rezancov použijeme dierovanú lyžicu s veľkými otvormi alebo sitko s veľkými otvormi alebo špeciálne tvorítko na halušky alebo špecle
- Cesto tvorítkom pretlačíme a varíme 2-3 minúty, kým nevyplánu na povrch
- Po uvarení ich vyberieme z vody a dáme bokom
- Zatiaľ čo špecle odpočívajú, pripravíme si mäso
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Múku, strúhanku a rozšľahané vajcia si rozdelíme do troch misiek
- Do múky pridáme soľ a korenie
- Do strúhanky pridáme papriku, cesnakový prášok, cibuľový prášok a premiešame
- Každý kus kurčaťa z oboch strán obalíme v trojobale
- V panvici na strednej teplote si rozpustíme pol lyžice masla a pridáme lyžičku olivového oleja
- Do panvice vložíme dva kusy obalených kuracích pŕs
- Smažíme dozlatista 3 až 4 minúty z každej strany
- Prsia vyberieme a dáme na tanier a vložíme do rúry
- Opakujeme so zvyšným mäsom
- Všetky štyri rezne udržujeme v rúre teplej
- Na hubovú omáčku si rozpálime panvicu s olejom
- Pridáme huby a ľahko ich posypeme soľou
- Za častého miešania varíme, kým huby nezačnú zlátnuť, približne 2 minúty
- Pridáme maslo
- Akonáhle sa rozpustí, pridáme múku a miešame, kým sa ingrediencie v panvici neobalia
- Začneme veľmi pomaly prilievať hovädzí vývar
- Dôkladne miešame, aby sa zápražka s vývarom spojila
- Nakoniec pridáme červené víno a dijonskú horčicu
- Omáčku privedieme do varu a potom znížime teplotu
- Dochutíme soľou a korením
- Na tanier potom vrstvíme domáci špecle, kurací rezeň a všetko prelejeme hubovou omáčkou s hubami

Špecle s kapustou a slaninou
V tomto prevedení klasických nemeckých vaječných rezancov si pochutnáte na červenej kapuste, chrumkavej cibuľke a vypečenej slanine!
Čo budeme potrebovať
Na náplň
- 500 g na tenké plátky nakrájanej červenej kapusty
- 250 g na tenké plátky nakrájanej červenej cibule
- 300 g nakrájanej slaniny (nakrájanej na malé kúsky)
- Soľ
- Korenie
- ½ mletého cesnaku
- Lyžica masla
- Čerstvú nasekanú petržlenovú vňať (na ozdobu)
Na špecle
- 250 g polohrubej múky
- 120 ml mlieka
- 2 vajcia (rozšľahané)
- ½ lyžičky čerstvo mletého muškátového orieška
- Štipka čerstvo mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky cesnakového prášku
- ½ lyžičky soli
Postup
- V stredne veľkej mise zmiešame múku, mlieko, vajcia a korenie
- Všetko hnetieme, kým sa ingrediencie dobre nezapracujú
- Vo veľkom hrnci si dáme variť osolenú
- Akonáhle sa voda začne variť, pomocou formičky na špecle, pretláčame cesto do hrnca
- Vzniknú tak malé vaječné rezance
- Pokračujeme, kým nám nedôjde cesto
- Rezance varíme 5-6 minút vo vriacej vode, kým nevyplávajú na povrch
- Vyberieme ich do sitka, kde ich necháme odkvapkať a potom ich preložíme do misy a dáme bokom
- Na kapustu so slaninou si zahrejeme veľkú panvicu
- Pridáme nakrájanú slaninu a za občasného miešania varíme do chrumkava asi 7–10 minút
- Chrumkavú slaninu z panvice vyberieme a prenesieme ju na papierové utierky, kde necháme vsiaknuť prebytočný tuk
- Do panvice s tukom zo slaniny pridáme cibuľu a kapustu
- Dochutíme soľou a korením a za občasného miešania varíme na strednú teplotu 7–8 minút, kým kapusta a cibuľa nezmäknú a ľahko nezhnednú
- Pridáme cesnak a varíme ďalšiu minútu, kým sa nerozvonia
- Pridáme maslo a premiešame, aby sa všetko spojilo
- Pridáme chrumkavú slaninu späť do panvice a znova premiešame
- Dochutíme štipkou soli a korenia
- Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a ešte horúce podávame
Kapusta všeobecne je vitamínovou bombou! Preto sa po hlave vrhnite na ďalšie pokrmy s kapustou. Vychutnajte si ho napríklad v poľovníckom guláši s kuracím mäsom a klobásou!

Objavte podobné tipy
Zdravé špenátové špecle
Špenátové vaječné rezance so smotanovým syrom a slaninovou omáčkou je rýchle jedlo ideálne na večeru v rušnom a náročnom týždni. Toto bohaté a chutné jedlo môže byť v kuchyni pripravené za menej ako 30 minút. Garantujeme vám, že sa stanú stredobodom večerného pohostenia!
Čo budeme potrebovať
- 200 g špenátového pyré
- 140 g hladkej múky
- 90 g semolínovej múky
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Vajcia
- ½ lyžičky soli
Na omáčku so syrom a slaninou:
- 250 ml smotany na varenie
- 100 g slaniny (nakrájaná na prúžky)
- 80 g strúhaného syra čedar
Postup
- Privedieme do varu veľký hrniec s osolenou vodou
- Špenátové pyré zmiešame s múkou, krupicou, cesnakom, vajcami, soľou a korením
- Miešame, kým nám nevznikne jednoliate cesto
- Cesto by malo byť skôr hustejšie ako riedke
- Nad hrniec umiestnime tvorítko na špecle alebo halušky
- Cez tvorítko pretlačíme cesto
- Akonáhle je všetko cesto v hrnci, premiešame a varíme 2-3 minúty, kým rezance nevyplávajú na povrch
- Na omáčku si na rozpálenej panvici do chrumkava usmažíme slaninu
- Za stáleho miešania prilejeme smotanu a prikryjeme pokrievkou
- Dusíme, kým omáčka nezhustne
- Sporák vypneme a vmiešame nastrúhaný syr
- Špecle vhodíme do omáčky a premiešame
- Ihneď teplé podávame
Špenát sa dá využiť na mnoho spôsobov! Vychutnajte si ich v podobe slaných palaciniek so špenátom alebo krémovej špenátovej polievky , ktoré vás v chladných dňoch krásne zahrejú. A hoci tomu veríte alebo nie, zo špenátu sa dajú upiecť aj lahodné nadýchané torty! Pozrite sa na tieto recepty na torty zo špenátu ! Budete sa diviť aká dobrota to je!

Vegánske špecle s tofu
Pripravte si pravé vegánske nevaječné rezance! Tu nájdete jednoduchý návod ako si túto pochúťku z Nemecka uvariť! Tento recept je jednoduchý, rýchly a nevegani ten rozdiel ani nepostrehnú.
Čo budeme potrebovať
Na špecle
- 200 g hladkej múky
- 3 lyžice krupice
- 2 lyžičky oleja
- 2 lyžičky soli
- 250 ml perlivej vody
- 3 cibuľa
- 50 ml rastlinnej smotany
- 100 g vegánskeho syra (strúhaného)
- Petržlen na podávanie
Na údené tofu
- 200 g údeného tofu
- ½ lyžičky sójovej omáčky
- Rastlinný olej
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Cibuľu olúpeme a nakrájame na jemné krúžky
- Na panvici rozohrejeme vegánske maslo alebo olej a pridáme cibuľu
- Dochutíme soľou a korením
- Opekáme 10 – 15 minút, kým sa nerozvonia a nezozlátne
- Keď je upečená, tak ju dáme bokom
- Do misy pridáme múku, krupicu, rastlinný olej, soľ a perlivú vodu
- Začneme miešať a miešam, kým sa prísady nespoja
- Vo veľkom hrnci si dáme variť osolenú vodu
- Cesto na špecle pretlačíme tvorítkom na halušky do hrnca a varíme, kým nevyplávajú na povrch vody
- Akonáhle sa objaví na vodnej hladine, vyberieme ich pomocou dierovanej lyžice
- Uvarené vaječné rezance pridáme do panvice
- Pridáme osmaženú cibuľku, nastrúhaný vegánsky syr a rastlinnú smotanu a všetko premiešame
- Špeclovú zmes dáme piecť do rúry na 10-15 minút, kým nebudú zlatisté
- Medzitým si nadrobno nakrájame údené tofu
- Na panvici rozohrejeme rastlinný olej a údené tofu opečieme do chrumkava
- Dochutíme sójovou omáčkou
- Syrové špecle posypeme údeným tofu a nasekanou petržlenovou vňaťou

Jednoduché domáce špecle
Jedno z najobľúbenejších jedál v Nemecku! Tu sme pre vás pripravili jednoduchý recept ako si tieto vaječné rezance vyrobiť doma, ľahko a rýchlo. Perfektná textúra a dokonalá chuť, tak presne chutia originálne vaječné cestoviny, ktoré poznáte z regiónu Švábsko v južnom Nemecku!
Čo budeme potrebovať
- 260 g hladkej múky (môžete použiť aj celozrnnú)
- 2 lyžičky soli
- 4 veľké vajcia
- 125 ml mlieka (alebo vody)
- Lyžica masla
Postup
- Do veľkej misy si pridáme múku a soľ
- Premiešame, aby sa spojili
- Vajcia si rozklepneme do malej misky a rozšľaháme ich
- Uprostred múky zmesi urobíme jamku a do nej vlejeme rozšľahané vajcia
- Pridáme mlieko a začneme premiešavať a postupne prejdeme do miesenia
- Cesto miesime po dobu 16–20 minút
- Cesto by sa po 15 minútach miesenia malo začať nafukovať a tvoriť bubliny (tak spoznáme, že je dobre prepracované)
- Vo veľkom hrnci si do varu privedieme aspoň 2 litre osolenej vody a potom teplotu znížime na miernu
- Pomocou výrobníka na špecle (strúhadlá na špecle, strúhacie dosky na halušky alebo krájače na špecle) vytlačíme vaječné rezance do vriacej vody a varíme asi 2-3 minúty, kým rezance nevyplávajú hore
- Pomocou dierovanej lyžice rezance vyberieme a umiestnime do sitka
- A potom ich vysypeme do veľkej misy s ľadovou vodou
- Rezance znova scedíme a pokvapkáme rozpusteným maslom
- Podávame teplé
Špecle je možné skladovať v chladničke aj niekoľko dní a potom ich znovu ohriať. Na veľkej panvici, kde si rozpustíme trochu masla a špecle do nej vhodíme, aby sa prehriali.

Ako na špecle, ľahko a rýchlo
Pokiaľ si nie ste istí konzistenciou cesta a tiež neviete, ako by tvorítko na špecle malo vyzerať, nebojte sa mysleli sme na vás! Nižšie sme si pre vás pripravili video návod, kde všetko uvidíte a aj detailný obrázok, ako by ideálne tvorítko na špecle malo vyzerať. Avšak ako vidíte vo videu, na výrobu rezancov sa dá použiť naozaj čokoľvek, tak sa nebojte improvizovať.

Presný zemepisný pôvod u špeclí nám nie je dodnes známy. Je to z toho dôvodu, že rôzne regióny sa k tomuto pokrmu hlásia.
Tradíciu výrobu špeclí možno zaznamenať už v 18. storočí vo švábsko-alemanskej oblasti, kde sa špalda hojne pestovala. Pre vysoký obsah lepku, ktorý špalda obsahuje, bolo možné tento pokrm pripraviť aj bez vajec.
S industrializáciou sa tento pokrm posunul od bežného jedla, ktoré bolo súčasťou jedálnička bežného občana na úroveň kulinárskej špeciality.
Dnes sú cestoviny známe a považované za švábsku špecialitu a sú všeobecne spájané s nemeckou spolkovou krajinou Bádensko-Württembersko. Celková odhadovaná ročná komerčná produkcia špeclí v Nemecku je približne 40 000 ton.