Luxusné recepty na britský dezert crumble na slávnostnú príležitosť i rodinnú pohodu. Inšpirujte sa!

Pokiaľ milujete ovocie v kombinácii s posýpkou, potom rozhodne vyskúšajte recepty na crumble.

Je to lahodný britský dezert, ktorý si natoľko obľúbite, že ho budete robiť neustále.

Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte nami starostlivo zozbierané pochúťky jednu po druhej.

Môže to byť ľahká desiata, malé raňajky, ale aj sladká večera či len pohostenie pri popoludňajšom večierku.

Tradičný britský jablkový crumble

Vybrať správne suroviny nie je jednoduché, zvlášť pokiaľ ide o tú najlepšiu odrodu daného ovocia, ale pokiaľ sa držíme toho, čo nám bežne chutí, nemôžeme urobiť chybu.

Tento lahodný dezert vás ohromí a vaše chuťové poháriky si budú spievať. Ostatne kto má rád toto ovocie, môže omrknúť recepty na muffiny z jabĺk .

Ingrediencie:

Náplň:

  • 600 g jabĺk
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžica škorice

Poleva:

  • 180 g polohrubej múky
  • 125 g kryštálového cukru
  • 125 g čerstvého masla
  • Na servírovanie:
  • 1 hrnček uvareného pudingu
  • 1 kopček vanilkovej zmrzliny

Postup:

  • Jablká olúpeme, prepolíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kúsky (plátky, kocky). Nesmú byť na príliš malé kúsky, inak sa rozpadnú a rozvaria.
  • Kúsky jabĺk dáme do misy, posypeme jablkami aj škoricou a premiešame, aby boli všetky pekne obalené.
  • Preložíme ich do zapekacej misky/pekáča a rozprestrieme po celom povrchu.
  • V mise zmiešame múku, cukor aj maslo a pomocou prstov vyrobíme posýpku.
  • Maslo zapracujeme do múky s cukrom, aby vznikla hrubá zmes, ktorú nasypeme do pekáča na jablká.
  • Rovnomerne rozprestrieme, aby bolo ovocie úplne pokryté.
  • Rúru predhrejeme na 180 stupňov a potom vložíme misku na pečenie. Pečieme zhruba 30 minút.
  • Keď je povrch zlatistý, vyberieme z rúry a necháme 5 minút odpočinúť.
  • Potom môžeme podávať s pudingom a vanilkovou zmrzlinou.
Britský dezert s jablkami.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Slivkový crumble

Každý dezert je niečím zvláštny a pri tomto recepte vás možno prekvapí kokos v kombinácii so slivkami, ale verte, že je to naozaj vynikajúca dvojka.

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/3 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 200 g čerstvých sliviek
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 100 g nakrájaného masla

Postup:

  • Slivky prepolíme, vykôstkujeme, prepláchneme a necháme odkvapkať.
  • Do misky dáme kokos, múku, ovsené vločky, cukor aj škoricu a premiešame.
  • Pridáme maslo a končeky prstov ho zapracujeme do suchej zmesi, aby vznikla omrvinka.
  • Odkvapkané slivky rozprestrieme do pekáča alebo formy na pečenie vymastené trochou masla a posypeme posýpkou.
  • Dávame si záležať, aby bola skutočne po celom povrchu a nikde nezostalo obnažené ovocie.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vložíme pekáč. Necháme piecť cca 25 – 30 minút.
  • Akonáhle je povrch svetlo zlatohnedý, môžeme vybrať a nechať 2 – 3 minúty odpočinúť.
  • Servírujeme len tak bez ničoho. Kto chce, môže pridať zmrzlinu, uvarený puding alebo len šľahačku.
Skvelý dezert so slivkami.
Zdroj: https://www.bestrecipes.com.au

Zapečená misa s letným ovocím

Pre letné mesiace je tento crumble úplne ideálny. Hoci je to zapekaný dezert, rozhodne stojí za to. Je chutný, šťavnatý a osviežujúci.

Ingrediencie:

  • 6 hrnčekov čerstvého ovocia – broskyne, maliny, čučoriedky, jahody
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 chemicky neošetrený citrón
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1 1/4 lyžičky soli
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 kocka masla
  • 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • Vanilková zmrzlina na ozdobu

Postup:

  • Pripravíme si pekáč alebo zapekaciu misku a vymažeme maslom, ktorým rozhodne nemusíme šetriť.
  • Ovocie prepláchneme, necháme odkvapkať a potom nasypeme do veľkej misy.
  • Prisypeme 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1/2 hrnčeka hnedého, strúhanú citrónovú kôru, 1 lyžičku škorice, vanilkový extrakt, kukuričný škrob a 1/4 lyžičky soli.
  • Dôkladne premiešame a pustíme sa do prípravy drobenky.
  • V inej miske zmiešame 1/4 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček hnedého cukru, 1 lyžičku škorice, múku, a 1 lyžičku soli.
  • Prilejeme rozpustené maslo s vanilkovým extraktom a prsty začneme spracovávať, aby sa všetky suroviny prepojili s maslom a vznikli drobné kúsky.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Ovocie preložíme do pripraveného pekáča, pokryjeme posýpkou a dáme do predhriatej rúry na 40 až 45 minút. Prípadne aj menej, záleží na type rúry. Dôležité je, aby získal povrch zlatohnedý nádych.
  • Upečené vyberieme z rúry a zhruba na 30 – 60 minút odložíme nabok.
  • Potom môžeme servírovať ozdobené vanilkovou zmrzlinou, prípadne aj šľahačkou alebo čokoládou, čo kto má rád.
Letné crumble s ovocím.
Zdroj: https://www.today.com

Ak chceme zapekať akékoľvek dezerty tohto druhu, potrebujeme na to kvalitnú rúru alebo rovno sporák. Pozrite sa na našu recenziu, ako vybrať elektrický sporák .

Jednoduchý ovocný múčnik

V dnešnej dobe sa snažíme hľadať aj také recepty, ktoré sa ľahko pripravujú, nie sú nijak náročné na suroviny a chutia skvele. To presne spĺňa aj táto skvelá pochúťka.

Ingrediencie:

  • 1/2 kocky čerstvého masla
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 1/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička škorice
  • 3 polovičky kompótovaných broskýň

Postup:

  • Broskyne nakrájame na kocky a rozprestrieme do malej zapekacej misky vymastenej maslom.
  • Posypeme posýpkou a uhladíme, aby bol každý kúsok broskyne zakrytý.
  • Rúru predhrejeme na 170 stupňov a dáme piecť na cca 30 minút.
  • Akonáhle je povrch zlatistý, môžeme crumble vybrať a nechať 15 minút odpočinúť, aby nebol taký horúci.
  • Potom už len stačí naservírovať len tak samé, prípadne so zmrzlinou.
Ovocie s posýpkou.
Zdroj: https://www.friendshipbreadkitchen.com

Crumble s ovsenými vločkami

Pre každého, kto miluje čerstvé ovocie je tento dezert luxusnou pochúťkou na akúkoľvek príležitosť. Napríklad ho môžete pripraviť ako pohostenie pre návštevu, alebo malú desiatu pre svojich potomkov.

Ingrediencie:

  • 3 hrsti čerstvého ovocia (jahody + čerešne)
  • 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka celozrnných ovsených vločiek
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 6 lyžíc zmäknutého soleného masla

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • V miske zmiešame múku, ovsené vločky, hnedý cukor a škoricu.
  • Pridáme zmäknuté maslo a prsty dôkladne zapracujeme do suchých surovín, aby sa utvorila drobenka.
  • Hotovú posýpku nasypeme do pekáča vymasteného hrubou vrstvou nesoleného masla.
  • Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút.
  • Potom vyberieme z rúry, premiešame a dáme piecť na ďalších 7 minút.
  • Upečenú posýpku necháme 2 – 3 minúty odpočívať.
  • Na taniere či do misky dáme čerstvé ovocie a posypeme posýpkou.
  • Kto chce, môže ešte pridať vanilkovú zmrzlinu.
  • Ak sa nám nechce piecť len samotnú posýpku, dáme čerstvé ovocie na dno pekáča, naň posýpku a pečieme klasicky. V letných mesiacoch je ale prijateľnejší prvý variant so studeným ovocím.
Múčnik s vôňou škorice.
Zdroj: https://www.becel.ca

Hruškový koláč s posýpkou

Kto by nemiloval ovocie v akejkoľvek podobe. No a keď sa k nemu ešte pridá trochu cukru a masla spolu s inými surovinami, máme o gastronomický zážitok postarané a nemusíme ani vytiahnuť päty z domu. Neváhajte pozrieť aj na hruškové koláče .

Ingrediencie:

Na posýpku:

  • 120 g neslaného masla
  • 120 g hladkej múky
  • 60 g kryštálového cukru
  • 60 g trstinového cukru

Ovocný základ:

  • 20 g vody
  • 80 g trstinového cukru
  • 60 g neslaného masla
  • 4 zrelé hrušky
  • 5 g čerstvého zázvoru (asi 2 cm)

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a pekáč vymastíme maslom.
  • Do misky dáme múku, cukor, zmäknuté maslo a prsty spracujeme na drobné kúsky.
  • Hotovú posýpku dáme do pekáča, rozprestrieme a dáme na 15 minút zapiecť, aby získala zmes farbu.
  • Potom vyberieme z rúry a dáme bokom.
  • Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu s cukrom a za občasného miešania varíme, až sa utvorí sirup.
  • Znížime teplotu a necháme sirup prebublávať, aby sa z neho urobil svetlý karamel.
  • Prihodíme maslo, hrušky a zhruba 6 – 8 varíme.
  • Primiešame nastrúhaný zázvor, chvíľku necháme variť a hneď odstavíme, nalejeme do zapekacej misky vymastenej maslom a necháme vychladnúť.
  • Na vychladnuté ovocie nasypeme predpečenú posýpku a dáme do rúry zapiecť na 10 minút.
  • Servírujeme teplé len tak alebo vychladené s vanilkovou zmrzlinou. Môže byť aj čokoládová alebo škoricová.
Zapečený múčnik s hruškami.
Zdroj: https://www.raymondblanc.com

Jablká s černicami a posýpkou

Jablkový crumble je obľúbený asi najviac, ale keď k nemu skúsite pridať ešte ďalší druh ovocia, máte o luxusnú pochúťku postarané a obyčajný recept tak povýšite na ďaleko lepšiu úroveň.

Ingrediencie:

Ovocný základ:

  • 750 g jabĺk Jonagold alebo RedDelicious
  • 400 g jabĺk Granny Smith
  • 250 g černíc
  • 3 lyžičky kukuričnej múky
  • 150 g hnedého cukru

Na posýpku:

  • 240 g hladkej múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 120 g hnedého cukru
  • Štipka soli

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov a pripravíme pekáčik, ktorý vymažeme hrubou vrstvou masla.
  • Múku so soľou preosejeme do misy, pridáme cukor, maslo a prsty spracujeme do drobnejších kúskov v podobe drobenky.
  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na stredne veľké kocky.
  • Dáme do misy, prisypeme černice a premiešame.
  • Kukuričnú múku zmiešame s cukrom a prisypeme k ovociu.
  • Znovu zamiešame a nasypeme do pekáča.
  • Rozprestrieme na celé dno a posypeme posýpkou.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 45 minút do zlatohneda.
  • Ovocie bude krásne bublať a získa jemnú konzistenciu.
  • Vyberieme z rúry a dáme na 10 minút odpočinúť.
  • Podávame ešte horúce s pudingom, creme fraîche, smotanou, zmrzlinou alebo aj s jogurtom.
Luxusný dezert z černíc a jabĺk.
Zdroj: https://www.deliciousmagazine.co.uk

Vegetariánsky dezert s jablkami bez lepku

Crumble je populárna pochúťka, ktorá sa skvele hodí ako ľahká večera, popoludňajšia desiata, ale aj ako pohostenie pre návštevy.

Ingrediencie:

  • 75 g hnedého cukru
  • 3 lyžice vody
  • 1 lyžička škorice
  • 250 g bezlepkovej hladkej múky
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g masla

Postup:

  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na kocky a dáme do misy.
  • Prisypeme hnedý cukor, škoricu, zalejeme vodou a premiešame.
  • Do inej misky preosejeme múku, pridáme cukor a na kúsky nakrájané maslo.
  • Prsty spracovávame tak dlho, až vznikne hrudkovité kúsky.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a pekáč vymastíme vrstvou masla.
  • Jablká nasypeme do pekáča a rozprestrieme na celé dno.
  • Na to dáme pripravenú posýpku, uhladíme a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme dozlatista asi 55 až 60 minút.
  • Potom už len stačí vybrať z rúry a servírovať.
Bezlepkové jablká s posýpkou.
Zdroj: https://www.dovesfarm.co.uk

Mandľový múčnik s citrónom

Tak tento recept na crumble je úplne luxusný, zvlášť vďaka kombinácii úžasných surovín. Lahodná chuť ide ruka v ruke s nádhernou vôňou.

Ingrediencie:

  • 6 veľkých jabĺk (kyslejšia odroda)
  • 150 g trstinového cukru
  • 2 lyžice polohrubej múky
  • 5 lyžíc citrónovej šťavy
  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 g ovsených vločiek
  • 100 g mandľových lupienkov
  • 80 g krupicového cukru

Postup:

  • Vo veľkej mise spracujeme ručne hladkú múku s maslom, až kým zmes nevyzerá ako strúhanka.
  • Pridáme ovsené vločky, mandľové lupienky, krupicový cukor, zamiešame a dáme na stranu.
  • V inej miske zmiešame olúpané a nakrájané jablká zbavené jadrovníka, trstinový cukor, polohrubú múku a citrónovú šťavu.
  • Preložíme do pekáča, zasypeme posýpkou a dáme do rúry predhriatej na 190 stupňov.
  • Pečieme po dobu 25 minút, potom rúru vypneme a necháme pekáč v rúre ešte 30 – 40 minút dôjsť.
  • Servírujeme ešte teplé zaliate napríklad uvareným pudingom.
Lákavý dezert s vôňou citróna a mandlí.
Zdroj: https://www.agaliving.com

Rýchly dezert s ovocím

Crumble je najjednoduchší dezert, ktorý si môžeme pripraviť na poslednú chvíľu.

Výhodou je tiež možnosť využitia pestrej škály ovocia, takže je vždy iný. Ideálne je vždy zvoliť sezónne plody a potešiť tak nielen seba, ale aj našich blízkych.

Ingrediencie:

Na posýpku:

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g ovsených vločiek
  • 175 g trstinového cukru
  • 200 g vychladeného masla

Ovocná náplň:

  • 600 g jabĺk (odroda akú máme radi)
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 60 g hnedého cukru
  • Šťava aj kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • Štipka mletého klinčeka

Na ozdobu:

  • Vanilková zmrzlina alebo krém podľa chuti
  • Šľahačka

Postup:

  • Začneme predhriatím rúry na 190 stupňov.
  • Do misy preosejeme múku, prisypeme ovsené vločky aj hnedý curk, prihodíme maslo a končekmi prstov spracujeme všetky suroviny dohromady, až sa nám utvorí klasická omrvinka.
  • V inej mise zmiešame jablká, lyžicu múky, šťavu aj kôru z citróna, klinčeky a cukor.
  • Ovocie nasypeme do pekáča vymasteného maslom.
  • Celý povrch potom zasypeme pripravenou posýpkou a vložíme do predhriatej rúry.
  • Necháme piecť asi 35 – 40 minút, aby získal povrch zlatohnedý nádych.
  • Ovocie bude krásne mäkké a pod posýpkou si bude spokojne bublať.
  • Servírujeme teplé, ale môžeme nechať aj vychladnúť.
  • Ozdobíme tým, čo máme najradšej.
Crumble s ovsenými vločkami a jablkami.
Zdroj: https://donalskehan.com

Zapečené čučoriedky s ovsenými vločkami

Organizujete malé posedenie s priateľmi a nemáte absolútne žiadny nápad, čo im pripraviť? Skúste tento jednoduchý recept na crumble, ktorý je hneď hotový a skvele chutí.

Ingrediencie:

Drobenka:

  • 1 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
  • 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 3/4 hnedý cukor
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 3/4 hrnčeka rozpusteného masla

Náplň:

  • 2/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 8 hrnčekov čerstvých čučoriedok
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  • Najskôr začneme tým, že si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • V strednej miske zmiešame ovsené vločky, múku, hnedý cukor, škoricu aj soľ.
  • Vmiešame rozpustené maslo a miešame tak dlho, kým sa všetky kúsky nenavlhčia od masla a nezačnú sa tvoriť malé hrudky.
  • Hotovú posýpku uložíme na 30 minút do chladničky.
  • Vezmeme si inú misu a nasypeme do nej kryštálový cukor s kukuričným škrobom a premiešame.
  • Pridáme čučoriedky, vanilkový extrakt aj citrónovú šťavu a miešame, aby sa všetko spojilo a premiešalo.
  • Pripravíme si väčší pekáč alebo zapekaciu misu a natrieme hrubšou vrstvou masla.
  • Ovocnú náplň rozprestrieme na celé dno a posypeme posýpkou.
  • Dáme do rúry a pečieme 45 minút, aby sa na povrchu utvorila zlatohnedá svetlá vrstva a po stranách prebublávalo ovocie.
  • Potom vyberieme, necháme 15 – 20 minút odpočinúť a môžeme servírovať.
  • Na ozdobu sa hodí šľahačka alebo vanilková zmrzlina.
Ovsený dezert s čučoriedkami.
Zdroj: https://www.thepioneerwoman.com

Marhuľový zákusok s kokosom

V letných mesiacoch je najlepšie chystať také sladkosti, ktoré sú hneď hotové, potešia chuťové poháriky, ale nie sú zbytočne náročné. Tento crumble všetky požiadavky spĺňa na výbornú.

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých marhúľ
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček strúhaného kokosu
  • 1/2 kocky masla
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 190 stupňov.
  • Marhule starostlivo umyjeme, necháme odkvapkať, potom prepolíme, vykôstkujeme a rozprestrieme do pekáča.
  • V miske zmiešame hladkú múku, trstinový cukor, kokos aj maslo.
  • Vypracujeme posýpku, ktorú nasypeme do pekáča na marhule.
  • Pečieme 30 minút, až bude povrch sfarbený dozlatista.
  • Ovocie musia byť mäkké a jemné.
  • Podávame ideálne so zmrzlinou alebo šľahačkou, ale pokojne sa na to môže dať aj čokoládová poleva.
Kokosový crumble s marhuľami.
Zdroj: https://mypoppet.com.au

Koláč s čučoriedkami

Crumble s vločkami môže niekomu pripadať zvláštne, pretože omrvinka má základ v 3 surovinách, ale verte, že je to veľká dobrota. Pripravte tento skvelý dezert ako večeru, nebudete ľutovať.

Ingrediencie:

  • 3 1/2 hrnčeka mrazených čučoriedok
  • 2 lyžičky vanilkového cukru alebo vanilkového extraktu
  • 1 hrnček celozrnných ovsených vločiek
  • 1 hrnček nasekaných pekanových orechov
  • 1/2 hrnčeka mandľovej múky
  • 1/3 hrnčeka javorového sirupu
  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja
  • 1 lyžička škorice
  • 1/4 lyžičky morskej soli

Postup:

  • Pekáčik alebo zapekaciu misu vystriekame kuchynským sprejom a predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Mrazené čučoriedky nasypeme do misky, posypeme vanilkou, premiešame a preložíme do pekáča.
  • Do stredne veľkej misky dáme ovsené vločky, pekanové orechy, mandľovú múku, javorový sirup, rozohriaty kokosový olej, škoricu a morskú soľ.
  • Premiešame, aby sa jednotlivé suroviny spojili a nasypeme do pekáča na čučoriedky.
  • Vložíme do rúry a pečieme 30 minút, kým posyp nestuhne a nezíska zlatohnedú farbu.
  • Vyberieme a odložíme na 20 minút stranou.
  • Potom už len stačí naservírovať so šľahačkou alebo zmrzlinou.
Vegetariánsky dezert s pekánmi, vanilkou a kokosovým olejom.
Zdroj: https://www.eatingbirdfood.com

Korenený dezert s brusnicami

Keď už sa človek rozhodne trochu hrešiť, vždy by to malo byť s takou pochúťkou, s ktorou to bude stáť za to. Hoďte na to šľahačku, zmrzlinu alebo varený puding a budete sa olizovať až za ušami.

Ingrediencie:

  • 175 g hladkej múky
  • 110 g nesoleného masla
  • 50 g hnedého cukru
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 750 g jabĺk
  • 175 g brusníc (čerstvé alebo mrazené)
  • Šťava a kôra z 1 pomaranča
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého nového korenia
  • Štipka strúhaného muškátového orieška

Postup:

  • Najskôr začneme tým, že si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  • Múku preosejeme do misky, pridáme nakrájané maslo, hnedý cukor, štipku soli a spracujeme v posýpke, ktorá bude podobná strúhanke.
  • Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na plátky.
  • Dáme do misky, prihodíme brusnice, pomarančovú kôru aj šťavu, škoricu, nové korenie, kryštálový cukor a premiešame.
  • Pekáč vymastíme maslom a nasypeme doň ovocie s korením.
  • Posypeme posýpkou, uhladíme a vložíme do predhriatej rúry na 35 minút.
  • Potom už len stačí vybrať, nechať 5 minút oddýchnuť a hneď servírovať.
Jablkový crumble s brusnicami a zmesou korenia.
Zdroj: https://www.lovefood.com

Čo je vlastne crumble?

Crumble je veľmi populárny a maximálne jednoduchý dezert, ktorý má svoj pôvod na Britských ostrovoch. Je tvorený ovocím a posýpkou. Zaujímavé je, že tento druh múčnika vznikol v období druhej svetovej vojny.

Bola to vlastne alternatíva na klasický posýpkový koláč, pretože múka a maslo bolo nedostatkovým tovarom av tom čase vydávané iba na prídel. Na prípravu je typická zapekacia misa, čo neznamená, že nie je možné použiť aj nejakú formu či dokonca pekáč.

Aké ovocie sa používa?

  • Slivky
  • Jablká
  • Černice
  • Brusnice
  • Marhule
  • Hrušky
  • Černice
  • Čučoriedky
  • Broskyne
  • Maliny
  • Ríbezle
  • Rebarbora

Pokiaľ nechcete strácať veľa času prípravou bežného koláča s posýpkou, môžete zvoliť túto pochúťku. Je to svojim spôsobom to isté, len nepotrebujete zarábať cesto. Výhodou je, že okrem klasickej drobenky, sa dá pripraviť aj verzia s ovsenými vločkami, mandľami, orechmi, slnečnicovými semienkami atď.

Chcete vidieť, ako sa dá taký dezert v podobe crumble vlastne pripraviť? Mrknite, ako to robí vyhlásený šéfkuchár.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.