Organizujete narodeninovú oslavu a odhodlali ste sa upiecť a ozdobiť svoju vlastnú tortu?
Ak áno, využite jeden z týchto receptov na fondán a doveďte svoje cukrárske umenie k dokonalosti.
Recepty obsahujú bežné ingrediencie, ktoré zoženiete v každom obchode a postupy sú úplne jednoduché.
Preto sa ničoho nebojte as chuťou do nich!
Domáca fondánová hmota
Pokiaľ chcete vedieť, ako vyrobiť fondán, ktorý je cenovo dostupný a navyše dobre chutí, potom je tento recept ten pravý. Keď sa budete riadiť našimi postupmi, dosiahnete konzistenciu, ktorá je mäkká, elastická a funguje úplne skvele za každej príležitosti. Už vás nečaká márny boj s kupovanou poťahovou hmotou, ktorá je tuhá ako slonia koža. A čo je najdôležitejšie, na rozdiel od zdobiacej hmoty kúpenej v obchode, táto domáca je chuťovo úplne inde!
Čo budeme potrebovať
- 60 ml čerstvej smotany na šľahanie
- 30 g želatíny
- ½ lyžičky zmesi na pusinky (pozri TIP)
- 120 ml kukuričného sirupu (alebo glukózový sirup)
- 45 g masla (povoleného)
- 1 ½ lyžice oleja
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 600 g práškového cukru
- 180 g práškového cukru na miesenie
Postup
- Do veľkej misy stojanového mixéra s nástavcom na miesenie dáme 600 gramov práškového cukru spolu s práškom na pusinky a soľou
- Premiešame, aby sa ingrediencie spojili, a dáme bokom
- Smotanu na šľahanie pridáme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry
- Želatínu si rozpustíme v mikrovlnnej rúre na 30 sekúnd alebo dlhšie, kým sa úplne nerozpustí
- Pozor, aby sme želatínu neprehriali, mohla by stratiť svoju želírovaciu schopnosť
- Potom do rozpustenej želatíny pridáme kukuričný sirup, olej a vanilkový extrakt
- Dobre všetko spolu premiešame
- Zmes musí byť trochu teplá, aby želatína nezačala tuhnúť
- Ak želatína stuhne skôr, ako je potrebné, zahrejeme ju ešte na 10 sekúnd
- Pokiaľ plánujeme vyrobiť fondánový list na tortu v jednej farbe, môžeme v tomto okamihu pridať gélovú potravinársku farbu
- Pokiaľ plánujeme rôznofarebný fondán, vyrobíme si základný recept na fondánový list a potom ho rozdelíme a zafarbíme v jednotlivé kusy zvlášť
- V mise nášho stolného mixéra zmesí z práškového cukru urobíme uprostred jamku a pridáme tekuté prísady
- Začneme miešať na strednú rýchlosť
- Počas miesenia vmiešame maslo
- Akonáhle máme uhnetené cesto, prenesieme ho na rovnú plochu alebo dosku zľahka posypanú práškovým cukrom a znovu prehniteme
- Pokiaľ máme pocit, že je fondán suchý, natrieme si ruky maslom
- Po prípade, ak je cesto príliš lepivé, pridáme lyžicu alebo dve práškového cukru
- Fondán rozdelíme na dva alebo štyri kusy a každý vložíme do vrecka na zips
- Dobre ho utesníme
- Fondán je z cukru, takže sa veľmi ľahko suší, ľahko okorá
- Uistite sa teda, že ich vždy uchovávate dvojito zabalený (v plastovom sáčku a potom plastovom obale)
- Nechajte odpočívať cez noc alebo aspoň 4 hodiny v chladničke
- Je dôležité nechať fondán oddýchnuť, pretože to dáva želatine čas stuhnúť a vytvoriť potrebnú elasticitu
- Na použitie fondánu fondán vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote
- Až bude pripravený na použitie, prehnite ho, kým nebude hladký a pružný
- Pokiaľ je fondán tvrdý, môžeme ho ohriať v mikrovlnnej rúre na 10 sekúnd, ale prílišné zahriatie bude mať za následok príliš mäkký fondán, s ktorým sa ťažko pracuje
- Z fondánu tvarujeme a zdobíme
Práškovú zmes na pusinky je možné kúpiť pod názvom Snehové pečivo od Dr. Oetkera alebo pod názvom Fun Cakes Meringue prášok.
Ak nemáte dobrý stojanový mixér, ktorý si poradí s ťažkým cestom, ako je fondán, môžete to urobiť aj vo veľkej mise a vareškou a potom hniesť ručne.
Čokoládový rolovaný fondán
Výroba domácej poťahovej hmoty z čokolády na zdobenie torty je až prekvapivo jednoduchá. Vďaka užitočným tipom ako je použitie horúcej vody v tomto recepte, môžete dosiahnuť sýto tmavú farbu, správnu elasticitu a poddajnú konzistenciu pre ľahkú prácu.
Čo budeme potrebovať
- 120 ml nemliečnej smotany (alebo vody)
- 3 lyžice želatíny
- Lyžica oleja
- 170 ml kukuričného sirupu
- 50 g masla (zmäknuté)
- 480 g práškového cukru
- 170 g kakaového prášku
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice vody
- 120 g práškového cukru
Postup
- V strednej miske (vhodnej na použitie v mikrovlnnej rúre) zmiešame smotanu a želatínu
- Namočíme ju na dve minúty do smotany
- Potom ohrievame v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch, kým sa nerozpustí
- Ešte za tepla pridáme maslo, kukuričný sirup, olej a vanilkový extrakt
- Zmes by mala mať stále tekutú konzistenciu
- V prípade potreby vložíme späť do mikrovlnnej rúry na ďalších 10 sekúnd
- Vo veľkej mise zmiešame práškový cukor a kakaový prášok
- Pokiaľ sú v práškovom cukre nejaké hrudky, najprv ho preosejeme, inak bude mať fondán aj hrudky
- Teplé mokré ingrediencie nalejeme do stredu suchých
- Začneme pomocou metličky alebo ruky, od krajov k stredom zapracovávať
- Potom pridáme 2 lyžice horúcej vody a pokračujte v miešaní
- Zmes prenesieme na dobre poprášenú pracovnú plochu a pokračujeme v miesení
- V prípade potreby pridáme ďalší práškový cukor
- Miesime, kým fondán nebude hladký a pružný
- Fondánové cesto rozdelíme na dva kusy
- Vložíme ich do vrecka so zipsom, aby sme zabránili vyschnutiu
- Fondánovú hmotu necháme odpočinúť v chladničke aspoň 3 hodiny alebo ideálne cez noc na kuchynskej linke alebo v chladničke
- Pokiaľ sme dali fondán oddýchnuť do chladničky, tak ho z nej vyberieme a necháme ohriať na izbovú teplotu
- Prehnite ho, kým nebude hladký a pružný
- Neskôr s ním môžeme s týmto francúzskym čokoládovým fondánom pracovať
Tento fondán môžeme skladovať pri izbovej teplote na chladnom tmavom mieste po dobu jedného mesiaca alebo v chladničke po dobu až 3 mesiacov. Tento fondán môžete tiež zmraziť v chladničke až na 6 mesiacov.
Čokoládová zdobiaca hmota sa najlepšie hodí k ničomu inému než čokoládovej torte. Využite tento recept na rolovaný fondán a ozdobte s nímčokoládový korpus obalený nugátovým krémom .
Domáci vegetariánsky fondán
Tento recept na domácu vegetariánsku poťahovaciu hmotu je bez želatíny. Tento ľahký recept namiesto želatíny používa agar, ktorý je rastlinného pôvodu. Okrem toho je táto zdobiaca hmota tiež vegánska, bezvaječná a bez mliečnych výrobkov a možno ju použiť na pokrytie tort, sušienok alebo cupcakov pre niekoho kto žije týmto životným štýlom.
Čo budeme potrebovať
- 60 ml vody
- 2 lyžice agarového prášku
- 120 ml kukuričného sirupu
- 45 g kokosového masla
- 1 ½ lyžice oleja
- 700 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžička prášku tylózy (zmesi na pusinky viď TIP receptu č. 1)
- Lyžička soli
Postup
- Pripravíme si misku s 300 g práškového cukru
- Uprostred vytvoríme jamku pripravenú pre našu agarovú zmes
- Agar rozpustíme vo vode – necháme 5 minút odstáť
- Zmes bude mať hustú želatínovú konzistenciu
- Do namočeného agaru pridáme kukuričný sirup
- Zmes umiestnime na platňu a zapneme ju na stredne nízku teplotu
- Priebežne miešame, kým sa úplne nerozpustí
- Teplotu udržujeme na strednú vysokú, inak sa voda odparí
- Pokiaľ bude zmes hustá, pridáme niekoľko lyžíc vody
- Keď sa agar rozpustí, pridáme olej a dobre premiešame
- Ešte teplú a tekutú zmes ihneď nalejeme do misy s práškovým cukrom
- Dobre premiešame, pridáme zmes na pusinky a prehniteme
- Na miesenie používame kokosový olej
- Chceme, aby fondánová hmota bola poddajná, ale nie lepivá, ani nechceme, aby bola tuhá
- Hmotu rozdelíme na dve (alebo viac) porcií a vložíme do vrecka na zips
- Vrecká na zips umiestnime do plastovej nádoby, aby sme zabránili jeho vysychaniu
- Umiestnime ho do chladničky, kde ho necháme pár hodín alebo cez noc oddýchnuť
- Potom fondán necháme ohriať na izbovú teplotu tým, že ho necháme niekoľko hodín vonku
- Pred samotným použitím a zdobením torty, ju dobre prehnite
- Hnetenie je kľúčom k získaniu hladkého tortového fondánu
- Pokiaľ je hmota príliš tuhá necháme ho na 5 sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre a potom ho fondánový list používame na zdobenie
Pre ďalšie možnosti na zdobenie vašich zákuskov sa pozrite na tie nápady na lahodné krémy a polevy.
Objavte podobné tipy
Mandľový fondán z marshmallow
Čo môže byť lepšie ako fondán, ktorý chutí ako marcipán a vonia po marshmallows? Tento recept na domácu zdobiacu hmotu je priam nutnou nevyhnutnosťou, keď chcete zdobiť detskú (a nielen tú) tortu. Tento jednoduchý a jednoduchý recept používa iba tri ingrediencie, ktoré vytvoria neskutočne pružnú a pritom jemnú naťahovaciu hmotu na tortu. Zdobenie torty bude hračka.
Čo budeme potrebovať
- 450 g marshmallow
- 4 lyžice masla (povoleného)
- 900 g práškového cukru
- 4 lyžice vody
- ½ lyžičky mandľového extraktu
Postup
- Veľkú misu vhodnú do mikrovlnnej rúry potrieme tenkou vrstvou masla
- Do misy vložíme marshmallow
- Celé marshmallows zalejeme vodou a vložíme do mikrovlnnej rúry
- Marshmallow si v mikrovlnnej rúre na vysokú teplotu rozpustíme
- Rozpúšťame po dobu 60 až 90 sekúnd v 30 sekundových intervaloch
- Marshmallows budú stále držať svoj tvar, aj keď sú roztavené, kým ich nepremiešame
- Preto pozor, aby sme ho neprehriali
- Pridáme asi ¾ práškového cukru, mandľový extrakt a premiešame
- Potom zmes preložíme na pracovnú plochu poprášenú práškovým cukrom
- Fondánové cesto prehniteme so zvyšným maslom a práškovým cukrom
- Mandľový fondán rozdelíme na dva kusy
- Vložíme ich do plastového vrecka so zipsom a dobre utesníme
- Hmotu na tortu vložíme do chladničky, kde ju necháme aspoň 4 hodiny, najlepšie však cez noc
- Pred použitím fondán vyberieme z chladničky a necháme ho pri izbovej teplote zmäknúť
- Keď bude zmäknutý, dôkladne ho prehnite, kým nebude pružný a potom používame podľa ľubovôle
Už viete akú tortu s fondánom potiahnete? Nie? Pozrite sa na tieto recepty na šľahačkové tortičky a garantujeme vám, že lepšiu kombináciu len tak nenájdete!
Ak ste cukrár(ka) začiatočník/začiatočníčka, tak pre vás predstava doma robeného fondánu môže byť stresujúca. Ničoho sa nebojte a pozrite sa na tieto návody, ako recept na fondán správne pripraviť. Je to naozaj jednoduchá záležitosť, ktorú môže zvládnuť každý.
Tiež sa nechajte inšpirovať, ako s vytvoreným fondánom následne pracovať. Vymodelujete si podľa našich návodov napríklad fondánovú žirafu alebo aj ďalšie postavičky, ktoré vašu tortu krásne ozdobia a detské očká rozžiaria!
Ako pracovať s fondánom?
Ako na fondán z marshmallows?
Ako na klasický fondán?
Fondán je už vypracovaný, ale čo ďalej? Budete ním poťahovať celú tortu alebo z nej začnete modelovať?
Či tak alebo tak, viete ako na to? Pokiaľ nie, pozrite sa na nasledujúce video, ktoré vám od začiatku do konca vysvetlí a názorne ukáže ako tortu zostaviť, upraviť a potiahnuť fondánovým listom.
Pokiaľ stojíte len o časť, kde sa rovno so zdobiacou hmotou pracuje, pretočte video na 5:45, tu samotný návod začína.
Pre modelovaciu sekciu zíďte ešte o trochu nižšie, tu sú presné krok po kroku postupy ako vymodelovať základné postavičky a tvary na tortu.
Ako zdobiť z fondánu?
Kúzlo fondánovej hmoty tkvie v tom, že sa s ňou skvele pracuje as trochou fantázie a zručnosti z nej môžete vytvoriť úplne všetko. Pozrite sa na tieto step-by-step postupy a ozdobte svoju tortu úplne fantasticky!
Napokon je tu aj možnosť, ak sa necítite na vlastné tvorenie, si nechať na jedlý papier vytlačiť vlastný motív.
Tlač na fondán je v dnešnej dobe veľmi obľúbeným typom zdobenia, ktorý vyhľadáva stále viac zákazníkov.
Potlač je zdravotne nezávadná, pretože využíva jedlých farieb a jedlého papiera.
Motív a veľkosť potlače si vyberiete vlastný.
Cenové rozpätie tejto služby sa pohybuje od 100 – 500 Sk v závislosti na vašich požiadavkách.