Recepty na poťahovaciu tortovú hmotu 4x inak! Ozdobte svoju tortu ľahko a rýchlo

Organizujete narodeninovú oslavu a odhodlali ste sa upiecť a ozdobiť svoju vlastnú tortu?

Ak áno, využite jeden z týchto receptov na fondán a doveďte svoje cukrárske umenie k dokonalosti.

Recepty obsahujú bežné ingrediencie, ktoré zoženiete v každom obchode a postupy sú úplne jednoduché.

Preto sa ničoho nebojte as chuťou do nich!

Domáca fondánová hmota

Pokiaľ chcete vedieť, ako vyrobiť fondán, ktorý je cenovo dostupný a navyše dobre chutí, potom je tento recept ten pravý. Keď sa budete riadiť našimi postupmi, dosiahnete konzistenciu, ktorá je mäkká, elastická a funguje úplne skvele za každej príležitosti. Už vás nečaká márny boj s kupovanou poťahovou hmotou, ktorá je tuhá ako slonia koža. A čo je najdôležitejšie, na rozdiel od zdobiacej hmoty kúpenej v obchode, táto domáca je chuťovo úplne inde!

Čo budeme potrebovať

  1. 60 ml čerstvej smotany na šľahanie
  2. 30 g želatíny
  3. ½ lyžičky zmesi na pusinky (pozri TIP)
  4. 120 ml kukuričného sirupu (alebo glukózový sirup)
  5. 45 g masla (povoleného)
  6. 1 ½ lyžice oleja
  7. ½ lyžičky soli
  8. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  9. 600 g práškového cukru
  10. 180 g práškového cukru na miesenie

Postup

  1. Do veľkej misy stojanového mixéra s nástavcom na miesenie dáme 600 gramov práškového cukru spolu s práškom na pusinky a soľou
  2. Premiešame, aby sa ingrediencie spojili, a dáme bokom
  3. Smotanu na šľahanie pridáme do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry
  4. Želatínu si rozpustíme v mikrovlnnej rúre na 30 sekúnd alebo dlhšie, kým sa úplne nerozpustí
  5. Pozor, aby sme želatínu neprehriali, mohla by stratiť svoju želírovaciu schopnosť
  6. Potom do rozpustenej želatíny pridáme kukuričný sirup, olej a vanilkový extrakt
  7. Dobre všetko spolu premiešame
  8. Zmes musí byť trochu teplá, aby želatína nezačala tuhnúť
  9. Ak želatína stuhne skôr, ako je potrebné, zahrejeme ju ešte na 10 sekúnd
  10. Pokiaľ plánujeme vyrobiť fondánový list na tortu v jednej farbe, môžeme v tomto okamihu pridať gélovú potravinársku farbu
  11. Pokiaľ plánujeme rôznofarebný fondán, vyrobíme si základný recept na fondánový list a potom ho rozdelíme a zafarbíme v jednotlivé kusy zvlášť
  12. V mise nášho stolného mixéra zmesí z práškového cukru urobíme uprostred jamku a pridáme tekuté prísady
  13. Začneme miešať na strednú rýchlosť
  14. Počas miesenia vmiešame maslo
  15. Akonáhle máme uhnetené cesto, prenesieme ho na rovnú plochu alebo dosku zľahka posypanú práškovým cukrom a znovu prehniteme
  16. Pokiaľ máme pocit, že je fondán suchý, natrieme si ruky maslom
  17. Po prípade, ak je cesto príliš lepivé, pridáme lyžicu alebo dve práškového cukru
  18. Fondán rozdelíme na dva alebo štyri kusy a každý vložíme do vrecka na zips
  19. Dobre ho utesníme
  20. Fondán je z cukru, takže sa veľmi ľahko suší, ľahko okorá
  21. Uistite sa teda, že ich vždy uchovávate dvojito zabalený (v plastovom sáčku a potom plastovom obale)
  22. Nechajte odpočívať cez noc alebo aspoň 4 hodiny v chladničke
  23. Je dôležité nechať fondán oddýchnuť, pretože to dáva želatine čas stuhnúť a vytvoriť potrebnú elasticitu
  24. Na použitie fondánu fondán vyberieme z chladničky a necháme pri izbovej teplote
  25. Až bude pripravený na použitie, prehnite ho, kým nebude hladký a pružný
  26. Pokiaľ je fondán tvrdý, môžeme ho ohriať v mikrovlnnej rúre na 10 sekúnd, ale prílišné zahriatie bude mať za následok príliš mäkký fondán, s ktorým sa ťažko pracuje
  27. Z fondánu tvarujeme a zdobíme

Práškovú zmes na pusinky je možné kúpiť pod názvom Snehové pečivo od Dr. Oetkera alebo pod názvom Fun Cakes Meringue prášok.

Ak nemáte dobrý stojanový mixér, ktorý si poradí s ťažkým cestom, ako je fondán, môžete to urobiť aj vo veľkej mise a vareškou a potom hniesť ručne.

jednoduchá poťahovacia hmota na tortu v tvare darčeka k Vianociam.
Zdroj: brides.com

Čokoládový rolovaný fondán

Výroba domácej poťahovej hmoty z čokolády na zdobenie torty je až prekvapivo jednoduchá. Vďaka užitočným tipom ako je použitie horúcej vody v tomto recepte, môžete dosiahnuť sýto tmavú farbu, správnu elasticitu a poddajnú konzistenciu pre ľahkú prácu.

Čo budeme potrebovať

  1. 120 ml nemliečnej smotany (alebo vody)
  2. 3 lyžice želatíny
  3. Lyžica oleja
  4. 170 ml kukuričného sirupu
  5. 50 g masla (zmäknuté)
  6. 480 g práškového cukru
  7. 170 g kakaového prášku
  8. ½ lyžičky soli
  9. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  10. 2 lyžice vody
  11. 120 g práškového cukru

Postup

  1. V strednej miske (vhodnej na použitie v mikrovlnnej rúre) zmiešame smotanu a želatínu
  2. Namočíme ju na dve minúty do smotany
  3. Potom ohrievame v mikrovlnnej rúre v 30 sekundových intervaloch, kým sa nerozpustí
  4. Ešte za tepla pridáme maslo, kukuričný sirup, olej a vanilkový extrakt
  5. Zmes by mala mať stále tekutú konzistenciu
  6. V prípade potreby vložíme späť do mikrovlnnej rúry na ďalších 10 sekúnd
  7. Vo veľkej mise zmiešame práškový cukor a kakaový prášok
  8. Pokiaľ sú v práškovom cukre nejaké hrudky, najprv ho preosejeme, inak bude mať fondán aj hrudky
  9. Teplé mokré ingrediencie nalejeme do stredu suchých
  10. Začneme pomocou metličky alebo ruky, od krajov k stredom zapracovávať
  11. Potom pridáme 2 lyžice horúcej vody a pokračujte v miešaní
  12. Zmes prenesieme na dobre poprášenú pracovnú plochu a pokračujeme v miesení
  13. V prípade potreby pridáme ďalší práškový cukor
  14. Miesime, kým fondán nebude hladký a pružný
  15. Fondánové cesto rozdelíme na dva kusy
  16. Vložíme ich do vrecka so zipsom, aby sme zabránili vyschnutiu
  17. Fondánovú hmotu necháme odpočinúť v chladničke aspoň 3 hodiny alebo ideálne cez noc na kuchynskej linke alebo v chladničke
  18. Pokiaľ sme dali fondán oddýchnuť do chladničky, tak ho z nej vyberieme a necháme ohriať na izbovú teplotu
  19. Prehnite ho, kým nebude hladký a pružný
  20. Neskôr s ním môžeme s týmto francúzskym čokoládovým fondánom pracovať

Tento fondán môžeme skladovať pri izbovej teplote na chladnom tmavom mieste po dobu jedného mesiaca alebo v chladničke po dobu až 3 mesiacov. Tento fondán môžete tiež zmraziť v chladničke až na 6 mesiacov.
Čokoládová zdobiaca hmota sa najlepšie hodí k ničomu inému než čokoládovej torte. Využite tento recept na rolovaný fondán a ozdobte s nímčokoládový korpus obalený nugátovým krémom .

čokoládovou hmotou potiahnutý narodeninovú tortu.
Zdroj: karascouturecakes.com

Domáci vegetariánsky fondán

Tento recept na domácu vegetariánsku poťahovaciu hmotu je bez želatíny. Tento ľahký recept namiesto želatíny používa agar, ktorý je rastlinného pôvodu. Okrem toho je táto zdobiaca hmota tiež vegánska, bezvaječná a bez mliečnych výrobkov a možno ju použiť na pokrytie tort, sušienok alebo cupcakov pre niekoho kto žije týmto životným štýlom.

Čo budeme potrebovať

  1. 60 ml vody
  2. 2 lyžice agarového prášku
  3. 120 ml kukuričného sirupu
  4. 45 g kokosového masla
  5. 1 ½ lyžice oleja
  6. 700 g práškového cukru
  7. Lyžička vanilkového extraktu
  8. Lyžička prášku tylózy (zmesi na pusinky viď TIP receptu č. 1)
  9. Lyžička soli

Postup

  1. Pripravíme si misku s 300 g práškového cukru
  2. Uprostred vytvoríme jamku pripravenú pre našu agarovú zmes
  3. Agar rozpustíme vo vode – necháme 5 minút odstáť
  4. Zmes bude mať hustú želatínovú konzistenciu
  5. Do namočeného agaru pridáme kukuričný sirup
  6. Zmes umiestnime na platňu a zapneme ju na stredne nízku teplotu
  7. Priebežne miešame, kým sa úplne nerozpustí
  8. Teplotu udržujeme na strednú vysokú, inak sa voda odparí
  9. Pokiaľ bude zmes hustá, pridáme niekoľko lyžíc vody
  10. Keď sa agar rozpustí, pridáme olej a dobre premiešame
  11. Ešte teplú a tekutú zmes ihneď nalejeme do misy s práškovým cukrom
  12. Dobre premiešame, pridáme zmes na pusinky a prehniteme
  13. Na miesenie používame kokosový olej
  14. Chceme, aby fondánová hmota bola poddajná, ale nie lepivá, ani nechceme, aby bola tuhá
  15. Hmotu rozdelíme na dve (alebo viac) porcií a vložíme do vrecka na zips
  16. Vrecká na zips umiestnime do plastovej nádoby, aby sme zabránili jeho vysychaniu
  17. Umiestnime ho do chladničky, kde ho necháme pár hodín alebo cez noc oddýchnuť
  18. Potom fondán necháme ohriať na izbovú teplotu tým, že ho necháme niekoľko hodín vonku
  19. Pred samotným použitím a zdobením torty, ju dobre prehnite
  20. Hnetenie je kľúčom k získaniu hladkého tortového fondánu
  21. Pokiaľ je hmota príliš tuhá necháme ho na 5 sekúnd ohriať v mikrovlnnej rúre a potom ho fondánový list používame na zdobenie

Pre ďalšie možnosti na zdobenie vašich zákuskov sa pozrite na tie nápady na lahodné krémy a polevy.

vegetariánska verzia poťahovacej hmoty na narodeninovú tortu.
Zdroj: buddyvfoods.com

Mandľový fondán z marshmallow

Čo môže byť lepšie ako fondán, ktorý chutí ako marcipán a vonia po marshmallows? Tento recept na domácu zdobiacu hmotu je priam nutnou nevyhnutnosťou, keď chcete zdobiť detskú (a nielen tú) tortu. Tento jednoduchý a jednoduchý recept používa iba tri ingrediencie, ktoré vytvoria neskutočne pružnú a pritom jemnú naťahovaciu hmotu na tortu. Zdobenie torty bude hračka.

Čo budeme potrebovať

  1. 450 g marshmallow
  2. 4 lyžice masla (povoleného)
  3. 900 g práškového cukru
  4. 4 lyžice vody
  5. ½ lyžičky mandľového extraktu

Postup

  1. Veľkú misu vhodnú do mikrovlnnej rúry potrieme tenkou vrstvou masla
  2. Do misy vložíme marshmallow
  3. Celé marshmallows zalejeme vodou a vložíme do mikrovlnnej rúry
  4. Marshmallow si v mikrovlnnej rúre na vysokú teplotu rozpustíme
  5. Rozpúšťame po dobu 60 až 90 sekúnd v 30 sekundových intervaloch
  6. Marshmallows budú stále držať svoj tvar, aj keď sú roztavené, kým ich nepremiešame
  7. Preto pozor, aby sme ho neprehriali
  8. Pridáme asi ¾ práškového cukru, mandľový extrakt a premiešame
  9. Potom zmes preložíme na pracovnú plochu poprášenú práškovým cukrom
  10. Fondánové cesto prehniteme so zvyšným maslom a práškovým cukrom
  11. Mandľový fondán rozdelíme na dva kusy
  12. Vložíme ich do plastového vrecka so zipsom a dobre utesníme
  13. Hmotu na tortu vložíme do chladničky, kde ju necháme aspoň 4 hodiny, najlepšie však cez noc
  14. Pred použitím fondán vyberieme z chladničky a necháme ho pri izbovej teplote zmäknúť
  15. Keď bude zmäknutý, dôkladne ho prehnite, kým nebude pružný a potom používame podľa ľubovôle

Už viete akú tortu s fondánom potiahnete? Nie? Pozrite sa na tieto recepty na šľahačkové tortičky a garantujeme vám, že lepšiu kombináciu len tak nenájdete!

Mandľová zdobiaca hmota v tvare sviečky.
Zdroj: momooze.com

Ak ste cukrár(ka) začiatočník/začiatočníčka, tak pre vás predstava doma robeného fondánu môže byť stresujúca. Ničoho sa nebojte a pozrite sa na tieto návody, ako recept na fondán správne pripraviť. Je to naozaj jednoduchá záležitosť, ktorú môže zvládnuť každý.

Tiež sa nechajte inšpirovať, ako s vytvoreným fondánom následne pracovať. Vymodelujete si podľa našich návodov napríklad fondánovú žirafu alebo aj ďalšie postavičky, ktoré vašu tortu krásne ozdobia a detské očká rozžiaria!

Ako pracovať s fondánom?

Ako na fondán z marshmallows?

How to Make Homemade Fondant with Marshmallows
Zdroj: Craftsy

Ako na klasický fondán?

Best Ever Homemade Fondant from Scratch (without marshmallows)
Zdroj: Baking Savvy

Fondán je už vypracovaný, ale čo ďalej? Budete ním poťahovať celú tortu alebo z nej začnete modelovať?

Či tak alebo tak, viete ako na to? Pokiaľ nie, pozrite sa na nasledujúce video, ktoré vám od začiatku do konca vysvetlí a názorne ukáže ako tortu zostaviť, upraviť a potiahnuť fondánovým listom.

Pokiaľ stojíte len o časť, kde sa rovno so zdobiacou hmotou pracuje, pretočte video na 5:45, tu samotný návod začína.

Pre modelovaciu sekciu zíďte ešte o trochu nižšie, tu sú presné krok po kroku postupy ako vymodelovať základné postavičky a tvary na tortu.

How to Prepare & Cover a Cake with Icing / Fondant
Zdroj CakesbyLynz

Ako zdobiť z fondánu?

Kúzlo fondánovej hmoty tkvie v tom, že sa s ňou skvele pracuje as trochou fantázie a zručnosti z nej môžete vytvoriť úplne všetko. Pozrite sa na tieto step-by-step postupy a ozdobte svoju tortu úplne fantasticky!

Postup ako vytvoriť leva z fondánu.
Zdroj: crumbavenue.com
Postup ako vytvoriť žirafu z fondánu.
Zdroj: crumbavenue.com
Postup ako vytvoriť jednorožca z fondánu.
Zdroj: crumbavenue.com
Postup ako vytvoriť mašľu z fondánu.
Zdroj: finecraftguild.com
Postup ako vytvoriť ružu z fondánu.
Zdroj: mungfali.com

Napokon je tu aj možnosť, ak sa necítite na vlastné tvorenie, si nechať na jedlý papier vytlačiť vlastný motív.

Tlač na fondán je v dnešnej dobe veľmi obľúbeným typom zdobenia, ktorý vyhľadáva stále viac zákazníkov.

Potlač je zdravotne nezávadná, pretože využíva jedlých farieb a jedlého papiera.

Motív a veľkosť potlače si vyberiete vlastný.

Cenové rozpätie tejto služby sa pohybuje od 100 – 500 Sk v závislosti na vašich požiadavkách.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.