Či už sme milovníkmi tort, rezov, cukroviniek či buchiet, vieme, že žiadny múčnik nie je tak chutný, ako keď ho zalejeme polevou.
Na výber je veľké množstvo. Od karamelovej polevy cez rumovú polevu, až po polevu perníčkovú.
Pokiaľ ale nechcete príliš experimentovať a napriek tomu chcete pripraviť polevu, ktorá z vašej malej sladkosti urobí vynikajúce pokušenie, vyskúšajte týchto 6 receptov.
Čokoládová poleva
Nie je lepšou kombináciou ako poleva z čokolády na cuketovej buchte!
Čo budeme potrebovať
- 2 čokolády na varenie
- 50 g stuženého tuku
Postup
- Väčší hrniec naplníme vodou a dáme variť
- Na ten položíme hrniec menší, aby bolo dno aspoň z časti ponorené do vody
- Do menšieho hrnca dáme čokoládu s trochou stuženého tuku
- Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a potom lejeme na pripravený múčnik
Skúste tieto recepty na nadýchané a zdravé múčniky s cuketou a rovno k nim pridajte lahodnú čokoládovú polevu.

Citrónová poleva
Vianočné pečivo a poleva z čerstvých citrónov? No, neznie to skvele? Vyskúšajte náš recept.
Čo budeme potrebovať
- 300 g práškového cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice horúcej vody
Postup
- Zmiešame vodu s citrónovou šťavou
- Práškový cukor preosejeme cez sitko
- Do misky s vodou a šťavou postupne prisypávame cukor
- Šľaháme metličkou, kým poleva nezhustne
Ozdobte s ňou napríklad toto vianočné pečivo zo zázvoru .

Poleva na perníčky
Čo by boli Vianoce bez vône domácich perníčkov, ale ako ich ozdobiť? Nepôjde to bez hustej a pevnej polevy na zdobenie perníčkov.
Čo budeme potrebovať
- 2 veľké bielky izbovej teploty
- 250 g práškového cukru
- ½ lyžičky guarovej gumy
Postup
- V mise ušľahajte bielky do peny, potom pridajte guarovú gumu.
- Pokračujte v miešaní po dobu 30 sekúnd.
- Po troškách pridajte práškový cukor a dobre premiešajte.
- Akonáhle je práškový cukor vmiešaný, zapnite mixér na maximum a pokračujte v šľahaní, kým poleva nezhustne a poleva drží tvar (asi 3-5 minút).

Objavte podobné tipy
Poleva zo žĺtkov
Čo si tak upiecť lahodné orechové rezy, ktoré budú ozdobené práve touto žĺtkovou polevou? Že neviete, ako na to? Skúste náš recept.
Čo budeme potrebovať
- 60 g masla, zmäkčeného
- Štipka soli
- 480 g cukrárskeho cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice mlieka
Postup
- Maslo ušľahajte do mäkka.
- Postupne pridávajte soľ a časť cukru a po každom pridaní premiešajte.
- Potom pridajte vaječné žĺtky a vanilku; dobre premiešajte.
- Pridajte zvyšný cukor, striedavo s mliekom, kým nedosiahnete konzistenciu, ktorú chcete.
Vyskúšajte ju na tejto mrkvovo-orechovej torte , zbláznite sa aký je dobrý!

Karamelová poleva
Je len málo vecí lepších ako domáca poleva z karamelu.
Čo budeme potrebovať
- 40 g hnedého cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- 300 g bieleho cukru
- 120 ml mlieka
- 90 g masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Nasypte 40 g hnedého cukru do hrnca a zahrievajte na strednú teplotu za stáleho miešania 3 minúty, alebo pokiaľ sa cukor nerozpustí a sirup nebude svetlo zlatohnedý.
- Odstráňte z tepla.
- Zmiešajte dohromady 1 polievkovú lyžicu múky a 300 g cukru vo veľkom hrnci.
- Pridáme mlieko a za stáleho miešania privedieme na stredne vysokú teplotu do varu.
- Do skaramelizovaného cukru postupne za stáleho miešania nalievame asi jednu štvrtinu horúcej mliečnej zmesi.
- Postupne vmiešajte zostávajúcu horúcu mliečnu zmes, pokiaľ nebude hladká. (Zmes sa bude hrudkovať, ale pokračujte v miešaní, kým nebude hladká.)
- Prikryte a varte na miernej teplote 2 minúty.
- Zvýšte teplotu, odkryte a varte bez miešania, asi 10 minút.
- Pridajte maslo, miešajte, kým sa nezmieša.
- Odstráňte z platne a nechajte odstáť bez miešania asi 1 hodinu.
- Nalejte do misky výkonného elektrického stojanového mixéra.
- Pridajte vanilku a šľahajte pri strednej rýchlosti, kým nezískate požadovanú konzistenciu, asi 20 minút.
Ku každému zákusku, či už s polevou alebo bez je nutné ho servírovať s výbornou kávou. Tú získate s jedným ztýchto automatických kávovarov ! Prečítajte si našu recenziu.

Rumová poleva s kokosom
Upečte si nadýchaný perník a polejte ho touto dokonalou polevou s rumom a kokosom.
Čo budeme potrebovať
- 150 g masla
- 150 g cukru krupica
- 4 lyžíc mlieka
- 4 lyžice rumu
- 2 vrchovaté lyžice kakaa
- 150 g kokosovej múčky
Postup
- Rozohrejeme maslo
- Pridáme doň cukor, mlieko s rumom, kakao a kokosovú múčku
- Zmiešame krémovitú hmotu, ktorú podľa potreby môžeme zriediť mliekom alebo zahustiť trochou kokosu
Osviežte si jeden z týchto receptov na perníkové rezy !
