Výborné recepty na domáce polevy, ktorými rozžiarite každý múčnik, tortu, či zákusok

Či už sme milovníkmi tort, rezov, cukroviniek či buchiet, vieme, že žiadny múčnik nie je tak chutný, ako keď ho zalejeme polevou.

Na výber je veľké množstvo. Od karamelovej polevy cez rumovú polevu, až po polevu perníčkovú.

Pokiaľ ale nechcete príliš experimentovať a napriek tomu chcete pripraviť polevu, ktorá z vašej malej sladkosti urobí vynikajúce pokušenie, vyskúšajte týchto 6 receptov.

Čokoládová poleva

Nie je lepšou kombináciou ako poleva z čokolády na cuketovej buchte!

Čo budeme potrebovať

  • 2 čokolády na varenie
  • 50 g stuženého tuku

Postup

  1. Väčší hrniec naplníme vodou a dáme variť
  2. Na ten položíme hrniec menší, aby bolo dno aspoň z časti ponorené do vody
  3. Do menšieho hrnca dáme čokoládu s trochou stuženého tuku
  4. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a potom lejeme na pripravený múčnik

Skúste tieto recepty na nadýchané a zdravé múčniky s cuketou a rovno k nim pridajte lahodnú čokoládovú polevu.

Lahodná nadýchaná poleva.
Zdroj: callmecupcake.se

Citrónová poleva

Vianočné pečivo a poleva z čerstvých citrónov? No, neznie to skvele? Vyskúšajte náš recept.

Čo budeme potrebovať

  • 300 g práškového cukru
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice horúcej vody

Postup

  1. Zmiešame vodu s citrónovou šťavou
  2. Práškový cukor preosejeme cez sitko
  3. Do misky s vodou a šťavou postupne prisypávame cukor
  4. Šľaháme metličkou, kým poleva nezhustne

Ozdobte s ňou napríklad toto vianočné pečivo zo zázvoru .

Nadýchané sladké pečivo s jemnou citrónovou polevou.
Zdroj: carmelapop.com

Poleva na perníčky

Čo by boli Vianoce bez vône domácich perníčkov, ale ako ich ozdobiť? Nepôjde to bez hustej a pevnej polevy na zdobenie perníčkov.

Čo budeme potrebovať

  • 2 veľké bielky izbovej teploty
  • 250 g práškového cukru
  • ½ lyžičky guarovej gumy

Postup

  • V mise ušľahajte bielky do peny, potom pridajte guarovú gumu.
  • Pokračujte v miešaní po dobu 30 sekúnd.
  • Po troškách pridajte práškový cukor a dobre premiešajte.
  • Akonáhle je práškový cukor vmiešaný, zapnite mixér na maximum a pokračujte v šľahaní, kým poleva nezhustne a poleva drží tvar (asi 3-5 minút).
Krehké perníčky ozdobené bielkovou polevou.
Zdroj: houseofnasheats.com

Poleva zo žĺtkov

Čo si tak upiecť lahodné orechové rezy, ktoré budú ozdobené práve touto žĺtkovou polevou? Že neviete, ako na to? Skúste náš recept.

Čo budeme potrebovať

  • 60 g masla, zmäkčeného
  • Štipka soli
  • 480 g cukrárskeho cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice mlieka

Postup

  • Maslo ušľahajte do mäkka.
  • Postupne pridávajte soľ a časť cukru a po každom pridaní premiešajte.
  • Potom pridajte vaječné žĺtky a vanilku; dobre premiešajte.
  • Pridajte zvyšný cukor, striedavo s mliekom, kým nedosiahnete konzistenciu, ktorú chcete.

Vyskúšajte ju na tejto mrkvovo-orechovej torte , zbláznite sa aký je dobrý!

Mistička plná nadýchanej žĺtkovej polevy.
Zdroj: simplyrecipes.com

Karamelová poleva

Je len málo vecí lepších ako domáca poleva z karamelu.

Čo budeme potrebovať

  • 40 g hnedého cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 300 g bieleho cukru
  • 120 ml mlieka
  • 90 g masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Nasypte 40 g hnedého cukru do hrnca a zahrievajte na strednú teplotu za stáleho miešania 3 minúty, alebo pokiaľ sa cukor nerozpustí a sirup nebude svetlo zlatohnedý.
  • Odstráňte z tepla.
  • Zmiešajte dohromady 1 polievkovú lyžicu múky a 300 g cukru vo veľkom hrnci.
  • Pridáme mlieko a za stáleho miešania privedieme na stredne vysokú teplotu do varu.
  • Do skaramelizovaného cukru postupne za stáleho miešania nalievame asi jednu štvrtinu horúcej mliečnej zmesi.
  • Postupne vmiešajte zostávajúcu horúcu mliečnu zmes, pokiaľ nebude hladká. (Zmes sa bude hrudkovať, ale pokračujte v miešaní, kým nebude hladká.)
  • Prikryte a varte na miernej teplote 2 minúty.
  • Zvýšte teplotu, odkryte a varte bez miešania, asi 10 minút.
  • Pridajte maslo, miešajte, kým sa nezmieša.
  • Odstráňte z platne a nechajte odstáť bez miešania asi 1 hodinu.
  • Nalejte do misky výkonného elektrického stojanového mixéra.
  • Pridajte vanilku a šľahajte pri strednej rýchlosti, kým nezískate požadovanú konzistenciu, asi 20 minút.

Ku každému zákusku, či už s polevou alebo bez je nutné ho servírovať s výbornou kávou. Tú získate s jedným ztýchto automatických kávovarov ! Prečítajte si našu recenziu.

Sladký karamelový dip na vrchu lahodnej torty.
Zdroj: cakebycourtney.com

Rumová poleva s kokosom

Upečte si nadýchaný perník a polejte ho touto dokonalou polevou s rumom a kokosom.

Čo budeme potrebovať

  • 150 g masla
  • 150 g cukru krupica
  • 4 lyžíc mlieka
  • 4 lyžice rumu
  • 2 vrchovaté lyžice kakaa
  • 150 g kokosovej múčky

Postup

  1. Rozohrejeme maslo
  2. Pridáme doň cukor, mlieko s rumom, kakao a kokosovú múčku
  3. Zmiešame krémovitú hmotu, ktorú podľa potreby môžeme zriediť mliekom alebo zahustiť trochou kokosu

Osviežte si jeden z týchto receptov na perníkové rezy !

Malé muffiny s polevou z rumu a kokosu.
Zdroj: ifyougiveablondeakitchen.com

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.