Najlepšie recepty na parížsku tortu nájdete práve tu.
Pokiaľ hľadáte ideálnu sladkú bodku po výdatnom obede alebo len niečo na zub pre narodeninovú oslavu, toto sú recepty priamo pre vás.
Čokoláda a kakao sú tu v hlavnej úlohe a tú plnia úplne perfektne.
Dobrú chuť!
Jednoduchá parížska čokoládová torta
Začneme ľahkou a rýchlou tortou. Jeho chuť ešte viac vyšperkujete, keď použijete kvalitnú čokoládu, najlepšie, ak bude mať obsah kakaa vyšší ako 55% percent.
Čo budeme potrebovať
- 125 g čokolády na varenie
- 2 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice mlieka
- 125 g masla
- 125 g cukru kryštál
- 2 bielky
- 2 žĺtky
- Štipka soli
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Maslom si vymažeme formu na tortu
- Na vodnom kúpeli vo väčšom hrnci si rozpustíme čokoládu s mliekom
- Potom pridáme maslo a za stáleho miešania, necháme čokoládu rozpustiť
- Hrniec zložíme zo sporáka, primiešame cukor a žĺtky
- Premiešame, aby sa všetko spojilo a potom preosejeme múku
- Vo vedľajšej mise si rozšľaháme bielky so soľou
- Sneh opatrne zapracujeme do čokoládovej zmesi a dobre premiešame
- Čokoládové cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme do rúry
- Tortu pečieme po dobu 30 -35 minút

Pravá parížska torta
Čokoláda kam sa len pozriete. Čokoládový korpus, čokoládový krém a čokoládová poleva, robí z tejto torty úplnú čokoládovú bombu. Presne tak ako to Francúzi ve svojej kuchyni vedia.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 110 g mandľovej múky
- 90 g cukru kedystal
- 30 g hladkej múky
- 3 vajcia
- Žĺtok
- Bielok
- 50 g práškového cukru
- 2 lyžice masla (rozpusteného)
Na sirup
- Lyžica instantnej kávy
- 5 lyžíc teplej vody
- 50 g cukru krupica
- 3 lyžice brandy alebo koňaku
Na krém
- Lyžica instantnej kávy
- 125 ml vody
- 150 g cukru krupica
- 4 žĺtky
- 230 g masla (zmäknutého)
Čokoládová poleva
- 125 g masla
- 200 g čokolády na varenie
Na ozdobu
- 280 g čokoládových chipsov (alebo nakrájaná čokoláda)
- 110 ml javorového sirupu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 200 stupňov
- Vymastíme si tortovú formu a jej dno vyložíme papierom na pečenie
- Vo väčšej mise spolu zmiešame mandľovú múku, cukor kryštál, hladkú múku, všetky vajcia, žĺtok a mixujeme, kým sa všetko spolu nespojí
- Vo vedľajšej mise si vyšľaháme bielky s práškovým cukrom do hustého snehu
- Sneh vmiešame do mandľového cesta
- Pridáme rozpustené maslo a opäť premiešame
- Jednoliate cesto prelejeme do pripravenej, vymastenej formy a pomocou stierky ho vo forme rozprestrieme
- Korpus pečieme 5 – 7 minút a potom ho vyberieme z rúry
- Korpus vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť
- Na kávový sirup zmiešame instantnú kávu s polievkovou lyžicou vody
- Kávu miešame kým sa nerozpustí
- Zvyšnú vodu nalejeme do hrnca, pridáme cukor a privedieme do varu
- Zmes miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom zmes zložíme z platne, vmiešame rozpustenú kávu a pridáme alkohol
- Necháme vychladnúť
- Na krém zmiešame instantnú kávu, lyžicu vody a miešame pokiaľ sa káva nerozpustí
- V hrnci si opäť zahrejeme zvyšok vody a rozpustíme v nej cukor
- Vodu s cukrom privedieme do varu, aby sa začali vytvárať kryštáliky
- Potom hneď odstránime z tepla
- Vo vedľajšej mise si vyšľaháme žĺtky, pridáme sirup a pomaly mixujeme
- Pridáme kávovú zmes a šľaháme na vysokú rýchlosť
- Krém môže byť viac tekutý, to je v poriadku
- Keď je krém vychladnutý, pridáme kúsky masla a šľaháme na vysokú rýchlosť
- Vytvorí sa nám hustý maslový krém
- Na čokoládovú polevu si na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom
- Zmes premiešame dohladka, potom čokoládu odstavíme a necháme vychladnúť.
- Na zostavenie torty si korpus rozrežeme na tri rovnako veľké časti
- Základný korpus potrieme kávovým sirupom, potom natrieme parížskym krémom
- Položíme druhý korpus, ten potrieme kávovým sirupom a potrieme čokoládovou polevou
- Navrch umiestnime posledný korpus a ten potrieme kávovým sirupom
- Vrch torty a jej okraje potrieme zvyšnou parížskou šľahačkou
- Tortu dáme oddýchnuť do chladničky na 30 minút
- Zostávajúcu čokoládu rozpustíme na vodnom kúpeli, pridáme javorový sirup a zmiešame
- Čokoládovou zmesou tortu polejeme
Aby ste si nemuseli kupovať celé balenie mandľovej múky, kúpte si v obchode iba namleté mandle.

Torta s parížskym krémom
Parížska torta, ktorá sa ideálne hodí k narodeninám. Dvojposchodová nádhera, ktorá je plnená delikátnym čokoládovým krémom a čokoládovou posypkou.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 250 g hladkej múky
- 400 g cukru krupica
- 65 g kakaa
- 2 lyžičky jedlej sódy
- Lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 85 ml oleja
- 215 ml cmar
- 215 ml horúcej vody
- 2 vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na krém
- 170 g masla (zmäknutého)
- 200 g práškového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 85 g čokolády na varenie (rozpustené a vychladnuté)
- 3 vajcia
Na ozdobu
- čokoládové vločky alebo posyp
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Vymastíme si dve tortové formy, vysypeme ich kakaom a dna vyložíme papierom na pečenie
- V mise si premiešame všetky suché ingrediencie, tak aby sa spojili
- V stredne veľkej mise si prešľaháme všetky mokré ingrediencie
- Horúcu vodu musíme prilievať pomaly, aby sa vajcia nezačali variť
- Mokré prísady začneme nalievať do suchých a postupne všetky spoločne premiešavame
- Cesto potom rovnomerne nalejeme do pripravených foriem a dáme do rúry
- Pečieme približne 45 minút a priebežne vykonávame test špajlí
- Potom korpusy vyberieme a necháme ich chladnúť 10 minút vo formách
- Potom ich z foriem vyberieme a dáme na vychladiť na mriežku
- Na čokoládový krém si vymiešame maslo s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu a vanilku
- Všetko spoločne šľaháme a postupne začneme pridávať a zašľahávať vajcia
- Krém bude pomerne tekutý, celú misu umiestnime do chladničky aspoň na 30 minút
- Na každú vrstvu, pomocou cukrárskeho vrecúška, navrstvíme čokoládový krém a posypeme čokoládovým sypaním a korpusy položíme na seba
- Tortu uložíme do chladničky a vyberieme ju až keď bude pripravená na servírovanie

Objavte podobné tipy
Parížska torta s čokoládovou šľahačkou
Tak trochu atypická torta, ktorá sa skladá z dvoch rôznych korpusov. Klasického piškótového cesta a čokoládového cesta. Tento recept nám zároveň dáva viac priestoru na experimenty. Môžeme si napríklad urobiť tortu so svetlým piškótom a kakaovou šľahačkou alebo alá zebra.
Čo budeme potrebovať
Na klasický korpus
- 4 vajcia
- 6 lyžíc cukru
- 7 lyžíc hladkej múky
- 2 lyžice vody
- Lyžička prášku do pečiva
Na čokoládový korpus
- 4 vajcia
- 6 lyžíc cukru
- 4 lyžice hladkej múky
- 3 lyžice kakaa
- 2 lyžice vody
- Lyžička prášku do pečiva
Na krém
- 200 ml šľahačky na šľahanie
- 200 g práškového cukru
- 250 g masla
- 100 g kakaa
Postup
- Tortovú formu si vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Oddelíme si bielky od žĺtkov
- Žĺtky si vyšľaháme s cukrom, potom pridáme vodu a zmiešame
- Z bielkov si vyšľaháme sneh
- Do žĺtkov si zapracujeme múku a prášok do pečiva
- Do tejto zmesi primiešame sneh
- Vzniknuté cesto prelejeme do vymastenej formy a pečieme na 180 stupňov približne 20 minút
- Priebežne robíme test špajlí
- Keď korpus vyberieme, necháme ho úplne vychladnúť
- Postup opakujeme aj s druhým korpusom, kedy do žĺtkovej zmesi pridáme aj kakao
- Na parížsky krém si dáme do hrnca smotanu s cukrom a na vysokú teplotu zahrievame
- Túto zmes varíme približne 7 minút
- Pridáme maslo a pokračujeme vo varení ďalších 5 minút
- Smotanu zložíme zo sporáka, pridáme kakao a miešame, kým nám nevznikne hladký krém
- Necháme ho schladiť na izbovú teplotu a potom ho umiestnime do chladničky
- Keď krém získa hustú konzistenciu, vyšľaháme ho mixérom, aby bol roztierateľný
- Vychladnuté korpusy premažeme krémom a navrstvíme ich na seba, zvyškom krému potrieme celý obvod torty
- Dozdobíme podľa vlastných preferencií napríklad nastrúhanou čokoládou

Ľahká parížska torta
Jednoduchý recept, ktorý budete mať hotový v pár krokoch. Krém je rovnako jednoduchý na prípravu, ako korpus samotný. Torta sa skvele hodí ako rýchly sladká bodka po výdatnom rodinnom obede.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 125 g masla
- 200 g čokolády na varenie
- 3 lyžice vody
- Lyžička prášku do pečiva
- 40 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 4 žĺtky
- 4 bielky
- Lyžička vanilkového extraktu
- Štipka soli
Na krém
- 250 ml šľahačky na šľahanie
- Lyžica kakaa
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov
- Maslom si vymažeme tortovú formu a jej dno vyložíme papierom na pečenie
- Vo väčšom hrnci si rozpustíme maslo
- Keď sa maslo rozpustí, vmiešame nakrájanú čokoládu a miešame, kým nevznikne jednoliata zmes
- Akonáhle sa rozpustí, pridáme 2 lyžice vody, prášok do pečiva, múku a kakao
- Vo vedľajšej mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom, lyžicou vody a vanilkovým extraktom
- Žĺtky vmiešame do čokoládovej zmesi
- Ďalej si vyšľaháme z bielkov a soli sneh
- Sneh vmiešame do čokoládovej zmesi, aby vzniklo jednoliate cesto
- Cesto prelejeme do pripravenej formy a dáme na 25 – 30 minút piecť do rúry
- Keď korpus vyberieme, necháme ho odpočinúť na 5 minút vo forme
- Potom ho z formy vyberieme a necháme ho úplne vychladnúť.
- Na ozdobenie si zmiešame šľahačku a kakao
- Vyšľaháme ich do hustej šľahačkovej peny
- Korpus rozrežeme na pol, premažeme parížskou šľahačkou a priklopíme druhou polovicou korpusu
- Zvyškom parížskej šľahačky potrieme vrch torty (alebo môžeme využiť cukrárske vrecko a šľahačku naaranžovať)

Mini čokoládové tortičky
Recept na parížsku tortu v jeho mini verzii. Tieto tortičky sú plnené luxusným slaným karamelom a zdobené čokoládovým krémom.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 165 g cukru
- 200 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
- 2 vajcia
- 160 g cmaru
- 110 g oleja (naozaj GRAMY)
- Lyžička vanilkového extraktu
- 125 g čokolády na varenie (nasekaná)
Na karamelový krém
- 100 g cukru kryštál
- 125 ml smotany na šľahanie
- 75 g masla (zmäknutého)
- Štipka soli
Na kakaový krém
- 155 g masla (zmäknutého)
- 280 g práškového cukru
- 30 g kakaa
- 35 ml g smotany na šľahanie
- Štipka soli
Postup
- Rúru si predhrejeme na 210 stupňov
- V strednej mise preosejeme cukor, múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ.
- Miešame, aby sa ingrediencie spojili
- Vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, cmar, olej a vanilku
- K mokrým ingredienciám pridáme tie suché a miešame
- Vmiešame čokoládu
- Cesto prelejeme do pripravených muffinových formičiek
- Pečieme asi 5 minút na 210 stupňov a ďalších 15 minút na 180 stupňov
- Vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť
- Do každej bábovky urobíme dieru pomocou cukrárskej zdobiacej špičky (asi do ¾ jeho výšky)
- Na slaný karamelový krém si v hrnci zahrejeme cukor, kým sa nerozpustí a neskaramelizuje
- Medzitým v menšom hrnčeku zahrejeme smotanu a vanilku
- Potom, čo cukor skaramelizoval do neho vijeme zahriatu smotanu a miešame, kým nevznikne hladký krém
- Zložíme z tepla, pridáme maslo, soľ a miešame kým sa všetko nespojí a nevytvorí hladký karamelový krém
- Krém preložíme do cukrárskeho vrecka
- Každú dierku v torte naplníme karamelovým krémom
- Na kakaový krém si ušľaháme maslo
- Pridáme práškový cukor, kakaový prášok, smotanu a soľ
- Krém z kakaového masla preložíme do cukrárskeho vrecka
- A krémom ozdobíme všetky vršky tort.
Milujete mini tortičky? Ale postrádate inšpiráciu, aké si doma upiecť? Pozrite sa na tieto recepty, ktoré prináša sedem rôznych receptov na muffiny . A vychutnajte si každý deň v týždni iný variant.

Buďte VEĽMI opatrní, aby ste tieto čokoládové korpusy neprepiekli. Korpusy sa vždy snažte vybrať z rúry, keď na špajli, ktorú cesto testujete, sú zachytené malé vlhké omrvinky korpusu.