Nadýchané recepty na torty zo šľahačky. Ktorý z nich vyskúšate?

Mäkučké piškótové cesto a nadýchaná šľahačka, to je alfa a omega týchto receptov na šľahačkovú tortu.

Lahodné potešenie, ktoré sa hodí na každú príležitosť.

Upečiete ho ako zákusok pre návštevu alebo ako narodeninovú tortu, vždy s ním uspejete!

Inšpirujte sa u nás a nechajte si chutiť!

Jahodová torta so šľahačkou a mascarpone

Nadýchaná šľahačka a výborný taliansky syr spolu krásne harmonicky ladia a vaše chuťové poháriky budú jasať. Sladké jahody skvele doplnia a zintenzívnia celú chuť tortičky.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 150 g hladkej múky
  2. 130 g práškového cukru
  3. Lyžička prášku do pečiva
  4. Štipka soli
  5. 60 g masla (zmäknutého)
  6. Lyžička vanilkového extraktu
  7. 120 ml plnotučného mlieka
  8. Vajcia
  9. 2 lyžice oleja

Na jahody

  1. 340 g nakrájaných jahôd
  2. 20 g jahodového džemu
  3. Lyžička cukru kryštál

Na šľahačku

  1. 240 ml smotany na šľahanie
  2. 4 lyžice práškového cukru
  3. ½ lyžičky vanilkového extraktu
  4. 250 g mascarpone
  5. Citrónová šťava

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Okraje tortovej formy vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
  3. Do väčšej misy si preosejeme múku, cukor, prášok do pečiva a soľ
  4. Pridáme maslo, vanilku a polovicu mlieka
  5. Všetko spolu mixujeme
  6. Vedľa si spolu prešľaháme zvyšné mlieko, vajcia a olej
  7. Túto zmes potom postupne prilievame do väčšej misy s múkou
  8. Všetko spolu zmixujeme, aby vzniklo hladké a jednoliate cesto
  9. Cesto nalejeme do formy a pečieme približne 20 – 22 minút
  10. Po vybratí z rúry ho necháme 10 minút odpočinúť vo forme a potom ho vyberieme a položíme na mriežku, aby úplne vychladol
  11. Na jahodovú náplň zmiešame dohromady nakrájané jahody, džem a 2 lyžice cukru
  12. Necháme ich odležať v chladničke, aby jahody pustili trochu šťavy
  13. Smotanu si spoločne s cukrom a vanilkou vyšľaháme do hustej konzistencie
  14. Ďalej zmiešame mascarpone s 2 lyžicami cukru a citrónovú šťavu
  15. Vychladnutý korpus položíme na tácku a rozrežeme ho na dva rovnako veľké kusy
  16. Tie premažeme mascarponovým krémom, naukladáme 100 g jahôd a spojíme dohromady
  17. Na vrch korpusu navrstvíme šľahačku, ktorú rovnomerne rozotrieme do strán
  18. A rozložíme zvyšné jahody
  19. Tortu sa môže podávať ihneď, alebo ju nechajte aspoň 4 hodiny odležať v chladničke
Nadýchaná torta so šľahačkou, plnená a zdobená jahodami.
Zdroj: yellowblissroad.com

Parížska čokoládovo – šľahačková torta

Na túto šľahačkovú tortu sú potrebné tri rovnako veľké formy. Ak ich nemáte, nevadí. Cesto na korpus si odviažte na kuchynskej váhe a proces pečenia opakujte trikrát po sebe. Je to síce zdĺhavejší proces, ale výsledok bude stáť za to.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 540 g cukru kryštál
  2. 300 g hladkej múky
  3. 140 g kakaa
  4. 2 lyžičky sódy
  5. Lyžička soli
  6. 480 ml cmar
  7. 240 ml oleja
  8. 6 vajec
  9. 2 lyžičky vanilkového extraktu

Na čokoládové chrumky

  1. 255 g polosladkej čokolády
  2. 2 hrnčeky burizónov

Na krém

  1. 115 g čokolády na varenie
  2. 170 g mliečnej čokolády
  3. 340 g masla (mäkkého)
  4. 780 g práškového cukru
  5. Lyžica vanilkového extraktu
  6. 4 lyžice smotany na šľahanie
  7. ¼ lyžičky soli

Pre ganache

  1. 60 g čokolády na varenie
  2. 120 ml smotany na šľahanie
  3. 2 čajové lyžičky javorového sirupu

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
  2. Tortovú formu si po stranách vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
  3. Do väčšej misy pridáme cukor, múku, kakao, sódu a soľ
  4. Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
  5. Do vedľajšej misy pridáme vajcia spolu s cukrom a vanilkou
  6. Prešľaháme a potom pridávame olej a cmar
  7. Mixujeme, kým sa prísady nespoja
  8. Mokré ingrediencie začneme pomaly a postupne prilievať do suchých a za stáleho miešania ich na strednú rýchlosť mixujeme v jednoliate cesto
  9. Cesto si presne odvážime do troch pripravených foriem a dáme piecť do rúry
  10. Korpusy pečieme 30 – 35 minút, priebežne vykonávame test špajlí
  11. Korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľku odpočinúť vo forme a potom vyberieme na mriežku a necháme ich úplne vychladnúť.
  12. Na čokoládové chrumky si vyložíme plech papierom na pečenie a dáme ho bokom
  13. Na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu
  14. Do misky vysypeme burizóny a polejeme ich čokoládou
  15. Je nutné ich v čokoláde poriadne rovnomerne obaliť, potom ich rozprestrieme na plech a dáme do chladničky, aby stuhli
  16. Na krém si opäť na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, tú potom dáme bokom, aby vychladla
  17. V mise si mixérom ušľaháme maslo s cukrom
  18. Keď sú ingrediencie spojené, začneme po lyžičkách pridávať smotanu a vanilku
  19. Mixujeme, kým krém nezačne byť nadýchaný
  20. Pomaly začneme pridávať rozpustenú čokoládu a miešame, kým nevznikne čokoládový šľahačkový krém
  21. Na zostavenie torty, jednotlivé poschodia začneme premazávať krémom a vrstviť čokoládové chrumky
  22. Keď umiestnime posledné poschodie torty, celú tortu potrieme zvyšným krémom
  23. Na ganache zahrievame smotanu, v ktorej rozpustíme nakrájanú čokoládu
  24. Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a potom vmiešame javorový sirup
  25. Ganache lejeme po krajoch čokoládovej torty, aby jednotlivé kvapôčky stekali, potom ganache potrieme celý vrch torty a ak nám ostali chrumky, tak tortu nimi dozdobíme

Krém pre tento recept nemusí nutne byť čokoládový, pozrite sa na tieto tipy na krémy a polevy a vyskúšajte túto tortu tak trochu inak.

čokoládová torta plnená čokoládovou šľahačkou.
Zdroj: baranbakery.com

Ľahká piškótová torta so šľahačkou

Jednoduché piškótové cesto v troch nadýchaných vrstvách plnené smotanou a čerstvým ovocím sa hodí ako pohostenie pri akejkoľvek slávnostnejšej príležitosti. Je ľahký na prípravu, vyzerá priamo božsky a je ideálny ako detská narodeninová torta.

Čo budeme potrebovať

Na korpus

  1. 290 g hladkej múky
  2. 2 lyžičky prášku do pečiva
  3. ½ lyžičky jedlej sódy
  4. Lyžička soli
  5. 170 g masla (zmäknutého)
  6. 350 g práškového cukru
  7. 5 bielkov
  8. 120 g kyslej smotany
  9. Lyžica čistého vanilkového extraktu
  10. 240 ml plnotučného mlieka

Na šľahačku

  1. 480 ml smotany na šľahanie
  2. 40 g práškového cukru
  3. Lyžička vanilkového extraktu
  4. ½ lyžičky mandľového extraktu (nepovinné)
  5. 2 šálky čerstvého ovocia

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Tri tortové formy si vymažeme a vyložíme papierom na pečenie (ak máte len jednu, tak trikrát opakujte bod s pečením)
  3. V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
  4. Potom si vo väčšej mise vyšľaháme maslo s cukrom do krémovej konzistencie
  5. Keď dosiahneme požadovaná konzistencia tak po malých dávkach začneme pridávať bielky, kyslú smotanu a vanilku
  6. Keď je všetko zašľahané, tak pridáme suché ingrediencie
  7. Do jednoliateho cesta prilievame mlieko a šľaháme do hladka, chceme, aby cesto bolo trochu hustejšie
  8. Cesto si rovnomerne rozvážame do foriem a preložíme do rúry
  9. Korpusy pečieme 20 – 25 minút, kedy priebežne vykonávame test špajlí
  10. Torty necháme vychladnúť
  11. Medzitým si pripravíme šľahačku
  12. Mixérom si vyšľaháme cukor so šľahačkou, mandľovým a vanilkovým extraktom
  13. Šľahačka by mala tvoriť špičky, čo je ideálna konzistencia na zdobenie
  14. Šľahačku použijeme hneď, alebo ju zakryjeme fóliou a uložíme do chladničky
  15. Na zostavenie torty potrebujeme mať korpusy úplne vychladnuté
  16. Prvý korpus potrieme tretinou šľahačky, posypeme bobuľami a priklopíme druhým korpusom a postup opakujeme
  17. Na vrch tretej vrstvy natrieme zvyšnú šľahačku a ozdobíme zvyšným ovocím

Pred krájaním a podávaním nechajte zostavenú tortu aspoň 2 hodiny až 1 deň chladiť. Chlad v chladničke pomáha šľahačke zhustnúť a krájanie je potom čistejšie a jednoduchšie.

Nadýchaný piškótový korpus so šľahačkovým krémom.
Zdroj: dougheyed.com

Citrónová torta

Sviežosť citróna urobí túto jednoduchú šľahačkovú tortu viac nadýchanou a ľahkou. Preto niet divu, že je to obľúbený sladký zákusok na letných oslavách alebo večierkoch. Vyzerá slávnostne, honosne, ale napriek tomu všetko je jemný a ľahký.

Čo budeme potrebovať

  1. 190 g hladkej múky
  2. 2 lyžičky prášku do pečiva
  3. 5 bielkov
  4. 5 žĺtkov
  5. 315 g práškového cukru
  6. 75 ml rastlinného oleja
  7. Šťava z 2 citrónov (plus aj kôra)
  8. 60 ml citrónovej šťavy
  9. Štipka soli
  10. 375 ml smotany na šľahanie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 170 stupňov
  2. Dve tortové formy si vyložíme papierom na pečenie
  3. V menšej mise si zmiešame múku a prášok do pečiva
  4. Vo veľkej mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom (160 g), olejom, kôrou a šťavou z citrónov a soľ
  5. Vedľa si z bielkov vyšľaháme sneh
  6. Postupne pridávame cukor (100 g) a šľaháme, kým sa nám nevytvárajú tuhé vrcholky
  7. Suché ingrediencie primiešame do žĺtkovej zmesi a pridáme štvrtinu bielkov
  8. Postupne vmiešame aj zvyšok bielkov, tak aby cesto zostalo nadýchané
  9. Cesto rovnomerne podľa váhy rozdelíme do pripravených foriem
  10. Pečieme približne 40 minút a priebežne prevádzame test špajlí
  11. Korpusy vyberieme z rúry a dnom hore ich umiestnime na mriežku
  12. Necháme ich asi 3 hodiny hanbnúť a až potom ich vyberieme z foriem
  13. V mise ušľaháme smotnu so zvyšným cukrom
  14. Oba korpusy prepolíme, aby vznikli 4 časti
  15. Jednotlivé poschodia potierame šľahačkovým krémom a vrchné poschodie tiež potrieme šľahačkou
  16. Zdobíme mesiačiky čerstvého alebo sušeného citróna
Kus citrónovej torty s nadýchanou šľahačkou.
Zdroj: sugarspunrun.com

Rumunský harlekýn tortu

Tak trochu iný variant tohto zákusku. Tentoraz sme sa inšpirovali viac na východe a to presnejšie v Rumunsku. Tento recept na šľahačkovú tortu obsahuje len minimálne množstvo smotany, ale aj napriek tomu je výborný. Torta je skôr inšpirovaná talianskou komediálnou postavou a jej farebným výzorom, než typickou šľahačkovou bombou.

Na cesto

  1. 250 g masla (zmäknutého)
  2. 2 vajcia
  3. 85 g kyslej smotany
  4. 150 g práškového cukru
  5. 2 lyžice vanilkového cukru
  6. 525 g hladkej múky
  7. 3 lyžičky prášku do pečiva

Na náplň

  1. 400 g slivkového lekváru
  2. 200 g marhuľového džemu

Na glazúru

  1. 4 žĺtky
  2. 100 g práškového cukru
  3. Lyžica citrónovej šťavy
  4. ½ lyžičky vanilkového extraktu
  5. 150-200 g farebný posyp pre hornú vrstvu (nepovinné)

Postup

  1. Do misy umiestnime maslo, vajcia, smotanu, cukor a vanilkový cukor
  2. Všetko mixujeme, do krémovej konzistencie
  3. Vo vedľajšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva
  4. Suché ingrediencie potom primiešame k zvyšku mokrým ingredienciám
  5. Zmes vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a prehniteme
  6. Hladké cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho na hodinu oddýchnuť do chladničky.
  7. Rúru si medzitým predhrejeme na 180 stupňov
  8. Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely a tie vyvaľkáme na rovnako veľké obdĺžniky (cca 23×30 cm)
  9. Tie potom umiestnime na plech a dáme piecť do rúry na 10 minút
  10. Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť
  11. Keď máme korpusy upečené a vychladnuté, potrieme ich striedavo marmeládami
  12. Prvé poschodie bude lekvárové, druhé bude marhuľové a tretie opäť lekvárové
  13. Posledný korpus položíme navrch a jemne ho pritlačíme k ostatným
  14. Na glazúru zmiešame žĺtky, práškový cukor, šťavu z citróna a extrakt z vanilky
  15. Vrchný korpus začneme potierať glazúrou
  16. Tortu ozdobíme farebnou posypkou a tortu necháme odpočinúť, kým glazúra nezaschne

Torta sa musí robiť minimálne dva dni, najlepšie tri dni vopred.
Zákusok môžeme posypať aj opraženými a nasekanými orechmi ľubovoľného druhu alebo čokoládovou posypkou.

Alternatívny variant šľahačkovej torty na rumunský spôsob.
Zdroj: whereismyspoon.co

Bielková šľahačková torta bez múky

Nakoniec tu prikladáme skutočne jednoduchý recept na bielkovú tortu bez múky. Na jeho výrobu nám stačia iba tri ingrediencie a ak nahradíte vanilkový extrakt cukrom, tak len dve. Torta bude nadýchaná ako mráčik a vďaka karamelu na jeho povrchu aj sladká. Pred podávaním je dobré tortu doplniť ešte o šľahačku, doplnenú napríklad mascarpone alebo nejakým extraktom, ktorý jej chuť zvýrazní a tortu pekný doplní a vonia.

Molotof Flan | Meringue Pudding | Snow Pudding
Zdroj: Sajees Kitchen
Torta z bielkov, bez múky, len z troch ongrediencí.
Zdroj: baking-sense.com

V každom z týchto receptov je až esenciálne mať kvalitný kuchynský šľahač. Výkonný mixér vám ušetrí veľa času, práce aj energie. Pozrite sa na tietorecenzie šľahačov , ktoré sú momentálne najlepšie na trhu. Sú tu ako šľahače ručné, tak šľahače stolné. Určite si vyberiete nového pomocníka do kuchyne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.