Mäkučké piškótové cesto a nadýchaná šľahačka, to je alfa a omega týchto receptov na šľahačkovú tortu.
Lahodné potešenie, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Upečiete ho ako zákusok pre návštevu alebo ako narodeninovú tortu, vždy s ním uspejete!
Inšpirujte sa u nás a nechajte si chutiť!
Jahodová torta so šľahačkou a mascarpone
Nadýchaná šľahačka a výborný taliansky syr spolu krásne harmonicky ladia a vaše chuťové poháriky budú jasať. Sladké jahody skvele doplnia a zintenzívnia celú chuť tortičky.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 150 g hladkej múky
- 130 g práškového cukru
- Lyžička prášku do pečiva
- Štipka soli
- 60 g masla (zmäknutého)
- Lyžička vanilkového extraktu
- 120 ml plnotučného mlieka
- Vajcia
- 2 lyžice oleja
Na jahody
- 340 g nakrájaných jahôd
- 20 g jahodového džemu
- Lyžička cukru kryštál
Na šľahačku
- 240 ml smotany na šľahanie
- 4 lyžice práškového cukru
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- Citrónová šťava
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Okraje tortovej formy vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Do väčšej misy si preosejeme múku, cukor, prášok do pečiva a soľ
- Pridáme maslo, vanilku a polovicu mlieka
- Všetko spolu mixujeme
- Vedľa si spolu prešľaháme zvyšné mlieko, vajcia a olej
- Túto zmes potom postupne prilievame do väčšej misy s múkou
- Všetko spolu zmixujeme, aby vzniklo hladké a jednoliate cesto
- Cesto nalejeme do formy a pečieme približne 20 – 22 minút
- Po vybratí z rúry ho necháme 10 minút odpočinúť vo forme a potom ho vyberieme a položíme na mriežku, aby úplne vychladol
- Na jahodovú náplň zmiešame dohromady nakrájané jahody, džem a 2 lyžice cukru
- Necháme ich odležať v chladničke, aby jahody pustili trochu šťavy
- Smotanu si spoločne s cukrom a vanilkou vyšľaháme do hustej konzistencie
- Ďalej zmiešame mascarpone s 2 lyžicami cukru a citrónovú šťavu
- Vychladnutý korpus položíme na tácku a rozrežeme ho na dva rovnako veľké kusy
- Tie premažeme mascarponovým krémom, naukladáme 100 g jahôd a spojíme dohromady
- Na vrch korpusu navrstvíme šľahačku, ktorú rovnomerne rozotrieme do strán
- A rozložíme zvyšné jahody
- Tortu sa môže podávať ihneď, alebo ju nechajte aspoň 4 hodiny odležať v chladničke
Parížska čokoládovo – šľahačková torta
Na túto šľahačkovú tortu sú potrebné tri rovnako veľké formy. Ak ich nemáte, nevadí. Cesto na korpus si odviažte na kuchynskej váhe a proces pečenia opakujte trikrát po sebe. Je to síce zdĺhavejší proces, ale výsledok bude stáť za to.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 540 g cukru kryštál
- 300 g hladkej múky
- 140 g kakaa
- 2 lyžičky sódy
- Lyžička soli
- 480 ml cmar
- 240 ml oleja
- 6 vajec
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na čokoládové chrumky
- 255 g polosladkej čokolády
- 2 hrnčeky burizónov
Na krém
- 115 g čokolády na varenie
- 170 g mliečnej čokolády
- 340 g masla (mäkkého)
- 780 g práškového cukru
- Lyžica vanilkového extraktu
- 4 lyžice smotany na šľahanie
- ¼ lyžičky soli
Pre ganache
- 60 g čokolády na varenie
- 120 ml smotany na šľahanie
- 2 čajové lyžičky javorového sirupu
Postup
- Rúru si predhrejeme na 170 stupňov
- Tortovú formu si po stranách vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie
- Do väčšej misy pridáme cukor, múku, kakao, sódu a soľ
- Všetko spolu premiešame, aby sa ingrediencie prepojili
- Do vedľajšej misy pridáme vajcia spolu s cukrom a vanilkou
- Prešľaháme a potom pridávame olej a cmar
- Mixujeme, kým sa prísady nespoja
- Mokré ingrediencie začneme pomaly a postupne prilievať do suchých a za stáleho miešania ich na strednú rýchlosť mixujeme v jednoliate cesto
- Cesto si presne odvážime do troch pripravených foriem a dáme piecť do rúry
- Korpusy pečieme 30 – 35 minút, priebežne vykonávame test špajlí
- Korpusy vyberieme z rúry, necháme chvíľku odpočinúť vo forme a potom vyberieme na mriežku a necháme ich úplne vychladnúť.
- Na čokoládové chrumky si vyložíme plech papierom na pečenie a dáme ho bokom
- Na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu
- Do misky vysypeme burizóny a polejeme ich čokoládou
- Je nutné ich v čokoláde poriadne rovnomerne obaliť, potom ich rozprestrieme na plech a dáme do chladničky, aby stuhli
- Na krém si opäť na vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, tú potom dáme bokom, aby vychladla
- V mise si mixérom ušľaháme maslo s cukrom
- Keď sú ingrediencie spojené, začneme po lyžičkách pridávať smotanu a vanilku
- Mixujeme, kým krém nezačne byť nadýchaný
- Pomaly začneme pridávať rozpustenú čokoládu a miešame, kým nevznikne čokoládový šľahačkový krém
- Na zostavenie torty, jednotlivé poschodia začneme premazávať krémom a vrstviť čokoládové chrumky
- Keď umiestnime posledné poschodie torty, celú tortu potrieme zvyšným krémom
- Na ganache zahrievame smotanu, v ktorej rozpustíme nakrájanú čokoládu
- Miešame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a potom vmiešame javorový sirup
- Ganache lejeme po krajoch čokoládovej torty, aby jednotlivé kvapôčky stekali, potom ganache potrieme celý vrch torty a ak nám ostali chrumky, tak tortu nimi dozdobíme
Krém pre tento recept nemusí nutne byť čokoládový, pozrite sa na tieto tipy na krémy a polevy a vyskúšajte túto tortu tak trochu inak.
Ľahká piškótová torta so šľahačkou
Jednoduché piškótové cesto v troch nadýchaných vrstvách plnené smotanou a čerstvým ovocím sa hodí ako pohostenie pri akejkoľvek slávnostnejšej príležitosti. Je ľahký na prípravu, vyzerá priamo božsky a je ideálny ako detská narodeninová torta.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 290 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- Lyžička soli
- 170 g masla (zmäknutého)
- 350 g práškového cukru
- 5 bielkov
- 120 g kyslej smotany
- Lyžica čistého vanilkového extraktu
- 240 ml plnotučného mlieka
Na šľahačku
- 480 ml smotany na šľahanie
- 40 g práškového cukru
- Lyžička vanilkového extraktu
- ½ lyžičky mandľového extraktu (nepovinné)
- 2 šálky čerstvého ovocia
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Tri tortové formy si vymažeme a vyložíme papierom na pečenie (ak máte len jednu, tak trikrát opakujte bod s pečením)
- V mise si zmiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Potom si vo väčšej mise vyšľaháme maslo s cukrom do krémovej konzistencie
- Keď dosiahneme požadovaná konzistencia tak po malých dávkach začneme pridávať bielky, kyslú smotanu a vanilku
- Keď je všetko zašľahané, tak pridáme suché ingrediencie
- Do jednoliateho cesta prilievame mlieko a šľaháme do hladka, chceme, aby cesto bolo trochu hustejšie
- Cesto si rovnomerne rozvážame do foriem a preložíme do rúry
- Korpusy pečieme 20 – 25 minút, kedy priebežne vykonávame test špajlí
- Torty necháme vychladnúť
- Medzitým si pripravíme šľahačku
- Mixérom si vyšľaháme cukor so šľahačkou, mandľovým a vanilkovým extraktom
- Šľahačka by mala tvoriť špičky, čo je ideálna konzistencia na zdobenie
- Šľahačku použijeme hneď, alebo ju zakryjeme fóliou a uložíme do chladničky
- Na zostavenie torty potrebujeme mať korpusy úplne vychladnuté
- Prvý korpus potrieme tretinou šľahačky, posypeme bobuľami a priklopíme druhým korpusom a postup opakujeme
- Na vrch tretej vrstvy natrieme zvyšnú šľahačku a ozdobíme zvyšným ovocím
Pred krájaním a podávaním nechajte zostavenú tortu aspoň 2 hodiny až 1 deň chladiť. Chlad v chladničke pomáha šľahačke zhustnúť a krájanie je potom čistejšie a jednoduchšie.
Objavte podobné tipy
Citrónová torta
Sviežosť citróna urobí túto jednoduchú šľahačkovú tortu viac nadýchanou a ľahkou. Preto niet divu, že je to obľúbený sladký zákusok na letných oslavách alebo večierkoch. Vyzerá slávnostne, honosne, ale napriek tomu všetko je jemný a ľahký.
Čo budeme potrebovať
- 190 g hladkej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 5 bielkov
- 5 žĺtkov
- 315 g práškového cukru
- 75 ml rastlinného oleja
- Šťava z 2 citrónov (plus aj kôra)
- 60 ml citrónovej šťavy
- Štipka soli
- 375 ml smotany na šľahanie
Postup
- Rúru predhrejeme na 170 stupňov
- Dve tortové formy si vyložíme papierom na pečenie
- V menšej mise si zmiešame múku a prášok do pečiva
- Vo veľkej mise si vyšľaháme žĺtky s cukrom (160 g), olejom, kôrou a šťavou z citrónov a soľ
- Vedľa si z bielkov vyšľaháme sneh
- Postupne pridávame cukor (100 g) a šľaháme, kým sa nám nevytvárajú tuhé vrcholky
- Suché ingrediencie primiešame do žĺtkovej zmesi a pridáme štvrtinu bielkov
- Postupne vmiešame aj zvyšok bielkov, tak aby cesto zostalo nadýchané
- Cesto rovnomerne podľa váhy rozdelíme do pripravených foriem
- Pečieme približne 40 minút a priebežne prevádzame test špajlí
- Korpusy vyberieme z rúry a dnom hore ich umiestnime na mriežku
- Necháme ich asi 3 hodiny hanbnúť a až potom ich vyberieme z foriem
- V mise ušľaháme smotnu so zvyšným cukrom
- Oba korpusy prepolíme, aby vznikli 4 časti
- Jednotlivé poschodia potierame šľahačkovým krémom a vrchné poschodie tiež potrieme šľahačkou
- Zdobíme mesiačiky čerstvého alebo sušeného citróna
Rumunský harlekýn tortu
Tak trochu iný variant tohto zákusku. Tentoraz sme sa inšpirovali viac na východe a to presnejšie v Rumunsku. Tento recept na šľahačkovú tortu obsahuje len minimálne množstvo smotany, ale aj napriek tomu je výborný. Torta je skôr inšpirovaná talianskou komediálnou postavou a jej farebným výzorom, než typickou šľahačkovou bombou.
Na cesto
- 250 g masla (zmäknutého)
- 2 vajcia
- 85 g kyslej smotany
- 150 g práškového cukru
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 525 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
Na náplň
- 400 g slivkového lekváru
- 200 g marhuľového džemu
Na glazúru
- 4 žĺtky
- 100 g práškového cukru
- Lyžica citrónovej šťavy
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 150-200 g farebný posyp pre hornú vrstvu (nepovinné)
Postup
- Do misy umiestnime maslo, vajcia, smotanu, cukor a vanilkový cukor
- Všetko mixujeme, do krémovej konzistencie
- Vo vedľajšej mise zmiešame múku, prášok do pečiva
- Suché ingrediencie potom primiešame k zvyšku mokrým ingredienciám
- Zmes vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a prehniteme
- Hladké cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ho na hodinu oddýchnuť do chladničky.
- Rúru si medzitým predhrejeme na 180 stupňov
- Cesto rozdelíme na štyri rovnaké diely a tie vyvaľkáme na rovnako veľké obdĺžniky (cca 23×30 cm)
- Tie potom umiestnime na plech a dáme piecť do rúry na 10 minút
- Po vybratí z rúry ich necháme vychladnúť
- Keď máme korpusy upečené a vychladnuté, potrieme ich striedavo marmeládami
- Prvé poschodie bude lekvárové, druhé bude marhuľové a tretie opäť lekvárové
- Posledný korpus položíme navrch a jemne ho pritlačíme k ostatným
- Na glazúru zmiešame žĺtky, práškový cukor, šťavu z citróna a extrakt z vanilky
- Vrchný korpus začneme potierať glazúrou
- Tortu ozdobíme farebnou posypkou a tortu necháme odpočinúť, kým glazúra nezaschne
Torta sa musí robiť minimálne dva dni, najlepšie tri dni vopred.
Zákusok môžeme posypať aj opraženými a nasekanými orechmi ľubovoľného druhu alebo čokoládovou posypkou.
Bielková šľahačková torta bez múky
Nakoniec tu prikladáme skutočne jednoduchý recept na bielkovú tortu bez múky. Na jeho výrobu nám stačia iba tri ingrediencie a ak nahradíte vanilkový extrakt cukrom, tak len dve. Torta bude nadýchaná ako mráčik a vďaka karamelu na jeho povrchu aj sladká. Pred podávaním je dobré tortu doplniť ešte o šľahačku, doplnenú napríklad mascarpone alebo nejakým extraktom, ktorý jej chuť zvýrazní a tortu pekný doplní a vonia.
V každom z týchto receptov je až esenciálne mať kvalitný kuchynský šľahač. Výkonný mixér vám ušetrí veľa času, práce aj energie. Pozrite sa na tietorecenzie šľahačov , ktoré sú momentálne najlepšie na trhu. Sú tu ako šľahače ručné, tak šľahače stolné. Určite si vyberiete nového pomocníka do kuchyne.