Pripravte si populárne recepty na popraskané sušienky crinkles, po ktorých sa len zaprášia

Sušienok nikdy nie je dosť, zvlášť počas rôznych sviatkov. Vyskúšajte recepty na crinkles, ktoré sa rozplývajú na jazyku.

Milujete vy aj vaši blízki sladké ku kávičke alebo čaju? Neváhajte si túto báječnú pochúťku pripraviť napríklad len tak k televízii.

Ako raz ochutnáte, nebudete mať nikdy dosť. Tieto popraskané sušienky sú super nielen na popoludňajšie posedenie, ale aj na Vianoce a ďalšie sviatky.

Myslíte, že budú tými pravými čokoládové? Alebo dáte prednosť pomarančovým alebo dokonca citrónovým?

Klasické crinkles

V jednoduchosti je krása, čo platí aj pre sušienky a pečivo. Pripravte si tento jednoduchý, ale veľmi chutný recept a blysnite sa nielen pred svojimi blízkymi, ale aj priateľmi. No, a ak sa zdržíte s pečením týchto sušienok, neváhajte omrknúť aj recepty na vianočné pečivo bez pečenia .

Ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka kvalitného nesladeného kakaového prášku
  • 1 hrnček cukru krupica
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžičky kvalitného vanilkového extraktu
  • 1 hladké múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 hrnčeka práškového cukru na obaľovanie

Postup:

  • V stredne veľkej mise zmiešame kakaový prášok, cukor a rastlinný olej. Jedno po druhom zašľaháme vajcia, kým sa úplne nezapracujú. Vmiešame vanilku.
  • V inej mise premiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ. Suché ingrediencie vmiešame do mokrej zmesi a miešame tak dlho, až bude zmes pekne hladká.
  • Misu zakryjeme potravinovou fóliou a dáme do chladničky minimálne na 4 hodiny alebo ideálne cez noc, aby cesto naležalo.
  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov. Pripravíme si 2 plechy a vyložíme papierom na pečenie.
  • Odoberáme cesto polievkovou lyžicou, pričom 1 lyžica cesta vystačí pre menšie sušienky, 2 polievkové lyžice pre väčšie pečivo.
  • Do menšej misky si dáme práškový cukor. Každú guľôčku cesta dôkladne a rovnomerne obalíme v cukre a dáme na pripravený plech.
  • Pečieme v predhriatej rúre 10 minút (u malých sušienok) alebo 12 minút (u väčších sušienok).
  • Sušienky sú po vybratí z rúry mäkké, ale akonáhle začnú chladnúť, tak stvrdnú.
  • Necháme 5 minút odpočinúť na plechu, než ich preložíme na mriežku, aby vychladli.
  • Nakoniec budú dokonale sladké a chrumkavé.
Najlepšie popraskané sušienky v štýle brownies.
Zdroj: https://cafedelites.com

Čokoládové crinkles

Možno si poviete, že sú to jednoducho popraskané sušienky ako tie predtým, ale verte, že pridaním čokolády sa jedná o úplne inú delikatesu. Ak ste tým pravým čokoholikom, potom si ich určite zamilujete a nebudete mať nikdy dosť.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka + 2 polievkové lyžice kakaového prášku
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • Štipka soli
  • 1/2 kocky čerstvého zmäknutého nesoleného masla
  • 1/4 hrnčeka práškového cukru
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3/4 hrnčeka horkých čokoládových lupienkov

Na obalenie cesta:

  • 1 hrnček práškového cukru

Postup:

  • Do veľkej misy preosejeme múku, kakao, jedlú sódu, soľ a odložíme nabok.
  • Maslo, práškový aj hnedý cukor vyšľaháme v mise pomocou ručného mixéra, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  • Pridáme vajcia, vanilku a znova premiešame. Postupne pridávame múčnu zmes a miešame, aby sa všetko spojilo.
  • Nakoniec vmiešame čokoládové lupienky. Cesto bude husté a lepivé.
  • Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 30 minút až 1 hodinu chladiť v chladničke.
  • Na tanier nasypeme práškový cukor. Rúru predhrejeme na 175 stupňov a plech vyložíme silikónovou podložkou.
  • Pomocou naberačky na sušienky naberáme rovnaké kusy cesta, z neho tvarujeme gule a každú z nich obalíme v cukre.
  • Pokladáme na pripravený plech na pečenie. Medzi jednotlivými kúskami cukroviniek necháme aspoň 2 cm medzeru.
  • Sušienky zľahka stlačíme zadnou stranou lyžice, aby boli viac placaté.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 8 až 10 minút. Potom vyberieme z rúry a necháme na plechu vychladnúť, aby stuhli.
  • vychladnúť na plechu, aby stuhli. Budú popraskané a budú mať pokrčené sladké vršky. Spočiatku budú vyzerať super mäkké, ale uvaria sa samy. Prepečenie povedie k roztaveniu a rozpusteniu cukru.
  • Sušienky necháme úplne vychladnúť a potom ich uložíme pri izbovej teplote vo vzduchotesnej dóze na 1 až 2 dni. Potom ich musíme skladovať už v chladničke.
Popraskané čokoládové sušienky.
Zdroj: https://thedessertedgirl.com

Pomarančové sušienky

Tieto luxusné crinkles prevonia celú kuchyňu sviežou arómou citrusov. Majú krásnu svetlú farbu a dajú sa pripravovať v každom ročnom období. Sú úžasne mäkké, ale zároveň aj chrumkavé a jemné. Môže to byť vianočné či veľkonočné pečivo, alebo len maškrtenie na záhradné párty.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 veľké vajcia
  • 1 lyžička pomarančovej kôry
  • 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a plech vyložíme papierom na pečenie.
  • V strednej mise zmiešame múku, soľ, prášok do pečiva a jedlú sódu. Dáme zatiaľ bokom.
  • V nádobe mixéra vyšľaháme maslo a cukor na stredne vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude zmes svetlá a nadýchaná. Trvá to cca 4-5 minút.
  • Znížime rýchlosť na minimum a pridáme vanilkový extrakt, vajcia, pomarančovú kôru a pomarančový džús.
  • Miešame, kým sa zmes nespojí, a potom jednu minútu zvýšime rýchlosť na stredný stupeň. Vypneme, zoškrabneme steny misy a zapneme na minimálnu rýchlosť.
  • Pomaly pridávame múčnu zmes, kým sa všetko neprepojí.
  • Do malej misky dáme práškový cukor. Odoberáme vždy vrchovatú lyžicu cesta a vyvaľkáme do gule, ktorú obalíme v práškovom cukre. Položíme na plech a opakujeme aj so zvyšným cestom.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 10–14 minút, alebo kým nezačnú spodky ľahko hnednúť a sušienky vyzerajú suché a popraskané.
  • Vyberieme z rúry a niekoľko minút necháme odpočinúť na plechu na pečenie. Až potom presunieme na chladiacu mriežku.
Crinkles s príchuťou pomaranča pre každé ročné obdobie.
Zdroj: https://amandascookin.com

Cukrovie s citrónom

Crinkles sa dajú pripraviť z mnohých zaujímavých ingrediencií a citrusy k nim rozhodne patria. Sušienky majú osviežujúcu chuť, sú nadýchané a rozplývajú sa na jazyku.

Ingrediencie:

  • 1 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky morskej soli
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • Kôra z 3 chemicky neošetrených citrónov
  • 1/4 hrnčeka čerstvého nesoleného masla pri izbovej teplote
  • 1/4 hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička kvalitného vanilkového extraktu
  • 2 kvapky žltého potravinárskeho gélu

Na obalenie:

  • 3/4 hrnčeka preosiateho práškového cukru

Postup:

  • V mise si premiešame suché suroviny, teda polohrubú múku, kypriaci prášok do pečiva, jedlú sódu i soľ.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme cukor, citrónovú kôru, maslo, olej, vanilkový extrakt a šľaháme do peny asi 1 – 2 minúty, aby bola hladká a nadýchaná.
  • Pridáme 2 kvapky potravinárskeho gélu (farbivo) a znova premiešame. Prihodíme vajcia a ešte raz dôkladne našľaháme.
  • Vsypeme suché ingrediencie a necháme miešať tak dlho, pokiaľ sa všetko nespojí a nevznikne hladké cesto.
  • Hotové cesto dáme na 30 minút do chladničky, aby trochu stuhlo.
  • Predhrejeme si rúru na 170–175 stupňov. Pripravíme si dva plechy, na ktoré dáme papier na pečenie.
  • Lyžicou alebo lyžičkou odoberáme rovnako veľké kusy cesta, ktoré vytvarujeme do guličiek a obalíme v práškovom cukre.
  • Sušienky umiestnime na plech, vložíme do predhriatej rúry a pečieme 12 až 13 minút.
  • Po vybratí z rúry necháme vychladnúť a môžeme ponúkať na ochutnávku.

Tip: Chystáte sa prerábať kuchyňu a potrebujete vhodnú rúru na pečenie? Mrknite na našu recenziu vstavaných rúr .

Jemné citrónové sušienky na všetky príležitosti.
Zdroj: https://www.acozykitchen.com

Vianočné pečivo crinkles

Vianoce sú vždy slávnostné, farebné, veselé, a hlavne plné toho najlepšieho jedla. Tieto sušienky si vaša rodina zamiluje a priatelia sa k vám budú radi vracať. Príprava je rýchla, jednoduchá a tie krásne farby sú takýmto bonusom navyše.

Ingrediencie:

  • 1 krabica zmesi na prípravu svetlej torty
  • 2 vajcia
  • 1/3 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • Červené a zelené potravinárske farbivo – gél

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov. Do misky si nachystáme práškový cukor na obaľovanie cesta a dáme bokom.
  • Vo veľkej mise zmiešame tortovú zmes, vajcia a rastlinný olej, kým nevznikne hladké cesto.
  • Cesto rozdelíme na polovice do dvoch samostatných malých misiek.
  • Jednu polovicu cesta zafarbíme zeleným potravinárskym gélom, druhú polovicu potom červeným gélom.
  • Starostlivo spracujeme, aby bol gél rovnomerne vmiešaný.
  • Pomocou naberačky na sušienky odmeriavame rovnako veľké kopčeky cesta a tvarujeme z nich guličky.
  • Tie potom obaľujeme a kladieme na plech vyložený papierom na pečenie cca 2 – 3 cm od seba.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 9 až 12 minút, až budú nafúknuté a hore budú popraskané.
  • Po upečení vyberieme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Luxusné vianočné popraskané sušienky pre Krisa Kringla.
Zdroj: https://eatmovemake.com

Kokosové zlepované sendviče

Iste mi dáte za pravdu, že pečivo, ktoré je k sebe zlepené krémom či dobrou marmeládou chutí ešte lepšie ako to klasické, čo je napríklad len obalené v cukre. Tento recept je možno trochu pracnejší, ale výsledok rozhodne stojí za to.

Ingrediencie:

  • 1/2 kocky čerstvého nesoleného masla
  • 1 a 1/4 hrnčeka nesladeného strúhaného kokosu
  • 1 plechovka nesladeného kokosového mlieka
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 polievková lyžica jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 2 veľké vajcia
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička soli
  • 1 a 1/2 hrnčeka kokosového cukru + 1/3 hrnčeka na obaľovanie
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru na obalenie

na ganache (ganáž):

  • 200 g kvalitnej bielej čokolády
  • 2 lyžičky tmavého rumu (môže sa použiť aj ražná whisky)
  • 3/4 lyžičky morskej soli
  • 5 lyžíc kokosovej smotany

Postup:

  • Maslo rozpustíme na panvici na strednom plameni. Pridáme strúhaný kokos a za častého miešania varíme do zlatohneda asi 3 minúty. Preložíme do malej misky a necháme mierne vychladnúť.
  • Otvoríme kokosové mlieko, ale netrepeme plechovkou. Odoberieme 5 lyžíc stuhnutej kokosovej smotany z povrchu do malej misky a odložíme na neskôr.
  • V strednej mise premiešame múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, muškátový oriešok a škoricu.
  • V inej mise vyšľaháme vajcia, vanilkový extrakt, soľ, kokosového cukru a 3 polievkové lyžice kokosové mlieko.
  • Vmiešame polovicu suchých surovín. Gumovou stierkou vmiešame strúhaný kokos. Potom pridáme zvyšné suché ingrediencie a miešame tak dlho, kým sa všetko nespojí.
  • Cesto prikryjeme potravinovou fóliou a necháme aspoň 2 hodiny vychladiť v chladničke.
  • Predhrejeme rúru na 175 stupňov a pripravíme si dva plechy na 175 stupňov.
  • Do misky dáme práškový cukor, 1/3 hrnčeka kokosového cukru a premiešame. Pomocou naberačky na sušienky naporciujeme 18 kúskov cesta a vytvarujeme hladké guličky.
  • Postupne jednu po druhej obalíme v zmesi cukru. Kladieme na plechy aspoň 3 cm od seba.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 16 – 18 minút, až budú sušienky nafúknuté a okraje pevné. Po vybratí necháme 20 minút odpočinúť na plechu.
  • Potom preložíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť. Polovicu sušienok otočíme. Medzitým si pripravíme ganache.
  • Vo vodnom kúpeli zahrejeme bielu čokoládu, rum, soľ aj kokosovú smotanu, ktorú sme si dali predtým bokom.
  • Za stáleho miešania necháme v kúpeli asi 5 až 6 minút, aby bola zmes pekne hladká. Necháme vychladiť, ale strážime, aby nezatuhla.
  • Pomocou elektrického mixéra na vysokú rýchlosť šľaháme, kým nebude svetlá a roztierateľná. Trvá to asi 1 minútu.
  • Hotovú ganache navrstvíme na obrátené sušienky, zaklopíme druhou sušienkou a jemne pritlačíme.
  • Potom už len necháme trochu vychladiť a môžeme podávať.
Kokosové zlepované pečivo z popraskaných sušienok.
Zdroj: https://www.epicurious.com

Čo sú crinkles?

Jednoznačne najobľúbenejšie vianočné sušienky poslednej doby. Sú charakteristické tým, že majú popraskaný povrch. Rozhodne to však nie je tým, že by človek nezvládol pečenie, naopak, je to pre nich typické.

Na prvý pohľad vyzerajú lákavo a už prvá ochutnávka vás uistí, že pri jednom kúsku to určite neskončí. V zahraničí je to obľúbené vianočné pečivo, bez ktorého sa tieto sviatky jednoducho nezaobídu.

Napriek tomu, že sú tými hlavnými čokoládové/kakaové sušienky, môžete si ich bez problémov pripraviť v mnohých príchutiach. Fantázii sa medze nekladú, a pokiaľ sú správne popraskané, jemné, chuťovo dokonalé, tak môžu byť pokojne aj s obsahom chilli papričiek, len keď dosiahnete optimálnu konzistenciu aj prasklín.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.