Bublanina s čerešňami na 5 spôsobov. Vyskúšajte ich všetky!

Stáva sa vám, že pri príchode letných mesiacov máte zrazu plnú kuchyňu čerešní a neviete čo s nimi?

Vďaka nám už ich prebytok riešiť nemusíte!

Prinášame vám totiž jednoduché recepty na čerešňovú bublaninu 5x inak.

Verte, že vám ešte budú chýbať!

Tvarohová bublanina s čerešňami

Typický nadýchaný letný múčnik s prídavkom sviežeho tvarohu a sladkých čerešní si zamilujete. Vyskúšajte bublaninu zase trochu inak!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 4 ks vajec
  • 2 hrnčeky (1 hrnček=250 ml) cukru kryštál
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 hrnček oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku

Na vrch:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 3 PL cukru kryštál
  • 500 g zrelých čerešní
  • 2 PL práškového cukru

Postup

  1. Čerešne umyjeme, vykôstkujeme a posypeme 2 lyžicami práškového cukru.
  2. Tvaroh vymiešame s 3 lyžicami cukru kryštál.
  3. Vo väčšej miske vyšľaháme celé vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
  4. Prilejeme olej, mlieko a premiešame.
  5. Nakoniec preosejeme múku s kypriacim práškom.
  6. Jemne zapracujeme.
  7. Cesto nalejeme na vymastený a vysypaný plech, prípadne ho môžeme rozliať do niekoľkých zapekacích misiek.
  8. Na povrch cesta lyžicou naložíme tvaroh a následne čerešne s cukrom.
  9. Bublaninu pečieme na 180°C zhruba 40 minút.
  10. Vychladnutú bublaninu poprášime cukrom a môžeme podávať.
Bublanina s tvarohom a čerešňami v miske vedľa dvoch lyžíc.
www.recepty.aktuality.sk

Nadýchaná bublanina s jogurtom

Vysoká, jemná a neuveriteľne dobrá verzia čerešňovej bublaniny, ktorej príprava vám zaberie maximálne 10 minút.

Ingrediencie

  • 5 vajec
  • 1 jogurt (200 ml)
  • 1 téglik (od jogurtu) hladkej múky
  • 1 téglik (od jogurtu) krupica
  • 100 ml oleja
  • 100 – 150 g cukru kryštál
  • 1/2 prášku do pečiva
  • vykôstkované čerešne

Postup

  1. Bielky vyšľaháme na sneh.
  2. Do bielkov vmiešame rozmiešame žĺtky, vmiešame aj sypké prísady, olej a jogurt.
  3. Ručne zmiešame, navrstvíme na menší plech (30 × 20 cm) s vyššími okrajmi, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.
  4. Pridáme čerešne a vložíme do vyhriatej rúry.
  5. Pečieme pri teplote 200 stupňov prvých 15 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte asi 40 minút.
  6. Vychladenú bublaninu posypeme práškovým cukrom.
Bublanina s jogurtom a čerešňami na tanieri.
www.tasteatlas.com

Mramorová bublanina s kefírom

Tento recept je jednoduchý, rýchly a tak šťavnatý! Do cesta pridáme pre lepšiu chuť zmäknuté maslo a vyjde nám úplne dokonalá pochúťka.

Ingrediencie

  • 300 g polohrubej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100 g masla
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 lyžice kakaa
  • 3 vajíčka
  • 200 ml kefíru
  • 500 g čerešní

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 ˚C.
  2. Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s práškovým aj vanilkovým cukrom.
  3. Po jednom pridávame vajíčka a šľaháme, kým nevznikne nadýchaná, biela pena (trvá to asi 10 minút).
  4. Jemne primiešame kefír.
  5. Múku preosejeme a dôkladne premiešame s práškom do pečiva.
  6. Nakoniec dôkladne primiešame do maslovej hmoty.
  7. Plech s rozmerom 30 x 40 cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
  8. Na plech nalejeme 2/3 cesta.
  9. 1/3 cesta zmiešame s preosiatym kakaom.
  10. Nalejeme na biele cesto a pomocou príborového nožíka vytvoríme mramorový efekt.
  11. Je to veľmi jednoduché, smerom zľava doprava pomocou nožíka kreslíme vlnovky, obe cestá sa tak zaujímavo premiešajú.
  12. Nakoniec cesto posypeme vykôstkovanými čerešňami.
  13. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 – 45 minút.
  14. Vychladnutú bublaninu posypeme práškovým cukrom a nakrájame.
Mramorová bublanina s kefírom a čerešňami na plechu vedľa tanierikov s nakrájanou bublaninou.
www.medovemotuzy.sk

Pre ľahšie pečenie sa určite hodí pomocník na váženie surovín. Pozrite sa, ktorá kuchynská váha sa stala víťazom nášho testu .

Hrnčeková bublanina

Hrnčekové koláče sú mimoriadne obľúbené, pretože ich príprava je jednoduchá, chutia fantasticky a nepotrebujeme na to žiadnu váhu. Tak prečo si tak neurobiť aj bublaninu!

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky (hrnček=250 ml) polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru kryštál
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 1 ks kypriaceho prášku
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 ks vajec
  • ½ hrnčeka oleja
  • čerešne

Postup

  1. Cesto si pripravíme tak, že zmiešame „suché“ a „mokré“ ingrediencie.
  2. V jednej miske si zmiešame múku s cukrom kryštál, vanilkovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva.
  3. V druhej miske si metličkou vymiešame vajcia s mliekom a olejom.
  4. Potom do múky vlejeme mokrú zmes a vymiešame si vláčne cesto.
  5. Plech vyložíme papierom na pečenie alebo dôkladne potrieme olejom.
  6. Cesto vylejeme na plech, poukladáme naň vykôstkované čerešne a pečieme cca 30 minút pri teplote 170-180 stupňov Celzia.
  7. Pokiaľ máme veľa ovocia, môžeme použiť väčší plech cca 30×40 cm.
  8. Ak chceme bublaninu vyššiu, pečieme na menšom plechu a pečieme dlhšie, aby sa poriadne prepiekla.
  9. Po upečení môžeme bublaninu posypať práškovým cukrom, prípadne pridať kopček šľahačky alebo zmrzliny a dozdobiť medovkou.
Hrnčeková bublanina s čerešňami.
www.zenyvmeste.sk

Čerešňová bublanina s posýpkou

Ďalšia verzia bublaniny, tentoraz s obľúbenou posýpkou. Funguje skvele s mnohými rôznymi príchuťami, ako je bobuľovité ovocie, rebarbora či marhuľa. Nechajte si chutiť!

Ingrediencie

Cesto

  • 3 vajcia
  • 1 šálka cukru kryštál
  • 1/2 šálky oleja
  • 1 šálka mlieka
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 šálky vykôstkovaných čerešní

Drobenka

  • 30g masla
  • 60g práškového cukru
  • 50g polohrubej múky

Postup

  1. Vykôstkujeme si čerešne.
  2. Predhrejeme si rúru na 220 stupňov Celzia.
  3. Drobenku si vypracujeme ručne z masla, práškového cukru a múky.
  4. Plech vymastíme maslom a poprášime múkou.
  5. Vajcia spolu s cukrom vymiešame dobre do peny.
  6. Postupne pridávame olej, mlieko, polohrubú múku spolu s práškom do pečiva.
  7. Cesto vylejeme na plech/koláčové formy a dáme doň čerešne.
  8. Pridáme posýpku.
  9. Pečieme okolo 12-15 minút na 220 stupňov tak, aby sa bublanina zdvihla, potom znížime teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalších 25 – 30 minút.
  10. Doba pečenia sa odvíja od toho, v akej forme bublaninu pečiete.
  11. Skontrolujeme špajľou, či je cesto hotové.
  12. Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a je hotovo!
Bublanina s čerešňami a posýpkou vedľa pohodených čerešní.
www.katkasgoodfood.com

7 dôvodov, prečo čerešne zaradiť do vášho jedálnička

Čerešne patria medzi jedno z najobľúbenejších druhov ovocia. Sú nielen chutné, ale obsahujú aj množstvo vitamínov a minerálov.

Tu sú ich zdravotné výhody!

  1. Sú skvelým zdrojom vitamínu C, draslíka, vlákniny a ďalších živín , ktoré vaše telo potrebuje na optimálne fungovanie.
  2. Sú bohaté na antioxidanty a protizápalové zlúčeniny , ktoré znižujú riziko chronických ochorení a podporujú celkové zdravie.
  3. Ich konzumácia zlepšuje športový výkon a znižuje poškodenie svalov a bolestivosť spôsobenú cvičením.
  4. Obsahujú antioxidanty draslíka a polyfenolov, ktoré chránia srdce .
  5. Ich silné protizápalové vlastnosti môžu prospieť tým, ktorí majú artritídu a dnu .
  6. Melatonín, v nich obsiahnutý, zlepšuje kvalitu spánku .
  7. Možno ich použiť mnohými spôsobmi v sladkých aj slaných receptoch.

A aká čerešňová bublanina je tá vaša najobľúbenejšia? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.