Stáva sa vám, že pri príchode letných mesiacov máte zrazu plnú kuchyňu čerešní a neviete čo s nimi?
Vďaka nám už ich prebytok riešiť nemusíte!
Prinášame vám totiž jednoduché recepty na čerešňovú bublaninu 5x inak.
Verte, že vám ešte budú chýbať!
Tvarohová bublanina s čerešňami
Typický nadýchaný letný múčnik s prídavkom sviežeho tvarohu a sladkých čerešní si zamilujete. Vyskúšajte bublaninu zase trochu inak!
Ingrediencie
Na cesto:
- 4 ks vajec
- 2 hrnčeky (1 hrnček=250 ml) cukru kryštál
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrnček oleja
- 1 hrnček mlieka
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
Na vrch:
- 250 g jemného tvarohu
- 3 PL cukru kryštál
- 500 g zrelých čerešní
- 2 PL práškového cukru
Postup
- Čerešne umyjeme, vykôstkujeme a posypeme 2 lyžicami práškového cukru.
- Tvaroh vymiešame s 3 lyžicami cukru kryštál.
- Vo väčšej miske vyšľaháme celé vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom do peny.
- Prilejeme olej, mlieko a premiešame.
- Nakoniec preosejeme múku s kypriacim práškom.
- Jemne zapracujeme.
- Cesto nalejeme na vymastený a vysypaný plech, prípadne ho môžeme rozliať do niekoľkých zapekacích misiek.
- Na povrch cesta lyžicou naložíme tvaroh a následne čerešne s cukrom.
- Bublaninu pečieme na 180°C zhruba 40 minút.
- Vychladnutú bublaninu poprášime cukrom a môžeme podávať.

Nadýchaná bublanina s jogurtom
Vysoká, jemná a neuveriteľne dobrá verzia čerešňovej bublaniny, ktorej príprava vám zaberie maximálne 10 minút.
Ingrediencie
- 5 vajec
- 1 jogurt (200 ml)
- 1 téglik (od jogurtu) hladkej múky
- 1 téglik (od jogurtu) krupica
- 100 ml oleja
- 100 – 150 g cukru kryštál
- 1/2 prášku do pečiva
- vykôstkované čerešne
Postup
- Bielky vyšľaháme na sneh.
- Do bielkov vmiešame rozmiešame žĺtky, vmiešame aj sypké prísady, olej a jogurt.
- Ručne zmiešame, navrstvíme na menší plech (30 × 20 cm) s vyššími okrajmi, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.
- Pridáme čerešne a vložíme do vyhriatej rúry.
- Pečieme pri teplote 200 stupňov prvých 15 minút, potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte asi 40 minút.
- Vychladenú bublaninu posypeme práškovým cukrom.

Mramorová bublanina s kefírom
Tento recept je jednoduchý, rýchly a tak šťavnatý! Do cesta pridáme pre lepšiu chuť zmäknuté maslo a vyjde nám úplne dokonalá pochúťka.
Ingrediencie
- 300 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 100 g masla
- 1 prášok do pečiva
- 3 lyžice kakaa
- 3 vajíčka
- 200 ml kefíru
- 500 g čerešní
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 ˚C.
- Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny s práškovým aj vanilkovým cukrom.
- Po jednom pridávame vajíčka a šľaháme, kým nevznikne nadýchaná, biela pena (trvá to asi 10 minút).
- Jemne primiešame kefír.
- Múku preosejeme a dôkladne premiešame s práškom do pečiva.
- Nakoniec dôkladne primiešame do maslovej hmoty.
- Plech s rozmerom 30 x 40 cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Na plech nalejeme 2/3 cesta.
- 1/3 cesta zmiešame s preosiatym kakaom.
- Nalejeme na biele cesto a pomocou príborového nožíka vytvoríme mramorový efekt.
- Je to veľmi jednoduché, smerom zľava doprava pomocou nožíka kreslíme vlnovky, obe cestá sa tak zaujímavo premiešajú.
- Nakoniec cesto posypeme vykôstkovanými čerešňami.
- Pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 – 45 minút.
- Vychladnutú bublaninu posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

Pre ľahšie pečenie sa určite hodí pomocník na váženie surovín. Pozrite sa, ktorá kuchynská váha sa stala víťazom nášho testu .
Objavte podobné tipy
Hrnčeková bublanina
Hrnčekové koláče sú mimoriadne obľúbené, pretože ich príprava je jednoduchá, chutia fantasticky a nepotrebujeme na to žiadnu váhu. Tak prečo si tak neurobiť aj bublaninu!
Ingrediencie
- 2 hrnčeky (hrnček=250 ml) polohrubej múky
- 1 hrnček cukru kryštál
- 2 ks vanilkového cukru
- 1 ks kypriaceho prášku
- 1 hrnček mlieka
- 3 ks vajec
- ½ hrnčeka oleja
- čerešne
Postup
- Cesto si pripravíme tak, že zmiešame „suché“ a „mokré“ ingrediencie.
- V jednej miske si zmiešame múku s cukrom kryštál, vanilkovým cukrom a kypriacim práškom do pečiva.
- V druhej miske si metličkou vymiešame vajcia s mliekom a olejom.
- Potom do múky vlejeme mokrú zmes a vymiešame si vláčne cesto.
- Plech vyložíme papierom na pečenie alebo dôkladne potrieme olejom.
- Cesto vylejeme na plech, poukladáme naň vykôstkované čerešne a pečieme cca 30 minút pri teplote 170-180 stupňov Celzia.
- Pokiaľ máme veľa ovocia, môžeme použiť väčší plech cca 30×40 cm.
- Ak chceme bublaninu vyššiu, pečieme na menšom plechu a pečieme dlhšie, aby sa poriadne prepiekla.
- Po upečení môžeme bublaninu posypať práškovým cukrom, prípadne pridať kopček šľahačky alebo zmrzliny a dozdobiť medovkou.

Čerešňová bublanina s posýpkou
Ďalšia verzia bublaniny, tentoraz s obľúbenou posýpkou. Funguje skvele s mnohými rôznymi príchuťami, ako je bobuľovité ovocie, rebarbora či marhuľa. Nechajte si chutiť!
Ingrediencie
Cesto
- 3 vajcia
- 1 šálka cukru kryštál
- 1/2 šálky oleja
- 1 šálka mlieka
- 2 šálky polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 3 šálky vykôstkovaných čerešní
Drobenka
- 30g masla
- 60g práškového cukru
- 50g polohrubej múky
Postup
- Vykôstkujeme si čerešne.
- Predhrejeme si rúru na 220 stupňov Celzia.
- Drobenku si vypracujeme ručne z masla, práškového cukru a múky.
- Plech vymastíme maslom a poprášime múkou.
- Vajcia spolu s cukrom vymiešame dobre do peny.
- Postupne pridávame olej, mlieko, polohrubú múku spolu s práškom do pečiva.
- Cesto vylejeme na plech/koláčové formy a dáme doň čerešne.
- Pridáme posýpku.
- Pečieme okolo 12-15 minút na 220 stupňov tak, aby sa bublanina zdvihla, potom znížime teplotu na 170 stupňov a pečieme ďalších 25 – 30 minút.
- Doba pečenia sa odvíja od toho, v akej forme bublaninu pečiete.
- Skontrolujeme špajľou, či je cesto hotové.
- Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a je hotovo!

7 dôvodov, prečo čerešne zaradiť do vášho jedálnička
Čerešne patria medzi jedno z najobľúbenejších druhov ovocia. Sú nielen chutné, ale obsahujú aj množstvo vitamínov a minerálov.
Tu sú ich zdravotné výhody!
- Sú skvelým zdrojom vitamínu C, draslíka, vlákniny a ďalších živín , ktoré vaše telo potrebuje na optimálne fungovanie.
- Sú bohaté na antioxidanty a protizápalové zlúčeniny , ktoré znižujú riziko chronických ochorení a podporujú celkové zdravie.
- Ich konzumácia zlepšuje športový výkon a znižuje poškodenie svalov a bolestivosť spôsobenú cvičením.
- Obsahujú antioxidanty draslíka a polyfenolov, ktoré chránia srdce .
- Ich silné protizápalové vlastnosti môžu prospieť tým, ktorí majú artritídu a dnu .
- Melatonín, v nich obsiahnutý, zlepšuje kvalitu spánku .
- Možno ich použiť mnohými spôsobmi v sladkých aj slaných receptoch.
A aká čerešňová bublanina je tá vaša najobľúbenejšia? Napíšte nám do komentárov!