Len málokto si dokáže predstaviť Vianoce bez cukroví. Mnoho z nás má ale po sviatkoch zlé svedomie z prílišného maškrtenie.
Možno vôbec pripraviť chutné koláčiky, ktoré by obsahovalo menej škodlivého cukru, tuku a múky?
Rozhodne áno!
S našimi tipmi na zdravé datľové cukroví Vám po tohtoročných Vianociach žiadne výčitky svedomia nehrozí.
Vyskúšajte ich!
datľové placky
ingrediencie
- 100 g sušených datlí bez kôstok
- 100 ml javorového sirupu
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 ml oleja
- 1 vajce
- 125 g špaldovej múky
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 60 ml pomarančovej šťavy
- 200 g ovsených vločiek
- 75 g celých lieskových orieškov
postup
- Datle jemne zomeľte.
- Do peny vyšľahajte javorový sirup, vanilkový cukor a olej.
- Postupne vmiešajte vajcia.
- Ďalej prisypávajte múku zmiešanú a prášok do pečiva.
- Potom postupne prilievajte pomarančovú šťavu.
- Na záver pridajte ovsené vločky, lieskové oriešky a datle.
- Na papierom na pečenie vyložený plech pokladajte pomocou dvoch lyžíc malé kôpky cesta.
- Kôpky sa pri pečení trošku zväčší, preto nechávajte zhruba 1cm veľké medzery.
- Pečte približne 12 minút na 180 ° C.
Na záver môžete hotové placky polievať čokoládou či inou polevou podľa chuti.
Orechy môžete v recepte nahradiť sušeným ovocím nakrájaným na malé kúsky a vytvoriť tak rôzne chute tohto výborného cukroví.

Datľové-sezamové kytičky
ingrediencie
na cesto
- 2 hrnčeky celozrnnej špaldovej múky
- 5 lyžíc sezamových semienok
- 3 lyžice tahini (sezamové pasta, v supermarketoch býva v sekcii zahraničnej kuchyne, či zdravej výživy)
- 10 datlí
- 2 lyžičky karobu (alternatíva kakaa, možno použiť i kakao)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ Hrnečku vody
- ½ lyžičky soli
na náplň
- 10 datlí
- 1 lyžica tahini
- 1 lyžica sezamu
- ½ lyžičky škorice
postup
- Všetok zoznam pražte na suchej panvici (celkom 6 lyžíc), kým nezačne voňať.
- Odstráňte bokom 1 lyžicu opraženého sezamu (budete ju potrebovať neskôr na náplň) a zostávajúce sezam dajte do misy spoločne s ostatnými suchými surovinami.
- Datle nakrájajte na malé kúsky a premiešajte s tahini pastou a vodou.
- Pridajte do misy do suchej zmesi a dobre prepracujte s dobre držiace cesto.
- Dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
- Medzitým si pripravte datľovú náplň. Jednoducho datle nakrájajte na malé kúsky, zmiešajte s ostatnými ingredienciami a naozaj dobre prepracujte.
- Predhrejte rúru na 160 ° C.
- Cesto vyňaté z chladničky ešte raz prepracujte, potom vyvaľkajte a vykrajujte kvetinky.
- Tvary skladajte na papierom na pečenie vyložený plech a pečte približne 12-15 minút.
- Po upečení nechajte ľahko vychladnúť a zlepujte pripravenou náplňou.
Kvetinky zlepujte ešte teplé, ak ich necháte úplne vychladnúť, budú sa kvôli svojej krehkosti lámať.
Pri podávaním môžete miesto cukrovaní posypať praženými sezamovými semienkami, dodáte tak cukrovinky menej tradičný vzhľad.

Raw datľové guličky
ingrediencie
- 350 g sušených datlí bez kôstok
- 4 lyžice kakaa
- 1 lyžica kokosového olej
- 20 g strúhaného kokosu
- štipka soli
- 2-3 lyžíc horúcej vody
- na ozdobenie strúhaný kokos a kakao
postup
- Najprv nasekajte tyčovým mixérom či elektrickým sekáčikom vykôstkované datle.
- Potom pridávať kakao, kokosový olej, strúhaný kokos, vodu a soľ.
- Všetko dôkladne premixujte, kým nevznikne jednoliata hmota.
- Z tejto hmoty tvorte guličky.
- Guličky obaľujte v kakau či strúhanom kokose.
- Hotové uchovávajte v chladničke.
Aby sa Vám guličky lepšie tvarovali, navlhčite najprv ruky.
Na záver nemusíte obaľovať len v kakau či kokosu, ale mô použiť aj nasekané mandle, kešu či iné orechy.
Recept na raw datľové guličky nemusíte využívať len v čase Vianoc, ale aj kedykoľvek počas roka. Jednoducho z nich môžete vyrobiť zdravá „lízanky“ pre deti i dospelých. Jednoducho hotové guličky napichnite na špajli, špajdľu ozdobte mašľou a naaranžujte na stôl potrebné počas letnej narodeninovej párty!

Objavte podobné tipy
Vianočné pečivo s ďatľami a ovsenými vločkami
ingrediencie
na cesto
- 250g hladkej múky
- 70 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 150 g zmäknutého masla
- 50 g ovsených vločiek
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
na náplň
- 200 g sušených datlí bez kôstky
- 50 g masla
- 100 g cukru
- 50 g ovsených vločiek
- 1 vajce
postup
- Najprv v mise zmiešajte múku s kypriacim práškom do pečiva.
- Postupne primiešajte ostatné suroviny na cesto a ručným mixérom prepracujte v cesto.
- Z cesta vytvorte valčeky s priemerom zhruba 3 cm.
- Nechajte v cez noc vychladiť.
- Plech vyložte papierom na pečenie a predhrejte si rúru na 180 ° C.
- Z odležených valčekov cesta krájajte zhruba 0,5 cm Soľná plátky a pokladajte na plech.
- Teraz si pripravte náplň: datle nakrájajte na malé kúsky.
- V malom hrnci rozpustite maslo, potom pridajte nakrájané datle, cukor a ovsené vločky.
- Všetko za stáleho miešania trochu orestujte a nechce ľahko vychladnúť.
- Potom primiešajte vajcia.
- Náplň teraz pomocou dvoch lyžičiek klaďte na pripravené plátky cesta.
- Pečte po dobu zhruba 15 minút.
Pre väčšie ozdobnosť cukrovinky a slávnostnejšie vzhľad môžete dať pred pečním na každý kúsok ešte plátok datlí či oriešok.
Po upečení a vychladnutí môžete polievať rozpustenou bielou či horkou čokoládou.

Vianočné cukrovinky z datlí a orechov
ingrediencie
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1 hrnček trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1,5 hrnčeka nahrubo nasekaných orechov (odporúčame pekanové)
- 1,5 hrnčeka sekaných vykôstkovaných datlí
postup
- Predhrejte si rúru na 180 ° C a plech vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a soľ.
- V inej miske dobre vymiešajte maslo sa trstinovým a vanilkovým cukrom.
- Do misky s maslom pridajte vajcia a vyšľahajte.
- Postupne pridávajte zmes múky.
- Na záver opatrne primiešajte datle a orechy.
- Ak môžete, dajte na 2 hodiny odpočinúť.
- Na plech tvorte dvoma lyžicami malé kôpky cesta a nechávajte medzi nimi aspoň dvojcentimetrové medzery.
- Pečte po dobu 8 – 11 minút, kým placky nezozlátnu.
Aj toto cukroví môže mať mnoho podôb a variantov. Čo treba vyskúšať pridanie kúskov sušeného ovocia či čokolády? Samozrejme môžete upečené koláčiky máčať v čokoláde či iné obľúbené poleve.

Veľa receptov na datľové vianočné pečivo má medzi ingredienciami datľovú pastu. Tú nemusíte zháňať v žiadnom obchode, ale môžete si ju ľahko vyrobiť doma.
datľová pasta
ingrediencie
- 10 veľkých sušených datlí
- 0,5 litra vlažnej vody
postup
- Jednoducho ponorte datle do 0,5 litra vlažnej vody a nechajte cez noc odstáť. Datle tak nasiaknu vodu.
- Zceďte zostávajúcu vodu a datle rozmixujte v hladkú pastu.
- Uchovávajte v chladničke vo skrutkovacie pohári.
Okrem pečenia môžete datľovú pastu využiť aj na sladenie podobne ako med či Agávový sirup. Výborne sa hodí napríklad do raňajkových kaší. Vyskúšajte!

Ak by ste zatúžili po tradičnejším vianočnom cukroví, ale zároveň sa nevzdávať aj datľové chuti, skvelú variantom pre Vás môžu byť tieto datľové perníčky:
Hoci sú datle u českých kuchárov a gazdiniek ešte málo využívané, majú široké uplatnenie. Vyskúšajte napríklad recept na egyptský kuskus s mandľami a datľami. Datle sa hodí ale aj do šalátov, napríklad do toho sa šľahaným hermelínom.