Pekinské polievky sa radia medzi tie najobľúbenejšie na svete vďaka svojej vyváženej chuti.
Nemusíte cestovať ďaleko aby ste si ich vychutnali!
Prinášame vám 5 skvelých receptov ako s mäsom tak bez neho.
Už ste ich vyskúšali?
Pravá pekinská polievka
Táto polievka patrí medzi tie najznámejšie a najobľúbenejšie polievky nielen v Číne, ale po celom svete.
Ingrediencie
- 4 čínske huby shiitake
- 4 šálky vývaru
- 1 malá plechovka bambusových výhonkov
- 3 lyžičky octu
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1 vajce
- 2 lyžičky sezamu
- 3 jarné cibuľky
Postup
- Vývar nalejeme do hrnca. Huby nakrájame na tenké prúžky a pridáme do vývaru.
- Varíme na miernom plameni 8 minút, pridáme bambusové výhonky a varíme ďalšie 4 minúty.
- V miske si zmiešame sójovú omáčku s octom a vmiešame do polievky.
- Potom si zmiešame kukuričný škrob s trochou vody a nalejeme do polievky. Miešame kým nám polievka nezačne hustnúť.
- Nakoniec do polievky pridáme rozšľahané vajcia. Podávame s jarnou cibuľkou a so sezamom.

Máte radi ázijské polievky? Potom vyskúšajte aj tieto úžasné recepty na japonský ramien!
Pikantná vegetariánska polievka
Táto bezmäsivá verzia pekinskej polievky vás nadchne. Je nielen veľmi jednoduchá, ale aj veľmi chutná.
Ingrediencie
- 6 šálok zeleninového vývaru
- 2 šálky shiitake húb
- 1 malá plechovka bambusových výhonkov
- 1 malá plechovka vodných gaštanov (zoženiete v ázijských potravinách)
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička chilli
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice bieleho octu
- ½ šálky šalotiek
- korenie
Postup
- Do hrnca nalejeme zeleninový vývar.
- Do neho pridáme nakrájané huby, bambusové výhonky, gaštany, sójovú omáčku, chilli, ocot, prelisovaný cesnak.
- Varíme 20 minút.
- Pridáme nakrájané šalotky a varíme ďalších 5 minút.
- Podľa chuti môžeme pridať viac čili, octu alebo sójovej omáčky a môžeme podávať.

Sladkokyslá pekinská polievka
Táto bravčová polievka je perfektnou kombináciou sladkej a kyslej chuti. Skúste ju a uvidíte sami!
Ingrediencie
- 30 g sušených čínskych húb
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 zväzok jarných cibuliek
- 1 cibuľa
- 2 lyžice oleja
- 12 šálok vývaru
- 250 g chudého bravčového mäsa
- 1 lyžica strúhaného zázvoru
- 1 šálka bambusových výhonkov
- 1 lyžica chilli pasty – môžete pridať alebo ubrať podľa chuti
- ½ šálky sójovej omáčky
- ½ šálky ryžového octu
- 1 lyžica cukru
- 2 vajcia
- 2 lyžice kukuričného škrobu
Postup
- Huby uvaríme podľa návodu, nakrájame na tenké prúžky a necháme bokom.
- Vývar nalejeme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme nakrájané jarné cibuľky, prelisovaný cesnak, cibuľu a varíme asi 20 minút.
- Medzitým si v panvici rozpálime olej a opečieme na kocky nakrájané bravčové mäso pokiaľ nebude mäkké.
- Do panvice pridáme zázvor, bambusové výhonky, chilli pastu, sójovú omáčku, ocot a cukor.
- Zmes dobre premiešame a nalejeme do vývaru. Potom pridáme huby, vo vode rozmiešaný škrob a varíme na miernom plameni 10 minút.
- Za stáleho miešania pridáme rozšľahané vajcia. Podávame ozdobené jarnou cibuľkou.

Objavte podobné tipy
Kuracia polievka na pekinský spôsob
U tejto znamenitej polievky si prídu na svoje milovníci kuracieho mäsa a exotických chutí.
Ingrediencie
- 250 g kuracích pŕs
- 100 g čerstvých shiitake húb
- 0.5 l kuracieho vývaru
- 150 g bambusových výhonkov
- chilli pasta
- 2 lyžice oleja
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 100 g mungo klíčkov
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 1 lyžica cukru
- 5 lyžíc sójovej omáčky
- 1 lyžica kukuričného škrobu
Postup
- Kuracie prsia vložíme do vývaru, privedieme do varu a varíme 30 minút.
- Medzitým si pripravíme zeleninu. Bambusové výhonky necháme odkvapkať. Cibuľu, mrkvu huby nakrájame na drobno.
- Mäso vyberieme hrnce a nakrájame na kocky a vrátime späť do hrnca.
- Do vývaru pridáme paradajkovú pastu, cukor a ocot.
- Do panvice nalejeme olej a opražíme si na ňom cibuľu s čili.
- Akonáhle má cibuľa zlatú farbu tak ju pridáme do hrnca s polievkou.
- Pridáme mrkvy, huby, babmusové výhonky a varíme 15 minút.
- Dochutíme sójovou omáčkou, pridáme vo vode rozmiešaný kukuričný škrob a miešame pokiaľ nám polievka nezačne hustnúť.
- Polievku podávame ozdobenú jarnou cibuľkou.

Hovädzia polievka s rezancami
Táto polievka vám vďaka koreniu nádherne prevonia celý byt a vďaka rezancom tiež skvele zasýti. Vyskúšajte ju.
- 500 g hovädzieho mäsa
- 5 hviezdičiek anízu
- ¼ lyžičky mletého klinčeka
- 1 celá škorica
- 5 strúčikov cesnaku, rozkrojené napoly
- 5 plátkov zázvoru
- 5 lyžíc sójovej omáčky
- 2 mrkvy
- 300 g vaječných rezancov
- ½ zväzku čerstvého koriandra
Postup
- Hovädzie mäso nakrájame na kocky, vložíme do hrnca a zalejeme studenou vodou.
- Pridáme cesnak, zázvor, škoricu, aníz, klinčeky a pomaly privedieme do varu.
- Varíme na miernom plameni 1 hodinu.
- Medzitým si uvaríme rezance podľa návodu a necháme bokom.
- Po hodine varenia pridáme do hrnca nakrájanej mrkvy a varíme 8 minút.
- Dochutíme sójovou omáčkou a podávame s rezancami čerstvým koriandrom.

Čo sú to čínske huby a ako sa používajú
Určite ste si všimli, že sa takmer pri všetkých receptoch používajú čínske huby. Tu sú tie najdôležitejšie informácie o nich:
- Medzi najrozšírenejšie druhy ázijských húb patrí shiitake, enoki alebo judášovo ucho.
- Svoj pôvod majú predovšetkým v Japonsku a Číne, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta.
- Tieto huby dnes už bežne zoženiete vo väčšom supermarkete alebo v ázijských potravinách.
- Ak nezoženiete čerstvé huby tak ich môžete zaobstarať aj sušené, kedy sa ich objem zdvojnásobí takmer dvakrát a potom ich ďalej upravujete ako huby čerstvé.
- Majú tiež množstvo zdravotných benefitov, a to napríklad zlepšenie imunity a prevencia rakoviny.
- Majú tiež mnoho vitamínu a minerálov a preto by vo vašom jedálničku nemali chýbať.
Skvelý spôsob ako tieto huby využiť sú aj pekinské polievky. Ktorá z nich vás zaujala najviac? Napíšte nám to do komentárov.