Máte radi kokos? Jeho jemnú vôňu a vláčnu chuť ?
Pozrite sa na nasledujúce recepty, ktoré stihnete aj na poslednú chvíľu a väčšinu ingrediencií máte pravdepodobne vo svojej špajze.
Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na kokosové pečivo!
Nepečené kokosové guličky Rafaelo
Vyskúšajte tento obľúbený recept na nepečené vianočné pečivo z kokosu. Najlepšie kokosové potešenie pre vaše chuťové bunky.
Ingrediencie
- 1 plechovka kondenzovaného mlieka
- 2 hrnčeky (250g) strúhaného kokosu + za obaľovanie
- Olúpané celé mandle
Postup
- V miske zmiešajte kondenzované mlieko so strúhaným kokosom a nechajte v chladničke 15 minút tuhnúť.
- Pomocou lyžice naberte približne 3/4 polievkové lyžice zmesi a vytvarujte malú guľu.
- Doprostred gule zatlačte mandľu, zaguľajte a obaľte v kokose.
- Gule nechajte 30 minút chladiť v chladničke. Uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe a spotrebujte ideálne do 10 dní.

Kokosové linecké kolieska
Ozvláštnite si tradičné linecké pečivo prídavkom kokosu. Milovníci kokosu si túto chuť zamilujú.
Ingrediencie
- 380g hladkej múky
- 100g práškového cukru
- 250g Hery (alebo iného tuku)
- 2 žĺtky
- Kôra z jedného malého citróna (alebo balenie citrónovej kôry)
- 50g strúhaného kokosu
- Marmeláda na zlepovanie
Postup
- Do misky preosejte múku a práškový cukor. Ďalej prisypte strúhaný kokos a nastrúhanú citrónovú kôru. Poriadne premiešajte.
- Pridajte dva žĺtky (oddelené od bielkov) a nakoniec zmäknutú Heru.
- Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto, najlepšie rukami. Potom dajte cesto na hodinu do chladničky.
- Posypte si dosku hladkou múkou. Cesto potom rozdeľte na niekoľko kusov az tých vyvaľkajte niekoľko milimetrov hrubú placku. Pomocou vykrajovačov vykrajujte rôzne tvary, najlepšie kolieska.
- Kusy jednotlivých koliesok si prepočítajte, aby vám potom sedel počet na zlepovanie k sebe.
- Na plech vyložený papierom na pečenie pokladajte vykrojené tvary aspoň centimeter od seba.
- Rúru predhrejte na 180 ° C a potom pečivo pečte do zružovenia. Dobu pečenia si pozorne sledujte. Každá rúra sa líši a pečie inak rýchlo.
- Upečené pečivo nechajte 3 minúty stáť a stvrdnúť, potom preložte na taniere, aby lepšie chladlo.
- Linecké kolieska skladujte na chladnom mieste. Zmäknuté linecké cukrové potom zlepujte marmeládou. Môžete navyše ozdobiť podľa svojej fantázie napr. čokoládou.

Kokosový krém z pudingu do cukroviniek
Vyskúšajte tento rok ako náplň do cukroviniek kokosový krém. Je mimoriadne lahodný.
Ingrediencie
- 0,5 l mlieka
- 2 vanilkové pudingy
- 150 g kokosu
- cukor (podľa chuti)
- maslo (podľa chuti)
Postup
- Podľa návodu na balenie uvarte hustý puding z dvoch balení. Použite skutočne len pol litra mlieka, aby bol hustý.
- Potom vmiešajte strúhaný kokos.
- Puding nechajte trochu vychladnúť a potom podľa chuti vmiešajte cukor a maslo.
- Podľa potreby zahustíte ďalším kokosom.
- Nechajte úplne stuhnúť v chladničke a natierajte na vaše pečivo.

Objavte podobné tipy
Rýchle kokosové pusinky
Toto pečivo sa skvele hodí nielen na vianočný stôl, ale aj len tak na chuť a posedenie. Kokosovým pusinkám môžete dať mnoho podôb – môžete ich máčať v rozpustenej čokoláde, dať do nich lúpané mandle alebo napríklad potrieť linecké koliesko marmeládou. Záleží na Vašej chuti.
Ingrediencie
- 200 g strúhaného kokosu
- 3 bielky
- 1 limetka v bio kvalite
- 225 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky
- 50 lineckých koliesok zhruba s priemerom 3 centimetre ( Recepty na linecké pečivo )
Postup
- Strúhaný kokos ľahko opražte bez tuku na panvici. Len tak, aby chytil zlatistú farbu. Potom nechajte schladiť.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Najemno postrúhajte kôru z limetky a potom vytlačte šťavu.
- Do misky dajte bielky a 1 lyžicu limetkovej šťavy a vyšľahajte v tuhý sneh.
- Pridajte opražený kokos, limetkovú kôru a zostávajúcu limetkovú šťavu.
- Potom opatrne pridávajte preosiaty práškový cukor a hladkú múku a jemne premiešajte.
- Na papier na pečenie vyložený plech narovnajte linecké kolieska.
- Pomocou dvoch lyžičiek dávajte na kolieska vzniknutú kokosovú hmotu (zhruba 1 lyžicu na koliesko).
- Pečte zhruba 10 minút. Nechajte úplne vychladnúť a môžete podávať.

Zdravé rožky z kokosovej múky
Vyskúšajte túto zdravšiu alternatívu vianočných rožkov. Chuťovo božské a rozpadajúce sa kokosové pečivo.
Ingrediencie
- 200g mandľovej múky (alebo najemno namletých mandlí)
- 40g kokosovej múky
- 100g zmäknutého tuku (napr. Hera)
- 2 vajcia
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- 30g práškového cukru + na obaľovanie
- Štipka soli
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
- Kôra z bio citróna
Postup
- V mise zmiešajte všetky suché suroviny. Potom pridajte vajcia, vareškou premiešajte a pridajte zmäknutý tuk nakrájaný na menšie kúsky.
- Rukami vytvoríte hladké jednotvárne cesto. Vytvorte guľu, ktorá trochu lepí a dajte na 2-3 hodiny do chladničky.
- Stuhnuté cesto potom rozdeľte na 4 diely. Z každého dielu odlupujte kusy cesta, z ktorých vytvarujete guľôčku, tú rozvaľkáte na valček a na plechu zahnete okraje do tvaru rožkov.
- Ak máte cesto príliš drobivé, pridajte navyše žĺtok. Pokiaľ je naopak príliš mokré, pridajte viac kokosovej múky.
- Pečte na 160 ° C približne 10-12 minút, podľa druhu rúry a hrúbke rožkov. Hlavne rožteky strážte.
- Pečieme na 160 stupňov cca 12 minút. Rožky strážte, záleží na ich veľkosti – podľa toho prispôsobte dĺžku pečenia.
- Ešte teplé rožteky obaľujte v práškovom cukre.
- Hotové rožteky môžete máčať v čokoláde alebo ich urobiť tenšie a zlepovať marmeládou či krémom.

Tie najlepšie recepty na vanilkové rožteky nájdete iba u nás! Neváhajte a upečte si vanilkové potešenie.
Kokosové strojkové pečivo
Vyskúšajte tento recept na kokosové pečivo do strojčeka. Nebudete ľutovať!
Ingrediencie
- 100 ml kokosového oleja
- 70 g trstinového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 lyžička soli
- 100 ml kokosového mlieka
- 160 g strúhaného kokosu
- 200 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 1 lyžica kôry z bio limetky
- 4 lyžice limetkovej šťavy
Postup
- Zahrejte kokosový olej, aby získal tekutú konzistenciu.
- Utrite rozohriaty kokosový olej, trstinový cukor, vanilkový cukor, soľ a kokosové mlieko.
- Zmiešajte 100 g strúhaného kokosu, múku a limetkovú kôru a túto zmes primiešajte ku kokosovej zmesi.
- Postupne pretláčajte strojčekom a tvorte ľubovoľné tvary, pekne budú vyzerať venčeky alebo srdiečka.
- Hotové tvary pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech av predhriatej rúre pečte na 200 ° C približne 20 minút.
- Z práškového cukru a limetkovej šťavy vytvorte hustú polevu a potierajte jej hotové vary a dávajte do tanierika so zvyšným kokosom. Tým svoje pečivo krásne ozdobíte.
- Hotové pečivo môžete zlepovať alebo polievať čokoládou a zdobiť cukrárskym zdobením.

Okrem pridávania do ciest a krému je možné kokos využiť aj na zdobenie . Biela farba dobre ladí s tmavším pečivom a ako posyp na tmavé polevy.
Pokiaľ máte viac kokosu a tiež času, určite vyskúšajte kokosové rezy , po ktorých sa celá vaša rodina utlčie.
Kokosové cesto na pečivo hotové do piatich minút!
Ako bonus vám prinášame kokosové cesto na pečivo, ktoré je hotové naozaj za chvíľku!
Potrebujete iba:
- 1 vajce,
- 200g masla
- 100g strúhaného kokosu
- 100g práškového cukru
- 200g hladkej múky
- Čerstvú citrónovú kôru
- 1 lyžicu smotany
V miske zmiešajte preosiatu múku, práškový cukor, kokos, zmäknutý tuk, citrónovú kôru a vajcia. Všetko dôkladne premiešajte, zapracujte cesto a podľa potreby pridajte smotanu. Vytvarujte bochník, zabaľte ho do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
Z cesta potom na pomúčenom doske vyváľajte placku a vykrajujte tvary podľa vašej fantázie. Cesto sa pečie na 180 ° C podľa veľkosti tvarov po dobu 15-25 minút.