Znovu sa chystáte variť cestoviny, ale chceli by ste ich tentorkát niečím spestriť?
Potom vyskúšajte naše recepty na cestoviny s hubami 6x inak!
Sú jednoduché na prípravu, božsky chutia aj vyzerajú a potešia celú vašu rodinu.
Ochutnajte variant s brokolicou a shiitake, hríbikmi či šampiňónmi s mletým mäsom.
Pochutnáte si!
Zapečené cestoviny so špenátom, hubami a syrom
Cestoviny s luxusnou smotanovou omáčkou s baby špenátom, hubami restovanými na masle a parmezánom zapečené do dokonalosti sú plné chuti a navyše ľahké na prípravu, takže ich zvládnete uvariť takmer kedykoľvek!
Čo budete potrebovať
- 340 g cestovín, nevarených
- 2 lyžice masla
- 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
- 500 g húb podľa vašej voľby, nakrájaných na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 3 šálky baby špenátu
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 1 lyžica hladkej múky
- 1/2 šálky zeleninového vývaru alebo vody
- 1 šálka smotany na varenie
- 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 1 šálka mozzarelly
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte cestoviny podľa návodu na obale; dobre sceďte.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
- Cibuľu a huby restujte na masle 2-3 minúty alebo pokiaľ nie sú huby mäkké.
- Pridajte cesnak, baby špenát, talianske korenie, soľ a korenie a varte ďalšiu minútu.
- Pridajte múku a miešajte, kým ľahko nezhnedne, asi 1 minútu.
- Postupne zašľahajte zeleninový vývar a potom smotanu a za stáleho šľahania varte asi 1-2 minúty.
- Tesne pred vypnutím sporáka vmiešajte parmezán.
- Uvarené cestoviny nalejte do veľkej zapekacej misy 33×23 cm.
- Zalejte špenátovo-hubovou omáčkou.
- Posypte mozzarellou.
- Pečte 18–20 minút alebo pokiaľ pokrm nebude hotový.
- Nechajte si chutiť!

Máme pre vás aj ďalšie najlepšie recepty na zapekané cestoviny . Vyskúšajte rôzne kombinácie chutí a ingrediencií!
Cestoviny so šampiňónmi a mletým mäsom v paradajkovo-syrovej omáčke
Zakončite svoj deň vynikajúcou miskou plnou cestovín s orestovanými šampiňónmi a mletým bravčovým mäsom v bohatej paradajkovo-syrovej omáčke. Lahôdka!
Čo budete potrebovať
- 11 g kuracieho bujónu
- 50g smotanového syra, zmäkčeného
- 200 g cestovín tortiglioni
- 80 g šampiňónov
- 32 g paradajkového pretlaku
- 5 g bazalky
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 40 g syra čedaru
- olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Dajte variť vodu v kanvici.
- Rozpáľte veľkú širokú panvicu (najlepšie nepriľnavú) na vysokom plameni s kvapkou olivového oleja.
- Na rozpálený olej pridajte nakrájané šampiňóny a štipku soli.
- Restujte 3-4 minúty za občasného miešania, kým šampiňóny nezezlátnu.
- Zatiaľ čo sa šampiňóny varí, pridajte tortiglioni do hrnca s prevarenou vodou s veľkou štipkou soli a priveďte do varu na vysokom plameni.
- Tortiglioni varte 10-12 minút.
- Uvarené cestoviny sceďte a ponechajte si veľkú šálku vody z varenia cestovín.
- Dajte variť ďalšiu vodu v kanvici.
- Akonáhle šampiňóny zozlatnú, znížte plameň na stredne vysoký a pridajte mleté bravčové mäso.
- Restujte 3–4 minúty, alebo kým nezhnedne, počas toho ho vareškou lámte na menšie kúsky.
- Medzitým si olúpte a nakrájajte najemno cesnak.
- Kurací bujón a paradajkový pretlak rozpustite v 300 ml prevarenej vody.
- Akonáhle je bravčové mäso opečené, pridajte nasekaný cesnak a restujte 30 sekúnd.
- Pridajte paradajkový vývar a varte 4–5 minút alebo kým omáčka nezhustne na konzistenciu ragú
- Zatiaľ čo ragú hustne, nastrúhajte čedar.
- Bazalku nakrájajte najemno vrátane stoniek
- Akonáhle ragú zhustne, pridajte smotanový syr.
- Scedené tortiglioni pridajte do panvice so štipkou škrobovej vody a dochuťte soľou a korením.
- Premiešajte.
- Pokiaľ sa vám omáčka zdá trochu suchá, pridajte ešte trochu škrobovej vody.
- Cestoviny so šampiňónmi a mäsom podávajte posypané strúhaným syrom a nasekanou bazalkou.
- Okoreňte mletým čiernym korením a servírujte.

A čo také recepty na cestoviny pomodoro s paradajkovou omáčkou ? Neváhajte, sú delikátne!
Tagliatelle s hríbikmi a parmezánom
Kombinácia cestovín a hríbikov je úplne neodolateľná! Vyskúšajte tento recept na taliansku klasiku, ktorá sa navyše neuveriteľne ľahko pripravuje. Potrebujete naň iba hríbiky, víno, cesnak, bylinky a cestoviny.
Čo budete potrebovať
- 400 g tagliatelle, čerstvých alebo sušených
- 500 g čerstvých hríbikov
- ½ pohára bieleho vína
- 3-4 čerstvého tymiánu alebo petržlenovej vňate
- 2-3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, olúpané
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie podľa chuti
- strúhaný parmezán (voliteľne)
Postup
- Dajte variť vodu na cestoviny.
- Akonáhle sa voda začne variť, pridajte soľ.
- Hríbikom odrežte nožičky.
- Huby neoplachujte vodou, pretože ju huba absorbuje.
- Prípadné nečistoty môžete odstrániť malou kefkou alebo vlhkou handričkou.
- Hríbiky nakrájajte na kúsky
- Na olivovom oleji orestujte olúpané strúčiky cesnaku.
- Až cesnak zozlatne, vyberte ho a pridajte hríbiky.
- Restujte ich asi 3-4 minúty, kým nezačnú hnednúť.
- Pridajte víno a čerstvé bylinky, zvýšte plameň a varte, kým sa alkohol neodparí.
- Znížte plameň a pridajte soľ a korenie.
- Pokračujte vo varení asi ďalších 10-15 minút.
- Akonáhle sú huby uvarené, znížte teplotu a pridajte maslo.
- Keď sa maslo rozpustí, zložte panvicu z platne.
- Cestoviny uvarte v osolenej vriacej vode, odoberte pohár vody z varenia cestovín, ktorý použijete neskôr, potom zlejte a pridajte cestoviny do panvice s hubami a maslom.
- Všetko zmiešajte na miernom ohni.
- Cestoviny veľmi rýchlo vsakujú tekutinu, takže pokiaľ sa vám zdajú príliš suché, pridajte po troškách trochu vody z varenia cestovín, kým nedosiahnete správnu krémovosť.
- Ihneď podávajte so strúhaným parmezánom.

Objavte podobné tipy
Fettucine s brokolicou, shiitake hubami a miso pastou
Vynikajúci vegetariánsky recept na cestoviny s krémovou omáčkou z bielej miso pasty, s shiitake hubami a restovanou brokolicou. Všetko zvládnete pripraviť iba za 30 minút a vďaka tomu sú perfektnou večerou o všedných dňoch.
Čo budete potrebovať
- 500 g fettuccine (alebo cestovín podľa výberu)
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 šálky nakrájaných ružičiek brokolice
- 170 g húb shiitake, zbavených stopiek a nakrájaných na plátky
- 1/8 lyžičky soli
- 3 lyžice masla
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 šálky mlieka podľa výberu (plnotučné mlieko, nesladené mandľové mlieko…)
- 3 lyžice biele miso pasty
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
Postup
- Cestoviny varte vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou za občasného miešania, kým nie sú al dente.
- Nechajte si 1 šálku vody z varenia cestovín a zvyšok sceďte.
- Uvarené cestoviny dajte späť do hrnca.
- Medzitým rozohrejte olej vo veľkej panvici na strednom plameni.
- Pridajte brokolicu a huby a restujte 7 až 8 minút, kým nebudú chrumkavé.
- Osoľte a preložte do misy.
- Na panvicu pridajte maslo a cesnak.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, zašľahajte múku.
- Zmes restujte 1 až 2 minúty, aby ste odstránili chuť surovej múky.
- Pridajte mlieko a miso pastu a šľahajte do hladka.
- Zvýšte teplotu, aby sa zmes priviedla do varu.
- Varte 2 až 3 minúty, kým omáčka nezhustne a miso pasta sa nerozpustí.
- Odoberte z ohňa a vmiešajte citrónovú šťavu a čierne korenie.
- Uvarené cestoviny prelejte omáčkou a dobre premiešajte.
- Prilievajte odloženú vodu z varenia cestovín po ½ šálke a priebežne miešajte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
- Vmiešajte šampiňóny s brokolicou a podávajte.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie nerezových panvíc . Ako si vybrať tú svoju naj?
Cestoviny so šampiňónovou omáčkou a kuracím mäsom
Pripravte si tieto ľahké cestoviny s kúskami kuracieho mäsa a šampiňónmi. Zaručene sa stane hitom vašej kuchyne a to nielen vďaka svojej jednoduchosti, ale aj vďaka úžasnej chuti.
Čo budete potrebovať
- 500 g cestovín (rotini alebo farfalle)
- 700 g kuracích pŕs alebo stehien, nakrájaných na 4 cm kúsky
- 1 lyžička sladkej papriky
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžice rastlinného oleja, v prípade potreby viac
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1 šálka kuracieho vývaru
- 450 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 šálka smotany
- kôra a šťava z 1 citróna
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 šálka nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 šálka strúhaného parmezánu
Postup
- Cestoviny varte podľa návodu na obale, pokiaľ nie sú al dente.
- Sceďte a dajte bokom.
- Kuracie kúsky okoreňte paprikou, soľou a čiernym korením.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na stredne vysokom plameni.
- Pridajte mäso a opekajte ho zo všetkých strán dozlatista, asi 3-4 minúty z každej strany.
- Vyberte mäso z panvice.
- Pokiaľ v panvici nezostal žiadny olej, trochu pridajte.
- Potom pridajte cibuľu a 2 lyžice kuracieho vývaru a za stáleho miešania varte a zoškrabujte kúsky z dna panvice.
- Akonáhle je cibuľa mäkká, pridajte šampiňóny a za častého miešania restujte, kým nepustia šťavu a nie sú mäkké.
- Vmiešajte nasekaný cesnak a restujte ďalších 30 sekúnd.
- Pridajte mäso späť do panvice, zalejte zvyšným kuracím vývarom a smotanou a priveďte zmes do varu.
- Nechajte variť 7-10 minút alebo kým omáčka mierne nezhustne.
- Do panvice pridajte uvarené cestoviny a jemne premiešajte.
- Varte na strednom plameni 3-5 minút.
- Do cestovín vmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu a nasekanú petržlenovú vňať a dochuťte soľou a korením.
- Nalejte cestoviny do misiek a podávajte ich so strúhaným parmezánom a ďalšou petržlenovou vňaťou.
- Dobrú chuť!

Špagety s pancettou, hubami a parmezánom
Tieto cestoviny s hubami a pancettou sú ideálnym receptom, ktorý môžete použiť buď ako jednoduchú večeru počas pracovného týždňa, ale aj ako pokrm na slávnostnú príležitosť, pretože vyzerá aj chutí úplne skvele.
Čo budete potrebovať
- 6 strúčikov lisovaného cesnaku
- ¼ šálky kvalitného olivového oleja
- ¼ lyžičky vločiek červeného chilli
- 170 g nakrájanej pancetty
- 200 g húb vašej voľby, nakrájaných a očistených
- 1 balenie špaget
- 1 lyžica soli a korenia podľa chuti
- 1 šálka čerstvo nastrúhaného parmezánu
Postup
- Naplňte veľký hrniec vodou a dajte na sporák variť.
- Do veľkej panvice na strednom plameni pridajte olivový olej a vločky červeného chilli a zahrievajte asi 3 minúty, aby sa chilli uvoľnilo do oleja.
- Teraz pridajte pancettu a restujte, kým pancetta nezačne chrumkať, asi 5 minút.
- Pridajte huby a restujte, kým nie sú mierne mäkké (asi 5 minút).
- Znížte teplotu na minimum a pridajte cesnak.
- Akonáhle sa voda na cestoviny začne variť, pridajte do vody poriadnu hrsť soli a potom špagety.
- Varte podľa návodu do al dente.
- Akonáhle sú cestoviny vo vode a niekoľko minút sa varí, vezmite hrnček na a naberte ho vodou z varenia cestovín.
- Dajte bokom.
- Z hrnca naberte aj naberačku plnú vody a pridajte ju do panvice k hubám a pancette a dobre premiešajte.
- Rezervovaná voda v hrnčeku je len pre prípad, že by cestoviny boli neskôr suché, keď ich pridáte k pancette a hubám.
- Akonáhle sú cestoviny uvarené, sceďte ich a pridajte do panvice s hubami.
- Dobre premiešajte.
- Pridajte soľ a korenie.
- Cestoviny v panvici prehadzujte niekoľko minút na miernom ohni a potom panvicu zložte z ohňa.
- Pokiaľ sú cestoviny suché, pridajte do k nim ½ hrnčeka rezervovanej vody z varenia cestovín a premiešajte.
- Takto pokračujte, pokiaľ nebudete mať vlhké cestoviny.
- Pridajte ½ šálky parmezánu, trochu čerstvého mletého korenia a posypte soľou.
- Podávajte s extra parmezánom.
- Užite si to!

Pripravili sme si pre vás aj 7 luxusných receptov na cestoviny carbonara s krémovou vaječnou omáčkou a parmezánom. To jednoducho musíte ochutnať!
A ako sa vám naše dnešné recepty na cestoviny s hubami páčili? Napíšte nám do komentárov!